Isolatie

Vlas isolatie [Voordelen + Kosten]

Een goed geïsoleerde woning is ontzettend belangrijk. Ten eerste zorg je met isolatie dat het niet zo snel koud wordt in huis. Daarnaast voorkom je met isolatiemateriaal onnodig verlies van warmte en bespaar je dus op jouw energierekening.

Je kunt uit veel verschillende isolatiematerialen kiezen. Voor de meer standaard isolatiematerialen zoals glaswol of EPS, maar ook voor natuurlijk materiaal zoals vlas.

Wij vertellen jou hieronder alles wat je moet weten over vlas.

Snel een erkend isolatiebedrijf vinden?
Vraag Gratis Offertes Aan
9% btw tarief - Ontvang nu subsidie voor isolatie

Wat is vlas?

Lang niet iedere Nederlander is bekend met vlas isolatie. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je vast en zeker benieuwd wat dit voor een isolatiemateriaal is.

Vlas wordt gemaakt uit de overblijfselen van de productie van linnen. Linnen komt voort uit de vlasplant. Als de elementen voor het produceren van linnen van de plant is gehaald blijven er vezels over. Van deze vezels wordt het isolatiemateriaal gemaakt. Tijdens het kweken van de vlasplanten worden er geen bestrijdingsmiddelen of kunstmatige meststoffen gebruiken.

Het is daardoor dus een puur natuurlijk product.

Door het NIBE (Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie) wordt vlas isolatie als het meest milieuvriendelijke isolatiemateriaal gezien.

Bij het verwerken van vlas isolatie komen er geen schadelijke stoffen of irriterende vezels vrij. Het is dus fijn werk en met vlas isolatie.

Vlas is als isolatiemateriaal toepasbaar in verschillende situaties. Hierover lees je meer onder het kopje ‘Toepassing vlas isolatie’.

Voordelen van vlas isolatie

Hieronder enkele voordelen van vlas isolatie

  • Duurzaam isolatiemateriaal: het is recyclebaar en kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden nauwelijks ingezet bij groei van vlas;
  • Het neemt makkelijk vocht op en raakt makkelijk kwijt ;
  • Weinig kans voor schimmels en vochtplekken door ademend vermogen;
  • Warm huis in de winter, koel huis in de zomer;
  • Geluidswerend.

Nadelen van vlas isolatie

Er zijn helaas ook wat nadelen…

  • Het is een stuk brandbaarder dan andere isolatiematerialen. Vlas wordt geïmpregneerd met brandwerende zouten om de brandveiligheid te verbeteren.
  • Vlas isolatie is prijziger dan de standaard isolatiematerialen zoals minerale wollen of spuitisolatie.

Kosten van vlas isolatie

De gemiddelde kosten inclusief btw, arbeidskosten en het isolatiemateriaal zijn €20 per m².

Deze gemiddelde kosten gelden voor zowel platen als dekens en vloer- en dakisolatie.

Hoe zit het met de isolatiewaarde van vlas?

Overweeg jij vlas als isolatiemateriaal te kiezen? Dan ben je ongetwijfeld benieuwd naar de isolatiewaarde van vlas.

De isolatiewaarde van vlas geeft aan in hoeverre dit materiaal je isoleert. Bij isolatiewaarde maken we onderscheid tussen de Lambdawaarde en de R-waarde.

Lambdawaarde: Eerstgenoemde waarde geeft aan hoe het met de isolatie van het materiaal zelf zit.

R-waarde: Deze waarde hangt samen met de dikte van het isolatiemateriaal. Hoe dikker het materiaal is aangebracht, des te hoger de R-waarde.

Hieronder zie je de isolatiewaarde van vlas.

Isolatiewaarden
Lambdawaarde 0,037 W/mk
R-waarde 5.4 (bij 20 centimeter dikte)

Verschillende vormen van vlas isolatie

Je hebt vlas isolatie in twee vormen.

Vlasdekens: Deze worden gebruikt voor om het dak te isoleren

Vlasplaten: Geschikt om zowel als dakisolatie, als vloerisolatie.

Toepassing vlas isolatie

Vlas als isolatiemateriaal is toepasbaar in verschillende situaties. Hieronder staan we kort stil bij de verschillende toepassingen van vlas isolatie.

Dakisolatie (aan de binnenkant van een hellend dak)

Is het hellende dak van jouw woning nog niet geïsoleerd? Dan kun je hier vlas voor gebruiken. Vlas isolatie is alleen geschikt als isolatie aan de binnenzijde. Wil je het dak aan de buitenzijde laten isoleren, zijn andere isolatiematerialen zoals pir of pur beter geschikt.

Vloerisolatie

Jij isoleert niet alleen een schuin dak met vlas, maar ook een vloer. Hiervoor gebruik je vlasplaten. Deze platen worden in de kruipruimte, onder vloer aangebracht. Koude lucht uit de kruipruimte heeft dankzij vlas isolatie meer moeite om door de vloer te dringen.

Muurisolatie

Vlas isolatie is niet alleen bruikbaar voor schuine daken (aan de binnenzijde) en vloeren. Jij kunt het isolatiemateriaal namelijk ook gebruiken als spouwmuurisolatie.

Dit is echter alleen mogelijk bij nieuwbouwwoningen.

Vlas wordt dan bij de bouw al tussen binnen- en buitenmuur aangebracht. Bij een bestaande woning is vlas isolatie in de spouwmuur niet mogelijk.

Alternatieven isolatiematerialen

Vlas isolatie is niet het enige isolatiemateriaal met een natuurlijke oorsprong. Hier enkele alternatieven om uit te kiezen.

Hennep isolatie: Dit isolatiemateriaal is ook afkomstig van een plant. Namelijk de bekende hennepplant. De isolatiewaarde en de kosten komen overeen met die van vlas isolatie. Hier lees je meer over hennep isolatiemateriaal.

Schapenwol: Wol is niet alleen geschikt voor truien, ook huizen kun je isoleren met schapenwol. Hier kom je meer te weten over schapenwol isolatie

Houtwolisolatie: Met overblijfselen van bepaalde houtsoorten is het ook mogelijk om isolatiemateriaal. Met vezels worden isolatieplaten gemaakt die geschikt zijn als dakisolatie. Lees hier meer over houtisolatie.

Vraag een offerte aan voor vlas isolatie

Ben jij benieuwd of vlas isolatie iets is voor in jouw huis? Schakel daarom een isolatiespecialist in.

Een isolatiespecialist inspecteert jouw huis en deelt zijn bevindingen vervolgens. Jij weet zo zeker of jouw woning geschikt is voor dit isolatiemateriaal. Is dit niet het geval? Dan stelt een isolatiespecialist altijd een alternatief voor.

Het is zeker verstandig om vlas isolatie te laten plaatsen door een isolatiespecialist. Jij voorkomt zo dat de isolatie op de verkeerde manier geplaatst wordt. En bij verkeerde plaatsing benut jij de voordelen van vlas isolatie natuurlijk niet optimaal.

Snel een erkend isolatiebedrijf vinden?
Vraag Gratis Offertes Aan
9% btw tarief - Ontvang nu subsidie voor isolatie