Vlas Isolatie [Prijs + R-waarde]

Zit je te bibberen op de bank? Met isolatie maak je het aangenaam warm in huis en bespaar je op je energierekening.

Eén van de isolatiematerialen waar je uit kunt kiezen is vlas isolatie.

Maar wat is vlas isolatie?

Hieronder lees je meer over de voordelen, toepassingen en kosten van vlas isolatiemateriaal.

Snel een erkend isolatiebedrijf vinden?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is vlas?

Vlas wordt gemaakt uit de overblijfselen van de productie van linnen. Linnen komt voort uit de vlasplant. Als de elementen voor het produceren van linnen van de plant is gehaald blijven er vezels over.

Van deze vezels wordt het isolatiemateriaal gemaakt. Tijdens het kweken van de vlasplanten worden er geen bestrijdingsmiddelen of kunstmatige meststoffen gebruiken.

Vlasis daardoor dus een natuurlijk product.

Door het NIBE (Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie) wordt vlas isolatie als het meest milieuvriendelijke isolatiemateriaal gezien.

Wat is vlas isolatie?

Bij het verwerken van vlas isolatie komen er geen schadelijke stoffen of irriterende vezels vrij. Het merk Isovlas gebruikt vlas als basisproduct om isolatiemateriaal mee te maken.

Vlas is als isolatiemateriaal toepasbaar in verschillende situaties. Hierover lees je meer onder het kopje ‘Toepassing vlas isolatie’.

Vlasisolatie aan laten brengen

Bron foto: ecobouwers.be/duurzaam-bouwen/artikels/vlas-isolatie-als-bio-ecologisch-bouwmateriaal

Wat is de prijs voor vlas isolatie?

Hieronder zie je de gemiddelde kosten voor vlas isolatie. Deze kosten zijn inclusief btw, de prijs voor het isolatiemateriaal en arbeidskosten.

Gemiddeld 60% van de totaalkosten bestaat uit de arbeidskosten. De overige 40% is voor het isolatiemateriaal en aanverwante materialen.

Over de twee vlas isolatie vormen lees je meer onder het kopje ‘Verschillende vormen van vlas isolatie‘.

Vorm vlas isolatie € per m²
Vlas isolatieplaten / dekens €45
Vlasisolatie met onderplaat €85

Er zijn andere isolatiematerialen die op vlas lijken. Dit zijn houtwol, cellulose en hennep. Door op de link te klikken ga je direct door naar het juiste kopje:

Subsidie voor biobased isolatiematerialen

In 2024 krijg je extra subsidie op milieuvriendelijke isolatiematerialen zoals vlas. Je krijgt voor de verschillende isolatievormen (vloerisolatie, dakisolatie et cetera), een extra bedrag. Voor bijvoorbeeld dakisolatie ontvang je €5 extra bovenop de ‘normale’ ISDE isolatie subsidie. Voor dakisolatie krijg je normaal €15 (1 maatregel) of €30 (2 maatregelen).

Met extra subsidie met een biobased materiaal ontvang je dus €20 (bij 1 maatregel) of €35 (bij 2 maatregelen).

Hier kom je meer te weten over de extra subsidie voor milieuvriendelijke isolatiematerialen.

Wat zijn de voordelen van vlas isolatie?

Hieronder enkele voordelen van vlas isolatie:

  1. Duurzaam isolatiemateriaal: het is recyclebaar, kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden nauwelijks ingezet bij groei van vlas;
  2. Vochtregulerend: Het neemt makkelijk vocht op en raakt makkelijk kwijt ;
  3. Schimmelbestendig: Weinig kans voor schimmels en vochtplekken door ademend vermogen;
  4. Houten constructie: Geschikt onder houten vloerconstructie;
  5. Hoge faseveschuiving: Faseverschuiving is het gegeven wat aangeeft hoe snel de temperatuur van binnen of buiten door een isolatiemateriaal heen dringt. Met een hoge faseverschuiving betekent dat het gemiddeld langer duurt voordat de warmte uit huis verdwijnt in de winter en langer duurt voordat de hitte het huis binnenkomt in de zomer.
  6. Geluidswerend.

Isoleer je huis ook met vlas of een ander isolatiemateriaal. Vraag hier gratis offertes aan bij isolatiespecialisten.

Wat zijn de nadelen van vlas isolatie?

Er zijn helaas ook wat nadelen…

  • Het is een stuk brandbaarder dan andere isolatiematerialen. Vlas wordt geïmpregneerd met brandwerende zouten om de brandveiligheid te verbeteren. Vlas isolatie valt in de brandklasse C.
  • Vlas isolatie is prijziger dan de standaard isolatiematerialen zoals minerale wollen of spuitisolatie. Je hebt ook een dikkere laag isolatie nodig om een de benodigde isolatiewaarde te halen.
  • Kan tijdens het plaatsen en een aantal weken erna een aparte geur verspreiden, wat sommige mensen als stank omschrijven. Dit is volkomen normaal en verdwijnt vanzelf.

Hoe zit het met de isolatiewaarde van vlas?

De isolatiewaarde van vlas geeft aan in hoeverre dit materiaal je huis isoleert. Er zijn twee belangrijke termen.

Lambdawaarde: De Lambdawaarde geeft aan hoe het met de isolatie van het materiaal zelf zit. Dit is een vaststaande waarde per materiaal. Hoe lager de Lambdawaarde hoe beter de isolatiewaarde.

Rd-waarde: Deze waarde hangt samen met de dikte van het isolatiemateriaal. Hoe dikker het materiaal, des te hoger de Rd-waarde.

Naast de Rd-waarde heb je de Rc-waarde. Dit is de isolatiewaarde inclusief de muren, houten constructie et cetera. In het overzicht hieronder zie je Rd-waarde staan omdat de Rc-waarde per huis verschilt.

Hieronder zie je de isolatiewaarde van vlas.

Isolatiewaarden
Lambdawaarde 0,037 W/mk
Rd-waarde 4 (bij 15 cm dikte)

Een minimale isolatiewaarde is nodig om een bepaalde energie besparing te behalen en subsidie te krijgen. Voor bijvoorbeeld vloerisolatie heb je minimale Rd-waarde nodig van 3,5. Hiervoor moet je dus een laag van minimaal 14 centimeter aan vlas isolatie aanbrengen om dit te behalen.

Hieronder zie je de isolatiewaarde van vlas en andere natuurlijke isolatiematerialen. Zo kun je de biobased materialen makkelijk vergelijken.

Verschillende vormen van vlas isolatie

Je hebt vlas isolatie in twee vormen.

Vlasdekens: Dit type vlas isolatie wordt gebruikt als dakisolatie en bij tussenwanden.

Flexibele vlas isolatieplaten

Bron foto: sleiderink.nl

Vlasplaten met afwerkplaat: Deze vlasplaten hebben een laag vlas met een afwerkplaat. Zo sla je twee vliegen in één klap. Isoleren en afwerking gecombineerd.

Vlas isolatie met onderplaat

Bron foto: eco-bouwmaterialen.nl

Vlasplaten: Geschikt om zowel als dakisolatie, als vloerisolatie.

Toepassing vlas isolatie

Vlas als isolatiemateriaal is toepasbaar in verschillende situaties. Hieronder staan we kort stil bij de verschillende toepassingen van vlas isolatie.

Dakisolatie (aan de binnenkant van een hellend dak)

Is het schuine dak van jouw woning nog niet geïsoleerd? Dan kun je hier vlas voor gebruiken. Vlas isolatie is alleen geschikt als isolatie aan de binnenzijde. Wil je het dak aan de buitenzijde laten isoleren, zijn andere isolatiematerialen zoals XPS, EPS, PIR of PUR beter geschikt.

Vloerisolatie

Het is ook mogelijk om vlas te gebruiken als vloerisolatie. Hiervoor zijn vlasplaten geschikt. Deze platen worden in de kruipruimte, onder vloer aangebracht. Koude lucht uit de kruipruimte komt vlas isolatie minder de benedenverdieping binnen.

Laat je dak of vloer ook isoleren met vlas of een ander materiaal. Vraag vrijblijvend offertes aan.

Muurisolatie

Vlas isolatie is niet alleen bruikbaar voor schuine daken (aan de binnenzijde) en vloeren. Het is ook geschikt om binnenmuren mee te isoleren.

Spouwmuurisolatie

Je kunt het isolatiemateriaal namelijk ook gebruiken als spouwmuurisolatie.

Dit is echter alleen mogelijk bij nieuwbouwwoningen.

Vlas wordt dan bij de bouw al tussen binnen- en buitenmuur aangebracht. Bij een bestaande woning is vlas isolatie in de spouwmuur niet mogelijk.

Alternatieven isolatiematerialen

Vlas isolatie is niet het enige isolatiemateriaal met een natuurlijke oorsprong. Hier enkele alternatieven om uit te kiezen.

Hennep isolatie: Dit isolatiemateriaal is ook afkomstig van een plant. Namelijk de bekende hennepplant. De isolatiewaarde en de kosten komen overeen met die van vlas isolatie. Hier lees je meer over hennep isolatiemateriaal.

Schapenwol: Wol is niet alleen geschikt voor kleding, ook huizen kun je isoleren met schapenwol. Hier kom je meer te weten over schapenwol isolatie

Houtwolisolatie: Met vezels van bepaalde houtsoorten is het ook mogelijk om isolatiemateriaal. Met de houtvezels worden isolatieplaten gemaakt die geschikt zijn als vloer, dak- en wandisolatie. Lees hier meer over houtisolatie.

Vraag een offerte aan voor vlas isolatie

Ben jij benieuwd of vlas isolatie iets is voor in jouw huis? Vraag het aan een isolatiespecialist.

Een isolatiespecialist inspecteert jouw huis en deelt zijn bevindingen. Jij weet zo zeker of jouw woning geschikt is voor dit isolatiemateriaal. Is dit niet het geval? Dan stelt een isolatiespecialist een alternatief voor.

Het is zeker verstandig om vlas isolatie te laten plaatsen door een isolatiespecialist. Jij voorkomt zo dat de isolatie op de verkeerde manier geplaatst wordt. En bij verkeerde plaatsing benut je de voordelen van vlas isolatie natuurlijk niet optimaal.


Vergelijkbare berichten