Houtvezel Isolatie {6x Voordelen – 2x Nadelen}

Wil je graag je huis beter isoleren maar weet je nog niet precies hoe? Maak je het liefst gebruik van een natuurlijk en milieuvriendelijk isolatiemateriaal?

Dan zou houtwolisolatie wel eens een geschikte optie voor je kunnen zijn.

Meer weten?

Lees snel verder en duik in de houtwol…

Snel een erkend isolatiebedrijf vinden?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is houtwol isolatie?

Houtwol is een natuurproduct. Het bestaat uit fijne houtkrullen waarvan de dikte varieert van 0,01 tot 0,5 mm.

Het materiaal is afkomstig uit de Noord Europese bossen en is gemaakt van sparrenhout.

De dunne houtvezels van sparrenhout worden vermengd met een natuurlijk bindmiddel en een waterafstotende stof zoals boorzout.

Boorzout heeft een anti-schimmelwerking en zorgt er bovendien voor dat het materiaal brandwerend wordt. Dit is nodig want hout is van zichzelf immers brandbaar.

Het geheel wordt samengeperst tot een houtvezelplaat. Deze platen worden gedroogd in een oven.

Wat is houtwol isolatiemateriaal

Bron foto: ecobouwmaterialen.be

Wat is de prijs voor houtwol isolatie?

Hieronder zie je de gemiddelde kosten van houtwolisolatie inclusief btw, arbeidskosten en de kostprijs voor het isolatiemateriaal.

€ per m²
Prijs houtwolisolatie €14
Arbeidskosten €18
Totale kosten €32

Extra subsidie voor houtwol isolatie

In 2024 krijg je voor de zogenaamde biobased isolatiematerialen extra subsidie, zo ook voor houtwol isolatie. Je ontvangt bij zowel 1 als 2 maatregelen het volledige extra subsidiebedrag van bijvoorbeeld €5 per m² (dakisolatie) of €2 per m² (vloerisolatie).

Hier lees je meer over de standaard subsidiebedragen en de speciale biobased subsidies.

Ecologisch verantwoord product

De bossen waaruit het hout voor houtwol afkomstig is, worden duurzaam beheerd. Het hout is PEFC gecertificeerd. PEFC is uitgegroeid tot een wereldwijd keurmerk dat garant staat voor een verantwoorde manier van produceren, waarbij de bossen op een duurzame manier beheerd worden.

De houtwolisolatieplaten worden na gebruik volledig gerecycled. Houtwolisolatie is dus een milieuvriendelijke manier van isoleren.

Soorten houtwolisolatie

Er zijn twee soorten houtwol isolatieplaten te onderscheiden:

 1. Flexibele, buigzame isolatieplaat;
 2. Houtwolvlokken;
 3. Stevige, stabiele isolatieplaat.

De flexibele isolatieplaat is vooral geschikt voor het isoleren van daken, vloeren en muren. Ze kunnen gemakkelijk op maat worden gesneden of gezaagd en kunnen eenvoudig tussen de kepers van het dak (of tussen een andere balkenstructuur) worden aangebracht.

De stevige isolatieplaat wordt vooral toegepast als onderdak, maar kan ook gebruikt worden voor de afwerking van de isolatie van de vloeren, het dak en de muren.

Beide soorten isolatieplaten zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en diktes.

De houtwolvlokken worden gebruikt in tussenverdiepingen en zoldervloeren te isoleren. Deze hebben dezelfde functie als de soortgelijke cellulosevlokken. Bij de tussenverdiepingen wordt de vlokken onder de vloer geblazen. Bij de zoldervloer kan er een losse laag houtwolvlokken aangebracht worden of ook onder een zwevende vloer.

Wat zijn de voordelen van houtwol?

De voordelen van houtwol hangen nauw samen met de al eerdere genoemde eigenschappen.

 1. Damp-open: Doordat het vocht reguleert voorkom je vochtproblemen bij je muren, vloer of dak met houtwol isolatie.
 2. Milieuvriendelijke keuze: Gemaakt van duurzaam verbouwd hout en recyclebaar materiaal
 3. Snel en gemakkelijk te bewerken: Er komen geen giftige gassen of vezeltjes vrij bij het aanbrengen zoals bij glaswol of gespoten PURschuim.
 4. Geluid dempend: Het geluid van buiten of uit andere delen van het huis worden goed gedempt.
 5. Hoge warmteopslagcapaciteit: Houtwol isolatie slaat lang de warmte op. Dit betekent dat het lang duurt voordat de warmte in huis via de houtwol isolatie naar buiten is verdwenen. In de zomer heeft het als voordeel dat het langer duurt voordat naar binnen is gedrongen.
 6. Meerdere doeleinden: Het is te gebruiken voor meerdere doeleinden. Voor zowel als vloerisolatie, wandisolatie en dakisolatie.

Maar zijn er eigenlijk ook nadelen verbonden aan het gebruik van houtwol als isolatiemateriaal?

Wat zijn de nadelen van houtwol?

Waardoor is houtwol isolatie minder interessant?

 1. Houtwol isolatie is een relatief duur isolatiemateriaal.
 2. Het is niet geschikt voor de isolatie van zeer vochtige ruimtes.
 3. Houtwol is niet brandwerend. Andere natuurlijke materialen zoals hennep of het recyclede cellulose isolatiemateriaal ook niet. Wil je goede brandwerend materiaal, kies dan voor glaswol of steenwol.

Wat zijn de isolatiewaarden van houtwol isolatie?

Met de isolatiewaarde wordt aangegeven hoe goed een isolatiemateriaal isoleert.

Hierbij horen twee termen:

Lambdawaarde: De isolatiewaarde van een isolatiemateriaal ongeacht de dikte. De Lambdawaarde geeft aan hoeveel warmte er wordt doorgelaten.

Rd-waarde: De R-waarde wordt berekent aan de hand van de Lambdawaarde. De Rd-waarde is de isolatiewaarde van het materiaal zelf.

Naast de Rd-waarde heb je de Rc-waarde. Dit is de isolatiewaarde inclusief de constructie (muren, houten constructie et cetera).

Omdat de Rc-waarde per constructie anders kan zijn, vind je hieronder alleen de Rd-waarde.

Houtwol heeft de volgende isolatiewaarden:

 • Lambdawaarde: 0,040 W/mK;
 • Rd-waarde: 3.75 (15 centimeter dik).

Hieronder zie de isolatiewaarden van de verschillende ‘biobased’ isolatiematerialen om te vergelijken met houtvezelisolatie.

Wat is het verschil tussen houtwolcement en houtwol isolatie?

Er bestaat nogal al wat verwarring tussen houtwol isolatie (waar dit artikel over gaat) en houtwolcement platen.

Hieronder kort de verschillen op een rij:

 • Houtwol is gemaakt van houtvezel met enkele additieven. Houtwolcement is gemaakt van houtwol, cement en water.
 • Houtwol is puur hout. Houtwolcement platen wordt gecombineerd met steenwol of EPS.
 • Houtwol wordt vooral gebruikt om woningen te isoleren. Houtwolcement wordt gebruikt voor het isoleren van gebouwen zoals bioscopen, garages en zwembaden.

Vergelijkbare isolatiematerialen

Als blijkt dat houtwolisolatie niet het meest geschikt is voor jouw huis, kun je nog voor andere (natuurlijke) isolatiematerialen kiezen.

De volgende materialen zijn gemaakt van gerecycled of natuurlijk materiaal.

Cellulose: Dit isolatiemateriaal is gemaakt van gerecycled krantenpapier. Samen met boorzout ontstaat er een isolatiemateriaal dat relatief goed tegen vocht kan.

Cellulose werkt geluiddempend. Het wordt daarom ook gebruikt als isolatiemateriaal voor vloeren, binnenmuren en verdiepingsvloeren.

Schapenwol: De naam zegt het al. Isolatiemateriaal gemaakt van schapenwol. Het kan goed vocht opnemen zonder dat het zijn isolatiewaarde verliest. Om de levensduur te verlengen wordt het schapenwol isolatie chemisch gewassen. Zo blijven schimmels en beestjes op afstand.

Métisse: Dit isolatiemateriaal is gemaakt van gerecycled kleding. Door oude kleding te vermalen en te verhitten samen met een beetje polyester ontstaat er isolatiemateriaal.

Vlas: Bij het produceren van linnen ontstaat er vlas. Het vlas kan onder andere gebruikt worden als isolatiemateriaal. Vlas isolatie is recyclebaar en is vochtregulerend.

Laat een isolatiespecialist naar je vloer of dak kijken. De specialist geeft je advies over het meest geschikte isolatiemateriaal. Vraag hier gratis offertes aan.

Offertes aanvragen bij isolatiespecialisten

Wil je graag weten of houtwolisolatie in jouw situatie een verstandige keuze is? Win advies in bij een isolatiespecialist. Deze kan een goede afweging maken of het isoleren met houtwol in jouw woning geschikt of dat een alternatief isolatiemateriaal beter is.

Vraag nú offertes aan bij meerdere isolatiespecialisten om te vergelijken op prijs en recensies.

Vergelijkbare berichten