Isolatie

Cellulose Isolatiemateriaal: Kosten + 7 Voordelen

Voor welk soort isolatiemateriaal moet je nu kiezen? De meest bekende zijn isolatieparels, glaswol en PUR. Maar je hebt nog meer keus. Zo heb je ook cellulose isolatiemateriaal, wat gemaakt is van gerecycled papier.

Over dit isolatiemateriaal lees je hieronder meer.

Snel een erkend isolatiebedrijf vinden?
Vraag Gratis Offertes Aan
9% btw tarief - Ontvang nu subsidie voor isolatie

Wat is cellulose isolatiemateriaal?

Het kortste antwoord op deze vraag is: oude kranten. Cellulose is namelijk een bestanddeel van papier. Zo komen ze voor cellulose isolatiemateriaal aan de naam papiervlokken.

Waar wordt cellulose isolatiemateriaal van gemaakt?

De grondstof voor dit cellulose isolatie is gerecycled krantenpapier.

Natuurlijk zit je niet met krantensnippers in bijvoorbeeld je spouw als je voor cellulose isolatiemateriaal kiest. Om de gerecyclede kranten geschikt te maken voor het gebruik van isolatie, wordt het papier eerst versnipperd en vervolgens vermengd met additieven, zoals boorzout.

Uiteindelijk wordt een materiaal verkregen met een luchtige samenhangende watten-achtige structuur, de papiervlokken.

Cellulose isolatiemateriaal voor in de spouwmuur

Bron foto: oliverheatcool.com/about/blog/news-for-homeowners/what-exactly-is-cellulose-insulation/

Laat je huis ook isoleren met cellulose of andere isolatiemateriaal. Vraag hier gratis offertes aan bij isolatiespecialisten.

Isolatiewaarden van cellulose isolatiemateriaal

Er zijn twee termen die je bij isoleren terug ziet komen. Dit zijn de Lambdawaarde en de R-waarde. Deze isolatiewaarden geven aan hoe goed isolatiemateriaal isoleert.

Lambdawaarde: deze waarde geeft aan hoe goed het materiaal zelf isoleert. Hoe lager de Lambdawaarde van een materiaal hoe beter het isoleert.

R-waarde: aan de hand van de Lamdbdawaarde reken je de R-waarde uit. De R-waarde is afhankelijk van hoe dik je het cellulose, of ander materiaal aanbrengt. Hoe hoger de R-waarde hoe beter je dak, vloer of muur geïsoleerd. 

Lambdawaarde van cellulose is: 0,040 W/mK

R-waarde van cellulose isolatie bij 20 centimeter dik: 5

Bij 15 centimeter is de R-waarde dus 3.75, maar de Lambdawaarde van 0,040 W/mK blijft gelijk.

Voor- en nadelen van cellulose isolatie

Wij hebben de voordelen en nadelen van het papieren isolatiemateriaal voor je op een rij gezet.

Voordelen

Wat zijn nu de voordelen van dit papieren isolatiemateriaal.

1. Goede vochtregulatie: Cellulose isolatiemateriaal kan wel tot 30% van het eigen gewicht aan vocht opnemen. Het vocht in de ruimte wordt dus goed gereguleerd. Dat zorgt voor een gezonder leefklimaat in huis.

2. Milieuvriendelijk en duurzaam: Doordat cellulose isolatiemateriaal wordt vervaardigd van oud papier vermengd met boorzout, is de belasting van het milieu tijdens het productieproces minimaal.

3. Geschikt voor hout en beton: Cellulose isolatie kan onder zowel houten als betonvloeren worden aangebracht.

4. Bestand tegen schimmels en ongedierte: De toevoeging van boraat zout is het materiaal bestand tegen zowel schimmels als ongedierte.

5. Geluiddempend: Cellulose isolatiemateriaal heeft een hele goede akoestische demping. Daarom wordt het vaak gebruikt als geluidsisolatie voor bijvoorbeeld houten vloeren, tussenwanden en daken om omgevingsgeluid te dempen.

6. Geen giftige stoffen: Cellulose bevat geen chemische- of andere gevaarlijke stoffen. Het veroorzaakt geen irritaties en is ook niet schadelijk voor de huid.

7. Faseverschuiving: Naast dat cellulose isolatiemateriaal in de winter goed de warmte vasthoudt, houdt het isolatiemateriaal de warmte buiten in warme periodes.

Als voorbeeld; bij een laag van 24 centimeter cellulose duurt het 9 uur voordat de warmte van de zon er doorheen komt.

Bij glaswol om een voorbeeld te noemen komt de warmte al na 4 uur het huis binnen.

Vergelijk vrijblijvend isolatiespecialisten
100% Vrijblijvend - Vergelijk eenvoudig en snel meerdere specialisten

Nadeel

In tegenstelling tot sommige andere isolatiematerialen is cellulose niet brandwerend. Cellulose isolatiemateriaal werkt echter wel brandvertragend.

Zodra het materiaal in contact komt met vuur, ontstaat er namelijk direct een koolstof laag op het materiaal, wat de uitbreiding van het vuur aanzienlijk vertraagd.

Waar kun je het isolatiemateriaal voor gebruiken?

Met uitzondering van vochtige ruimtes is cellulose voor alle isolatieklussen geschikt. Cellulose isolatiemateriaal kun je kopen in de vorm van vlokken en isolatieplaten waardoor het voor meerdere isolatiemaatregelen kunt gebruiken.

Cellulose vlokken voor de spouwmuur en verdiepingsvloer

De vlokken zijn verkrijgbaar in pakken van bijvoorbeeld 12,5 kilo. Je kunt deze vlokken gebruiken voor het isoleren van de ruimte tussen verdiepingsvloeren of van de spouwen. Het isoleren van verdiepingsvloeren wordt heel vaak gedaan in jaren ’30 huizen, omdat die vaak bijzonder gehorig zijn.

Woon je in een appartement, en heb je last van je bovenburen? Dan kun je ook cellulose vlokken in laten blazen in je plafond om geluid van boven te dempen.

Natuurlijk kan je proberen om zelf te gaan isoleren. Maar eigenlijk is hiervoor een speciale inblaasmachine en de expertise van een isolatiebedrijf voor nodig.

Een isolatiebedrijf zorgt ervoor dat er tijdens het isoleren met de vlokken geen koudebruggen ontstaan, zodat je optimaal profijt hebt van je investering.

Cellulose isolatieplaten als vloerisolatie en dakisolatie

Je kunt met de isolatieplaten de onderkant van je vloer (via de kruipruimte) en je dak (aan de binnenzijde) isoleren.

Is je dak of vloer geschikt voor cellulose isolatie of ander isolatiemateriaal? Vraag hier gratis offertes aan bij dakisolatie specialisten. En voor vloerisolatie kun je hier offertes aanvragen bij vloerisolatie specialisten.

Brandklasse

De brandklasse van isolatiematerialen wordt in Europa aangeduid in klassen. De indeling loopt van klasse A voor de beste tot klasse F voor de meest brandbare.

Daarbij geldt dat brandklasse 1 voor onbrandbaar materiaal is en klasse F voor heel erg brandbaar.

Cellulose heeft brandklasse B2. Dat wil zeggen dat in geval van brand, cellulose de brand zal vertragen.

Wanneer cellulose in aanraking komt met vuur, wordt het namelijk onmiddellijk bedekt met een laag koolstof. Daardoor zal de brand vertragen.

Ander isolatiemateriaal van gerecycled materiaal en bijproducten

Cellulose is gemaakt van gerecycled krantenpapier. Maar er zijn nog andere isolatiematerialen die gemaakt zijn van gerecycled materiaal.

Katoen (métisse): Dit isolatiemateriaal is gemaakt van katoen en met name oude spijkerbroeken. Het métisse isolatiemateriaal heeft ook zo een blauwige kleur, zoals de meeste spijkerbroeken.

Katoen metisse isolatiemateriaal

Bron foto: eco-logisch.nl/Metisse-Metisse-isolatie-rollen—RRT-3765

Naast gerecyclede materialen heb je ook isolatie die gemaakt wordt van bijproducten.

Vlasisolatie: Dit isolatiemateriaal wordt gemaakt van het bijproduct dat ontstaat bij het produceren van linnen. Vlasisolatie is het meest milieuvriendelijke isolatiemateriaal, volgens NIBE dat er verkrijgbaar is.

Vlas isolatiemateriaal

Bron foto: eco-bouwmaterialen.nl/isolatiematerialen-natuurlijk-duurzaam-ecologisch/vlas-isolatie

Wat kost cellulose isolatiemateriaal?

De kosten van het isoleren met cellulose isolatiemateriaal zijn gemiddeld €20 per m². Dit is inclusief de arbeidskosten, prijs voor het cellulose isolatiemateriaal zelf en de btw.

Naast cellulose heb je vergelijkbare isolatiematerialen zoals hennep, vlas en cellulose. Klik op de links voor de verschillende kosten:

Zelf aanbrengen of uitbesteden?

Qua kosten is het natuurlijk aantrekkelijk om zelf aan de slag te gaan met isoleren. Bedenk dan wel, dat je geen garantie hebt op zelf aangebracht isolatiemateriaal. Natuurlijk ben je meer geld kwijt als je een specialist inhuurt. Maar daarvoor heb je wel de garantie dat de boel goed geïsoleerd wordt.

Vraag daarom eens geheel vrijblijvend een offerte aan bij een erkend isolatiebedrijf. Dan weet je precies waar je aan toe bent.

Snel een erkend isolatiebedrijf vinden?
Vraag Gratis Offertes Aan
9% btw tarief - Ontvang nu subsidie voor isolatie