Bestaande Isolatie: Wanneer Verbeteren Of Vervangen?

Is je huis jaren geleden geïsoleerd? Dan is het tijd om te controleren of het isolatiemateriaal nog in een goede staat verkeert en toe is aan vervanging.

Hieronder lees je meer over het verbeteren en vervangen van spouwmuur, dak- en vloerisolatiemateriaal.

Snel een erkend isolatiebedrijf vinden?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Isolatiemateriaal gaat (tegenwoordig) lang mee

Het huidige isolatiemateriaal gaat lang mee. Zo gaat glaswol wel 60+ jaar en EPS zelfs 100 jaar.

In de praktijk kan het anders uitpakken en kunnen invloeden van buitenaf er voor zorgen dat isolatiemateriaal kapot gaat.

Het isolatiemateriaal van enkel decennia zijn niet zo duurzaam de huidige materialen.

Is je vloer, dak of (spouw)muur in de jaren ‘70 of ‘80 geïsoleerd? Controleer de kwaliteit van het isolatiemateriaal omdat de kwaliteit waarschijnlijk sterk is afgenomen.

Zitten er gaten in of is het verzakt? Dan is het tijd om het te vervangen. Vraag gratis offertes aan bij isolatiebedrijven.

Muurisolatie

Je hebt verschillende soorten muurisolatie. De meest bekende is spouwmuurisolatie. Maar je hebt ook gevelisolatie, waarbij de buitenmuur wordt geïsoleerd.

Spouwmuren werden in de jaren ‘70 en ‘80 voor het eerst geïsoleerd. Voor die tijd werd gedacht dat de stilstaande lucht in de spouw voldoende isoleerde.

Maar de spouwmuurisolatie dat in de jaren ‘70 en ‘80 is aangebracht kan zijn verzakt of gaten vertonen.

Ook gevelisolatie dat jaren geleden is aangebracht kan aan vervanging toe zijn.

Weet je al zeker dat je spouwmuurisolatie of gevelisolatie hebt? Dan kun je direct door naar het kopje ‘Thermisch en endoscopisch onderzoek‘.

Heb je geen idee of je muur ooit is geïsoleerd (door de vorige bewoners), dan kun je met de volgende tips & trucs en inspecties achterhalen of je überhaupt muurisolatie hebt.

Heb ik een spouwmuur?

Voordat je gaat achterhalen of je spouwmuurisolatie en gevelisolatie hebt, is het slim om eerst er achter te komen of je überhaupt een spouwmuur hebt.

Lees hier meer informatie over het achterhalen of je een spouwmuur hebt of niet.

Heb je al spouwmuurisolatie?

Je kunt met de volgende methodes achterhalen of je spouwmuurisolatie of gevelisolatie hebt.

Energielabel of inspectierapport: Bij het kopen van een huis krijg je tegenwoordig een energielabel. Daarin staat vermeld of je huis is geïsoleerd.

Helaas is een energielabel bij het verkopen pas verplicht sinds 2015. Dus heb je je huidige woning voor 2015 gekocht, dan heb je waarschijnlijk geen energielabel gekregen.

In sommige gevallen is er een inspectierapport of een taxatierapport opgemaakt toen je het huis kocht. Daarin kan staan of je muur is geïsoleerd.

Boorgaten: Zie je om de meter dichtgemetselde boorgaten in de gevel? Dan is je spouwmuur ooit geïsoleerd. Dit geldt niet voor gevelisolatie.

Boorgaten spouwmuurisolatie

Geen spouwmuur, maar wellicht wel gevelisolatie?

Het kan zijn dat je gevelisolatie hebt. Voor dit type muurisolatie wordt vaak voor gekozen als het huis geen spouwmuur heeft.

Is je gevel met pleisterwerk bedekt, dan kun je te maken hebben met gevelisolatie. Is je gevel breder dan 35 centimeter, dan heb je wellicht gevelisolatie.

Als je twijfelt of je gevelisolatie hebt of niet, kun je het beste een isolatiespecialist inschakelen. Deze kan achterhalen je gevelisolatie hebt.

Het is niet eenvoudig om te achterhalen of het gevelisolatie materiaal nog in een goede staat is. Vraag een isolatiespecialist om de gevel en isolatie te controleren.

Thermisch en endoscopisch onderzoek

Met thermisch en/of endoscopisch onderzoek kan een bouwdeskundige of een isolatiespecialist zien of het isolatiemateriaal nog voldoende isolerend werkt.

Thermisch onderzoek: Bij thermisch onderzoek wordt het warmteverlies gemeten.

Met een warmteverliesmeter wordt meter-voor-meter de gevel gecontroleerd. Op een monitor kan de specialist zien waar de koudebruggen zitten.

Koudebruggen zijn gaten en scheuren waar de warmte door naar buiten verdwijnt. Vaak worden de koudebruggen veroorzaakt door verzakt of verpulverd isolatiemateriaal.

Hieronder zie je een voorbeeld van een warmtebeeld.

Monitor warmteverliesmeting

Endoscopisch onderzoek: Na thermisch onderzoek kan het isolatiemateriaal zelf ook nog gecontroleerd worden. Dit wordt gedaan door middel van een kleine camera.

Er wordt om de (aantal) meter, een gat geboord waar de camera in wordt gestoken. Op een monitor wordt bekeken in wat voor staat het isolatiemateriaal verkeert.

Zitten er gaten, scheuren in het isolatiemateriaal of is het (deels) verpulverd, dan is het tijd om het te verwijderen of aan te vullen.

Video endoscoop in de spouwmuur

Oud isolatiemateriaal in de spouwmuur

De keuze om het isolatiemateriaal te verwijderen of aan te vullen is soms afhankelijk van het oude isolatiemateriaal. Glaswol kan uit de spouwmuur worden gezogen.

Ook PURschuim kan verwijdert worden, maar is vaak lastiger. De isolatiemateriaal moet worden verpulvert om het uit de spouw te krijgen.

Verwijderen of bijvullen van spouwmuurisolatie

Door gaten te boren in de gevel of stenen eruit te bikken kan het isolatiemateriaal uit de spouw worden gezogen. Ook wel spouwcleaning genoemd.

Nadat het isolatiemateriaal eruit is gehaald, kan de spouw eventueel verder worden schoongemaakt, waarna er nieuw isolatiemateriaal ingebracht kan worden.

Soms is het lastig om het oude isolatiemateriaal goed te verwijderen.

Om de isolatiewaarde alsnog op te schroeven kan het oude isolatiemateriaal aangevuld worden met nieuw isolatiemateriaal. Zo krijgt de isolatielaag weer een hogere isolatiewaarde.

In het geval van gevelisolatie

Het verwijderen of het aanvullen van isolatiemateriaal is een stukje lastiger bij gevelisolatie.

Blijkt dat er na de onderzoeken koudebruggen in het isolatiemateriaal zitten, dan zit er niets anders op dan de gevel (gedeeltelijk) af te breken.

Als eenmaal de gaten en scheuren in het isolatiemateriaal zichtbaar zijn kan er nieuwe isolatiemateriaal aan toegevoegd of verwijdert worden.

Dit is uiteraard kostbaarder dan het verwijderen, bijvullen of vernieuwen van spouwmuurisolatie.

Vaak werkt een gevelrenovatiebedrijf samen met een isolatiebedrijf om de klus te klaren. Er zijn ook isolatiebedrijven die gespecialiseerd zijn in zowel de gevels zelf als gevelisolatie.

Vloerisolatie

Met vloerisolatie gaat je energierekening omlaag en krijg je een aangenaam warme vloer.

Ben je er zeker van de vloerisolatie hebt, dan kun je in de kruipruimte kijken in wat voor staat je vloerisolatie verkeert. Ga dan door naar het kopje ‘Vloerisolatie verwijderen of aanvullen’ voor meer informatie.

Met de volgende tips en trucs kun je achterhalen of je vloerisolatie hebt en of het isolatiemateriaal aan vervanging toe is.

Heb ik al vloerisolatie?

De meeste makkelijke manier om te ontdekken of je vloerisolatie hebt is door in je kruipruimte te kijken.

Weet je niet waar de kruipluik zit?

  • Een kruipluik vind je vaak onder de mat bij de voordeur of in de hoek van de kamer. Onder de trap vind je soms ook de toegang tot de kruipruimte.
  • Kun je de kruipluik niet zo snel vinden, dan kun je het ook nog aan de buren vragen. Als de buren een soortgelijke woning hebben dan is de kans groot dat de kruipluik op dezelfde plek zit.

Als je geen kruipluik kunt vinden en je bent nooit in de kruipruimte geweest dan kan het zijn dat je geen kruipruimte hebt. Dan is er hoogstwaarschijnlijk ook geen vloerisolatie.

Het is mogelijk dat er vloerisolatie direct onder de vloer zit, maar die kans is niet zo groot.

Als je de kruipluik hebt gevonden, dan kun je de kruipruimte in om te ontdekken of je vloerisolatie hebt. In sommige gevallen is de kruipruimte te laag, waardoor je er niet in kunt kruipen. Hoogstwaarschijnlijk heb je dan ook geen vloerisolatie.

Zie je alleen houten balken en planken en geen wollig of schuimachtig materiaal, dan heb je geen vloerisolatie. Vraag hier dan een gratis offerte aan voor vloerisolatie.

Als er wel platen, dekens of schuimlaag op het plafond (aan onderkant van de vloer) zitten, dan heb je te maken met vloerisolatie.

Maar is het isolatiemateriaal nog goed genoeg?

Vloerisolatie verwijderen of aanvullen

Als je halfvergane dekens of gaten in het schuim ziet zitten dan is het tijd om de vloerisolatie te verbeteren of te vervangen.

Als je glaswol ziet hangen kun je deze eventueel zelf weghalen. Al is dat sterk af te raden omdat er vezeltjes vrijkomen die je ogen en luchtwegen kunnen irriteren. Dat kan een isolatiespecialist veel sneller en beter.

Wil je PURschuim laten opknappen of verwijderen dan heb je een isolatiespecialist nodig. Dit kun je niet zelf doen.

Een isolatiespecialist kan sneller werken en heeft meer kennis over isolatiematerialen. Bovendien zit er garantie op het werk dat het isolatiebedrijf uitvoert.

Als je zelf de klus uitvoert en je maakt fouten is dat op eigen kosten. Ook al is een isolatiespecialist duurder, het werk wordt wel beter uitgevoerd.

Daarnaast verdien je vloerisolatie binnen weer terug.

De isolatiespecialist heeft speciale afzuigapparatuur om het isolatiemateriaal weg te zuigen.

Zo wordt het isolatiemateriaal netjes en volledig verwijdert waardoor de onderkant van de vloer weer geschikt is voor nieuw isolatiemateriaal.

Niet in alle gevallen hoeft het isolatiemateriaal verwijdert te worden. Vooral bij PURschuim kunnen de gaten bijgevuld worden zodat er weer een goede isolatielaag ontstaat.

Dakisolatie

Dakisolatie kun je op twee manieren zijn aangebracht. Via de binnenzijde of via de buitenzijde.

Schuin dak

Bij de dakisolatie aan binnenzijde zit het isolatiemateriaal direct achter afwerkplaten (gipsplaten). Dakisolatie aan buitenzijde zit het onder de dakpannen.

Plat dak

Bij dakisolatie aan de binnenzijde van een plat dak zit het isolatiemateriaal direct boven het plafond (gipsplaten / schrootjes). Bij een geïsoleerd plat dak aan de buitenzijde zit het isolatiemateriaal direct onder de dakbedekking (warm dak) of bovenop de dakbedekking (omgekeerd dak).

Heb je al dakisolatie, dan kun je door naar het kopje ‘Is het dakisolatie materiaal aan vervanging of verbetering toe?

Heb ik dakisolatie?

Op de volgende manier kun je ontdekken of je dakisolatie hebt.

Dakisolatie aan de binnenzijde bij een schuin dak: Als er rollen of isolatieplaten tegen de wand aan zitten op zolder heb je te maken met dakisolatie.

In een net afgewerkte zolderkamer zitten er meestal gipsplaten voor. Dan is het lastiger om te zien of je dakisolatie hebt.

Wat je dan kunt doen is rondom de ventilatiepijpen of leidingen te kijken.

Vaak zit er wat ruimte tussen de gipsplaten en pijpen. Daar kun je zien of er wollig materiaal of schuim zit.

Zie je dit materiaal niet, dan heb je hoogstwaarschijnlijk geen dakisolatie.

Dakisolatie van een plat dak (binnenzijde): Om te zien of er isolatiemateriaal zit kun je kijken bij leidingen of pijpen. Er zit vaak een beetje ruimte tussen het plafond en de leidingen / pijpen. Zit daar wolachtig of schuimachtig materiaal? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk isolatiemateriaal.

Dakisolatie aan de buitenzijde van een schuin dak: Als je geen isolatiemateriaal zit aan de binnenzijde, bestaat er nog een kans dat het er dakisolatie aan de buitenzijde zit.

Kun je vanuit het zolderraam de dakpannen aanraken?

Als dat lukt, kun je dan ook een dakpan optillen? Als je na het optillen je isolatiemateriaal ziet zitten, dan is je dak geïsoleerd. Zie je alleen hout, dan is er geen isolatiemateriaal.

Als er geen dakisolatie aan de binnenzijde of buitenzijde zit, dan is het sterk aan te raden om zo snel mogelijk dakisolatie te laten aanbrengen.

Vraag gratis offertes voor dakisolatie.

Dakisolatie aan de buitenzijde van een plat dak: Er kan isolatiemateriaal bovenop het dak liggen. Dit wordt een omgekeerd geïsoleerd dak genoemd. Dit is makkelijk te zien. Vaak ligt er een laag kiezels of tegels op het isolatiemateriaal.

Om te zien of er dakisolatiemateriaal onder de dakbedekking zit is lastiger. Laat dit over aan een dakisolatie specialist.

Is het isolatiemateriaal aan vervanging of verbetering toe?

Aan de volgende kenmerken kun je zien of het isolatiemateriaal aan vervanging toe is.

Dakisolatie aan de binnenzijde van een schuin dak controleren: Het is een grove manier, maar om de staat van het materiaal goed te controleren moet je eigenlijk een plaat van de wand halen om het isolatiemateriaal te controleren.

Als je de gipsplaat van de wand hebt haalt kun je de staat van het isolatiemateriaal controleren. Gaat het isolatiemateriaal hangen, heeft het gaten of grijze plekken dan is het aan vervanging toe.

Isolatiemateriaal zoals glaswol of isolatieplaten kun je in principe zelf verwijderen. Je moet wel oppassen met glaswol. Bij het verwijderen hiervan komen er vezeltjes vrij die voor irritaties aan je ogen of luchtwegen zorgen.

Dakisolatie aan de binnenzijde van een plat dak controleren: Helaas moet je het plafond voor een deel verwijderen om het isolatiemateriaal te controleren. Zie je grijze vlekken op het isolatiemateriaal of gaat het hangen? Dan is het tijd om het te vervangen.

Dakisolatie aan de buitenzijde van een schuin dak: Als je wel dakisolatie aan de buitenzijde ziet zitten is dat niet altijd even goed te bepalen in wat voor staat het isolatiemateriaal verkeerd.

Laat de dakisolatie aan de buitenzijde controleren door een isolatiespecialist. Deze heeft de kennis om te bepalen of het materiaal aan vervanging toe is.

Dakisolatie aan de buitenzijde van een plat dak: Laat een isolatiespecialist het isolatiemateriaal controleren. Deze heeft beter inzicht en kan bepalen of het materiaal aan vervanging toe is.


Vergelijkbare berichten