EPS Parels Isolatie: Kosten 2024

Om je huis te isoleren heb je isolatiemateriaal nodig. Je kunt uit enkele tientallen soorten isolatieplaten, rollen, vlokken en parels kiezen.

Eén van de meest gebruikte isolatiematerialen zijn bolletjes gemaakt van EPS. Kleine piepschuim bolletjes die gebruikt worden om de spouw, de bodem en de buitenzijde van het dak te isoleren.

Hieronder lees je meer over deze EPS isolatieparels.

Snel een erkend isolatiebedrijf vinden?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat zijn EPS parels?

Isolatieparels zijn gemaakt van Expandeerbaar Polystyreen, afgekort: EPS. De EPS isolatieparels zijn eigenlijk een soort kleine piepschuim bolletjes . De parels worden ook wel tempex isolatieparels genoemd.

Het grootste gedeelte (98%) van EPS parels bestaan uit lucht, maar toch werkt het isolerend. De afmetingen van de parels liggen tussen de 2 en 5 millimeter.

De EPS parels vinden hun oorsprong al in de jaren ’70, maar is in de laatste decennia echt populair geworden.

Isolatieparels is een verzamelnaam voor:

 • Tempex parels;
 • EPS parels

EPS parels voor in de spouwmuur

Bron foto: vandenbergisolatie.nl/projecten/spouwmuurisolatie-woning-odoorn-met-hr-eps-isolatieparels/

Wat zijn de kosten voor isolatieparels?

De kosten van het isoleren met parels kan per merk en bedrijf verschillen.

Gemiddeld kosten EPS parels €21 per m². De kosten zijn inclusief arbeidskosten, de prijs voor de isolatieparels en btw.

Dat is natuurlijk best een investering, maar daar staat natuurlijk wel tegenover dat je direct een lagere energierekening krijgt en niet te vergeten, een aangenaam warm huis. Vraag hier gratis offertes aan bij isolatiespecialisten.

Subsidie voor EPS parels

Op isolatiemaatregelen zit subsidie in 2024. Ook als je EPS parels gebruikt. Het subsidiebedrag is afhankelijk van het aantal duurzame maatregelen je combineert.

 • 1 maatregel: Bij 1 maatregel krijg je bij spouwmuurisolatie €4 per m² subsidie. Dan kosten de isolatiewerkzaamheden met EPS gemiddeld €17 per m².
 • 2 maatregelen: Combineer je spouwmuurisolatie met bijvoorbeeld dakisolatie of een warmtepomp dan ontvang je €8 per m². Dan kosten de isolatiewerkzaamheden met EPS gemiddeld €13 per m².

Calculator

Met de calculator hieronder kun je aan de hand van het aantal m² van je spouwmuur een gemiddelde prijs berekenen. Dit is ook inclusief arbeidskosten, EPS parels en materiaal.

Soorten isolatieparels

Isolatieparels zijn net als alle andere isolatiematerialen verkrijgbaar in verschillende types. Met de HR++ als best isolerend.

HR++ parels

De HR++ parels zijn de meest gebruikte parels. Deze hebben een donkergrijze kleur. Dit komt omdat er 4% grafiet aan de parels is toegevoegd. De vezeltjes van het grafiet geven de grijze tint aan de normaalgesproken witte parels.

Door de toevoeging van grafiet krijgen de parels een hogere isolatiewaarde dan de standaard witte parels.

De HR++ parels wordt al jaren met succes ingezet als isolatiemateriaal. Door de goede isolatiewaarde en de gunstige prijs zijn isolatieparels één van de beste materialen om mee na te isoleren.

Merken

Er bestaan verschillende isolatieparel merken.

Neopixels: deze isolatieparels wordt gemaakt door BASF. Voor een harde isolatielaag worden de parels verlijmd met Neofixx. Zo krijg je in de toekomst geen last van verzakkingen.

IsoPearls: deze parels worden in België geproduceerd. De IsoPearls geschikt voor zowel als spouwmuurisolatie als vloerisolatie. Bij vloerisolatie worden de parels vermengd met cement, waardoor er een isolerende dekvloer ontstaat.

HR++ Termoparels: Deze isolatieparels worden gefabriceerd door het Nederlandse Termokomfort. Het zijn kleine grijze parels omdat er grafiet aan is toegevoegd. Door steeds door te innoveren zijn Termoparels één van de best isolerende parels op de markt.

BioFoamPearls: Tegenwoordig bestaan er ook biologische isolatieparels. De isolatieparels heten BiofoamPearls®. De parels worden niet gemaakt van EPS (kunststof uit aardolie) maar van melkzuur.

Niet elke isolatiespecialist werkt met alle merken. Wil je een specifiek merk, vermeldt dit dan bij het aanvragen van de offertes. Vraag hier gratis offertes aan bij isolatiespecialisten.

Verschillende vormen van isolatieparels

Er zijn twee vormen van isolatieparels. De ene vorm is mooi rond en de andere is ovalig/eivormig.

De perfect ronde isolatieparels hebben de hoogste isolatiewaarde. Ook een gemiddeld grotere isolatieparel neemt minder vocht op.

Poederlaagje

Op sommige parels zit een SE poederlaagje. Helaas zorgt dit poederlaagje dat ondanks de verlijming de parels kunnen loslaten. Hoogwaardige parels zijn gezeefd, waardoor het losse poederlaagje verwijdert wordt. Zo blijven de parels goed op hun plek zitten na het aanbrengen.

Wat is het verschil tussen parels en isolatiekorrels?

De parels worden ook wel korrels genoemd. Maar isolatieparels zijn niet hetzelfde als isolatiekorrels.

Isolatiekorrels zijn gemaakt van vulkanisch glas (steenachtig), terwijl isolatieparels gemaakt worden van aardolie of melkzuur (bij BioFoam).

Ook isolatiekorrels kunnen gebruikt worden als spouwmuurisolatie, maar isolatieparels worden het meest gebruikt door de hogere isolatiewaarde.

Hieronder zie je de verschillen.

Wat is het verschil tussen isolatieparels en isolatiekorrels?

Foto bronnen: bouwbestel.nl / isogroen.com

Hoe zit het met EPS parels en de gezondheid?

EPS parels bestaan uit waterstof, koolstof en veel lucht. De isolatieparels zijn niet gevaarlijk om te verwerken en er komen geen gevaarlijke stoffen vrij als het (langere tijd) in de muur, in de kruipruimtebodem of onder de dakpannen zit.

Isolatiewaarden van EPS isolatieparels

Als je gaat isoleren, wil je er natuurlijk wel zeker van zijn dat je er beter van wordt. Om te zien hoe goed je huis is geïsoleerd moet je naar de isolatiewaarden kijken.

Er zijn twee belangrijke termen.

Lambdawaarde: Deze waarde geeft aan in hoeverre isolatiemateriaal de warmte doorlaat. Hoe lager de Lambdawaarde, hoe beter het materiaal isoleert. 

De gemiddelde lambdawaarde van EPS parels is 0,033-0,035 W/mK.

R-waarde: Aan de hand van de Lambdawaarde worden de R-waarden berekend. De R-waarden is afhankelijk van de dikte.

Bij het isoleren heb je te maken met de Rd en de Rc waarde.

 • De Rd-waarde staat voor Resistance declared. Dit is isolatiewaarde van het materiaal zelf.
 • De Rc-waarde staat voor Resistance construction. Dit is de totale isolatiewaarde van de muren en de laag parels samen.

Wat handig is om te onthouden: hoe hoger de R-waarde hoe beter je muur, dak of vloer is geïsoleerd.

Gemiddeld genomen kun je de volgende R-waarde verwachten bij EPS HR parels:

 • Spouwbreedte van 4 cm: Rd 1,2 m²K/W – Rc 1,5 m²K/W
 • Spouwbreedte van 5 cm: Rd 1,5 m²K/W – Rc 1,8 m²K/W
 • Spouwbreedte van 6 cm: Rd 1,8 m²K/W – Rc 2,1 m²K/W

Om in aanmerking te komen voor subsidie voor spouwmuurisolatie heb je een minimale Rd waarde nodig van 1,1 m²K/W

Wat zijn de voordelen van isolatieparels

Hieronder vind je een lijst met voordelen van alle soorten EPS parels.

 1. Vocht, bacteriën en schimmels hebben geen kans meer nadat met isolatieparels. Vocht en waterdamp tasten het materiaal niet aan.
 2. De EPS isolatieparels komen op moeilijk bereikbare plekken in de spouw waardoor er isolatielaag ontstaat zonder gaten.
 3. De parels zijn veilig in gebruik. Er komen geen gassen vrij bij verwerking.
 4. De isolatieparels zijn recyclebaar.
 5. Er is geen sprake van geuroverlast, zoals bij PURschuim.
 6. EPS isolatieparels zijn niet aantrekkelijk voor ongedierte zoals muizen.
 7. EPS parels zijn tot op zekere hoogte brandwerend. De nieuwe generatie HR++ parels vallen in Brandklasse 1.

Wat zijn de nadelen van isolatieparels?

Er zit eigenlijk maar één nadeel aan EPS isolatieparels. EPS parels zijn minder geschikt als geluidsisolatie. Als je geluid goed wilt dempen kun je beter kiezen voor glaswol isolatie.

Toepassingen

Maar voor wat voor isolatiemaatregelen kun je EPS isolatieparels gebruiken?

Spouwmuurisolatie

Door middel van kleine boorgaten worden isolatieparels de spouw ingeblazen met een inblaasmachine. De EPS parels worden verlijmd met een bindmiddel, zodat het een vaste massa wordt die niet verzakt. Dit bindmiddel kan op basis zijn van hars of latex.

EPS parels aanbrengen

Bron foto: isoleerwel.nl/hr-eps-isolatieparels/

EPS parels als dakisolatie

Isolatieparels kun je heel goed gebruiken om een dak aan de buitenzijde te isoleren. Het is niet geschikt voor aan de binnenzijde van je dak (zolder).

Het isoleren van je dak met EPS parels gaat als volgt in zijn werk:

 1. Een rij met dakpannen wordt weggehaald.
 2. Op het dakbeschot worden de parels (met lijm) gespoten.
 3. Als het lijm is uitgehard wordt het volgende deel van het dak bedekt met EPS parels tot het geheel is geïsoleerd.

Bodemisolatie kruipruimte

Bij het isoleren van de bodem van de kruipruimte worden de isolatieparels op de grond gestort.  De isolatieparels wordt vooral gebruikt voor lage kruipruimtes. Er moet wel genoeg ruimte zijn in de kruipruimte om een laag van minimaal 20 tot 30 centimeter te krijgen.

Dauwpunt

Door EPS parels te storten op de bodem verlaag je het dauwpunt. Zonder bodemisolatie ligt het dauwpunt in de kruipruimte net onder de vloer, waardoor de oppervlakte koud aanvoelt. De parels verlagen het dauwpunt naar de bodem, waardoor je minder last hebt van een koude vloer.

Maar het grootste voordeel parels als bodemisolatie is dat vochtproblemen wordt opgelost en voorkomen. Hier lees je meer over EPS parels als bodemisolatie.

Offertes aanvragen voor EPS isolatie?

Wil je graag EPS parels die niet gaan verzakken. Laat de klus over aan een isolatiespecialist.

Vraag nú gratis offertes aan en geniet van een lagere energierekening en warmer huis.

Vergelijkbare berichten