Métisse (Katoen) Isolatie: Voor- en Nadelen

Op zoek naar een isolatiemateriaal dat goed isoleert, geluid dempt en dat ook nog eens milieuvriendelijk is? Dan is Métisse een goede optie.

In deze gids lees je:

 • Wat Métisse isolatie precies is
 • Wat de voor- en nadelen zijn
 • Wat de isolatiewaarden zijn (R-waarde en lambdawaarde)
Snel een erkend isolatiebedrijf vinden?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is Métisse isolatie?

Wist je dat lang niet alle kleding uit kledingcontainers opnieuw gedragen wordt? Veel is niet meer goed genoeg voor een tweede leven als kledingstuk. Een deel van de afgekeurde kleding komt in de verbrandingsoven terecht. Spijkerbroeken worden bijvoorbeeld veel gebruikt in de katoenisolatie.

Gelukkig zijn er ook nuttige bestemmingen. Métisse isolatie is hier het perfecte voorbeeld van.

Gerecycled materiaal: katoen

Om Métisse isolatie te maken wordt afgekeurde katoenen kleding gebruikt. De katoenen stoffen die ons lichaam warm hielden, helpen namelijk ook goed om ons huis warm te houden. Bovendien is katoen sterk geluiddempend, waardoor het ideaal is om binnenmuren te isoleren.

Isoleren met gerecycled katoen

Wat kost Métisse isolatie?

In het overzicht hieronder zie de gemiddelde prijzen en plaatsingskosten van Métisse katoenisolatie.

€ per m²
Prijs Métisse €17
Arbeidskosten €19
Totale kosten €36

Hoe wordt Métisse isolatie gemaakt?

De oude katoenen kledingstukken worden vermalen tot katoenvezels. Naast katoen kunnen er ook kleine hoeveelheden andere kledingstoffen gebruikt worden. Katoen blijft echter altijd het hoofdbestanddeel. Minimaal 70% van Métisse isolatie bestaat uit katoen.

De kledingvezels worden gemengd met een aantal stoffen om de Métisse enigszins brandwerend te maken en om de vezels bij elkaar te houden. Ook wordt er een kleine hoeveelheid zink pyrithione toegevoegd. Dit beschermt het isolatiemateriaal tegen schimmels en insecten.

Het resultaat?

Stugge isolatieplaten of -rollen die voor 85% uit gerecyclede kleding bestaan. De platen en rollen zijn makkelijk om mee te werken en bevatten geen irriterende stoffen zoals bij glaswol wel het geval is.

Wil je ook isolatiemateriaal van gerecycled materiaal? Vraag hier gratis offertes aan bij isolatiespecialisten.

Waarvoor is Métisse geschikt?

Je hebt Metisse isolatie in verschillende vormen:

 • Dekens
 • Platen
 • Rollen
 • Vlokken

Métisse isolatie kan je gebruiken als:

Wat zijn de voordelen van Métisse isolatie?

Métisse is een goede keuze omdat dit isolatiemateriaal…

 • Zowel thermisch als akoestisch heel goed isoleert.
 • Milieuvriendelijk is doordat het voor een groot deel uit gerecyclede kleding bestaat zoals spijkerbroeken. Het katoen wol isolatie is DUBOkeur gecertificeerd.
 • Gemakkelijk te snijden en aan te brengen is.
 • Dampregulerend is dankzij de natuurlijke vezels die vocht opnemen en weer afgeven zodra de lucht droger wordt. Hierdoor helpt Métisse om de luchtvochtigheid in je woning te reguleren.
 • Je huis aangenaam koel houdt in de zomer door de hoge faseverschuiving. Katoenvezels slaan namelijk veel warmte op (in tegenstelling tot minerale vezels zoals glas- of steenwol). Hierdoor duurt het zo’n zes tot acht uur voor de warmte in je woning binnendringt.
 • Veilig is om mee te werken. Bij veel isolatiematerialen zijn mondkapjes en beschermende kleding nodig omdat ze irriterende deeltjes bevatten. Bij Métisse is dit niet zo. Er komen weinig vezels vrij én de vezels zijn onschadelijk.
 • Flexibel en veerkrachtig is maar tegelijkertijd erg vormvast. Na indrukking komt het gemakkelijk terug in de originele vorm.
 • Bijdraagt aan werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij werken namelijk mee aan het inzamelen en sorteren van de kleding.

Nadelen van Métisse isolatie

Net zoals andere isolatiematerialen, kent ook Métisse een aantal nadelen. Lees deze ook zeker even door, zodat je kan kijken of Métisse wel de beste keuze is voor jou.

Vocht

Alhoewel Métisse vochtregulerende eigenschappen heeft is het niet geschikt voor vochtige ruimtes. Bij plekken zoals het dak of onder vloer kan metisse prima het vocht opnemen en weer afgeven. Maar als het constant vochtig is krijgt de katoen isolatielaag niet te kans om het vocht te laten verdampen en gaat de isolatiewaarde omlaag.

Met andere woorden: in vochtige ruimtes werkt Métisse minder goed.

Brandveilig

Katoen wol isolatie is niet een brandveilig materiaal. Het valt in klasse E van de Euro-brandklassen. De klasse loopt van A tot F, met A als zeer brandveilig en F als brandbaar.

Prijs

Daarnaast kan ook de prijs als een nadeel worden gezien. Métisse is niet het duurste materiaal, maar er zijn zeker goedkopere isolatiematerialen zoals glaswol of steenwol.

Als je een klein budget hebt, kan een ander isolatiemateriaal dus aantrekkelijker zijn.

Wat zijn de isolatiewaarden?

Wil je isolatiematerialen met elkaar vergelijken? Dan kijken wordt gekeken naar de Lambdawaarde en de R-waarde. Hiermee wordt uitgedrukt hoe goed een materiaalsoort isoleert.

Lambdawaarde van Métisse isolatie

De Lambdawaarde geeft aan hoeveel warmte een (isolatie)materiaal verliest per m².

Bij de lambdawaarde geldt: hoe lager de Lambdawaarde, hoe beter het materiaal isoleert.

Rd-waarde

Bij de Rd-waarde geldt juist: hoe hoger, hoe beter.

Met de Rd-waarde wordt uitgedrukt hoe goed een isolatiematerialen isoleert bij een bepaalde dikte. Om de Rd-waarde te berekenen heb je de Lambdawaarde nodig en gaat enkel over isolatielaag zelf.

Naast de Rd-waarde heb je nog de Rc-waarde. Dit is isolatiewaarde van het materiaal inclusief de muren, vloer. Kortom de omliggende constructie. Omdat de Rc-waarde per woning verschilt vind je hieronder enkel de Rd-waarde.

Isolatiewaarden
Lambdawaarde 0,038 W/m K
Rd-waarde 3.7 (bij 12 centimeter dik)

Hieronder zie je de isolatiewaarden van de verschillende natuurlijke isolatiematerialen om te vergelijken met de R-waarde van katoen isolatie.

Offertes aanvragen bij isolatiespecialisten

Ben je benieuwd of Métisse isolatie geschikt is voor jouw woning en wat het kost? Laat je adviseren en de kosten berekenen door een isolatiespecialist.

Het aanvragen van offertes is 100% gratis en vrijblijvend.


Vergelijkbare berichten