Isolatie

Métisse (Katoen) Isolatie [Info + Kosten]

Op zoek naar een isolatiemateriaal dat thermisch en akoestisch goed isoleert? En dat ook nog eens milieuvriendelijk is? Dan is Métisse een goede optie.

In dit artikel lees je:

 • Wat Métisse isolatie precies is
 • Wat de voor- en nadelen zijn
 • Wat de isolatiewaarden zijn (R-waarde en lambdawaarde)
Snel een erkend isolatiebedrijf vinden?
Vraag Gratis Offertes Aan
9% btw tarief - Ontvang nu subsidie voor isolatie

Wat is Métisse isolatie?

Wist je dat lang niet alle kleding uit kledingcontainers opnieuw gedragen wordt? Veel is niet meer goed genoeg voor een tweede leven als kledingstuk. Een deel van de afgekeurde kleding komt in de verbrandingsoven terecht.

Gelukkig zijn er ook nuttige bestemmingen. Métisse isolatie is hier het perfecte voorbeeld van.

Natuurlijk materiaal: katoen

Om Métisse isolatie te maken wordt afgekeurde katoenen kleding gebruikt. De katoenen stoffen die ons lichaam warm hielden, helpen namelijk ook goed om ons huis warm te houden. Bovendien is katoen sterk geluiddempend. Daardoor scoort Métisse uitzonderlijk hoog als het om akoestische isolatie gaat.

Hoe wordt Métisse isolatie gemaakt?

De oude katoenen kledingstukken worden vermalen tot katoenvezels. Naast katoen kunnen er ook kleine hoeveelheden andere kledingstoffen gebruikt worden. Katoen blijft echter altijd het hoofdbestanddeel. Minimaal 70% van Métisse bestaat uit katoen.

De kledingvezels worden gemengd met een aantal stoffen om de Métisse brandwerend te maken en om de vezels bij elkaar te houden. Ook wordt er een kleine hoeveelheid zink pyrithione toegevoegd. Dit beschermt het isolatiemateriaal tegen schimmels en insecten.

Het resultaat?

Stevige isolatieplaten of -rollen die voor 85% uit gerecyclede kleding bestaan. De platen en rollen zijn makkelijk om mee te werken en bevatten geen irriterende stoffen.

Waarvoor is Métisse geschikt?

Métisse isolatie kan je gebruiken als:

 • Scheidingswandisolatie
 • Vloerisolatie
 • Dakisolatie
 • Spouwmuurisolatie (Enkel bij nieuwbouw of renovatie van een gevel. Niet bij een bestaande spouw.)
 • Dakkapelisolatie

Wat zijn de voordelen van Métisse isolatie?

Métisse is een goede keuze omdat dit isolatiemateriaal…

 • zowel thermisch als akoestisch heel goed isoleert.
 • milieuvriendelijk is doordat het voor een groot deel uit gerecyclede kleding bestaat.
 • brandvast is.
 • gemakkelijk te snijden en aan te brengen is.
 • dampregulerend is dankzij de natuurlijke vezels die vocht opnemen en weer afgeven zodra de lucht droger wordt. Hierdoor helpt Métisse om de luchtvochtigheid in je woning te reguleren.
 • je huis aangenaam koel houdt in de zomer. Katoenvezels slaan namelijk veel warmte op (in tegenstelling tot minerale vezels zoals glas- of steenwol). Hierdoor duurt het zo’n zes tot acht uur voor de warmte in je woning binnendringt.
 • veilig is om mee te werken. Bij veel isolatiematerialen zijn mondkapjes en beschermende kleding nodig omdat ze irriterende deeltjes bevatten. Bij Métisse is dit niet zo. Er komen weinig vezels vrij én de vezels zijn onschadelijk.
 • flexibel en veerkrachtig is maar tegelijkertijd erg vormvast. Na indrukking komt het gemakkelijk terug in de originele vorm.
 • een constante dikte heeft en een homogene samenstelling. Dit levert je betere isolatie op.
 • bijdraagt aan werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij werken namelijk mee aan het inzamelen en sorteren van de kleding.

Nadelen van Métisse isolatie

Net zoals andere isolatiematerialen, kent ook Métisse een aantal nadelen. Lees deze ook zeker even door, zodat je kan kijken of Métisse wel de beste keuze is voor jou.

Het belangrijkste nadeel is dat het niet geschikt is voor vochtige plaatsen. De vezels nemen namelijk gemakkelijk vocht op. Blijft de luchtvochtigheid hoog? Dan blijft het vocht lang in de vezels zitten. Als gevolg hiervan neemt de isolatiewaarde af.

Met andere woorden: in vochtige ruimtes werkt Métisse minder goed.

Daarnaast kan ook de prijs als een nadeel worden gezien. Métisse is voordelig, maar er zijn goedkopere isolatiematerialen. Als je een klein budget hebt, kan een ander isolatiemateriaal dus aantrekkelijker zijn.

Wat kost Métisse isolatie?

Wat zijn de isolatiewaarden?

Wil je isolatiematerialen met elkaar vergelijken? Dan kijken we naar de lambdawaarde en de R-waarde. Hiermee drukken we uit hoe goed een materiaalsoort isoleert.

Lambdawaarde van Métisse isolatie

Bij de lambdawaarde geldt: hoe lager de waarde, hoe beter het materiaal isoleert.

Deze waarde wordt namelijk gebruikt om aan te geven hoeveel warmte je door het materiaal heen verliest per vierkante meter.

De lambdawaarde van Métisse isolatie is 0,038 W/m K

R-waarde

Bij de R-waarde geldt juist: hoe hoger, hoe beter.

Met de R-waarde drukken we uit hoe goed een materiaalsoort isoleert bij een bepaalde dikte. Om de R-waarde te berekenen heb je de Lambdawaarde nodig.

Als je R-waardes met elkaar vergelijkt, is het dus belangrijk om te kijken om welke diktes het gaat.

De R-waarde van Métisse is 5,1 bij een dikte van 20 cm.

Offertes aanvragen

Ben je benieuwd wat Métisse isolatie kost voor jouw woning? Laat een isolatiespecialist het voor je berekenen door een offerte aan te vragen.

Hierbij kan je ook meteen advies op maat vragen over de beste isolatie voor jouw woning.

Het aanvragen van offertes is 100% vrijblijvend. Je zit nergens aan vast.

Tip: vraag offertes aan bij verschillende specialisten. Zo kan je gemakkelijk de prijzen vergelijken. We raden je aan om ook kritisch te kijken naar de antwoorden die je krijgt op eventuele vragen. Hebben ze voldoende kennis in huis?

Snel een erkend isolatiebedrijf vinden?
Vraag Gratis Offertes Aan
9% btw tarief - Ontvang nu subsidie voor isolatie