Isolatie

Hennep Isolatie [Wat kost het? + 8x voordelen]

Wist je dat je hennep ook kunt gebruiken voor de isolatie van je huis?

Kies je voor isolatie met hennep, dan kies je voor een milieuvriendelijk materiaal. Hennep heeft bovendien zeer goede isolerende eigenschappen, wat het tot een uitstekende keuze maakt om je huis mee te isoleren.

Hoewel de chemische isolatiemethodes nog steeds het meest worden toegepast, komen er daarnaast steeds meer duurzame isolatiemethodes bij.

Hennep isolatie is dan ook steeds meer in opkomst. In deze gids lees je meer over dit natuurlijke isolatiemateriaal.

Snel een erkend isolatiebedrijf vinden?
Vraag Gratis Offertes Aan
9% btw tarief - Ontvang nu subsidie voor isolatie

Wat is hennep isolatie?

Hennep is afkomstig van de hennepplant. Hierbij gaat het om de sterke hennepvezels van de plant. Hiervan kun je namelijk hennepwol maken.

De hennepplant is makkelijk te verbouwen, het groeit op bijna elke bodem. Bovendien zijn er voor de groei geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest nodig.

De groei van de plant gaat heel erg snel, binnen 100 dagen tijd kan de plant al 4 meter hoog worden. Verder heeft de hennepplant goede luchtzuiverende eigenschappen, want de plant neemt veel CO2 op.

Hennep isolatie aanbrengen

Bron foto: ecomat.be/producten/detail/biofib-hennep-isolatie

Vochtregulerend

Van nature heeft de hennepvezel een sterke vochtregulerende werking. Is er sprake van vochtopname dan zal de isolerende werking van hennep vrijwel hetzelfde blijven. Het materiaal kan dan ook worden aangebracht zonder damprem of isolerende folie.

Doordat hennep het opgenomen vocht heel geleidelijk weer afgeeft, wordt de luchtvochtigheid in huis nauwelijks beïnvloed. Hierdoor zal het leefklimaat gezond en aangenaam blijven in je huis.

Wat zijn de voordelen van hennep isolatie?

Hennep isolatie heeft een groot aantal voordelen:

 1. Het is 100% natuurlijk en daarmee een milieuvriendelijk isolatiemateriaal;
 2. Het is volledig recyclebaar;
 3. Hennep isolatie is niet irriterend voor de longen en/of de huid;
 4. Het is bestand tegen bacteriën en schimmels, dit komt doordat hennep geen eiwitten bevat;
 5. Hennep isolatie biedt zowel een goede thermische als een goede geluidswerende isolatie;
 6. Het materiaal geurt niet. Hennep isolatie wordt namelijk gemaakt van de ‘mannelijke’ plant. De drug wordt vervaardigd van de ‘ vrouwelijke’ plant. Om deze reden is de teelt van de mannelijke plant legaal en die van de vrouwelijke plant illegaal;
 7. Voor de productie van hennep isolatie is weinig energie nodig;
 8. Hennep isolatie is vochtregulerend;
 9. Het is een duurzaam product.

Pak ook die voordelen mee. Vraag hier gratis isolatie offertes aan.

Wat zijn de nadelen van hennep isolatie?

Als nadelen van hennep isolatie zijn te noemen:

 • Een teveel aan vocht kan de isolerende werking van hennep isolatie nadelig beïnvloeden. Om die reden is het af te raden om hennep isolatie in zeer vochtige ruimtes, zoals een kelder of badkamer aan te brengen. Al zou je er in dit geval wel voor kunnen kiezen om een dampscherm aan te brengen. Een dampscherm is een dampremmende folie die geheel waterdicht is.
 • Hennep is brandbaar, waardoor er in sommige gevallen brandvertragende middelen moeten worden toegevoegd. Deze brandvertragende middelen hoeven overigens niet schadelijk te zijn, zo kun je kiezen voor een natuurlijke stof als soda.
 • Hennep isolatie is moeilijker verkrijgbaar dan veel andere isolatiematerialen. Hierdoor is de prijs wat hoger dan die van de reguliere isolatiesoorten. Hennep isolatie koop je bijvoorbeeld bij ecologische bouwmarkten of andere zaken die zich richten op duurzame bouwmaterialen.
 • Het aanbrengen van hennep isolatie vraagt om enige oefening en om goed gereedschap.

Isolatiewaarde van hennep

De isolatiewaarde geeft aan hoe goed een bepaald isolatiemateriaal isoleert. De Lambdawaarde geeft aan hoe goed het materiaal zelf isoleert. De R-waarde is afhankelijk van hoe dik het materiaal aangebracht is. Hier kom je meer te weten over isolatiewaarden.

De isolatiewaarden van hennep isolatie zijn als volgt:

Isolatiewaarden
Lambdawaarde 0,040 W/mK
R-waarde 5 (bij 20 centimeter dikte)

Op basis van deze waarden kun je hennep isolatie rekenen tot een gemiddeld presterend isolatiemateriaal.

Toepassingen van hennep isolatie

Hennep isolatie is geschikt voor de isolatie van daken, muren, plafonds, gevels en houten vloeren. Het isolatiemateriaal wordt geleverd:

 • Op rol;
 • Als dekens;
 • In de vorm van half-harde platen die op maat gesneden moeten worden.

De dikte van de dekens varieert tussen de 3 en 8 centimeter. De dikte van de platen ligt tussen de 3 en 19 cm. Uiteraard is de dikte van het materiaal bepalend voor de isolatiewaarde. De prijzen hangen dan ook samen met de dikte van het materiaal.

Soms is het nodig dat je meerdere lagen over elkaar moet gebruiken, bijvoorbeeld bij een hellend dak. Bij een hellend dak heb je al gauw een dikte van minimaal 16 cm nodig. Voor binnenmuren heb je dan weer een minder dikke laag hennep nodig.

Bedenk dus van tevoren goed wat er allemaal geïsoleerd moet worden en of je hier wel de hoogste isolatiewaarde voor nodig hebt. Door hier een goede inschatting van te maken kun je namelijk besparen op de kosten.

Bij het snijden moet je rekening houden met zo’n 1 tot 2 cm extra materiaal om kieren en spleten te voorkomen. Kieren en spleten kunnen namelijk zorgen voor zogenaamde koudebruggen, dit zijn zwakke schakels in de buitenschil van een woning.

Hoeveel kost hennep isolatie?

Hennep isolatie kost gemiddeld €19 per m².

Deze gemiddelde kosten zijn inclusief arbeidskosten, de prijs voor hennep isolatiemateriaal en btw.

Hennep isolatie zelf doen of uitbesteden?

In principe is het aanbrengen van hennep isolatie goed te doen voor de handige doe-het-zelver. Je hebt hiervoor geen beschermende kleding zoals handschoenen of stofmaskers nodig.

Wel moet je beschikken over speciaal gereedschap om de hennep isolatie op maat te zagen of te snijden. Hier kun je ook een elektrische zaag voor gebruiken.

Een juiste plaatsing van het isolatiemateriaal is uiteraard wel bepalend voor de kwaliteit van de isolatie. Wil je zeker weten dat dit goed gebeurt, dan kun je het beste een isolatiespecialist inschakelen.

Wanneer kun je beter niet voor hennep isolatie kiezen?

Hennep isolatie mag dan van nature schimmelwerend zijn, het materiaal blijft toch erg gevoelig voor vocht. Gebruik je hennep isolatie in een vochtige omgeving dan kan de prestatie behoorlijk gaan dalen.

Kies je er toch voor om hennep isolatie in een vochtige omgeving toe te passen, gebruik dan in ieder geval een dampscherm.

Hennep isolatiemateriaal moet je in geen geval gebruiken voor het isoleren van een klassieke spouwmuur.

Twijfel je of hennep isolatie voor jouw situatie een geschikte keuze is? Win dan vooraf advies in bij de isolatiespecialist.

Ander milieubewust isolatiemateriaal

Er zijn nog meer milieubewuste isolatiematerialen. Zo heb je schapenwol en vlas om je huis mee te isoleren. Hier lees je meer over natuurlijke en gerecycled isolatiemateriaal.

Vraag offertes op bij diverse isolatiespecialisten

Om een goede prijsvergelijking te maken, is het verstandig om bij verschillende isolatiespecialisten een offerte op te vragen.

Snel een erkend isolatiebedrijf vinden?
Vraag Gratis Offertes Aan
9% btw tarief - Ontvang nu subsidie voor isolatie