Vloerverwarming

Vloerverwarming + Houten Vloer

Wil je graag je huis verduurzamen en zit je met een koude houten vloer? Kies voor vloerverwarming bij je houten vloer.

Hieronder lees je meer over het vloerverwarming op een houten vloer en onder een houten leefvloer.

Vloerverwarming Offertes Vergelijken?
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd

Houten leefvloer of houten constructievloer?

Er bestaat nogal wat verwarring over houten vloeren. Je kunt het namelijk hebben over de houten constructievloer of een houten leefvloer. Hieronder een korte uitleg.

Houten vloerconstructie: Dit zijn de houten balken die de leefvloer dragen. Op de houten vloerconstructie ligt een ondervloer met daarop de leefvloer. De leefvloer kan parket, laminaat of een ander soort vloer zijn.

Houten leefvloer: Met de houten leefvloer wordt een parket of een massief houten vloer bedoelt. Een houten leefvloer is gemaakt van een massieve hout of bestaat, in het geval van parket uit meerdere laagjes.

Een houten leefvloer kan op zowel een houten als een betonnen constructievloer gelegd worden.

Het combineren van vloerverwarming met een constructievloer of leefvloer zit net even anders in elkaar. Daarom vind je voor beide soorten houten vloeren aparte informatie in dit artikel.

Onder de kopjes ‘Vloerverwarming op een bestaande houten constructievloer’ en ‘Parket en massief houten leefvloer’ lees je hier meer over.

Watergedragen of elektrische vloerverwarming?

Je hebt twee vloerverwarmingsystemen. Deze zijn beide geschikt in combinatie met hout.

Watergedragen: Dit is meest energiezuinige vloerverwarming. Bij dit systeem stroomt er warm water door een buizensysteem die de vloer opwarmt. Het is duurder om te installeren, maar lager in verbruik.

Elektrisch: Bij dit systeem liggen er matten met warmte elementen of kabels onder de planken en warmen zo de vloer op. Elektrische vloerverwarming warmt snel de vloer op maar vraagt wel om meer energie. Elektrische vloerverwarming wordt meestal gelegd in kleine ruimtes zoals de badkamer.

Elektrische vloerverwarming is minder geschikt onder een houten leefvloer omdat er meer temperatuurschommelingen zijn dan bij het watergedragen systeem. Bij temperatuurschommelingen kan de leefvloer kromtrekken.

Vloerverwarming op een bestaande houten constructievloer

Heb je een ouder huis? Dan is de kans groot dat je een houten constructievloer hebt. Gelukkig zijn er mogelijkheden om toch vloerverwarming te installeren.

Droogbouwsysteem

Je hebt twee verschillende installatiesystemen; droogbouw en natbouw.

Bij natbouw komt er een laag cement (dekvloer) of anhydriet over het vloerverwarmingssysteem. Een laag cement op een houten vloerconstructie is door het relatief hoge gewicht vaak niet mogelijk.

Daarom wordt er bij een houten constructievloer voor een droogbouwsysteem gekozen. Hierbij komt er geen zware laag die de houten balken slecht of niet kunnen dragen.

Hieronder lees je meer over meerdere methodes om vloerverwarming ‘droog’ te leggen.

Noppenplaten

Een noppenplaat bestaat uit noppen die op gelijke afstand van elkaar zitten. Tussen de noppen worden de verwarmingsbuizen van watergedragen vloerverwarming gedrukt. De noppenplaten zijn gemaakt van isolerende EPS, waardoor de warmte vooral naar boven stijgt en niet verdwijnt richting de fundering of kruipruimte.

Je kunt met noppenplaten, vloerverwarming leggen dat geschikt is als bijverwarming of hoofdverwarming. Bij bijverwarming heb je ander patroon dan als je vloerverwarming als hoofdverwarming wilt gebruiken. Bij bijverwarming liggen de buizen verder uit elkaar dan bij hoofdverwarming.

Hoe wordt het aangebracht?

Hieronder een indruk hoe de noppenplaten worden aangebracht op een houten vloerconstructie.

 1. De noppenplaten worden gemonteerd op het hout.
 2. De buizen worden volgens een legplan op de noppenplaat gedrukt.
 3. Op de noppenplaat wordt een systeemplaat vastgelijmd.
 4. Op de systeemplaat komt een dun laagje schuim.
 5. Op het schuimlaagje wordt de leefvloer, zoals parket, laminaat of PVC gelegd.

Gipsvezelplaten

Een ander handig systeem zijn de gipsvezelplaten. Hierbij zitten er net als bij een cementen dekvloer sleuven in de vloer waarin de buizen gelegd wordt. Gipsvezelplaten worden dus gebruikt bij watergedragen vloerverwarming.

Er zijn platen waar de sleuven al in zijn gefreesd. Dat bespaart tijd tijdens het installeren omdat er op locatie niet meer gefreesd hoeft te worden.

Hoe wordt het aangebracht?

De gipsvezelplaten worden als volgt gelegd:

 1. De platen worden, vastgeniet, vastgeschroefd of verlijmd op de houten constructievloer.
 2. Als er geen sleuven zitten in de platen, worden deze gefreesd.
 3. In de sleuven komen de verwarmingsbuizen van de watergedragen vloerverwarming.
 4. Op de gipsplaten komt een vulmassa om de buizen af te dekken.
 5. Hierboven komt de leefvloer zoals laminaat, hout, tegels of PVC.

Elektrische vloerverwarmingsfolie

Met een dunne laag folie kun je ook elektrische vloerverwarming aanbrengen op een houten constructievloer. Het is aan te raden om dit niet als hoofdverwarming maar als bijverwarming te gebruiken omdat elektrische vloerverwarming veel energie kost.

Hoe wordt het aangebracht?

Het aanbrengen gaat als volgt:

 1. Op de houten vloerconstructie komt een laagje isolatie;
 2. Op de isolatie komt de vloerverwarmingsfolie;
 3. Op de folie komt een dun laagje dampwerende folie met een zeer lage warmteweerstand;
 4. Bovenop de folie komt de leefvloer.

Parket en massief houten leefvloer

Benieuwd naar de mogelijkheden van vloerverwarming onder een houten leefvloer? Lees hieronder verder…

Parketvloer: Een parketvloer is geschikt op vloerverwarming en is te verkiezen boven een massief houten vloer. Het beste kun je kiezen voor lamelparket op vloerverwarming.

Lamelparket bestaat uit een toplaag hoogwaardig hardhout met daaronder enkele goedkopere laagjes verlijmd hout. Doordat het niet puur uit hardhout bestaat de meest voordelige soort houten vloer.

Massief: Een massief houten vloer is een stuk minder geschikt in combinatie met vloerverwarming.

Massief houten vloerdelen krimpt en zet uit, waardoor het teveel wordt beïnvloed door vloerverwarming. Het is wel mogelijk om dunne massieve vloerdelen op vloerverwarming te plaatsen, als je het systeem als bijverwarming gebruikt. Bijverwarming wordt de vloer minder warm, waardoor het hout ook minder gaat ‘werken’.

Ook bij bijverwarming is (lamel)parket de beste keus.

Verlijmen

Het vastlijmen van een houten vloer is sterk aan te raden bij vloerverwarming. Dit kan op de vloerverwarmingsplaten of op een (betonnen) ondervloer met daarin vloerverwarming. Door de vloer vast te lijmen zit er minder ruimte tussen de buizen (watergedragen) of elementen (elektrisch) waardoor de vloer sneller opwarmt.

In sommige gevallen is het aan elkaar vastlijmen van de vloerdelen aan te raden. Vraag aan de vloerverwarming specialist wat de beste methode is. Vraag hier gratis vloerverwarming offertes aan.

Welke soorten hout zijn geschikt voor vloerverwarming?

Niet alle soorten hout zijn geschikt. De zogenaamde ‘nerveuze’ houtsoorten gaan niet samen met de warmte. Soorten als beuken, essen, jatoba zijn niet geschikt. Temperatuurwisselingen van het vloerverwarmingsysteem zorgen ervoor dat deze houtsoorten kromtrekken.

Houtsoorten die wel geschikt zijn onder andere:

 • Eiken (de beste houtsoort in combinatie met vloerverwarming.)
 • Rood eiken
 • Walnoot
 • Merbau
 • Esdoorn

De bovenstaande houtsoorten zijn vooral geschikt in de vorm van lamelparket.

Als bijverwarming of hoofdverwarming

Je kunt vloerverwarming als bijverwarming of hoofdverwarming gebruiken.

Vloerverwarming als bijverwarming: In het geval van bijverwarming is vloerverwarming de ondersteunende verwarming. Een ander warmte verspreiding systeem neemt het leeuwendeel van de verwarming op zich. Meestal zijn dit radiatoren.

Als je vloerverwarming als bijverwarming wilt gaan gebruiken kun je de vloer verlijmen of op een zwevende vloer plaatsen.

Hoofdverwarming bij een houten leefvloer: Wil je de vloerverwarming gebruiken als hoofdverwarming? Dan moet de vloer verlijmd worden.

Hierdoor wordt de vloer sneller warm en blijft het ook beter op temperatuur.

Hoe dik mag een houten vloer zijn met vloerverwarming?

De houten leefvloer mag niet dikker zijn dan 22 millimeter. Bij dikkere planken duurt te lang voordat de vloer en de kamer zijn opgewarmd.

Warmteweerstand van een houten vloer

Een belangrijk onderwerp bij het type vloer en vloerverwarming is de warmteweerstand. De warmteweerstand wordt uitgedrukt in R.

Hoe hoger de R, hoe meer de houten vloer de warmte tegenhoudt.

Bij de isolatie onder je dak of muur wil je een zo hoog mogelijke R-waarde. Bij een vloer wil je een zo laag mogelijk R-waarde. Hoe lager de warmteweerstand hoe sneller de vloer opwarmt. Zo krijg je het beste rendement op de vloerverwarming.

Ook de ondervloer die onder de planken komt, heeft een warmteweerstand. Ook deze ondervloer moet een zeer lage R-waarde hebben.

De R-waarden hieronder zijn vloer inclusief ondervloer.

De gemiddelde R-waarde van een houten vloer dat geschikt is voor vloerverwarming ligt rond de 0,13 R.

Voor een lamellen eiken vloer ligt de weerstand rond de 0,12 R en voor een massief eiken vloer rond de 0,18 R. Zoals je ziet is de R-waarde voor een lamellen eiken vloer het laagst.

Hoe wordt vloerverwarming gelegd onder een houten vloer?

Vloerverwarming kan op meerdere manieren gelegd worden onder een houten (parket) vloer.

Verwijderen van de bestaande vloer

Heb je al een houten vloer? Dan is het vaak lastig om deze netjes te verwijderen en opnieuw te leggen. Vooral als de vloerdelen zijn verlijmd is het lastig om te verwijderen zonder kapot te trekken.

Het verwijderen van een houten vloerdelen van een zwevende vloer is iets eenvoudiger.

Als de huidige vloer op de nieuwe vloerverwarming wilt aanbrengen, moet je het verwijderen uitbesteden. Als je zelf aan de slag gaat is de kans groot dat vloer wordt beschadigd en je alsnog een nieuwe vloer(delen) moet kopen.

Houten vloer op een cementvloer met vloerverwarming

Een houten vloer gaat prima samen met een cementvloer. Een houten vloer wordt alsvolgt geplaatst op een cementdekvloer.

 1. In de cementdekvloer worden sleuven ingefreesd.
 2. In het cement komen de verwarmingsbuizen.
 3. Er komt een laagje cement of anhydriet op de dekvloer met vloerverwarming.
 4. Op de dekvloer wordt de ondervloer met daarop de houten vloer gelegd. Bij voorkeur verlijmd voor een snelle opwarming.

Houten vloer op een droogbouw vloerverwarmingssysteem

Ook op een droogbouwsysteem kan op een houten vloer gelegd worden. Dit gaat alsvolgt:

 1. Op de houten vloerconstructie of cementdekvloer komt een droogbouw vloerverwarmingssysteem.
 2. Op de vloerverwarmingsplaat worden de buizen vastgemaakt of gedrukt.
 3. Op de plaat en buizen komt een dun laagje schuim.
 4. Op het schuimlaagje wordt de houten vloer, bij voorkeur verlijmd.

Elektrische vloerverwarming onder een houten vloer

Het is ook mogelijk om elektrische vloerverwarming onder een houten vloer te plaatsen. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Elektrische vloerverwarmingsfolie’ eerder in deze gids. De stappen zijn namelijk nagenoeg gelijk.

Wat zijn de alternatieven voor massief of parketvloer?

Je kunt naast een houten vloer kiezen uit ander soort vloeren. Hieronder vind je de beste alternatieven.

PVC: PVC geeft wellicht niet dezelfde warme uitstraling als een massieve of parketvloer maar heeft wel een lage warmteweerstand. Hierdoor wordt PVC gezien als één van de beste opties in combinatie met vloerverwarming.

Door voor een ander soort patroon, zoals een visgraat te kiezen krijgt je vloer alsnog een klassieke uitstraling en heb je toch de voordelen van PVC.

Tegels: Tegels hebben een andere uitstraling dan een houten vloer, maar zijn wel zeer geschikt in combinatie met vloerverwarming. De warmteweerstand van tegels is klein, waardoor de vloer snel opwarmt. Ook houden tegels de warmte lang vast.

Er bestaan ook tegels met een houtlook. Dit geeft het voordeel van tegels met de rustieke uitstraling van een houten vloer.

Offertes aanvragen bij vloerverwarming specialisten

Is het tijd voor een warme vloer? Verwarm je huis met energiezuinige watergedragen of snel elektrische vloerverwarming. Kom in contact met meerdere vloerverwarming specialisten en vraag nu offertes aan.

Vloerverwarming Offertes Vergelijken?
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd