Vloerverwarming + Gietvloer {Kosten + Voor- en Nadelen}

De gietvloer wint aan populariteit. Voorheen zag je gietvloeren vooral in grote fabriekshallen. Tegenwoordig tref je deze mooie en praktische vloer in steeds meer huizen aan als een sfeervolle blikvanger.

Maar is de gietvloer eigenlijk wel geschikt voor vloerverwarming?

In deze gids vind je info over vloerverwarming en welke gietvloeren erbij passen.

Vloerverwarming offertes vergelijken?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is een gietvloer?

Zoals de naam al aangeeft wordt deze vloer niet gelegd, maar gegoten. De vloer bestaat uit verschillende lagen, die laag voor laag worden gegoten.

De gietvloer wordt afgewerkt met lak, glanzende of matte coatings en antislipafwerkingen.

Gietvloeren kunnen gemakkelijk over een bestaande ondergrond worden aangebracht. Het maakt hierbij niet uit of deze ondergrond uit hout, beton of tegels bestaat.

Welke soorten gietvloeren zijn er?

Polyurethaan (PU) gietvloer: Polyurethaan is een vloeibare kunststof polymeer die na droging zowel harde als flexibele eigenschappen heeft. Deze bijzondere combinatie van eigenschappen maakt dat dit type gietvloer veel wordt toegepast in nieuwbouwwoningen.

Het materiaal kan door de hoge buig- en treksterkte vrijwel niet scheuren. PU gietvloeren zijn erg populair vanwege hun luxe, naadloze uitstraling.

Polyurethaan (PU) gietvloer op vloerverwarming

Bron foto: coatingvloer.nl/pu-gietvloer-green-line

Cementgebonden gietvloer: Dit type gietvloer geeft een betonlook. Deze vloer past dan ook in een modern interieur. Maar met aardse tinten ook in een landelijk interieur.

Deze vloer heeft een vrij open structuur waardoor hij niet geheel waterdicht is. Dit maakt een cementgebonden gietvloer ongeschikt voor de badkamer.

Vloerverwarming onder cementgebonden gietvloer

Bron foto: seamlessfloors.nl/cementgebonden-gietvloer/

Troffelvloer: Het is een naadloze vloer bestaande uit gekleurde, fijne grind- of kwartskorrels die samengebonden zijn door een kunsthars.

Door de kleine korrels in de troffelvloer krijgt je vloer een unieke uitstraling.

Troffelvloer leggen op vloerverwarming

Bron foto: projectstofferingwest.nl/actueel/troffelvloer-gietvloer-egaliseren/

Epoxy gietvloer: Hoewel epoxy gietvloeren het meest gebruikt worden voor bedrijfs- en winkelruimtes zie je deze vloer af en toe ook in woningen met een modern interieur.

Epoxy is een kunststof polymeer dat gewonnen wordt uit aardolie. Het heeft zeer sterke en vloeistofdichte eigenschappen. Wel is deze vloer wat krasgevoeliger.

Welke gietvloeren zijn geschikt voor vloerverwarming?

Niet elk type gietvloer is geschikt voor vloerverwarming. Hieronder lees je welke soorten gietvloeren nu wel en welke niet geschikt zijn voor vloerverwarming.

Vloerverwarming en cementgebonden gietvloer: Feitelijk is de cementgebonden gietvloer geen echte gietvloer maar een cementvloer met diverse bindmiddelen. Deze vloer is geschikt voor vloerverwarming.

Omdat een cementgebonden stugger is kan het minder goed uitzetten en krimpen. Hierdoor zijn uitzetvoegen nodig bij vloerverwarming om scheuren te voorkomen.

Vloerverwarming en polyurethaan (PU) gietvloer: Doordat deze gietvloer heel elastisch is, is hij zeer geschikt icm vloerverwarming. Dankzij deze elasticiteit kan de vloer het uitzetten en krimpen door temperatuurschommelingen goed opvangen.

Bovendien is een PU vloer slechts enkele millimeters dik, waardoor het bijzonder snel opwarmt.

Vloerverwarming en troffelvloer: Ook troffelvloeren zijn goed te combineren met vloerverwarming. Dit komt doordat ze een open structuur hebben wat ervoor zorgt dat de warmte goed kan worden doorgelaten.

Deze open structuur zorgt er ook voor dat de vloer uitzetting en krimp goed kan opvangen.

Vloerverwarming en epoxyvloer: Een epoxy gietvloer is niet geschikt voor vloerverwarming. Het is eventueel wel mogelijk wanneer je voldoende aandacht besteedt aan de juiste soort uitzetvoegen.

Epoxy kan namelijk minimale krimp- en uitzetspanningen aan.

De eerder genoemde gietvloeren zijn dan ook veel beter geschikt voor vloerverwarming.

Neem ook vloerverwarming onder je gietvloer. Vraag hier gratis vloerverwarming offertes bij vloerverwarming specialisten.

Warmteweerstand van gietvloeren

Bij vloerverwarming is het heel belangrijk dat de vloer snel en gelijkmatig de warmte afgeeft.

Om te bepalen welke vloeren het meest geschikt zijn voor vloerverwarming, wordt er gekeken naar de warmteweerstand, ook wel Rc-waarde genoemd.

Deze warmteweerstand geeft aan hoeveel warmte of energie in Watt moet worden gebruikt om een vloeroppervlak van 1 m², 1 graad in temperatuur te laten stijgen.

Als vuistregel wordt gehanteerd dat een vloer geschikt is voor vloerverwarming als deze een Rc-waarde van maximaal 0,15 m²K/W heeft. De 0,15 m²K/W geldt voor als je vloerverwarming als hoofdverwarming wilt gebruiken. Gebruik je vloerverwarming als bijverwarming, dan is de maximale warmteweerstand 0,18 m²K/W.

Wat is de warmteweerstand van een gietvloer?

Voor de verschillende gietvloeren gelden de volgende waardes:

  • PU gietvloer: 0,05 m²K/W
  • Cementgebonden gietvloer: 0,10 m²K/W
  • Troffelvloer: 0,08 m²K/W

De polyurethaan gietvloer heeft de laagste, dus meest gunstige warmteweerstand.

Uitzetvoegen

Een vloer die voorzien is van vloerverwarming is door temperatuurschommelingen altijd in beweging. Bij verwarming zet de vloer uit en wanneer de temperatuur afneemt, krimpt het.

Hierdoor bestaat de kans dat de vloer gaat barsten. Met uitzetvoegen voorkom je dit.

Hierbij wordt de ondergrond onderverdeeld in kleinere velden. Deze kunnen bij temperatuurschommelingen los van elkaar bewegen. In die voegen komt dan een profiel.

Het voegtype en voegprofiel wordt aangepast aan de situatie.

Elektrische en warm water vloerverwarming

Je kunt kiezen voor elektrische vloerverwarming of warm water vloerverwarming onder een gietvloer.

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming is uitermate geschikt in combinatie met een gietvloer.

De aanleg van elektrische vloerverwarming kan uitgevoerd worden door een doe-het-zelver. Maar het gieten van een gietvloer niet.

Het voornaamste voordeel van elektrische vloerverwarming is dat de vloer snel opwarmt. Wel is het energieverbruik hoger dan bij een warm water vloerverwarming.

Kies je voor elektrische vloerverwarming onder de gietvloer dan wordt er geadviseerd om onder de vloerverwarming isolatie aan te brengen.

Watergedragen vloerverwarming

Bij watergedragen vloerverwarming heb je een buizensysteem waar warm water doorheen stroomt en zo de gietvloer opwarmt.

De watergedragen vloerverwarming kan zowel in een nieuwe dekvloer (natbouw) of op de bestaande dekvloer (droogbouw) gelegd worden.

Dit type vloerverwarming moet door een vloerverwarming specialist worden aangelegd.

De aanleg van water vloerverwarming is gemiddeld duurder, maar hier staat tegenover dat dit systeem wel zuiniger is dan elektrische vloerverwarming.

Wat is een goede opstookprotocol voor gietvloer met vloerverwarming?

Het is bij vloerverwarming onder een gietvloer belangrijk dat je een opstookprotocol gebruikt. Als de vloer te snel wordt opgewarmd en afkoelt kunnen er scheurtjes ontstaan.

Het opstookprotocol kan per type gietvloer verschillen, dus volg de specifieke instructies die je van de vloerverwarming of gietvloer specialist krijgt.

Grofweg gaat een opstookprotocol als volgt:

  1. Zet de watertemperatuur (aanvoer) op 5°C hoger dan de omgevingstemperatuur. Bijvoorbeeld op 25°C. De watertemperatuur, ook wel aanvoertemperatuur genoemd is de temperatuur dat je ziet staan op de HR-ketel of warmtepomp. Dus niet de temperatuur op de thermostaat, dit is namelijk de omgevingstemperatuur.
  2. Zet de temperatuur na 24 uur op 5°C hoger, bijvoorbeeld op 30°C.
  3. Verhoog de watertemperatuur elke 24 uur met 5 c tot je de 40 tot 45 C bereikt. Houdt de watertemperatuur voor enkele dagen op 40°C – 45°C.
  4. Begin na de enkele dagen elke 24 uur de temperatuur met 5°C te laten zakken tot je weer op de watertemperatuur van stap 1 uitkomt. Bijvoorbeeld 20°C.
  5. Kan de vloerverwarming ook koelen via een warmtepomp? Dan moet je nog even door met afkoelen. Laat de temperatuur dan zakken tot minimaal 15°C.

De stappen hierboven zijn om je een idee te geven. Vraag vooral om extra uitleg over het opstarten van je vloerverwarming bij je specifieke vloer aan de vloerverwarming specialist. Vraag hier gratis vloerverwarming offertes aan.

Vloerkoeling is ook mogelijk

Een vloerverwarmingssysteem hoeft niet alleen te dienen voor het verwarmen van je huis. Op warme dagen is het ook mogelijk dat je watergedragen vloerverwarming inzet om je huis te koelen.

Er wordt dan water door de buizen gepompt die enkele graden lager is dan de omgevingstemperatuur. Hierdoor voelt de vloer en ruimte koeler aan.

Voor het koelen via watergedragen vloerverwarming heb je een lucht/water, water/water of grond/water warmtepomp nodig. Hier kom je meer te weten over het koelen van de vloer met een warmtepomp.

Wat zijn de voordelen van een gietvloer op vloerverwarming?

Wat zijn de redenen om te kiezen voor vloerverwarming onder een gietvloer?

  • Warmtegeleiding: Een gietvloer heeft een lage warmteweerstand waardoor de ruimte snel wordt opgewarmd en energie wordt bespaard
  • Geen radiatoren, strakke uitstraling: Een gietvloer geeft een strakke uitstraling aan een interieur. Daar passen radiotoren niet goed bij. Met vloerverwarming is de warmtebron verborgen onder de gietvloer en heb je meer ruimte in huis.

Wat zijn de nadelen van een gietvloer met vloerverwarming?

Waarom zou vloerverwarming onder een gietvloer minder interessant zijn?

  • Type gietvloer: Niet alle soorten gietvloeren zijn goed geschikt voor vloerverwarming. Een epoxy gietvloer is bijvoorbeeld niet de ideale combi met vloerverwarming. Een epoxy gietvloer wordt overigens niet vaak gebruikt in woningen en PU is prima geschikt.
  • Reparatie is lastiger: Gelukkig komt het minimaal voor, maar mocht er iets mis zijn met de vloerverwarming moet de vloer opengebroken worden. Bij andere soorten vloeren is het al vervelend om de vloer te verwijderen, maar is vaak wel mogelijk. Ook het terugleggen van laminaat of een PVC vloerdeel is prima te doen en hoeft niet lang te duren. Bij een gietvloer is dit een ander verhaal. Het is lastiger om te repareren nadat het is verwijdert omdat bijvoorbeeld de PU gietvloer uit meerdere lagen bestaat. Dus na het repareren van de vloerverwarming moeten de verschillende lagen opnieuw gegoten worden en dat kost tijd en extra geld.

Wat zijn de prijzen voor vloerverwarming onder een gietvloer?

Elektrische vloerverwarming wordt veel gebruikt als bijverwarming op kleinere oppervlaktes en watergedragen vloerverwarming als hoofdverwarming op grotere oppervlaktes.

De onderstaande gemiddelde kosten voor vloerverwarming zijn inclusief btw, prijs voor het vloerverwarmingssysteem en de uitvoering. Deze zijn wel exclusief de gietvloer zelf.

Wat kost watergedragen hoofdverwarming onder een gietvloer?

Oppervlakte Totaal € € per m²
10 m² €800 €80
20 m² €890 €44,50
30 m² €1.000 €100
40 m² €1.125 €28
50 m² €1.250 €25
60 m² €1.475 €24,50

Wat kost elektrische bijverwarming onder een gietvloer?

Oppervlakte Totaal € € per m²
3 m² €220 €73
4 m² €265 €62.50
5 m² €285 €57
6 m² €305 €51

Maar wat kost een gietvloer zelf?

De gemiddelde kosten van de verschillende soorten gietvloeren zijn:

  • PU gietvloer:  €90 per m²
  • Cementgebonden gietvloer: €80 per m²
  • Troffelvloer: €70 per m²

Offertes opvragen bij vloerverwarming specialisten

Wil je graag vloerverwarming laten aanleggen onder je gietvloer? Win goed advies in bij vloerverwarming specialisten.

Vraag nú gratis vloerverwarming offertes aan.

Vergelijkbare berichten