Vloerverwarming

Vloerverwarming + Gietvloer {Mogelijkheden + Kosten}

De gietvloer wint aan populariteit. Voorheen zag je gietvloeren vooral in grote fabriekshallen. Tegenwoordig tref je deze mooie en praktische vloer in steeds meer huizen aan als een sfeervolle blikvanger.

Maar is de gietvloer eigenlijk wel geschikt voor vloerverwarming?

In dit artikel vertellen we je onder meer welke verschillende soorten gietvloeren er zijn en welke soorten zich het best lenen voor vloerverwarming.

Vloerverwarming Offertes Vergelijken?
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd

Wat is een gietvloer?

Zoals de naam al aangeeft wordt deze vloer niet gelegd, maar gegoten. De vloer bestaat uit verschillende lagen, die laag voor laag worden gegoten.

De gietvloer wordt afgewerkt met lak, glanzende of matte coatings en antislipafwerkingen.

Gietvloeren kunnen gemakkelijk over een bestaande ondergrond worden aangebracht. Het maakt hierbij niet uit of deze ondergrond uit hout, beton of tegels bestaat.

Welke soorten gietvloeren zijn er?

Cementgebonden gietvloer: Dit type gietvloer geeft een betonlook. Deze vloer past dan ook in een modern en wat sober interieur. De vloer bestaat uit cement, toeslagstoffen en bindmiddelen.

Deze vloer heeft een vrij open structuur waardoor hij niet geheel waterdicht is. Dit maakt een cementgebonden gietvloer ongeschikt voor de badkamer.

Vloerverwarming onder cementgebonden gietvloer

Bron foto: seamlessfloors.nl/cementgebonden-gietvloer/

Polyurethaan (PU) gietvloer: Polyurethaan is een vloeibare kunststof polymeer die na droging zowel harde als flexibele eigenschappen heeft. Deze bijzondere combinatie van eigenschappen maakt dat dit type gietvloer veel wordt toegepast in nieuwbouwwoningen.

Het materiaal kan door de hoge buig- en treksterkte vrijwel niet scheuren. PU gietvloeren zijn erg populair vanwege hun luxe, naadloze uitstraling.

Polyurethaan (PU) gietvloer op vloerverwarming

Bron foto: coatingvloer.nl/pu-gietvloer-green-line

Troffelvloer: Deze soort gietvloer wordt ook wel mortelvloer genoemd. Het is een naadloze vloer bestaande uit gekleurde, fijne grind- of kwartskorrels die samengebonden zijn door een epoxyhars.

De vloermortel wordt handmatig aangebracht met een troffel en een vlakspaan. Troffelvloeren zijn volledig waterdicht.

Bovendien zijn ze minder krasgevoelig dan kunststofgebonden gietvloeren.

Troffelvloer leggen op vloerverwarming

Bron foto: projectstofferingwest.nl/actueel/troffelvloer-gietvloer-egaliseren/

Epoxy gietvloer: Hoewel epoxy gietvloeren het meest gebruikt worden voor bedrijfs- en winkelruimtes zie je deze vloer af en toe ook in woningen met een modern interieur.

Epoxy is een kunststof polymeer dat gewonnen wordt uit aardolie. Het heeft zeer sterke en vloeistofdichte eigenschappen. Wel is deze vloer wat krasgevoeliger.

Welke gietvloeren zijn geschikt voor vloerverwarming?

Niet elk type gietvloer is geschikt voor vloerverwarming. Hieronder lees je welke soorten gietvloeren nu wel en welke niet geschikt zijn voor vloerverwarming.

Vloerverwarming en cementgebonden gietvloer: Feitelijk is de cementgebonden gietvloer geen echte gietvloer maar een cementvloer met diverse bindmiddelen. Deze vloer is geschikt voor vloerverwarming.

Wel moet hierbij goed gekeken worden naar de samenstelling van de cementgebonden gietvloer. De ene samenstelling is geschikter dan de andere voor vloerverwarming.

Vloerverwarming en polyurethaan (PU) gietvloer: Doordat deze gietvloer heel elastisch is, is hij zeer geschikt icm vloerverwarming. Dankzij deze elasticiteit kan de vloer het uitzetten en krimpen door temperatuurschommelingen goed opvangen.

Bovendien is een PU vloer slechts enkele millimeters dik, waardoor het bijzonder snel opwarmt.

Vloerverwarming en troffelvloer: Ook troffelvloeren zijn goed te combineren met vloerverwarming. Dit komt doordat ze een open structuur hebben wat ervoor zorgt dat de warmte goed kan worden doorgelaten.

Deze open structuur zorgt er ook voor dat de vloer uitzetting en krimp goed kan opvangen.

Vloerverwarming en epoxyvloer: Een epoxy gietvloer is niet geschikt voor vloerverwarming. Het is eventueel wel mogelijk wanneer je voldoende aandacht besteedt aan de juiste soort voegen.

Epoxy kan namelijk minimale krimp- en uitzetspanningen aan.

De eerder genoemde gietvloeren zijn dan ook veel beter geschikt voor vloerverwarming.

Neem ook vloerverwarming onder je gietvloer. Vraag hier gratis vloerverwarming offertes bij vloerverwarming specialisten.

Warmteweerstand van gietvloeren

Bij vloerverwarming is het heel belangrijk dat de vloer snel en gelijkmatig de warmte afgeeft.

Om te bepalen welke vloeren het meest geschikt zijn voor vloerverwarming, wordt er gekeken naar de warmteweerstand, ook wel Rc-waarde genoemd.

Deze warmteweerstand geeft aan hoeveel warmte of energie in Watt moet worden gebruikt om een vloeroppervlak van 1 m², 1 graad in temperatuur te laten stijgen.

Als vuistregel wordt gehanteerd dat een vloer geschikt is voor vloerverwarming als deze een Rc-waarde van maximaal 0,15 m²K/W heeft. De 0,15 m²K/W geldt voor als je vloerverwarming als hoofdverwarming wilt gebruiken. Gebruik je vloerverwarming als bijverwarming, dan is de maximale warmteweerstand 0,18 m²K/W.

Wat is de warmteweerstand van een gietvloer?

Voor de verschillende gietvloeren gelden de volgende waardes:

  • PU gietvloer: 0,05 m²K/W
  • Cementgebonden gietvloer: 0,10 m²K/W
  • Troffelvloer: 0,08 m²K/W

De polyurethaan gietvloer heeft de laagste, dus meest gunstige warmteweerstand.

Uitzetvoegen

Een vloer die voorzien is van vloerverwarming is door temperatuurschommelingen altijd in beweging. Bij verwarming zet de vloer uit en wanneer de temperatuur afneemt, krimpt het.

Hierdoor bestaat de kans dat de vloer gaat barsten. Met uitzetvoegen voorkom je dit.

Hierbij wordt de ondergrond onderverdeeld in kleinere velden. Deze kunnen bij temperatuurschommelingen los van elkaar bewegen. In die voegen komt dan een profiel.

Het voegtype en voegprofiel wordt aangepast aan de situatie.

Elektrische en warm water vloerverwarming

Je kunt kiezen voor elektrische vloerverwarming of warm water vloerverwarming onder een gietvloer.

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming is uitermate geschikt in combinatie met een gietvloer.

De aanleg van elektrische vloerverwarming kan uitgevoerd worden door een doe-het-zelver. Maar het gieten van een gietvloer niet.

Het voornaamste voordeel van elektrische vloerverwarming is dat de vloer snel opwarmt. Wel is het energieverbruik hoger dan bij een warm water vloerverwarming.

Kies je voor elektrische vloerverwarming onder de gietvloer dan wordt er geadviseerd om onder de vloerverwarming isolatie aan te brengen.

Vergelijk vrijblijvend vloerverwarming specialisten
100% Vrijblijvend - Vergelijk eenvoudig en snel meerdere specialisten

Watergedragen vloerverwarming

Bij water vloerverwarming heb je een buizensysteem waar warm water doorheen stroomt en zo de gietvloer opwarmt.

De warm water vloerverwarming kan zowel in een nieuwe dekvloer (natbouw) of op de bestaande dekvloer (droogbouw) gelegd worden.

Dit type vloerverwarming moet door een vloerverwarming specialist worden aangelegd.

De aanleg van water vloerverwarming is gemiddeld duurder, maar hier staat tegenover dat dit systeem wel zuiniger is dan elektrische vloerverwarming.

Opstartprotocol

Verder is het bij vloerverwarming onder een gietvloer van belang dat de temperatuur stapsgewijs wordt verhoogd, zodat de vloer geleidelijk aan de verwarming kan wennen.

Hier lees je meer over het opstartprotocol bij een gietvloer

Vloerkoeling is ook mogelijk

Een vloerverwarmingssysteem hoeft niet alleen te dienen voor het verwarmen van je huis. Op warme dagen is het ook mogelijk dat je de warm water vloerverwarming inzet om je huis te koelen.

Er wordt dan water door de buizen gepompt die enkele graden koeler is dan de omgevingstemperatuur. Hierdoor voelt het koeler aan.

Wil je een vloerverwarming laten installeren die ook kan koelen dan heb je hier wel een aardwarmtepomp voor nodig of een speciale koeler naast je cv-ketel. Uiteraard brengt dit systeem wel hogere kosten met zich mee.

Wat kost een vloerverwarming onder een gietvloer?

Elektrische vloerverwarming wordt veel gebruikt als bijverwarming op kleinere oppervlaktes en watergedragen vloerverwarming als hoofdverwarming op grotere oppervlaktes.

De onderstaande gemiddelde kosten voor vloerverwarming zijn inclusief btw, prijs voor het vloerverwarmingssysteem en de uitvoering. Deze zijn wel exclusief de gietvloer zelf.

Wat kost watergedragen hoofdverwarming onder een gietvloer?

Oppervlakte Totaal € € per m²
10 m² €800 €80
20 m² €890 €44,50
30 m² €1.000 €100
40 m² €1.125 €28
50 m² €1.250 €25
60 m² €1.475 €24,50

Wat kost elektrische bijverwarming onder een gietvloer?

Oppervlakte Totaal € € per m²
3 m² €220 €73
4 m² €265 €62.50
5 m² €285 €57
6 m² €305 €51

Maar wat kost een gietvloer zelf?

De gemiddelde kosten van de verschillende soorten gietvloeren zijn:

  • PU gietvloer:  €90 per m²
  • Cementgebonden gietvloer: €80 per m²
  • Troffelvloer: €70 per m²

Offertes opvragen bij vloerverwarming specialisten

Wil je ook graag vloerverwarming laten aanleggen onder je gietvloer? Win dan eerst goed advies in over wat in jouw situatie de meest geschikte keuze is. Vraag bij diverse vloerverwarming specialisten een offerte aan.

Vloerverwarming Offertes Vergelijken?
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd