Warmtepomp

Warmtepomp [Soorten – Kosten – Terugverdientijd]

Je hoort er steeds meer over: de warmtepomp. Maar welke warmtepompen zijn er, en ook niet onbelangrijk: wat kosten ze?

In deze gids hebben we de verschillende soorten warmtepompen voor je op een rij gezet, met de bijbehorende kosten.

Snel Warmtepomp Offertes Vergelijken?
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd

Eerst je huis isoleren

Voor een goed rendement op je warmtepomp is het belangrijk dat je huis goed geïsoleerd is.

Door te isoleren verminder je het warmteverlies. Je hoeft minder energie te verbruiken om je huis op de gewenste temperatuur te brengen en te houden.

Het beste rendement haal je met een complete isolatieschil. Een complete schil bestaat uit dak-, (spouw)muur- en vloerisolatie.

De meeste warmtepompen zijn laag temperatuur verwarmingssystemen. Deze hebben vaak te weinig vermogen hebben om een matig geïsoleerd huis te verwarmen. Hier lees je meer over onder het volgende kopje…

Laag temperatuur verwarming

Een laag temperatuur verwarming (afgekort, LTV) zorgt voor een aanvoertemperatuur (water in je centrale verwarming) van maximaal 55 °C.

Een hoog temperatuur verwarming zorgt voor een aanvoertemperatuur van maximaal 90 °C. Deze hoge temperaturen zijn nodig om je kamer op een 20 a 21 °C te houden bij een matig geïsoleerd huis.

Maar wordt het niet te koud in huis met die maximale 55 °C?

Nee, bij een goed geïsoleerd huis verdwijnt er veel minder warmte, waardoor de verwarming niet steeds op hogere temperaturen hoeft bij te springen. Zelfs met een aanvoertemperatuur van rond de 35 °C kan een huis genoeg opgewarmd worden.

Alleen tijdens koude periodes gaat het richting de 55 °C.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een apparaat dat de warmte haalt uit de lucht, bodem, ventilatielucht of water. Het is een verwarmingsapparaat dat (gedeeltelijk) op elektriciteit werkt om de warmte uit de bron te halen en om te zetten in warmte voor de CV en tapwater.

Welk type warmtepomp kiezen?

Als je op internet gaat zoeken naar waterpompen kom je heel veel verschillende soorten en variaties tegen.

Hieronder proberen wij helderheid te geven over welke soorten warmtepompen er zijn.

Monoblock of splitblock

Als je een warmtepomp gaat kopen kun je kiezen uit een monoblock of een splitblock. In sommige gevallen is het alleen mogelijk om voor één van de varianten te kiezen. Dit hangt onder andere af van de ruimte die je hebt in huis, je tuin en de grootte van de warmtepomp.

Hieronder leggen we kort uit wat deze twee termen betekenen.

Monoblock

Bij een monoblock staat het warmtepomp systeem buiten. Hierin vind de omzetting van lucht naar warmte buiten plaats. Via leidingen stroomt het warme water naar het cv-systeem binnen.

Voor een monoblock kun je kiezen als je niet voldoende ruimte hebt in huis voor een binnenunit.

Een voordeel van een monoblock is dat je geen last hebt in huis van het geluid dat de warmtepomp produceert. Uiteraard moet je bij de plaatsing van de warmtepomp wel rekening houden met de omgeving. Zij moeten natuurlijk ook geen geluidsoverlast hebben van de pomp.

Monoblock warmtepomp van Daikin

Bron foto: passivehouseplus.ie

Splitblock

Bij deze variant bestaat de warmtepomp uit een buitenunit en binnenunit.

De buitenunit zuigt de buitenlucht aan en via koude middel wordt de lucht opgewarmd. In de binnenunit wordt de lucht verder verhit en wordt het cv-systeem en eventueel tapwater verwarmd.

Een split lucht/water warmtepomp wordt voor gekozen als er buiten niet genoeg ruimte is.

Split-unit warmtepomp

Bron foto: warmteservice.nl

Buffervat

Bij veel verschillende type warmtepompen wordt het aangeraden om een buffervat te plaatsen. Vooral bij een lucht/water warmtepomp wordt een buffervat ingezet om energie te besparen.

Maar wat is een buffervat?

Een buffervat is een vat waar warm water wordt opgeslagen. Dit warme water wordt gebruikt voor je centrale verwarming en soms voor tapwater.

 • Een buffervat zorgt voor minder energieverbruik van je warmtepomp. Zonder buffervat kan de verwarming namelijk gaan pendelen als de verwarmingssystemen niet goed op elkaar zijn ingesteld. Dit houdt in dat de warmtepomp steeds aan en uitschakelt wat elektriciteit kost. De buffervat zorgt voor minder temperatuurschommelingen en dus minder piekbelasting op je warmtepomp.
 • Door de buffervat hoeft je warmtepomp minder hard te werken, waardoor de compressor (onderdeel van je warmtepomp) minder snel slijt.
 • Een buffervat kan aangesloten worden op meerdere warmtebronnen. Dus niet alleen een warmtepomp, maar ook een zonneboiler kan op een buffervat worden aangesloten.

Hygiëne buffervat

Naast de standaard buffervat die alleen voor warm cv-water zorgt, bestaat er de zogenaamde hygiëne buffervat die ook voor tapwater zorgt. Een normaal buffervat levert warm water, dat prima geschikt is voor het cv-water. Maar dit is water is niet geschikt om in bijvoorbeeld de keuken te gebruiken. Daar komt de hygiëne buffervat om de hoek kijken.

Deze bestaat uit twee delen.

 • Een cv-water deel (temperatuur rond de 45 °C);
 • En een tapwater deel met schoon warm water (temperatuur rond de 60°C).

Een hygiëne buffervat is niet hetzelfde als een warmtepompboiler. Een boiler is enkel geschikt als voorziening van warm tapwater. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Warmtepompboiler‘.

Ondanks dat het soms beter is voor het rendement van de warmtepomp is een buffervat niet altijd nodig. Vraag advies aan een warmtepomp specialist of een buffervat slim is voor jouw situatie en warmtepompsysteem. Vraag hier gratis offertes aan bij warmtepomp specialisten.

Lucht/water warmtepomp

Een lucht/water warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht en zet de lucht om in warmte voor het cv-systeem. Een lucht/water warmtepomp heb je zowel in de splitblock en monoblock variant.

Lucht/water warmtepomp is populair

Dit type lucht/water warmtepomp is nu de meest populaire warmtepomp. Dit komt omdat:

Vergelijk Vrijblijvend Warmtepomp Specialisten
100% Vrijblijvend - Vergelijk eenvoudig en snel meerdere specialisten

Hoe werkt een lucht/water warmtepomp?

Een lucht/warmtepomp werkt als volgt.

 • Buiten hangt of staat de buitenunit van de warmtepomp. Deze zuigt lucht aan.
 • De lucht stroomt langs leidingen met vorstvrije vloeistof (koudemiddel) die koeler is dan de buitentemperatuur. De vloeistof wordt al warm bij een lage temperatuur en verdampt.
 • In de compressor wordt de koudemiddel damp onder hoge druk gebracht waardoor de warmte toeneemt;
 • Hiermee worden (LTV) radiatoren, warm water vloerverwarming voorzien van warmte.
 • Met een expansieventiel wordt het koudemiddel weer afgekoeld zodat het proces weer opnieuw kan beginnen.

Wat kost een lucht/water warmtepomp?

Een standalone lucht/water warmtepomp inclusief installatie kost gemiddeld €7.000. Gemiddeld ontvang je €2.800 aan subsidie. Dus met subsidie betaal je gemiddeld €4.200 voor een lucht/water warmtepomp.

Warmtepompboiler

Een manier om energiezuinig tapwater te krijgen is met een warmtepompboiler.

Een warmtepompboiler zorgt enkel voor warm tapwater. Voor het warme cv-water heb je een warmtepomp, zonneboiler of HR-ketel nodig. Je hebt ook buffervaten die zowel warm cv-water als warm tapwater verzorgen. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Buffervat‘.

Je hebt warmtepompboilers in verschillende formaten. Zo heb je boilers met een vat van 100, 200 of 300 liter.

Welke je nodig hebt hangt af van je wensen en je gemiddelde verbruik. Een huishouden van 4 personen verbruikt per dag gemiddeld 300 liter. Vraag aan een warmtepomp specialist welke warmtepompboiler er bij jou past.

Een warmtepompboiler kan op ventilatielucht of buitenlucht werken. Maar gecombineerd kan ook, dus zowel ventilatielucht en buitenlucht.

Hoe werkt een warmtepompboiler?

Het systeem lijkt op een ventilatielucht/water warmtepomp of lucht/water warmtepomp.

 1. Er wordt warmte onttrokken uit het ventilatiesysteem of uit de lucht via een buitenunit.
 2. De (ventilatie/buiten)lucht zorgt dat het koudemiddel opwarmt en verdampt;
 3. De temperatuur van het koelmiddel wordt verder verhoogt door een compressor;
 4. De warmte wordt afgegeven via een warmtewisselaar aan het water in het boilervat.
 5. Via het expansieventiel wordt het koelvloeistof afgekoeld en het proces begint opnieuw.

Als er niet genoeg warmte vanuit de ventilatie komt, wordt het water op temperatuur gehouden met elektrische verwarmingselementen.Haier warmtepompboiler

Bron foto: warmtebeheer.nl/haier-warmtepompboiler-hp250-m3.html

Wat kost een warmtepompboiler?

Voor een warmtepompboiler betaal je gemiddeld €3.150. Daarnaast is er voor bestaande woningen een subsidie beschikbaar van gemiddeld €500. Dus met subsidie kost een warmtepompboiler gemiddeld €2.650.

Ventilatielucht/water warmtepomp

Een ventilatielucht/water warmtepomp werkt met de warme lucht uit een ventilatiesysteem. Heb je al een mechanisch ventilatiesysteem in huis, dan kan deze warmtepomp hier warmte uit winnen voor je cv en tapwater.

Normaal gesproken wordt oude lucht naar buiten geblazen. Deze vaak warme lucht verdwijnt. Dat is zonde, toch? Een ventilatielucht / water warmtepomp hergebruikt deze warmte.

Een ventilatielucht/water warmtepomp komt bijna altijd in een hybride vorm. Hierbij werkt de ventilatielucht/water warmtepomp samen met een HR-ketel. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Hybride warmtepomp‘.

Het voordeel van dit type warmtepomp is dat het buitenunit nodig heeft. Er hoeft namelijk geen buitenlucht aangezogen te worden om je huis te verwarmen.

Helaas zitten er ook nadelen aan een ventilatielucht/water warmtepomp. Je huis moet heel goed geïsoleerd zijn voor het beste rendement. Ook al neemt de HR-ketel het werk over bij teveel warmteverlies, je bent wel nog steeds afhankelijk van (de stijgende) gas(prijs).

Inventum ventilatielucht warmtepomp

Bron foto: vakbladwarmtepompen.nl

Hoe werkt een ventilatielucht/water warmtepomp?

De werking van deze warmtepomp is vergelijkbaar met de lucht/water warmtepomp.

 • De ventilatielucht stroomt langs koudemiddel. Deze koudemiddel verdampt al bij lage temperaturen;
 • De compressor voert de druk op en brengt de damp naar hogere temperaturen;
 • Het cv-systeem en tapwater wordt verwarmd;
 • Via een expansieventiel wordt het koudemiddel weer afgekoeld en terug het warmtepompsysteem in gepompt, waarna het proces weer opnieuw begint.

Wat kost een ventilatielucht/water warmtepomp?

Een ventilatielucht/water warmtepomp kost gemiddeld €3.000. Je ontvangt gemiddeld €1.300 aan subsidie. Je betaalt inclusief btw, subsidie en installatie €1.700.

Hybride Warmtepomp

De hybride warmtepomp wordt het meest gekozen in Nederland. Dit komt omdat je deze warmtepomp kunt aansluiten op je bestaande HR-ketel. Hierdoor krijg je het beste van twee werelden.

Een hybride warmtepomp wordt ook wel een bivalent-systeem genoemd, omdat er twee bronnen (buitenlucht en gas) gebruikt worden.

Tijdens de koude periodes van het jaar, als de warmtepomp niet het vermogen heeft om je huis te verwarmen springt de HR-ketel bij. Het is dus geen all-electric, dus je gebruikt nog steeds een HR-gasketel, maar je bespaart wel veel energie.

Een hybride warmtepomp werkt prima in een redelijk geïsoleerd huis. Ook al vindt er een beetje warmteverlies plaats, dan kan deze warmtepomp voor een groot gedeelte van het jaar je huis verwarmen.

De meeste hybride warmtepompen zijn lucht/water warmtepompen. Dus ook met een hybride warmtepomp heb je warmte voor je cv-systeem en eventueel je tapwater.

Er zijn daarnaast ook hybride ventilatielucht/water warmtepompen. Dan kan een deel van de warmte komen uit de ventilatielucht, en bij voldoende warme ventilatielucht neemt de HR-ketel het werk over.

De werking van een hybride warmtepomp komen overeen met die lucht/water en ventilatielucht/water warmtepomp. Hier lees je meer over onder de kopjes ‘Hoe werkt een lucht/water warmtepomp?‘ en ‘Hoe werkt een ventilatielucht/water warmtepomp?‘.

Hybride warmtepomp - HR ketel installatie

Bron foto: gasterra.nl/groen/energietransitie/hybride-warmtepomp

Wat kost een hybride warmtepomp?

Voor een hybride warmtepomp betaal je gemiddeld €5.000 inclusief installatie. Voor de hybride warmtepomp ontvang je gemiddeld €1.700 aan subsidie. Je betaalt dus minus de subsidie gemiddeld €3.300 voor een hybride warmtepomp.

Aardwarmtepomp

Bij een aardwarmtepomp wordt er warmte onttrokken uit de aardbodem. Dit type warmtepomp wordt ook wel grond/water, bodem/water of brine/water en geothermische warmtepomp genoemd.

Dit warmtepompsysteem zie je bijna alleen terug bij nieuwbouwwoningen omdat het een complexe installatie betreft.

Een aardwarmtepomp is wel één van de meest energiezuinige warmtepompen. De aarde heeft al redelijk dichtbij de oppervlakte een constante temperatuur, waardoor je een betrouwbare warmtebron hebt.

Een aardwarmtepomp kan op twee manieren warmte winnen.

Verticaal: Hierbij wordt er verticaal een gat geboord van soms wel 150 meter diep. Hierin komt een leiding gevuld speciale vloeistof. Deze vorm van grond/water warmtepomp wordt het meest voor gekozen.

Horizontaal: Hierbij wordt over de tuin verspreid een leidingnetwerk gelegd die ongeveer 1,5 meter diep ligt. Ook hier wordt warmte uit de bodem onttrokken om je huis mee te verwarmen.

Vergelijk Vrijblijvend Warmtepomp Specialisten
100% Vrijblijvend - Vergelijk eenvoudig en snel meerdere specialisten

Hoe werkt een aardwarmtepomp?

Een aardwarmtepomp werkt als volgt.

 • Er wordt gat geboord tot wel 150 meter (verticaal) of de tuin wordt ongeveer 1,5 meter diep afgegraven (horizontaal);
 • In het boorgaat (verticaal) of op de bodem (horizontaal) zit of ligt een gesloten leidingnetwerk. In het leidingnetwerk zit een koelvloeistof;
 • Dit vloeistof wordt opgewarmd door de aardwarmte en wordt door een verdamper gepompt;
 • Via de compressor wordt de vloeistof verder opgewarmd;
 • Via een condensor en een warmtewisselaar wordt de warmte afgegeven aan het cv-systeem.

Aardwarmtepomp

Bron foto: warmtepompexpert.nl

Wat kost een aardwarmtepomp?

Voor de installatie en de warmtepomp zelf betaal je gemiddeld €15.000. Je ontvangt bij een bestaand huis gemiddeld €5.250 aan subsidie. Je betaalt gemiddeld €9.750 voor een grond/water warmtepomp inclusief btw, installatie en subsidie.

Wat kost een diepteboring?

Voor de werking van de aardwarmtepomp is er een boorgat nodig om het systeem te laten werken. Deze kosten zitten verwerkt in de gemiddelde kosten van €15.000. Een diepteboring zonder warmtepomp kost gemiddeld €6.000.

Water-water warmtepomp

Dit type warmtepomp maakt gebruikt van water uit de bodem of omgeving. Dit systeem heeft het beste rendement van alle warmtepomp. Het is ook het meest kostbare systeem die alleen bij nieuwbouwprojecten wordt gebruikt.

Bij een water-water warmtepomp worden vaak meerdere huizen op het systeem aangesloten.

Hoe werkt een water-water warmtepomp?

Een water-water warmtepomp werkt als volgt.

 • Een water-water warmtepomp bestaat uit twee putten. De pompput en de retourput. Deze putten liggen tussen de 25 en 100 meter diep;
 • Er wordt water uit de diepte omhoog gepompt vanuit de pompput en door de warmtepomp in huis gebruikt als warmtebron;
 • Het afgekoelde water stroomt vanuit huis terug de retourput in.

Water/water warmtepomp

Bron foto: roth-belgium.com/nl/1470.htm

Wat kost een water/water warmtepomp?

Voor de water/water warmtepomp  en installatie betaal je gemiddeld €18.000. Je ontvangt gemiddeld €5.250 aan subsidie. Voor water/water warmtepomp inclusief btw, subsidie en installatie betaal je gemiddeld €12.750.

Lucht/lucht warmtepomp

Een lucht/lucht warmtepomp is een heteluchtverwarming. Je kunt met de meest lucht/lucht warmtepomp ook koele lucht de woning in blazen.

Je cv-systeem van warm water voorzien of douchen zit er niet in met een lucht/lucht warmtepomp.

Voor een lucht/lucht warmtepomp ontvang je geen subsidie.

Hoe werkt een lucht/lucht warmtepomp?

Een lucht/lucht warmtepomp lijkt op een airconditioner en de werking komt ook overeen. Dit type, net als andere warmtepompen werkt op elektriciteit.

 • Via de buitenunit wordt er buitenlucht naar binnen gezogen.
 • Binnen hangt een binnenunit waarmee de warmte de kamer wordt geblazen. Om het huis compleet te verwarmen of te koelen wordt vaak op meerdere plekken in huis binnenunits gehangen. Als het mogelijk is wordt de warme of koele lucht via een buizensysteem over het huis verdeeld.

Lucht/lucht warmtepomp

Bron foto: warmtepomp-shop.be

Wat kost een lucht/lucht warmtepomp?

Een lucht/lucht warmtepomp kost gemiddeld €3.200. Dit is inclusief btw en installatie, maar zonder subsidie.

Wat kost een warmtepomp?

Hieronder vind je prijzen en kosten in een overzicht van de verschillende warmtepompen.

Wat zijn de prijzen van de verschillende soorten warmtepompen?

In het overzicht hieronder zie je de prijzen van de warmtepompen. Dit is exclusief installatie en subsidie, maar wel inclusief btw.

Soorten warmtepompen Gemiddelde prijs
Lucht/water warmtepomp (standalone) €5.000
Hybride warmtepomp
(lucht/water of ventilatielucht, inclusief HR-ketel.)
€3.800
Aardwarmtepomp €9.000
Water-water warmtepomp €10.000
Warmtepompboiler €2.000
Ventilatielucht/water warmtepomp €2.000
Lucht-lucht warmtepomp €3.200

Subsidie voor warmtepompen

Hieronder zie je de gemiddelde subsidies. Het zijn geen exacte subsidiebedragen omdat het per type en merk warmtepomp verschilt. Op de site van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vind je de lijst met subsidiebedragen voor de verschillende merken en types.

Voor de lucht/lucht warmtepomp krijg je geen subsidie.

Soort warmtepomp Gemiddelde subsidie
Lucht/water warmtepomp (standalone) €2.800
Hybride warmtepomp
(lucht/water of ventilatielucht)
€1.700
Aardwarmtepomp €5.250
Water-water warmtepomp €5.250
Ventilatielucht/water warmtepomp €1.300
Warmtepompboiler €500

Profiteer ook van de subsidies. Neem contact op en vraag offertes aan bij warmtepomp specialist.

Hoeveel kost een warmtepomp?

Hieronder zie je gemiddeld kosten voor warmtepompen. Dit is inclusief installatie en btw, maar exclusief subsidie.

Soorten warmtepompen Gemiddelde kosten
Lucht/water warmtepomp (standalone) €7.000
Hybride warmtepomp
(lucht/water of ventilatie, inclusief HR-ketel)
€5.000
Aardwarmtepomp €15.000
Water-water warmtepomp €18.000
Ventilatielucht/water warmtepomp €3.000
Warmtepompboiler €3.150
Lucht-lucht warmtepomp €5.000

Wat kost een warmtepomp minus subsidie?

Hieronder zie je de kosten minus de subsidie. Zo krijg je een idee wat de warmtepomp geïnstalleerd met subsidie je gemiddeld gaat kosten.

Soort warmtepomp Gem. kosten - subsidie
Lucht/water warmtepomp (standalone) (€7.000 - €2.800 ) = €4.200
Hybride warmtepomp
(lucht/water of ventilatielucht,
inclusief HR-ketel.)
(€5.000 - €1.700 ) = €3.300
Aardwarmtepomp (€15.000 - €5.250) = €9.750
Ventilatielucht/water warmtepomp (€3.000- €1.300) = €9.750
Water-water warmtepomp (€18.000 - €5.250) = €12.750
Warmtepompboiler (€3.150 - €500) = €2.650

Ook interesse in een warmtepomp? Vraag offertes aan bij warmtepomp specialisten.

Wat zijn de terugverdientijden van de verschillende warmtepompen?

Met de kosten kun je de terugverdientijden berekenen van de verschillende soorten warmtepompen. Voor de berekening naast de kosten heb je de gemiddelde besparingen nodig.

Wat bespaar je gemiddeld met een warmtepomp?

Naast de kosten moet je ook de besparing weten om de terugverdientijd van de warmtepomp te kunnen berekenen.

Deze besparingen zijn gemiddelden en kunnen door andere factoren (isolatie, zonnepanelen et cetera) worden beïnvloed.

Daarnaast gaat hoogstwaarschijnlijk de gasprijs de komende jaren (flink) omhoog. Omdat warmtepompen werken op elektriciteit en niet op gas zal de terugverdientijd hoogstwaarschijnlijk korter zijn dan in deze gids.

We gebruiken de besparingen in de berekeningen die gelden voor 2020. Dit is gedaan omdat het niet goed te voorspellen is wat die besparingen zullen zijn over een paar jaar.

Hieronder zie je de besparingen in een helder overzicht.

Soort warmtepomp Besparing per jaar
Lucht/water warmtepomp €450
Hybride warmtepomp
(lucht/water of ventilatielucht)
€250
Aardwarmtepomp €700
Water-water warmtepomp €800
Ventilatielucht/water warmtepomp €250
Warmtepompboiler €250
Lucht/lucht warmtepomp €180

Terugverdientijd van een warmtepomp (zonder subsidie)

Met de kosten en de gemiddelde besparingen kunnen we de terugverdientijden berekenen.

We beginnen eerst met terugverdientijden zonder rekening te houden met subsidies.

De formule om de terugverdientijd te berekenen is als volgt:

Aanschafprijs (inclusief installatie) / besparing = terugverdientijd in jaren.

Terugverdientijd van hybride Warmtepomp

Een hybride pomp kost €5.000 en de besparingen zijn gemiddeld €250 per jaar.

€5.000 / €250 = 20 jaar

Terugverdientijd van lucht/water warmtepomp

Een lucht/warmte pomp kost €7.000. Je bespaart per jaar gemiddeld €450.

€7.000 / €450 = 14 jaar

Terugverdientijd van warmtepompboiler

Een warmtepompboiler kost gemiddeld €2.500 en je bespaart met het apparaat gemiddeld €250 aan energie.

€3.150/ €250 = 13 jaar

Terugverdientijd van een aardwarmtepomp

Een geothermische warmtepomp kost gemiddeld €15.000 en bespaart gemiddeld €700 per jaar.

€15.000 / €700 = 21 jaar

Terugverdientijd van water/water warmtepomp

Een water/water warmtepomp kost gemiddeld €18.000 en een flinke besparing van €800.

€18.000 / €800 = 22 jaar

Terugverdientijd van lucht/lucht warmtepomp

Een lucht/lucht pomp kost €5.000 en de besparingen zijn €180 per jaar.

€5.000 / €180 = 27 jaar

Terugverdientijd van ventilatielucht/water warmtepomp

Een ventilatielucht/water warmtepomp kost €3.000 en de besparingen zijn €250 per jaar.

€3.000/ €250 = 12 jaar

Nog even in een handig overzicht…

Soort warmtepomp Terugverdientijd
Lucht/water warmtepomp €7.000 / €450 = 14 jaar
Hybride warmtepomp
(lucht/water of ventilatielucht)
€5.000 / €250 = 20 jaar
Aardwarmtepomp €15.000 / €700 = 21 jaar
Water-water warmtepomp €18.000 / €800 = 22 jaar
Ventilatielucht/water warmtepomp €3.000 / €250 = 12 jaar
Warmtepompboiler €3.150 / €180 = 20 jaar
Lucht/lucht warmtepomp €5.000 / €180 = 27 jaar

Terugverdientijd minus de subsidie

Door de subsidiebedragen wordt de terugverdientijd een stuk korter. De subsidie vind je onder het kopje ‘Subsidie voor warmtepompen‘.

Nu verder met de terugverdientijden minus de subsidie…

De formule is als volgt:

(Aanschaf – subsidie) / gemiddelde besparing per jaar = terugverdientijd in jaren

Hieronder zie je de gemiddelde terugverdientijden. De warmtepomp kosten zijn inclusief btw, warmtepomp en installatie.

Soort warmtepomp Terugverdientijd - subsidie
Lucht/water warmtepomp (€7.000 - €2.800 ) / €450 = 10 jaar
Hybride warmtepomp
(lucht/water of ventilatielucht)
(€5.000 - €1.700 ) / €250 = 13 jaar
Aardwarmtepomp (€15.000 - €5.250) / €700 = 14 jaar
Water-water warmtepomp (€18.000 - €5.250) / €800 = 15 jaar
Ventilatielucht/water warmtepomp (€3.000 - €1.300) / €250= 7 jaar
Warmtepompboiler (€3.150 - €500) / €250 = 10 jaar

Terugverdientijd met de Energiebespaarlening

Je kunt een groene lening zoals de Energiebespaarlening afsluiten om je huis duurzamer te maken.

Het geld kun je steken in een energieadviseur, isoleren en ook in een warmtepomp. Je kunt tot €25.000 lenen voor het energiezuiniger maken van je huis. Er zitten net als bij andere leningen voorwaarden aan.

Je betaalt net als bij andere leningen een rentebedrag. De rente bij de Energiebespaarlening staat vast en is 1,7% over de gehele looptijd.

Omdat je uiteindelijk het bedrag + de 1,7% rente moet terugbetalen zal de terugverdientijd langer zijn.

Offertes aanvragen voor warmtepomp

Is je interesse gewekt voor een warmtepomp. Bespreek je wensen met een warmtepomp specialist. Vraag hieronder gratis en vrijblijvend offertes aan voor warmtepompen.

Snel Warmtepomp Offertes Vergelijken?
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd