Vloerverwarming voor in een Oud Huis

Wil je graag een warme vloer in je oude (jaren ‘30) huis? Dan kan vloerverwarming uitkomst bieden.

Maar is vloerverwarming haalbaar en wat zijn de mogelijkheden in mijn oude woning? Dat lees je in deze gids.

Vloerverwarming offertes vergelijken?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Is vloerverwarming mogelijk in een oud huis?

Ja, het is vaak mogelijk om vloerverwarming aan te brengen in oude huizen uit bijvoorbeeld 1900 of de jaren ‘30.

1. De meest gebruikte methode bij oude huizen is droogbouw vloerverwarming op een bestaande houten constructievloer. Hierover lees je meer onder het kopje ‘Droogbouw’.

2. Is het hout te zwak of rot? Dan is vloerverwarming met schuimbeton een goede optie. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Schuimbeton vloer laten gieten in je oude woning’.

3. Is het niet mogelijk of ongewenst (omdat je de vloer wilt laten liggen) om vloerverwarming aan te leggen?

Nieuwe (design) radiatoren zijn dan een optie. Maar wil je dit ook niet? Dan is wandverwarming wellicht een goed alternatief. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Wandverwarming als alternatief in oude woning’.

Isolatie

Om vloerverwarming goed te laten werken in een oude woning is het slim om naar je isolatie te kijken.

Dakisolatie, muurisolatie en isolerend glas zorgen ervoor dat je minder vermogen nodig hebt om je huis te verwarmen (met vloerverwarming).

Zorg naast muurisolatie, dakisolatie en isolatieglas ook voor goede vloerisolatie onder de vloerverwarming. Zo verdwijnt er minder warmte richting de fundering.

Laat vloerverwarming installeren in je oude woning. Vraag hier gratis offertes aan bij vloerverwarming specialisten.

Welke soorten vloerverwarming zijn geschikt voor een oud huis?

Er zijn twee soorten vloerverwarming. Via cv/water of elektrisch. Met de juiste installatiemethodes zijn beide soorten mogelijk in je oude huis.

Watergedragen vloerverwarming

Bij watergedragen (traditionele) vloerverwarming stroomt er warm cv-water door een buizensysteem. Het warme cv-water wordt aangevoerd door een cv-ketel of warmtepomp.

Een watergedragen vloerverwarmingssysteem is geschikt voor grotere oppervlaktes en geschikt als hoofdverwarming. Dus bij voldoende vermogen zijn er geen of minder radiatoren nodig.

Oud huis met water vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming in een ouder huis

Elektrische vloerverwarming is ook geschikt in een oud huis.

Bij elektrische vloerverwarming gaat het vaak wel om kleinere oppervlaktes die snel opgewarmd moeten worden. Denk aan de badkamer of toilet.

Bij grotere oppervlaktes is watergedragen vloerverwarming energiezuiniger.

Elektrische vloerverwarming voor in een oud huis

Hoe kun je vloerverwarming laten installeren?

Je kunt de watergedragen vloerverwarming op twee manieren installeren.

 • Op de bestaande houten vloeren door droogbouw
 • Door natbouw met een dekvloer op een nieuwe (schuimbeton) constructievloer.

Over beide methodes lees je hieronder meer.

Droogbouw

Droogbouw is zeer geschikt voor vloerverwarming in oude huizen. Zowel elektrisch als watergedragen vloerverwarming is mogelijk.

Een droogbouw systeem is licht. Er is geen dekvloer (natbouw) nodig wat veel gewicht bespaard. Bij droogbouw vloerverwarming hoeft een goede houten constructievloer niet te worden verwijdert.

Bij droogbouw wordt het meest gebruik gemaakt van noppenplaten.

Noppenplaten bij droogbouw

Dunne noppenplaten worden het meest geschikt voor oude woningen. Dunne noppenplaten met een opbouw van 20 mm zorgen voor minimale impact op eventuele drempels of leidingen.

In de noppenplaten kunnen zowel watergedragen buizen of vloerverwarmingskabels gelegd worden. Het is verstandig om onder de noppenplaten te zorgen voor extra isolatie. Zo straalt de warmte richting de kamer en niet richting de kruipruimte of fundering.

Na het leggen van de vloerverwarming worden de noppenplaten afgewerkt met een vulmiddel.

Daarbovenop kan de leefvloer (zoals PVC, laminaat of tegels) gelegd worden.

Droogbouw met andere soorten elektrische vloerverwarming

Naast de losse verwarmingskabels in noppenplaten zijn er nog andere manieren om elektrische vloerverwarming te leggen met de droogbouw methode.

Elektrische matten: Elektrische matten bestaat uit een kunststof raster met daarop elektrische verwarmingskabels. Het vermogen per mat zijn al vooraf bepaalt omdat de kabels al op een bepaalde afstand liggen.

Hier lees je meer over matten.

Vloerverwarming folie: Folie is erg dun, waardoor er een kleine opbouw is. Het geleidt erg goed waardoor de leefvloer snel wordt opgewarmd.

Hier kom je meer te weten over elektrische vloerverwarming folie.

Interesse in droogbouw voor je oude woning? Vraag hier gratis vloerverwarming offertes aan.

Schuimbeton vloer laten gieten in je oude woning

Is de houten constructievloer te oud of zelfs verrot? Dan kan het slim zijn om deze te verwijderen en opnieuw een constructievloer te laten storten.

Een beproefde methode voor een stevige fundering in oude woningen is door een schuimbetonvloer te laten storten.

Het voordeel van een schuimbetonvloer is dat het isolerend werkt, licht is en bestand is tegen vorst.

Schuimbetonvloer met vloerverwarming wordt als volgt aangebracht:

 • De oude houten vloer wordt verwijdert en de zandvloer geëgaliseerd.
 • Er wordt bouwfolie aangebracht zodat er een soort kuip ontstaat.
 • Het schuimbeton wordt gestort.
 • Na het drogen wordt er vloerverwarming gelegd. Dit kan met krimpnetten, tackerplaten of noppenplaten. Hierover lees je meer onder het onderstaande kopje ‘Vloerverwarming op schuimbeton’.
 • Er wordt een dekvloer aangebracht.
 • Op de dekvloer kan een leefvloer (hout, gietvloer, PVC) gelegd worden.

Hier lees je meer over vloerverwarming op schuimbeton.

Wil je graag vloerverwarming? Vraag hier gratis vloerverwarming offertes aan bij specialisten.

Vloerverwarming op schuimbeton

Er zijn meerdere methodes om vloerverwarming te leggen op een schuimbetonvloer. Bij deze methodes kun je voor zowel watergedragen als elektrische vloerverwarming kiezen.

 • Krimpnetten: Hierbij worden de buizen of elektrische kabels op een draadstaalmat vastgemaakt en voorzien van een dekvloer. Op de dekvloer komt de leefvloer.
 • Tackerplaten: Dit lijkt op een krimpnet. Maar in plaats van een draadstaalmat bestaat een tackerplaat uit EPS wat zorgt voor extra isolatie aan de onderzijde van de vloerverwarming. De buizen of elektrische vloerverwarmingskabels worden met clips vastgemaakt op de plaat.
 • Noppenplaten: Hierbij worden de buizen of elektrische kabels tussen noppen in een bepaald patroon gedrukt. De noppenplaat kan met of zonder dekvloer worden afgewerkt. Als er een schuimbeton ligt is natbouw een prima afwerking.

Ook elektrische matten en vloerverwarming folie is mogelijk op schuimbeton. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Droogbouw met andere soorten elektrische vloerverwarmingk’ eerder in deze gids.

Kan er vloerverwarming op de andere verdiepingen?

Wil je op andere verdiepingen ook vloerverwarming in je oude huis uit de jaren ‘30 of ouder? Dan kan dit ook met een droogbouw methode.

Hiervoor moet de houten verdiepingsvloer wel stevig genoeg zijn om de noppenplaten met buizen of elektrische kabels te dragen.

Is dit het geval? Dan is het zeker mogelijk. Vraag naar de mogelijkheden advies aan vloerverwarming specialisten. Vraag hier gratis vloerverwarming offertes aan.

Niet overal vloerverwarming nodig

Heb je een mooie terrazzo vloer in de gang en toilet? Dan kun je er ook voor kiezen om deze te laten liggen en alleen de houten vloer in de woonkamer eruit te halen, vloerverwarming aan te leggen en daar alleen een nieuwe vloer te leggen.

Zo behoud je wel het karakter van je woning en heb je vloerverwarming in de ruimtes waar je het meest vertoefd.

Oude vloer verwijderen (en terugleggen)

Het is soms mogelijk om je oude vloer te verwijderen, vloerverwarming te leggen en de oude vloer terug te leggen.

Houten vloer verwijderen en terugleggen

Heb je een oude houten vloer met karakter, dan wil je die wellicht wel behouden. Dan kun je deze voorzichtig verwijderen om later terug te plaatsen.

Om de houten vloer en de eventuele houten constructievloer eronder niet te beschadigen moet je dit overlaten aan een specialist.

Houten vloer en vloerverwarming

Er zit wel een grote ‘maar’ aan het leggen van een oude houten leefvloer op vloerverwarming. Massief houten vloeren die je veel ziet in oude woningen zijn niet geschikt voor vloerverwarming.

Wil je graag een houten vloer? Dan kun je het beste een nieuwe lamelparket (multiplank bijvoorbeeld) kiezen dat geschikt in combinatie met vloerverwarming.

Terrazzo granieten vloer

Heb je een karakteristieke terrazzo / granito vloer in de keuken of gang en wil je daar vloerverwarming? Dan zit er helaas niets anders op dan de terrazzo granito vloer te verwijderen en voor een nieuwe (terrazzo) vloer te kiezen.

Terrazzovloer laten leggen

Het is mogelijk om een nieuwe terrazzovloer / granitovloer te laten leggen. De kans op scheurtjes in de vloer in de loop van de tijd is helaas wel aanwezig. Daarom is de voorbereiding erg belangrijk.

Een terrazzovloer geeft een authentieke uitstraling maar is wel een arbeidsintensief proces. Waardoor een nieuwe granito terrazzovloer wel erg prijzig is en de alternatieven zoals een gietvloer of houten vloer wellicht interessanter is.

Een terrazzovloer wordt als volgt gegoten:

 • Op de constructievloer komt de vloerverwarming waarop een dekvloer komt. Om de kans op scheuren te verkleinen komt er een wapeningsnet in de dekvloer.
 • Er wordt terrazzo mortel op de dekvloer aangebracht.
 • De mortel wordt uitgewalsd zodat er een betere structuur ontstaat en de marmerkorrels dichterbij elkaar komen te liggen.
 • De terrazzo granito vloer moet ongeveer drie dagen drogen.
 • Na de drie dagen wordt de vloer enkele malen gepolijst.

Hier kom je meer te weten over terrazzo vloeren met vloerverwarming.

Wandverwarming als alternatief in oude woning

Wil of kan de vloer er niet uit? Dan kan wandverwarming uitkomst bieden.

Bij wandverwarming wordt de verwarming in de muur geïnstalleerd.

Het lijkt sterk op vloerverwarming.

 • De noppenplaten die normaal gesproken op de vloer komen, worden aan de muur gemonteerd.
 • Tussen de noppen komen de leidingen of verwarmingskabels.
 • Over de noppenplaten kan gestuct worden.

Kies je voor watergedragen muurverwarming? Dan is dit energiezuiniger dan traditionele hoge temperatuur radiatoren.

Om een goed rendement te krijgen op wandverwarming is het net als bij vloerverwarming slim om het huis alom voldoende te isoleren. De warmte moet naar binnen gericht zijn en niet de buitenmuren verwarmen.

Het is wel belangrijk om naderhand niet in de muur te boren. Dit kan zorgen voor lekkages of kapotte verwarmingskabels.

Wandverwarming als alternatief voor vloerverwarming in een oud huis

Offertes aanvragen bij vloerverwarming specialisten

Wil je graag je oude woning verduurzamen met vloerverwarming? Vaak is dit een project waar je specialisten bij nodig hebt.

Vraag hieronder gratis offertes aan bij vloerverwarming specialisten. Geheel vrijblijvend.


Vergelijkbare berichten