Dunne Vloerverwarming
Zit je te twijfelen over vloerverwarming? Ben je bang dat het te hoog wordt?
Hieronder lees je meer over dunne vloerverwarming. Zo krijg je een idee wat je kunt verwachten als je (dunne) vloerverwarming laat installeren.
Inhoudsopgave
Verschil tussen normale en dunne vloerverwarming
Maar hoe dik is normale en dunne vloerverwarming?
- Traditionele vloerverwarming: De opbouw van een normaal vloerverwarmingssysteem ligt tussen de 18 centimeter en 25 centimeter.
- Dunne vloerverwarming: De opbouw van dunne vloerverwarming ligt tussen de 2,5 centimeter en 17 centimeter.
De diktes bij de twee soorten vloerverwarming zijn wel exclusief leefvloer (b.v. laminaat of PVC). Over de diktes van leefvloeren lees je meer onder het kopje ‘Wat zijn de meest dunne leefvloeren?’.
Vraag advies aan vloerverwarming specialisten over welke type vloerverwarming mogelijk is. Vraag hier gratis vloerverwarming offertes aan.
Soorten vloerverwarming
Er zijn twee verschillende vloerverwarmingssystemen. Beide hebben een dunne variant.
Water vloerverwarming
Water vloerverwarming wordt ook wel de traditionele vorm genoemd. Bij een watergedragen vloerverwarming stroomt er warm water door een buizensysteem die de vloer opwarmt.
Het water wordt opgewarmd door je HR-ketel of (hybride) warmtepomp en stroomt via een verdeler naar de buizen.
De buizen worden geïnstalleerd op een:
- Krimpnet (met een dekvloer, dus relatief dik)
- Tackerplaten (met een dekvloer dus relatief dik)
- Noppenplaten (dun)
- of worden ingefreesd. (dun)
Met noppenplaten en infrezen krijg je de meest dunne water vloerverwarming.
Over de meest dunne water vloerverwarming lees je meer onder het kopje hieronder.
Meest dunne vloerverwarming
Hieronder vind je meer informatie over de meest dunne vloerverwarming.
Infrezen in een bestaande (dek)vloer
Heb je een bestaande dekvloer of betonvloer die ingefreesd kan worden? Dan is het mogelijk om de meest dunne vloerverwarming te leggen.
De opbouw van een ingefreesde vloerverwarming is minimaal. Ongeveer 0 tot 0,5 cm hoog. Dit is wel exclusief de leefvloer.
Over de diktes van de verschillende leefvloeren lees je meer onder het kopje ‘Wat zijn de meest dunne leefvloeren?’.
Bij ingefreesde vloerverwarming worden er sleuven in een bepaald patroon in een bestaande betonvloer of dekvloer gefreesd. Omdat er geen platen gelegd of dekvloer gestort hoeft te worden is de opbouw nihil.
Het nadeel van deze methode is dat je geen isolatie direct onder vloerverwarming kan aanbrengen.
Indien er een kruipruimte is kun je op het kruipruimteplafond wel vloerisolatie aanbrengen.
Ingefreesde platen
Is het infrezen in je bestaande dekvloer niet mogelijk? Dan kun je kiezen voor (Fermacell) gipsplaten die achteraf ingefreesd kunnen worden.
Het voordeel van deze methode is dat het op een houten constructievloer gelegd kan worden.
Het nadeel is wel de gemiddeld hoge opbouw. Een Fermacell plaat is ongeveer 25 millimeter dik. De sleuven worden ongeveer 17 millimeter diep gefreesd.
Heb je een houten ondervloer dan kun je beter kiezen voor noppenplaten.
Droogbouw noppenplaten
Met droogbouw noppenplaten heb je wel te maken met opbouw, maar is wel minder dan bij andere systemen zoals met krimpnetten waarbij er een een dekvloer nodig is.
Er zijn droogbouw noppenplaten met een hoogte van maar 12 millimeter.
De gemiddelde dikte van droogbouw noppenplaten liggen tussen de 12 en 20 millimeter. (Dit is wel exclusief de leefvloer)
Een noppenplaten systeem heb je ook in natbouw, waarbij er wel een dekvloer op de noppenplaten komt. Bij een dunne noppenplaten systeem gaat het dus om droogbouw.
Noppenplaten heb je in geïsoleerde en niet-geïsoleerde vorm. De geïsoleerde is aan te raden omdat er minder warmte naar beneden verdwijnt.
Noppenplaten met EPS hebben ongeveer 11 – 15 mm extra opbouw. De extra opbouw is afhankelijk van hoe goed de onderzijde van de vloerverwarming geïsoleerd moet worden.
Vraag advies aan vloerverwarming specialisten over isolatie en vloerverwarming. Vraag hier gratis offertes aan.
Elektrische vloerverwarming
Een ander type vloerverwarming is elektrische vloerverwarming. Hierbij zijn er geen buizen met warm water nodig om je vloer te verwarmen, maar komt de warmte van elektrische energie.
Er zijn grofweg drie verschillende soorten elektrische vloerverwarming.
Vloerverwarming folie: Dit is de meest dunne soort elektrische vloerverwarming. Het is een folie, dus het is ultradun.
Vloerverwarming folie is gemiddeld 0,5 millimeter.
Niet iedere vloer is geschikt voor verwarmingsfolie. Folie is geschikt voor PVC, laminaat en parket/hout. Wil je een gietvloer of tegelvloer dan zijn matten/kabels geschikter.
Matten: Elektrische vloerverwarmingsmatten zijn in feite verwarmingskabels. Het grote verschil is dat bij matten de kabels op een kunststof raster zitten. Het patroon en de afstand tussen de kabel lussen zijn al bepaald. Zo kun je snel de vloerverwarming leggen.
Vloerverwarming matten zijn gemiddeld 6 millimeter dik. (Dit is zonder isolatie, afwerking en leefvloer.)
Kabels: Dit zijn losse verwarmingskabels. Ze kunnen op ongeveer dezelfde manier als buizen verwerkt worden. De kabels kunnen in een ingefreesde vloer of op een noppenplaten gedrukt worden.
Vooral de opbouw bij een ingefreesde vloer zijn nihil. Bij een noppenplaat is de opbouw hetzelfde als bij water vloerverwarming, tussen de 12 – 20 cm (zonder afwerking, leefvloer en isolatie).
De vloerverwarmingskabels zelf hebben een gemiddeld dikte van 3,5 tot 4 millimeter.
Wat is dunne isolatie onder vloerverwarming?
Is er extra isolatie nodig onder vloerverwarming? Dan zijn er enkele opties om het warmteverlies via de fundering of kruipruimte te verlagen.
Direct onder de vloerverwarming
Als de vloer al open ligt heeft vloerisolatie direct onder de vloerverwarming de voorkeur. Zo wordt de warmte direct weerkaatst naar boven.
Omdat het drukvast moet zijn en je de opbouw zo laag mogelijk wilt houden, zijn er twee soorten isolatie die het meest geschikt zijn.
- PIR: PIR is een isolatiemateriaal met een hoge drukvastheid en hoge isolatiewaarde bij een dunne laag. Hier kom je meer te weten over PIR.
- XPS: Ook XPS is drukvast en heeft bij een dunne laag al een goede isolatiewaarde. Hier lees je meer over XPS isolatie.
In de kruipruimte isoleren
Is het niet mogelijk om direct onder de vloerverwarming te isoleren, dan kan isolatie in de kruipruimte uitkomst bieden.
De juiste vloerisolatie is afhankelijk van de type constructievloer. Zo kun je bij hout gebruik maken van glaswol en bij een betonvloer voor gespoten PUR.
Hier kom je meer te weten over de verschillende vloerisolatiematerialen.
Wat zijn de meest dunne leefvloeren?
De leefvloer heeft ook invloed op de totale opbouw van de vloer. Met leefvloeren wordt de PVC vloer, laminaat of parket bedoeld. Door een dunne leefvloer te kiezen krijg je een nog iets lagere opbouw.
Hieronder zie je de gemiddelde diktes van de verschillende leefvloeren:
- Laminaat (met ondervloer): 7 – 20 millimeter
- Klik PVC (met ondervloer): 6 – 9 millimeter
- Tegelvloer (met lijm): 10 – 20 millimeter
- Parketvloer (geschikt voor vloerverwarming, met ondervloer): 10 – 24 millimeter
En de meest dunne leefvloeren zijn:
- Verlijmde PVC (met egaline): 4,5 millimeter
- (PU) Gietvloer: 3 mm – 5 millimeter
Vraag gratis vloerverwarming offertes aan
Interesse in dunne vloerverwarming? Vraag voor de mogelijkheden hieronder offertes aan bij vloerverwarming specialisten. Geheel gratis en 100% vrijblijvend.