Warmtepomp

Warmtepomp met Buffervat

Zoek je manieren om verder te verduurzamen? Een warmtepomp is goed voor het milieu, én je energierekening. Met een buffervat haal je meer rendement uit je warmtepomp.

Snel Warmtepomp Offertes Vergelijken?
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd

Wat is een buffervat?

Het nadeel van het gebruik van een warmtepomp is dat de hoeveelheid geproduceerde warmte niet altijd aansluit bij de vraag naar warmte.

Dit is niet efficiënt en het is zonde om niets te doen met overtollige warmte uit het verwarmingssysteem.

Hier is gelukkig een oplossing voor: een buffervat.

Dit is een vat dat tussen de warmtepomp en cv-systeem (en soms tapwater) wordt geïnstalleerd en waarin het teveel aan warm water tijdelijk wordt opgeslagen. Op het moment dat je het weer nodig hebt wordt het water hergebruikt.

Met een gemiddeld buffervat kun je nog tot 2 à 3 dagen van de opgeslagen warmte gebruik maken. Langer kan ook, maar dit heeft (onder andere) te maken met hoe goed het vat geïsoleerd is.

En omdat het met een temperatuur van ongeveer 40°C wordt bewaard is er weinig energie nodig om het weer voldoende op te warmen.

Dit opwarmen kan door elektriciteit van het net, maar ook door zonnepanelen. Er zijn piekmomenten dat de panelen veel extra stroom opleveren.

Deze energie kun je salderen, maar kan ook gebruikt worden om het buffervat op temperatuur te houden. Het warme buffervat water kun je bewaren en later gebruiken als de vraag groot is, maar de opbrengst van de panelen en warmtepomp laag is.

Wat is het verschil tussen een boiler en buffervat?

Boilers en buffervaten worden vaak verward. Logisch. Want zijn ze niet allebei bedoeld om warm water in op te slaan?

Klopt.

Maar waar een boiler alleen bedoeld is voor sanitair tapwater, is een buffervat ter ondersteuning van het verwarmingssysteem.

Er wordt warm water in bewaard die tijdens momenten dat het nodig is wordt gebruikt. Pas als het buffervat leeg is neemt de warmtepomp (of HR-ketel) het over om nieuw warm water te produceren.

Wat is een hygiëne buffervat?

Wil je niet alleen warm water kunnen gebruiken voor het verwarmingssysteem, maar ook veilig gebruik kunnen maken van verwarmd tapwater en sanitair water?

Dan kan een hygiëne buffervat een goed idee zijn.

Dit is een soort buffervat met daarin een zogenaamde spiraal, die het water ook geschikt maakt voor sanitair- en drinkwater. Het water voor het sanitair wordt bij een hygiëne buffervat verder opwarmt tot ongeveer 60°C. Zo voorkom je dat er bacteriën in het water komen. Temperaturen tussen de 20°C en 50°C (voor cv-water) zijn ideale temperaturen voor bacteriën. Boven de 60°C niet.

Hoe werkt een hygiëne buffervat?

Het water wordt niet direct uit het buffervat gehaald maar op het moment dat het nodig is wordt gebruikt om het tapwater op te warmen.

Het water stroomt door een spiraal (gemaakt van RVS waardoor het geschikt is voor drinkwater), neemt de warmte op en kan zo veilig gebruikt worden.

Hoe groot moet het buffervat zijn?

Buffervaten zijn er in verschillende groottes. Hoe groot de inhoud precies moet zijn hangt af van de specifieke situatie: Waar wil je het voor gaan gebruiken en wat is of wat zijn de warmtebronnen die het buffervat gaan voorzien van warm water?

In het geval van een warmtepomp wordt 10 à 20 liter/kW aangeraden. Dit wil zeggen dat per kW vermogen die de warmtepomp kan leveren er minimaal 10 – 20 liter inhoud nodig is.

Bij een warmtepomp met een gemiddeld vermogen van 5 à 6 kW komt dat neer op een buffervat met een inhoud van 50 tot 120 liter.

Kan een buffervat ook buiten geïnstalleerd worden?

Niet iedereen heeft ruimte in huis voor een buffervat. Zeker niet voor de grotere exemplaren. Tenzij er natuurlijk bij de bouw rekening mee gehouden is. Maar dit is geen probleem.

Een buffervat kan gewoon buiten staan en sommige buffervaten kunnen zelfs onder de grond worden geplaatst. Zo staan ze niet in het zicht en nemen ze ook in de tuin minder ruimte in beslag.

Wat zijn de voordelen van een buffervat?

Hieronder vind je de vele voordelen van een buffervat op een rij.

1. Meer rendement uit de warmtepomp halen: Het belangrijkste voordeel is een verhoogd rendement van de warmtepomp door een lager energieverbruik. De warmtepomp hoeft minder vaak aan en uit te springen (pendelen) en het teveel aan opgewarmd water wordt niet meer verspild.

2. Warmtepomp gaat langer mee: Het constante pendelen is slecht voor de compressor in de warmtepomp. Door een buffervat te installeren hoeft dit minder vaak, zo wordt de levensduur van de warmtepomp vergroot.

3. Pieken in energieverbruik opvangen: Het pendelen van de warmtepomp veroorzaakt pieken in het energieverbruik. Met een buffervat vang je dit op en zorg je voor een stabiele aanvoer van warmte.

4. Geen tekorten meer of overschot: Er is te alle tijde warm water beschikbaar. Geen water meer dat wordt verspild of last van tekorten.

5. Niet alleen verwarming, maar ook tapwater duurzaam verwarmen: Naast de verwarming maakt het buffervat het mogelijk om ook het tapwater duurzaam te verwarmen.

6. Gebruik meerdere warmtebronnen: Er kunnen verschillende energiebronnen tegelijk worden aangesloten op een buffervat. Bijvoorbeeld een hout- of pelletkachel en zonneboiler. Hiermee wordt je verwarmingssysteem een stuk efficiënter omdat je je voorrang kunt geven aan de goedkoopste manier van verwarmen.

Vergelijk Vrijblijvend Warmtepomp Specialisten
100% Vrijblijvend - Vergelijk eenvoudig en snel meerdere specialisten

Wat zijn de nadelen van een buffervat?

Extra investering: Een buffervat betekent op korte termijn een extra investering. Ook wordt de terugverdientijd van het hele systeem langer.

Neemt ruimte in: Een buffervat kan (afhankelijk van het volume) nogal groot zijn.

Niet alleen voor warmtepompen

Niet alleen bij een warmtepomp is een buffervat een uitkomst. Ook bij andere vormen van verwarmen kun je wat aan een buffervat hebben. En het is mogelijk om meerdere warmtebronnen tegelijk aan te sluiten op een buffervat.

Zonneboiler

Bijvoorbeeld een zonneboiler.

In de zonnecollectoren zit een speciale vloeistof die wordt opgewarmd door de warmte van de zon. Deze verwarmde vloeistof loopt naar het buffervat waar het de warmte afgeeft aan het water en zo zorgt voor warm water. Wanneer het nodig is kan het warme water dan worden gebruikt.

Houtkachel

Het voordeel van een buffervat bij een houtkachel is dat je nog maar een paar uur per dag hoeft te stoken. Want de warmte die wordt bewaard in het buffervat kan nog urenlang worden gebruikt om het huis mee te verwarmen.

Offertes aanvragen bij warmtepomp specialisten

Ook profiteren van een verhoogd rendement en tegelijkertijd je huis verder verduurzamen? Met een buffervat doe je precies dat. Het is op korte termijn een investering, maar in veel gevallen zeker de moeite waard, omdat je op de lange termijn gaat besparen en zo de kosten terugverdient.

In jouw geval ook?

Door nu verschillende offertes aan te vragen kom je erachter wat voor jou de beste opties zijn en kun je misschien wel een flinke besparing realiseren.

Snel Warmtepomp Offertes Vergelijken?
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd