Cv-ketel

Warmtewisselaar In Een Cv-ketel

De meeste huishoudens beschikken over een cv-ketel die zorgt voor de verwarming in huis en voor het verwarmen van het tapwater.

De cv-ketel bevat een fraai stukje geavanceerde techniek om goed zijn werk te kunnen doen. Een belangrijk onderdeel van de cv-ketel is de warmtewisselaar.

De warmtewisselaar kun je zien als het hart van je cv-ketel. Maar wat voor functie heeft deze warmtewisselaar en hoe werkt deze precies? In dit artikel lees je er meer over.

Vergelijk snel CV specialisten
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd

Wat is een warmtewisselaar in een cv-ketel?

Een warmtewisselaar is een apparaat dat warmte van een vloeistof en/of gas overbrengt naar een ander medium, zonder dat ze met elkaar in contact komen. Het apparaat heeft eigenlijk twee functies:

  • Het regelen van de temperatuur (verwarmen en koelen).
  • Het uitwisselen van warmte (het hergebruiken van de warmte die al in het proces zit).

De warmtewisselaar in de cv-ketel zorgt ervoor dat het water door middel van brandend gas effectief verwarmd wordt. In sommige cv-ketels wordt niet alleen radiator water verwarmd maar ook het tapwater. Dit is bij combiketels het geval.

In dat geval beschikt de ketel niet over een zogenaamde platenwisselaar. In de platenwisselaar wordt namelijk de warmte van het cv-water naar koud drinkwater overgedragen.

De platenwisselaar kun je zien als een tweede warmtewisselaar in de cv ketel.

Soorten warmtewisselaars

Warmtewisselaars zijn er in verschillende soorten. De meest gebruikte zijn:

Warmtewiel: Dit type warmtewisselaar bestaat uit een ronde schijf die opgebouwd is uit lamellen. Deze lamellen kunnen op eenvoudige wijze zowel kou en warmte opnemen als afstaan. De luchttoevoer en luchtafzuiging van een cv-ketel liggen doorgaans naast elkaar.

Het warmtewiel bevindt zich voor de helft in elk van deze delen. Bij de luchtafzuiging zullen de lamellen van het warmtewiel de warmte van de afzuiglucht opnemen, terwijl de luchttoevoer deze warmte zal afstaan.

Doordat het warmtewiel roteert, kan dit proces zich blijven herhalen.

Bij het roteren wordt de warmte van de afzuiglucht afgestaan aan de verse, koude lucht van de luchttoevoer. Door dit proces is er veel minder mechanische opwarming vereist.

Het rendement van de warmteterugwinning kan wel tot 80% oplopen.

Platenwarmtewisselaar: Deze warmtewisselaar die ook wel platenwisselaar wordt genoemd, is de meest gebruikte warmtewisselaar. Een platenwisselaar is opgebouwd uit een frame dat bestaat uit dunne, tegen elkaar aangedrukte platen die geribbeld zijn.

Deze platen zijn aaneengeschakeld door pakkingen. Zo ontstaan er parallelle kanalen, die ervoor zorgen dat twee vloeistoffen afzonderlijk van elkaar kunnen bewegen.

Bij een temperatuurverschil tussen deze twee vloeistoffen zal de warmte van de warmere vloeistof worden overgedragen aan de koudere vloeistof via de platen.

Twincoilsysteem: Dit systeem bestaat uit twee warmtewisselaars, die elk in een luchtstroom worden geplaatst. Deze warmtewisselaars zijn aan elkaar gekoppeld door middel van een vloeistofcirculatiesysteem.

De warmte van de warme luchtstroom wordt afgegeven aan de koude luchtstroom. Doordat de twee luchtstromen niet dicht bij elkaar hoeven te zitten, is het twincoilsysteem zeer flexibel.

Tweede warmtewisselaar

Veel cv-ketels beschikken over een tweede warmtewisselaar. Deze is gebouwd in de rookgasafvoer. Deze tweede warmtewisselaar helpt om tapwater voor te verwarmen met de restwarmte die anders via de rookgasafvoer naar buiten zou zijn afgevoerd.

Bij een tweede warmtewisselaar wordt de warmte van de rookgassen nogmaals gebruikt. Dit zorgt voor meer warm water en een lager gasgebruik.

Hoe lang gaat een warmtewisselaar mee?

Omdat er meerdere soorten warmtewisselaars zijn, is het moeilijk te zeggen wat de levensduur van de warmtewisselaar gemiddeld is. Sommige fabrikanten geven 10 jaar garantie op dit onderdeel.

Maar er zijn ook fabrikanten die wel 15 jaar garantie geven. Die 15 jaar is ook de gemiddelde levensduur van een cv-ketel.

Mocht de warmtewisselaar aan vervanging toe zijn, dan is het in de regel verstandig om een nieuwe cv-ketel aan te schaffen.

Waarom je een warmtewisselaar moet laten reinigen

Bij het periodieke onderhoud van je cv-ketel hoort ook het reinigen van de warmtewisselaar. Dit is heel belangrijk omdat dit onderdeel na verloop van tijd verkalkt.

Deze verkalking zorgt ervoor dat de warmtewisselaar niet optimaal meer werkt. Het kan er zelfs toe leiden dat de warmtewisselaar compleet dichtslibt.

Wanneer de warmtewisselaar niet goed meer werkt dan zal het rendement van je cv-installatie dalen. De warmtewisselaar regelt immers de temperatuur en hergebruikt de warmte die in het systeem aanwezig is.

Gebeurt dit niet goed, dan wordt er onnodig veel warmte verbruikt met een hogere energierekening tot gevolg.

Het periodiek onderhouden en schoonmaken van je cv-ketel kun je het beste laten doen door je cv-installateur. Zo weet je zeker dat je cv-ketel optimaal is afgesteld en grondig is schoongemaakt zodat hij goed zijn werk kan blijven doen.

Waarom gaat een warmtewisselaar lekken?

Het kan gebeuren dat de warmtewisselaar – zeker wanneer deze wat ouder is – gaat lekken. Het water dat ontstaat door de lekkage in de warmtewisselaar verdampt en wordt afgevoerd door het rookgaskanaal.

Wanneer er sprake is van een abnormale hoeveelheid condens uit het rookgaskanaal dan kan dit een teken zijn dat er sprake is van een lekkende warmtewisselaar.

Vraag offertes op bij cv-verwarmingsspecialisten

Ben je toe aan een nieuwe cv-ketel, heb je last van storingen aan je cv-ketel of is je cv-ketel aan een periodieke onderhoudsbeurt toe, vraag dan eerst bij diverse cv-verwarmingsspecialisten een vergelijkbare offerte op.

Zo kun je een goede prijsvergelijking maken.

Vergelijk snel CV specialisten
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd