Cv-ketel Onderhouden [Update 2024]

Door goed onderhoud kun je langer genieten van een energiezuinige en veilige cv-ketel.

Maar wat komt er allemaal kijken bij het onderhoud?

In deze gids lees uitgebreide informatie over het (laten) onderhouden van je cv-ketel.

Vergelijk snel erkende CV specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Onderhouden of vervangen?

Wanneer is het onderhoud voldoende en wanneer is het slimmer om een nieuwe cv-ketel te kopen?

Redenen om je cv-ketel te vervangen zijn…

 • 1. Steeds meer onderhoud nodig: Merk je dat er een cv-onderhoudsmonteur elk jaar of enkele keren per jaar moet uitrukken om je cv-ketel te herstellen? Dan is het wellicht tijd voor een nieuw toestel. Een ketel heeft vaak meer onderhoud nodig als hij al flink wat jaren draait.
 • 2. Levensduur: Je hebt twee verschillende soorten. 12 jaar is de gemiddelde economische levensduur. Dit betekent dat je cv-ketel na die 12 á 14 jaar minder efficiënt werkt.
 • Je hebt ook de technische levensduur. Deze duurt gemiddeld 20 jaar. Het is de tijd dat je cv-ketel nog prima draait maar wel steeds minder efficiënt stookt. Zeker als je vergelijkt met de nieuwe zuinige ketels.
 • 3. Waarde van je huis: Een huis kopen met een nieuwe cv-ketel is interessanter dan met een oude. De nieuwe eigenaren hoeven geen cv-ketel te vervangen en betalen minder aan energie. Hierdoor is je huis aantrekkelijker om te kopen.

Lees hier onze uitgebreide gids over het kopen van een nieuwe cv-ketel.

Toch repareren?

Is je cv-ketel 5 tot 10 jaar oud, dan is het slimmer om je ketel te laten repareren en periodiek te laten onderhouden. Je ketel zal hoogstwaarschijnlijk nog voldoende presteren en nog een flink aantal jaar meegaan. Vraag hier vrijblijvend offertes aan

Kosten

Maar wat kost onderhoud gemiddeld?

Hieronder vind je de gemiddelde kosten voor het onderhouden van je cv-ketel. Dit is inclusief btw en arbeidskosten.

Soort onderhoud Kosten
Onderhoudscontract €6 per maand
Servicecontract €10 per maand
Onderhouds- en servicecontract €15 per maand
Voorrijkosten €20
Standaard onderhoudsbeurt €70

Over onderhoudscontracten en servicecontracten lees je hieronder meer.

Contract?

Met een contract komt een cv-onderhoudsmonteur je ketel onderhouden of repareren zonder dat je apart hoeft te betalen. Het ligt wel aan het soort contract welke onderdelen en reparaties worden gedekt.

Er bestaan twee contractvormen:

Onderhoudscontract: Bij dit type contract komt er een onderhoudsmonteur, eenmaal per jaar of twee jaar langs om je cv-ketel te onderhouden. De kosten voor het onderhoud zijn gedekt door je abonnementskosten.

Servicecontract: Bij dit type contract komt er een cv-onderhoudsmonteur op afroep en repareert “kosteloos” je cv-ketel. Kosteloos is tussen haakjes omdat je natuurlijk via abonnementsgeld betaalt voor deze service.

Wel of geen contract?

Het is ieder geval belangrijk om de voorwaarden van het contract goed door te lezen. Vergelijk verschillende contracten van cv-onderhoudsmonteurs.

Ben je iemand die niet graag met potjes werkt en liever niet te veel aan zijn hoofd heeft? Dan is een contract de beste keus.

Ben je een persoon die alles helder op een rij heeft en goed weet wat de in- en uitgaven zijn in dan is een contract niet per se nodig. Maar ook dan is het niet voorspellen wanneer je cv-ketel het begeeft. Heb je dan genoeg geld beschikbaar om de monteur te kunnen betalen?

Vraag offertes aan voor service- en onderhoudscontracten bij cv-onderhoudsmonteurs. Zo kun je verschillende onderhoudscontracten vergelijken en de juiste keuze maken.

Waarom is het belangrijk om een cv-ketel periodiek te laten onderhouden?

Het is belangrijk om je cv-ketel te onderhouden om de volgende redenen.

1. Koolstofmonoxide gevaar

Een koolstofmonoxidevergiftiging moet je te allen tijde voorkomen.

Langdurig koolmonoxide inhaleren zorgt er voor dat je flauw valt en wordt vergiftigd. Bij langdurige vergiftiging kun je er zelfs aan overlijden.

Het gemene aan koolstofmonoxide is dat je het niet ziet of ruikt.

Door de cv-ketel te onderhouden voorkom je dat er koolstofmonoxide vrijkomt.

We raden je aan om bij je cv-ketel een koolstofmonoxidemelder te hangen. Komt er koolstofmonoxide vrij, dan gaat het alarm af.

Vanaf €18 heb je al een koolstofmonoxidemelder. Hier vind je informatie over het vinden van een goede koolstofmonoxidemelder.

Koolmonoxidemelder hangen bij je cv-ketel om gevaar te voorkomen

Bron foto: alecto.nl/coa-28-koolmonoxidemelder

2. Langer genieten van je ketel

Door je cv-ketel te laten onderhouden gaat deze gemiddeld langer mee. En hoe langer je cv-ketel zuinig je huis verwarmt, hoe meer je bespaart.

3. Cv-ketel onderhoud en de verzekering

Sommige verzekeringen verplichten je om je cv-ketel periodiek te laten onderhouden. Soms is het zelfs verplicht om een onderhoudscontract af te sluiten. Onder het kopje ‘Contract?’ lees meer over contracten.

Als er brand ontstaat door een slecht onderhouden cv-ketel wordt er niet uitgekeerd. Het onderhoud moet wel uitgevoerd worden door een erkend cv-onderhoudsmonteur. Energiezuinig stoken en je eigen veiligheid zijn natuurlijk veel belangrijker, toch?

Gecertificeerde onderhoudsmonteur

Als je een cv-ketel laat onderhouden moet dit gebeuren door een gecertificeerde cv-onderhoudsmonteur. De monteur moet een Bewijs van Vakmanschap hebben en geslaagd zijn voor de theoretische toets.

Vanaf 1 april 2023 is het verplicht om je cv-ketel te laten onderhouden voor een certificeerde cv-onderhoudsmonteur. Vanaf die tijd zit er een boete onderhoud door een ongecertificeerde cv-onderhoudsmonteur. Dit kan gelden voor zowel jij als opdrachtgever als de monteur.

Meest gestelde vragen over cv-ketel onderhoud

Hieronder vind je vragen die wij het meest gesteld krijgen over cv-ketel onderhoud.

1. Is het onderhouden van een cv-ketel wettelijk verplicht?

 • Voor een cv-ketel met een vermogen lager dan 20 kW is onderhoud niet verplicht.
 • Heeft je cv-ketel een vermogen van 20 kW of hoger is onderhoud wel verplicht.

De brancheorganisatie Techniek Nederland (voorheen UNETO VNI) pleit er wel voor om onderhoud verplicht te maken voor alle soorten ketels.

En daar zit wat in.

Een slecht onderhouden cv-ketel is gevaarlijk voor jezelf, maar ook de omgeving. In België is een tweejaarlijkse onderhoudsbeurt wel verplicht en dat systeem werkt prima.

2. Wat wordt er bij een onderhoudsbeurt gecontroleerd?

Een onderhoudsbeurt gebeurd meestal eens per twee jaar. Bij een ‘open-systeem’ (vaak de oudere ketels) is dit vaak 1x per jaar in verband met de veiligheid.

Bij een onderhoudsbeurt en controle wordt er naar de volgende onderdelen in je cv-ketel gekeken.

 • Ontsteker: Er wordt gekeken of de ontsteker nog goed werkt. Zonder ontsteker slaat de brander niet aan en zit je zonder warmte.
 • Brander: De brander wordt bij normaal gebruik relatief snel vies. De brander wordt tijdens een onderhoudsbeurt schoongemaakt. Zo blijft je cv-ketel beter functioneren.
 • Rookgaskanalen: Er wordt gekeken of de gassen die vrijkomen bij verbranding goed afgevoerd worden. Een verouderd of kapotte rookgaskanaal kan gevaarlijk zijn.
 • Bewegende delen: Er zitten verschillende bewegende onderdelen in een cv-ketel. En deze kunnen slijten. Worden deze niet vervangen dan zit je plotseling met een kapotte ketel. De versleten of kapotte onderdelen worden vervangen.
 • Gasleiding: Om de warmte op te wekken is er gas nodig. De gastoevoer moet veilig zijn aangesloten en geen gebreken vertonen. Gas in huis is gevaarlijk.
 • Koolmonoxide check: Vooral bij de ‘open-systemen’ bestaat de kans op koolmonoxide in de lucht. Bij een cv-ketel met een ‘open-systeem’ lucht uit de ruimte. Als de verbranding niet goed verloopt is de kans op koolmonoxide in huis aanwezig. Een aanwijzing dat de verbranding niet goed verloopt is als de vlam volledig blauw gekleurd is.

3. Hoe vaak moet je een cv-ketel laten onderhouden?

Het is aan te raden om minimaal eens in de twee jaar je cv-ketel te laten nalopen. Bij sommige onderhoudscontracten wordt jaarlijks je cv-ketel gecontroleerd. Bij een controle worden de belangrijkste onderdelen nagelopen waardoor je weer veilig en energiezuinig je huis verwarmt.

Lees onder het kopje ‘2. Wat wordt er bij een onderhoudsbeurt gecontroleerd?’ over wat er bij een onderhoudsbeurt gebeurd.

Vraag een onderhoudsbeurt aan bij een cv-onderhoudsmonteur.

4. Hoe lang duurt een onderhoudsbeurt van een cv-ketel?

Een onderhoudsbeurt duurt tussen de 30 tot 45 minuten.

Maar het kan langer duren. Het is afhankelijk of alleen een schoonmaakbeurt en check nodig is of dat er ook onderdelen vervangen moeten worden.

5. Wat kun je zelf onderhouden aan een cv-ketel?

Er zijn aantal dingen die je zelf kunt doen om je cv-ketel te onderhouden.

Ontluchten

Het ontluchten van je cv-ketel en centrale verwarmingssysteem is niet heel lastig. Het enige gereedschap dat je in huis moet hebben is een slang. Deze kun je al kopen voor een euro of twee.

Lees in de volgende gids een uitgebreid stappenplan over het ontluchten van je cv en radiator.

Bijvullen

Het bijvullen van je centrale verwarming met water is niet zo lastig. Het is belangrijk om de waterdrukmeter in de gaten te houden. Deze moet na het bijvullen een druk van tussen de 1,5 en 2 bar aangeven.

Lees hier een uitgebreid stappenplan voor het bijvullen van je cv (te vinden onder het kopje  ‘Te weinig druk’)

Laat andere onderhoudsklussen over aan een cv-onderhoudsmonteur. Dit vraagt de nodige kennis.

Zelf je cv-ketel compleet onderhouden kan leiden tot onveilige situaties. Vraag hier offertes aan bij cv-onderhoudsmonteurs.

Hoe maak je een cv-ketel aan de buitenzijde schoon?

Laat de binnenzijde altijd onderhouden en schoonmaken door een onderhoudsmonteur. De kap om de cv-ketel kun je prima zelf schoonmaken.

Gebruik een zacht schoonmaak middel en maak het licht vochtig. Probeer te veel aan vocht te vermijden.

Gebruik natuurlijk geen schuursponsje, anders beschadig je de lak of kunststof oppervlakte.

Last van een storing? Wellicht kan resetten helpen

Heb je last van een storing? Dan kan het soms helpen om je HR-ketel te resetten. Dit kun je zelf doen. Na het resetten is het wel slim om een keer een afspraak te maken met een cv-onderhoudsmonteur.

Een ketel resetten is vaak niet lastig:

 • De meeste ketels hebben een knopje met ‘R’ of ‘Reset’ of een ‘*’. Is het lastig om te vinden? Kijk in de gebruikershandleiding. Hier vind je online handleidingen van de meeste merken en modellen.
 • Als je de knop hebt gevonden, druk deze dan 5 seconden in.
 • Start het toestel daarna weer op. Als de ketel goed opstart is waarschijnlijk het probleem verholpen.

Heb je geen restknop gevonden of het niet kunnen vinden in de handleiding? Dan kun je de ketel als volgt ‘resetten’.

 • Haal de stekker van de ketel uit het stopcontact.
 • Wacht ongeveer een halve minuut en steek de stekker terug in het stopcontact.
 • Start de verwarmingsketel weer op. Waarschijnlijk is het probleem dan verholpen.

Blijft het probleem zich voordoen of start de ketel niet meer op? Neem dan contact op met een cv-onderhoudsmonteur.

6. Waar staat de bouwjaar van een cv-ketel?

Het is niet altijd even simpel om het productiejaar van je cv-ketel te vinden. Maar het is niet onmogelijk.

Documenten bij aanlevering: Heb je de papieren nog die je hebt gekregen tijdens de installatie van de cv-ketel? In deze documenten zie je vaak het bouwjaar van de ketel terug.

Etiket: In de meeste gevallen staat het bouwjaar op de cv-ketel zelf. Op een sticker aan de voorkant of zijkant staat informatie over de cv-ketel. Vaak is het niet simpelweg een jaartal wat je ziet staan. Fabrikanten gebruiken namelijk serienummers om onder andere het bouwjaar aan te geven.

 • Jaartal: Het jaartal is niet simpelweg 2010 of 2008. Een jaartal wordt vaak zonder de 20 genoteerd. Als voorbeeld: 05 is 2005 en 13 is 2013.
 • Datum: Daarnaast wordt de specifieke datum niet genoteerd zoals bijvoorbeeld 1-1 voor 1 januari of 9-8 voor 9 augustus.
 • Dagnummer: De specifieke datum kun je achterhalen door middel van het dagnummer. Zo is dag 150, 30 mei en dag 250, 7 september.
 • Voorbeeld: Nog even een compleet voorbeeld. Als je 13 – 250 ziet staan betekent het dat de cv-ketel gebouwd is op 7-9-2013.

Niet elke fabrikant gebruikt dezelfde soort serienummers. Het beste kun je contact opnemen met de klantenservice van het cv-ketel merk om te vragen hoe de bouwdatum in hun serienummer is verwerkt.

Vorige bewoners: Heb je een huis gekocht en de cv-ketel overgenomen? Dan kun je vragen aan de vorige bewoners wanneer de ketel is geplaatst.

Monteur: Last but, not least. Vraag de cv-onderhoudsmonteur wanneer je verwarmingsketel is gebouwd. Die heeft vaak genoeg kennis over de verschillende verwarmingsketel.

Onderhoud van je hybride warmtepomp

Een hybride systeem is een combinatie van een HR-ketel en een warmtepomp.

Ook deze combinatie moet worden onderhouden, natuurlijk.

Het kan apart. Dus een aparte onderhoudsbeurt voor de cv-ketel en een aparte onderhoudsbeurt voor het warmtepomp gedeelte.

Maar er zijn combinatie contracten beschikbaar, zodat een monteur in één keer het warmtepomp- en cv-keteldeel nakijkt. Dit soorten contracten zijn gemiddeld wel duurder dan een standaard cv-ketel onderhoudscontract.

Geschikte cv-onderhoudsmonteur vinden

Welk bedrijf kies je uit? Hier lees je meer over keurmerken, certificaten en het aanvragen van offertes voor onderhoud.

Branchevereniging

Techniek Nederland is de meest toonaangevende vereniging binnen de cv-ketel branche. Deze brancheorganisatie komt voort uit UNETO-VNI.

Techniek Nederland

Op de meeste websites van cv-onderhoudsmonteurs staat nog UNETO-VNI. Maar dit betekent gewoon dat ze voldoen aan de voorwaarden van de nieuwe vereniging: Techniek Nederland.

Keurmerken en certificaten

Er zijn enkele keurmerken en certificaten die je tegenkomt bij erkende cv-onderhoudsmonteur.

InstallQ: Deze nieuwe organisatie is een fusie tussen het oude KvINL en SterkIn. Met het keurmerk werkt een onderhoudsmonteur volgens de standaarden van InstallQ. Zo weet je dat je cv-ketel veilig en goed gemonteerd en onderhouden wordt.

InstallQ keurmerk

VCA: Het VCA certificaat geeft aan dat het bedrijf veilig werkt. De cv-onderhoudsmonteur heeft een diploma behaald waardoor de monteur goed kan inschatten of een werkplek veilig is om in te werken.

VCA certificaat

Offertes aanvragen

Tijd om die offertes aan te vragen.

Dit kun je doen door verschillende bedrijven te bellen of mailen. Maar in één keer meerdere cv-onderhoudsmonteur bereiken kan ook via onze WarmerHuis offerteservice.

Geef zoveel mogelijk informatie over je huis en cv-ketel bij de offerteaanvraag. Zo kan een cv-onderhoudsmonteur een goede offerte opmaken.

Hieronder vind je enkele punten die je kunt noemen bij de aanvraag:

 • Vertel welk merk en soort cv-ketel je hebt;
 • Geef uit welk bouwjaar je cv-ketel komt. (weet je dit niet, geef dan een schatting);
 • Of je interesse hebt in een onderhoudscontract, servicecontract of eenmalig onderhoud;
 • Of de cv-ketel in het verleden al is gerepareerd en wat er is vervangen.

Vergelijken van de offertes voor cv-ketel onderhoud

Heb je verschillende offertes binnengekregen? Dan is het tijd om de offertes op prijs en kwaliteit te vergelijken.

Offertes voor de contracten zien er anders uit dan die van eenmalig onderhoud.

Eenmalig onderhoud:

 • Voorrijkosten;
 • Geschatte kosten van eenmalig onderhoud;
 • Wat zit er inbegrepen bij de geschatte kosten;
 • Welke keurmerken en certificaten het bedrijf mag voeren;
 • Geschatte arbeidsduur.

Contract:

 • Garantievoorwaarden van de aangeboden contracten (of een link daarnaar toe);
 • Abonnementskosten van een onderhoudscontract;
 • Abonnementskosten van een servicecontract;
 • Certificaten en keurmerken die gevoerd mogen worden door de cv-onderhoudsmonteur.

Vraag gratis offertes aan bij cv-onderhoudsmonteur

Laat je cv-ketel onderhouden door een erkende cv-onderhoudsmonteur. Vraag hieronder gratis en vrijblijvend cv-ketel onderhoud offertes aan.

Vergelijkbare berichten