Cv-ketel: Reparatie – Onderhoudskosten

Je ketel laten onderhouden is belangrijk. Je cv-ketel laten repareren is nog belangrijker om niet bibberend op de bank te hoeven zitten.

Maar wat kost het repareren en onderhouden van een cv-ketel dan?

Dat lees je hieronder.

Vergelijk snel erkende CV specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Eenmalige onderhoudsbeurt

Om veilig en zo zuinig mogelijk te stoken is het sterk aan te raden om je ketel jaarlijks of om de twee jaar een onderhoudsbeurt te geven.

Het is niet verplicht bij ketels met een vermogen lager dan 20 kW, maar het is wel slim. Het onderhoud moet gebeuren door een gecertificeerde cv-onderhoudsmonteur.

Je kunt uit twee opties kiezen. Je kunt elke twee jaar een cv-onderhoudsmonteur bellen voor een eenmalige onderhoudsbeurt of je kunt een onderhoudscontract afsluiten.

Bij eenmalig onderhoud heb je als voordeel dat je geen jaarlijkse kosten hebt. Het nadeel is dat je wel elke twee jaar er om moet denken om de cv-onderhoudsmonteur te bellen.

Contracten

Er zijn twee soorten contracten in allerlei variaties.

Onderhoudscontract

Met een onderhoudscontract komt een cv-onderhoudsmonteur om het jaar of twee jaar langs (afhankelijk van het contract). Je betaalt periodiek een vast bedrag voor het gemak.

Bij sommige onderhoudscontracten zijn alle kosten (voorrijkosten, onderhoudsbeurt en onderdelen) gedekt.

Bij andere, vaak de meer voordelige abonnementen enkel de voorrijkosten en een standaard onderhoudsbeurt.

Servicecontract

Bij een servicecontract komt er een cv-onderhoudsmonteur langs bij storingen. Bij sommige servicecontracten zijn alle kosten gedekt, bij andere hoef je niet voor de arbeid maar wel voor de onderdelen betalen.

All-in contract

Bij een all-in contract komt er een cv-onderhoudsmonteur langs voor een onderhoudsbeurt en bij storingen.

Lees hier meer over servicecontracten en onderhoudscontracten.

Wat kost het onderhouden van een cv-ketel?

In het overzicht hieronder vind je de gemiddelde kosten voor contracten en eenmalig onderhoudsbeurt. De kosten zijn inclusief btw.

Soort onderhoud Kosten
Standaard onderhoudsbeurt €70
Voorrijkosten €20
Onderhoudscontract €6 per maand
Servicecontract €10 per maand
All-in contract €15 per maand

Wat kost het repareren van een cv-ketel?

De kosten van het repareren kan per moment verschillen

Avond- en feestdagen tarieven

De meeste cv-onderhoudsmonteurs hebben avondtarieven / nachttarieven. Deze tarieven gelden vaak vanaf 18.00 tot 7.00 ‘s ochtends.

Ook op feestdagen zoals eerste paasdag of tweede kerstdag betaal je een hoger uurtarief om je ketel te laten repareren.

Heb je servicecontract of all-in contract dan betaal je vaak iets bij voor reparaties tijdens de avond/nacht of feestdagen.

Tarieven reparatie Gemiddelde €
Gemiddeld uurtarief Standaard uurtarief
€50
Avond/nacht 50% op uurloon (€75)
Feestdagen 100% op uurloon (€100)
Servicecontract €10 per maand
Voorrijkosten €20

Onderdelen

In sommige gevallen moeten er onderdelen vernieuwd worden bij het repareren. Onder het kopje ‘Meer over de verschillende onderdelen‘ lees je meer over onderdelen.

Servicecontract

Bij sommige servicecontracten wordt deze onderdelen vergoed en moet je het uurloon betalen, of vice versa.

Als je een servicecontract afsluit is het slim om de voorwaarden goed door te nemen. Zo weet je wat er wel en niet wordt vergoed.

Wat kosten ketelonderdelen gemiddeld?

Hieronder zie je de gemiddelde kosten, de btw en gemiddelde prijs van het onderdeel.

Tarieven reparatie Gemiddeld kosten
Expansievat €150
Driewegklep €60
Motor 3 weg klep defect €80
Circulatiepomp €300
Ventilator €250
Brander €160
Ontsteker €125
Warmtewisselaar €700
Waterdrukmeter €50
Overdrukventiel €50
Klokthermostaat €80
Slimme thermostaat €250

Meer over de verschillende onderdelen

Hieronder vind je uitleg over de verschillende onderdelen.

Driewegklep: Met dit onderdeel, dat lijkt op een T wordt het warme water verdeeld. Het door de ketel opgewarmde water gaat via de driewegklep naar je centrale verwarming (radiatoren / vloerverwarming) of naar de kranen.

Een driewegklep bestaat uit drie onderdelen: het binnenwerk, een motor en de behuizing. Bij een defect aan de motor moet vaak de gehele driewegklep vernieuwd worden.

Ontsteker: Met de ontsteker wordt het gas aangestoken. Bij de nieuwe ketels zijn het allemaal elektrische ontstekers.

Brander: De brander zorgt dat de warmtewisselaar wordt opgewarmd. Het is belangrijk dat de brander regelmatig wordt schoongemaakt, zodat de ketel veilig en goed blijft werken.

Warmtewisselaar: Op een warmtewisselaar zit vaak 15 jaar garantie. De warmtewisselaar zorgt dat de warmte van de brander wordt afgegeven aan het water in het centrale verwarmingssysteem.

Expansievat: Een expansievat is een rond vat, vaak rood dat bij je cv-ketel hangt. Het expansievat is bedoeld om drukverschillen op te vangen. Een expansievat gaat ongeveer even lang mee als een cv-ketel, dat is gemiddeld 15 jaar.

Het membraan van het expansievat kan wel eerder gaan lekken, dan moet je een expansievat vroegtijdig vernieuwd worden.

Lees hier meer over het vervangen van een expansievat.

Circulatiepomp: De circulatiepomp zorgt er voor dat water wordt rondgepompt in het gesloten centrale verwarmingssysteem. De pomp slaat aan wanneer de kamerthermostaat een seintje geeft dat er warm water nodig is.

Waterdrukmeter: De waterdrukmeter – ook wel manometer genoemd – laat de druk in de ketel zien. Een normale druk ligt tussen de 1,5 en 2 bar.

Overdrukventiel: Dit ventiel zorgt dat bij te hoge druk in het systeem, de druk van de ketel wordt gehaald. In het overdrukventiel zit een veer, als de druk te hoog wordt dan wordt deze veer ingedrukt en neemt de druk af.

De veer veert weer terug als de druk van de ketel weer normaal wordt (tussen 1,5 en 2 bar).

Ventilator: Een ventilator in een cv-ketel zorgt voor verse lucht in het systeem en de afvoer van verbrandingsgassen.

Klokthermostaat: Dit is al enkele jaren de standaard thermostaat. De klokthermostaat kun je de temperaturen instellen en volgens het programma slaat de verwarming aan of uit op bepaalde tijdstippen.

Slimme thermostaat: De slimme thermostaten worden steeds meer geïnstalleerd. Het zijn zelflerende thermostaten die je warmtevraag aanpassen aan je gedrag.

Slimme thermostaten kun je via een app besturen. Zo kun je op afstand je thermostaat regelen.

Zijn de kosten voor onderhoud van een cv-ketel voor de huurder of verhuurder?

Het klein onderhoud van de cv-ketel is voor rekening van de huurder. Groot onderhoud voor de verhuurder.

Op de website van de RVO lees je hier meer over.

Voordelen van onderhoud

Het is onverstandig om te besparen op onderhoud. Hieronder enkele redenen waarom je een cv-ketel periodiek moet onderhouden.

Langere levensduur: Een goed onderhouden ketel gaat gemiddeld langer mee, waardoor je niet snel hoeft te investeren in een nieuwe ketel. Gemiddeld is de economische levensduur ongeveer 13 tot 15 jaar. Na die 15 jaar doet je ketel het maar gaat de verbruik van gas omhoog.

Met goed onderhoud kun je die levensduur nog een stukje verlengen. Op een gegeven moment is het tijd voor een nieuwe cv-ketel, omdat de nieuwe generaties een stuk zuiniger met gas omspringen.

Veiligheid: Met een onderhouden ketel is het veiliger stoken. De kans op koolmonoxide uitstoot wordt een stuk kleiner bij goed onderhoud.

Offertes aanvragen bij cv-onderhoudsmonteurs

Heb je interesse in een onderhoudscontract, servicecontract, all-in contract of een eenmalige onderhoudsbeurt? Vraag dan nu offertes aan bij erkende cv-onderhoudsmonteurs.

Vergelijkbare berichten