Cv-ketel Plaatsen [Hoe wordt een ketel geïnstalleerd?]

Werkt je huidige cv-ketel niet meer optimaal en ben je toe aan een nieuwe cv-ketel?

In deze gids lees je meer over wat er bij de installatie van een nieuwe cv-ketel allemaal komt kijken.

Vergelijk snel erkende CV specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Cv-ketel zelf installeren of uitbesteden?

Het is niet mogelijk om je cv-ketel zelf te installeren. Door de gasketelwet (vanaf 1 april 2023) mogen alleen gecertificeerde cv-installateurs verwarmingsketels installeren en onderhouden.

Om de slachtoffers van koolmonoxidevergiftiging verder te verkleinen mogen enkel installateurs met een ‘Bewijs van Vakmanschap’ ingeschakeld worden. Installatie door een niet-gecertificeerde installateur kan leiden tot een boete voor zowel jij als opdrachtgever als voor de installateur.

Welke soorten cv-ketels zijn er?

Er zijn verschillende soorten cv-ketels waar je uit kan kiezen:

HR-ketel: Dit is momenteel de meest gangbare cv-ketel. HR staat hierbij voor Hoog Rendement. Het rendement varieert van 100% tot 107%. De nieuwere HR-ketels zijn ook hybride-ready, wat inhoudt dat je het direct kunt aansluiten op een hybride warmtepomp, of dit op een later moment kunt doen.

Conventionele gasketel: Deze werkt op aardgas. De meest bekende conventionele gasketel is de condensatieketel. Deze ketel maakt gebruik van de warmte van rookgassen voor de centrale verwarming. Sinds een aantal jaren mag alleen de condensatieketel nog geplaatst worden uit deze categorie oudere gasketels.

VR-ketel: De afkorting VR staat voor Verbeterd Rendement. De VR-ketel levert een hoger rendement dan de generatie cv-ketels van daarvoor. Het rendement is echter lager dan die van de HR-ketels. De VR-ketel wordt dan ook haast niet meer verkocht.

Lees hier meer informatie over de verschillende soorten cv-ketels.

Wat kost het installeren van een cv-ketel?

Hieronder zie je de gemiddelde kosten voor het installeren van je cv-ketel. De prijs van een HR-ketel ligt rond de €950.

Gemiddelde kosten
Installeren €650
Voorrijkosten €25
Veiligheidspakket €160

De bovenstaande kosten zijn gemiddelde kosten voor een standaard installatie. Maar in sommige gevallen worden die gemiddelde kosten hoger.

Interesse in een nieuwe cv-ketel? Vraag hier gratis offertes aan bij cv-installateurs.

Wat beïnvloed dan de kosten?

 • Het rookgaskanaal moet vernieuwd worden;
 • Er moet een waterafvoer gemonteerd worden;
 • De cv-ketel moet ergens anders komen te hangen;
 • Gasleiding moet worden vernieuwd.

Wanneer moet je een cv-ketel verwijderen en nieuwe laten installeren?

Een cv-ketel kan om meerdere redenen toe zijn aan vervanging:

 • Economische levensduur: Een belangrijk argument om naar een nieuwe ketel uit te kijken is de economische levensduur. Dit houdt in dat een cv-ketel na een x aantal jaren een slecht rendement behaalt en een nieuwe HR-ketel een slimmere investering is. De gemiddelde economische levensduur ligt tussen de 13 en 15 jaar.
 • Vaak mankementen: Is je cv-ketel vaker stuk dan je portemonnee lief is? Dan is het verstandig om een nieuwe cv-ketel te laten plaatsen. Vaak storingen en kapotte onderdelen, betekent vaak dat de ketel aan het eind van zijn technische levensduur is.
 • Wens voor een hybride warmtepomp: Wil je een hybride warmtepomp, nu of later? Dan heb je een HR-ketel nodig die hybride-ready is. Is je oude ketel dat niet, dan zit er niets anders op dan een nieuwe te laten installeren.
 • Oude cv-ketel: Heb je een ketel van een oude generatie, bijvoorbeeld een open cv-ketel of VR ketel? Dan ben je verplicht om het te vervangen.

In welke stappen verloopt de installatie van een cv-ketel?

Ben je benieuwd hoe een cv-installatiemonteur een nieuwe cv-ketel installeert?

Hieronder volgt een standaard en helder stappenplan, zodat je een idee hebt wat er zo allemaal bij komt kijken:

1. De monteur sluit de oude cv-ketel af en demonteert deze vervolgens;

2. Dan wordt het nieuwe expansievat geplaatst, als vervanging voor het oude expansievat;

3. Het ophangen van de nieuwe cv-ketel;

4. Het aansluiten van de gasleiding en het eventueel vervangen van de gaskraan;

5. Het rookgaskanaal en het luchtkanaal aansluiten;

6. Bij een combiketel wordt er een koud waterleiding aangesloten, zodat de ketel het water kan opwarmen. Ook de waterleidingen naar de verwarming (dus de radiatoren / vloerverwarming) en de kranen worden aangesloten;

7. Het monteren van een kraantje op de koud waterleiding. Er wordt ook een kraantje bij het expansievat gemonteerd: dit wordt de vul/aftapkraan genoemd;

8. Het monteren van een inlaatcombinatie. Deze wordt geplaatst om te voorkomen dat er warm water in de koud waterleiding terecht komt;

9. Het aansluiten van de afvoer, dit is voor het afvoeren van het condenswater en van water bij een te hoge druk. Op de afvoerpijp wordt ook de overstortventiel aangesloten;

10. Het aanzetten van de cv-ketel en het inregelen.

11. Heb je ook gekozen voor een nieuwe thermostaat? Dan kan deze na het installeren van de cv-ketel ook gemonteerd en ingeregeld worden door de monteur.

Hoe lang duurt het installeren van een cv-ketel?

Als er geen onderdelen of leidingen vernieuwd hoeven te worden, kan een installatie al binnen 4 á 5 uur afgerond worden.

Bij lastige installatie kan het 1 tot 2 dagen duren.

Installeren van een cv-ketel

Bron foto: feikencv.nl/verwarmen/cv-ketels/cv-ketel-installeren/

Laat ook een nieuwe ketel ophangen. Vraag hier gratis offertes aan.

Veiligheidspakket na installatie

Bij de aansluiting van een nieuwe cv-ketel hoort standaard ook een veiligheidspakket. Dit is nodig om een complete en veilige installatie van je cv-ketel te kunnen garanderen.

Heel belangrijk hierbij is de controle van het rookgaskanaal. Het rookgaskanaal gaat doorgaans maar één ketelleven mee.

De inhoud van een veiligheidspakket kan per cv-installatiebedrijf verschillen, maar bestaat doorgaans uit de volgende onderdelen:

 • Standaard dak- en/of muurdoorvoer;
 • Het afregelen van de ketel;
 • Controle van de leidingen op gaslekkages;
 • Koolmonoxidemeting.

Onderhoud van de cv-ketel

Wanneer je cv-ketel eenmaal is geïnstalleerd dan wil je hier uiteraard zo lang mogelijk plezier van hebben.

Om te zorgen dat je cv-ketel zo lang mogelijk goed blijft werken is het belangrijk om deze regelmatig te laten onderhouden.

Onderhoudscontract: Bij een onderhoudscontract komt de cv-onderhoudsmonteur eens per jaar of eens per twee jaar langs om de ketel na te kijken, schoon te maken en indien nodig onderdelen te vervangen.

Zo weet je zeker dat je cv-ketel het juiste onderhoud krijgt, zal je minder last hebben van storingen en zal hij ook nog eens langer meegaan. Voor een onderhoudscontract betaal je een vast bedrag per maand.

Servicecontract: Bij een servicecontract komt een cv-onderhoudsmonteur langs bij een storing. Er zijn verschillende soorten servicecontracten.

Bij het ene contract betaal je geen arbeidskosten maar wel voor onderdelen, bij een ander contract zijn alle kosten gedekt. Uiteraard kost het ene contract meer dan de andere.

Meer informatie over de verschillende contracten die je af kunt sluiten voor je cv-ketel lees je hier.

Meten van koolmonoxide

Bovendien wordt bij een onderhoudscontract ook de veiligheid van de cv-ketel gecontroleerd. Zo wordt er gekeken of er geen sprake is van uitstoot van koolmonoxide.

Daar je de aanwezigheid van dit levensgevaarlijke gas niet kunt ruiken, zien of proeven is het verstandig dit periodiek te laten meten.

Daarnaast is het aan te raden om in de buurt van de cv-ketel een koolmonoxidemelder te plaatsen. Wanneer er koolmonoxide vrijkomt, geeft deze melder een alarm af, zodat je tot actie kunt overgaan.

Nieuwe ketel laten installeren? Vraag offertes aan

Bij de aanschaf en installatie van je nieuwe cv-ketel ga je liever niet over één nacht ijs.

Het is verstandig om bij meerdere cv-installateurs een gratis en vrijblijvende offertes aan te vragen.

Zo kun je vergelijken of er verschillen zijn in de aanschafwaarde van de ketel van jouw keuze en in de installatiekosten van de cv-ketel.

Vergelijkbare berichten