Cv-ketel: CW-waarde en vermogen

Ben je op zoek naar een nieuwe cv-ketel die geschikt is voor jouw woning? Dan krijg je tijdens je zoektocht ook te maken met termen als het vermogen en de CW-waarde van de verschillende cv-ketels.

Maar wat houdt een CW-waarde nu precies in?

En welk vermogen moet jouw nieuwe cv-ketel eigenlijk hebben? In dit artikel lees je er meer over.

Vergelijk snel erkende CV specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat houdt CW-waarde in?

In Nederland hebben we een keurmerk voor warmwatertoestellen, genaamd Gaskeur. Dit keurmerk wordt afgegeven door Kiwa, een onafhankelijk instantie die producten, diensten en systemen aan de daarvoor geldende richtlijnen toetst.

Eén van de labels onder gaskeur is het CW-label. Bijna alle in Nederland verkochte cv-ketels worden voorzien van een CW-label.

CW staat voor Comfort Warm Water. Dit keurmerk geeft aan aan welke extra standaarden de cv-ketel voldoet, bovenop de wettelijke eisen waar het aan moet voldoen. Het keurmerk heeft alleen betrekking op de cv-ketel en niet op de installatie.

Het CW-label geeft de prestaties aan van een cv-ketel, denk hierbij aan het rendement van het toestel, de tapdrempel en de wachttijd voor warm water. Het geeft dus aan hoeveel warm water de cv-ketel kan leveren en hoe snel. En ook of je warm water uit meerdere kranen tegelijk kunt tappen.

De CW-waarde bedraagt tussen de 1 en de 6, waarbij 1 laag comfort is en 6 hoog comfort. Een hoger getal staat dus voor meer en sneller warm water.

Cv-ketels met het keurmerk CW1 en CW2 worden vrijwel niet meer verkocht.

CW-sticker

De CW-klasse van een apparaat kun je aflezen in het tabel op de Gaskeur sticker. Deze zit aan de zijkant van je cv-ketel. Op deze sticker kun je ook lezen of het een HR-ketel betreft en of de ketel te gebruiken is in combinatie met een zonneboiler.

Gaskeur - Comfort Waarde

Welke CW-waarde heb ik nodig?

Het is dus van belang om te kijken of een cv-ketel voldoet aan de warmwaterbehoefte van jouw huishouding. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een cv-ketel met de hoogste CW-waarde aan te schaffen, zodat je altijd genoeg warm water hebt.

Hierbij moet je echter wel bedenken dat deze hoge CW-waarde vaak samen gaat met een (te) hoog minimumvermogen.

Mogelijk schaf je dan een cv-ketel aan die veel meer energie verbruikt dan voor jouw situatie eigenlijk nodig is. Verder is een ketel met een hogere CW-waarde duurder in aanschaf en vaak ook groter in omvang.

Onderstaande richtlijnen kunnen helpen met het bepalen van de juiste CW-waarde:

  • Komt het douche- en/of badwater uit een aparte geiser? Dan heb je mogelijk genoeg aan CW1.
  • Cv-ketels met een waarde CW1 zijn alleen geschikt voor warm water in de keuken.
    Heb je warm water nodig voor de keuken en de douche maar niet voor een bad? Dan kun je ook met een lagere CW-waarde toe, bijvoorbeeld CW2.
  • Heb je wel een bad, maar worden de douche en het bad nooit tegelijkertijd gebruikt? Dan is CW3 of CW4 een goede optie. CW3 of CW4 is voor een gemiddeld huishouden al voldoende.
  • Worden douche en/of bad gebruikt en komt het vaak voor dat er op dat moment ook warm water in de keuken nodig is, dan kun je het beste kiezen voor een CW-waarde van 5 of 6.
  • Verder geldt, hoe meer luxe jouw bad of douche heeft – is er bijvoorbeeld sprake van een stortdouche – des te hoger de benodigde CW-waarde zal zijn.
  • Wil je een regendouche dat goed werkt? Dan heb je minimaal CW 4, maar liever CW 5 of hoger nodig.

Vraag advies aan een cv-installateurs over de juiste soort cv-ketel. Vraag hier gratis offertes aan.

Kun je met stadsverwarming je CW wijzigen?

Als je aan stadsverwarming bent aangesloten is het ook mogelijk om je CW te verhogen (en te verlagen). Hiervoor moet je leidingwerk wel zijn toereikend zijn. Dit kun je overleggen met je cv-installateur. Via mijnaansluiting.nl kun je een aanvraag doen om de watertoevoer te verhogen of verlagen, als dat mogelijk is.

Overzicht verschillende CW-klassen

Voor het bepalen van de CW-waarde meet het Kiwa hoeveel liter warm water de cv-ketel per minuut kan leveren aan de keuken, de douche en het bad.

Onderstaand vind je een tabel van de verschillende CW-klassen en de bijbehorende prestaties.

CW-klasse 40°C 60°C Bad Kranen
CW3 10 liter p. min. 6 liter p. min. 120 liter in 12 min. Niet tegelijk
CW4 11 l p. min. 8 l p. min. 120 l in 11 min. Niet tegelijk
CW5 16 l p. min. 10 l p. min. 120 l in 7 min. Beperkt
CW6 21 l p. min. 12 l p. min. 120 l in 6 min. Volledig

Welk vermogen moet je cv-ketel hebben?

Het vermogen van de cv-ketel, ook wel capaciteit genoemd, is de maat die aangeeft hoeveel warmte de ketel kan leveren. Het vermogen wordt uitgedrukt in kilowatt (kW).

Voor het bepalen van het benodigde vermogen van je cv-ketel zijn er een aantal zaken van belang:

Type woning: woon je in een vrijstaande woning, een tussenwoning, een appartement etc.? Een vrijstaande woning vraagt om een cv-ketel met meer vermogen dan een appartement. Een appartement wordt door de omringende appartementen immers extra geïsoleerd en verwarmd.

Bouwjaar van de woning: modernere woningen zijn beter geïsoleerd dan oudere woningen. Het bouwjaar van de woning bepaalt dus ook mee hoeveel vermogen je cv-ketel moet hebben.

Uiteraard kan een oudere woning naderhand beter geïsoleerd zijn. Kijk dus ook naar de aanpassingen die op dit gebied aan de woning zijn gedaan.

Inhoud van de woning: het aantal kubieke meters in je woning is ook van invloed op het vermogen dat je cv-ketel nodig heeft. Hoe meer inhoud die moet worden verwarmd, hoe meer vermogen er nodig is.

Gemiddeld warmwaterverbruik: dit hangt weer af van het aantal gezinsleden, of er ook een bad is et cetera. Hoe meer warm water je nodig denkt te hebben hoe meer vermogen je cv-ketel nodig heeft.

Vraag offertes aan bij cv-installatiebedrijf. Een specialist kan gericht je advies geven over welke cv-ketel het beste bij je verbruik en wensen past.

Hoogste vermogen niet altijd beter

Natuurlijk wil je graag een cv-ketel aanschaffen die zo goed mogelijk presteert. Dit betekent echter niet dat je dan maar voor de ketel met het hoogste vermogen moet kiezen.

Voor een ketel met een lager vermogen geldt doorgaans ook dat deze een lager modulatiebereik heeft (het bereik voor het aanpassen van de energietoevoer).

Een ketel met een lager modulatiebereik levert in de laagste stand minder energie en is dus zuiniger. Voor het hebben van voldoende warmwatervoorziening wil je echter weer dat de cv-ketel een hoger vermogen heeft.

Het is dan ook belangrijk om een goede balans te vinden tussen een goede prestatie van je cv-ketel en een zo zuinig mogelijk verbruik.

Verband tussen CW-waarde en vermogen

Eerder in deze gids werd al gewezen op het verband tussen de CW-waarde en het vermogen. Dit kan betekenen dat je een ketel aanschaft met heel veel vermogen die het grootste deel van de tijd onbenut blijft.

Doordat de cv-ketels van tegenwoordig echter kunnen (terug)moduleren zorgt dit ervoor dat deze moderne cv-ketels wel het comfort van warm water leveren maar op andere momenten minder vermogen zullen verbruiken.

Vraag gratis offertes aan bij cv-installateurs

Bij het uitzoeken van een geschikte cv-ketel komt dus best veel kijken. Goed advies inwinnen over welke CW-waarde en welk vermogen voor de cv-ketel in jouw situatie geschikt is belangrijk. Natuurlijk wil je ook niet meer betalen dan nodig is.

Vraag gratis offertes aan voor cv-ketels bij meerdere cv-installateurs.

Vergelijkbare berichten