Soorten Boilers {Kosten + Werking}

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten boilers verkrijgbaar. Ieder heeft zijn eigen specifieke functies en mogelijkheden.

Maar hoe kies je nu de soort boiler dat past bij je woning?

In dit artikel vertellen we je alles over de verschillende soorten boilers en hun werking.

Download Gratis eBooks over Verduurzamen
Kies uit ebooks over zonnepanelen – warmtepompen – vloerverwarming of isoleren.

Gratis en vrijblijvend

Combiketel

De meeste cv-ketels zijn tegenwoordig hoogrendements (HR) combiketels. Dit zijn ketels die zowel voor warm cv-water als tapwater zorgen. Hierin zit dus al een boiler verwerkt.

Maar heb je behoefte aan meer of sneller warm water, dan heb je externe boiler nodig.

Doorstroomboiler en externe boiler

Je hebt twee verschillende soorten boilers. De doorstroomboiler en de externe boiler.

Wat is een doorstroomboiler?

Een doorstroomboiler zit verwerkt in de HR combiketels. Een externe boiler zit niet, zoals de naam als suggereert in een combiketel.

Een doorstroomboiler verwarmt het water pas als je bijvoorbeeld de warme kraan van de douche opendraait. Een doorstroomboiler heeft tevens wat moeite met het gelijktijdig gebruik van water.

Zo kan het voorkomen dat je een koude straal water over je heen krijgt als er beneden warm water wordt gepakt. Een doorstroomboiler kent tevens meer waterverlies dan een externe boiler.

Dat komt omdat het eventjes duurt voordat het water dat je nodig hebt warm genoeg is om te gebruiken.

Aparte boiler

Een externe boiler wordt in combinatie met een cv-ketel gebruikt. De boiler houdt het water op constante temperatuur. Daarnaast kun je er direct over beschikking omdat het warme water op voorraad is.

Ook is een externe boiler niet gevoelig voor schommelingen in de temperatuur als er op diverse punten gelijktijdig warm water wordt getapt.

Kies voor de juiste boiler. Vraag advies. Vraag hier gratis offertes aan.

Wat is een boiler en hoe werkt het?

Een boiler zorgt ervoor dat je kunt beschikken over warm water. Dit water wordt opgeslagen en op temperatuur gehouden in een ijzeren of koperen vat. Dit voorraadvat is op thermische wijze is geïsoleerd.

Binnenin het vat bevindt zich een element dat de voorraad water opwarmt. Daarna wordt het opgeslagen.

Door de warmte stijgt het water in het voorraadvat van de boiler waarna het door de woning kan circuleren.

Nu je weet dat een boiler werkt op basis van een voorraadvat, begrijp je ook dat de hoeveelheid warm water per keer niet onbeperkt is. Echter blijft het watervolume in het vat wel gelijk.

Het systeem heeft de tijd dus alleen nodig om het water weer op de juiste temperatuur te kunnen brengen.

Daarnaast kan een boiler op twee manieren werken:

  • Direct gestookt(elektrisch);
  • Indirect gestookt (gas).

Direct gestookte boiler

Een direct gestookte boiler is vaak een elektrische boiler. Het water wordt in het vat op de gewenste temperatuur gebracht door een intern warmte element. Koud water wordt op deze manier dus direct verwarmd.

Indirect gestookte boiler

Een indirect gestookte boiler is in veel gevallen een gasboiler. Deze boilers zorgen ervoor dat reeds verwarmd water op de juiste temperatuur wordt gebracht.

Hierbij kun je denken aan water dat afkomstig is uit een combiketel of zonneboiler.

Gasgestookte boiler

Een boiler op gas wordt ook wel een gasgestookte boiler of gasboiler genoemd. Deze boiler warmt het water op door het gebruik van gas.

Deen gasgestookte boiler warmt water wat reeds is afgekoeld op naar de juiste temperatuur. Ze zijn voordelig in aanschaf maar zijn door het gasverbruik iets duurder in gebruik.

Een gasgestookte boiler hoef je niet vaak te onderhouden. Een regelmatige inspectie op eventuele lekkages is voldoende.

Elektrische boiler

Een boiler op elektriciteit heeft een geïsoleerd vat en een verwarmingselement. Samen zorgen ze ervoor dat het water wordt verwarmd én opgeslagen.

Het voordeel van een elektrische boiler is dat het water met behulp van een thermostaat op constante temperatuur gehouden wordt.

Een boiler op elektra kan tevens op elke locatie waar een stopcontact aanwezig is geplaatst worden. Ze zijn qua capaciteit wel iets kleiner dan een gasgestookte boiler.

Warmtepompboiler

Een duurzame oplossing is de warmtepompboiler. Deze boilers maken gebruik van de warmte die in de buitenlucht aanwezig is.

Een standaard warmtepomp zorgt enkel voor een warm cv-systeem. Voor warm tapwater heb je een gasgestookte boiler, elektrische boiler of een warmtepompboiler nodig.

Een warmtepompboiler is voorzien van een opslagtank en een ventilator.

Deze ventilator werkt in combinatie met een verdamper welke een verwarmingsmiddel bevat. Dit veroorzaakt gasvorming welke door een compressor verder wordt verwarmt.

Een circulatiesysteem zorgt vervolgens voor het transport van het warme gas door een daarvoor bestemd buizensysteem rondom de tank.

Als het water warm genoeg is, koelt het gas af naar een vloeibare substantie (verwarmingsmiddel) en stroomt het weer terug in de verdamper.

Wat is een zonneboiler?

Zoals de naam al doet vermoeden, verwarmt een zonneboiler aan de hand van zonlicht. Dit gebeurd via zonnecollectoren die op het dak geplaatst kunnen worden. Het water stroomt door dit systeem en wordt opgewarmd door de stralen van de zon. Vervolgens wordt het water opgeslagen in grote vaten.

Ze hebben een opslagcapaciteit tot wel 200 liter. De tank neemt met een omvang van c.a 150 x 65 centimeter dan ook behoorlijk wat ruimte in beslag.

In het seizoen waarin zonlicht beperkt is, neemt een hoogrendementsketel de voorziening in warm water over.

Voor de verwarming van je cv-water heb je wel gewoon een hoogrendementsketel nodig.

Wat is het verschil tussen een boiler en geiser?

Zowel een geiser als een boiler zijn warmwatersystemen. Toch hebben ze elk hun eigen werking.

Hoe werkt een geiser?

Een geiser verwarmt het water tijdens de doorvoer in het toestel. Dat wil zeggen dat het water wordt opgewarmd zodra je daarom vraagt.

Bijvoorbeeld als je de warmwaterkraan opendraait. De productie warm water is met het gebruik van een geiser onbeperkt. Omdat een geiser het water pas tijdens de doorstroom verwarmt, moet je vaak wel wat langer wachten voordat er warm water uit de kraan komt.

Hoe werkt een boiler anders dan een geiser?

Een boiler houdt een bepaalde hoeveelheid water warm. Het zorgt voor een voorraad aan warm water.

Omdat een boiler het water opslaat en blijft verwarmen heb je direct de beschikking over warm water. De wachttijd is dus aanzienlijk korter. De hoeveelheid warm water is niet onbeperkt.

Dit is afhankelijk van de grootte van het opslagvat. Een boiler hanteert het op=op principe. Zo kan het voorkomen dat degene na jou een koude douche krijgt.

De boiler moet het voorraadvat eerst weer vullen en het water op temperatuur brengen.

We hebben een aantal voordelen van een boiler en een geiser voor je op een rij gezet:

Boiler

  • Direct warm water op de juiste temperatuur;
  • Geschikt om meerdere watervoorzieningen tegelijk te gebruiken;
  • Aanzienlijke hoeveelheid water per minuut.

Geiser

  • Voordelig in aanschaf;
  • Minimaal verbruik;
  • Onbeperkte voorraad warm water.

Gemiddelde kosten van boilers

Uiteraard ben benieuwd naar de kosten van een boiler. De exacte kosten kunnen wij je niet geven, want die zijn afhankelijk van de inhoud van de boiler en het vermogen.

Voor de warmtepompboiler ontvang je subsidie van €725. Voor de zonneboiler ontvang je gemiddeld €1.100 aan subsidie.

Hieronder zie je de gemiddelde kosten inclusief btw, aftrek van subsidie, installatie en de boiler zelf.

Soort Gemiddeld kosten
HR Combiketel (CV + tapwater) €1.600
Externe gasboiler €1.500
Externe elektrische boiler €1.300
Warmtepompboiler (€3.150 - €725)
= €2.425
Zonneboiler (€3.500 - €1.100)
= €2.400

Offertes aanvragen bij verwarmingsspecialist

Nu je weet welke verschillende soorten boilers er zijn, kun je vrijblijvende offertes aanvragen bij specialisten. Welke type en welke inhoud de boiler moet hebben is afhankelijk van je wensen en verbruik.

Vraag advies aan de verwarmingsspecialist om je zo zuinig mogelijk van voldoende tapwater te voorzien. Vraag hieronder gratis offertes aan.

Vergelijkbare berichten