Energiezuinige Cv-ketels [Modellen + Kosten]

Cv-ketels zijn de afgelopen jaren steeds zuiniger in het verbruik geworden. En dat is goed nieuws, zowel voor het milieu als je eigen portemonnee.

In dit artikel lees je meer over wat nu een zuinige cv-ketel is en waar je op moet letten om je cv-ketel zo zuinig mogelijk te laten werken.

Vergelijk snel erkende CV specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is een zuinige cv-ketel?

De HR-ketel (Hoogrendementsketel) is de zuinigste cv-ketel die er is. Dit komt doordat HR-ketels extra energie halen uit de rookgassen om water op te warmen.

Deze uit de rookgassen gewonnen energie komt bovenop de verbrandingswarmte van het gas en zo is de HR-ketel extra efficiënt.

Ook HR-ketels zijn de afgelopen jaren zo ontwikkeld dat ze steeds zuiniger zijn geworden. Zo verbruiken oudere HR-ketels nog best wat energie.

De nieuwere HR-ketels zijn gemiddeld genomen alweer zo’n 10% zuiniger dan oudere hoogrendement cv-ketels. Vraag gratis offertes aan voor HR-ketels.

Kleine vlam

HR-ketels die op een kleine vlam kunnen branden zijn zuiniger in hun verbruik. De reden hiervoor is dat er bij een laag pitje minder hoge temperaturen ontstaan, waardoor er ook weer minder warmte verloren gaat.

Als het gaat om energiezuinigheid dan is het belangrijk om te kijken naar het minimum vermogen, dus het laagste gasvlammetje waarop de ketel kan branden.

Dit kun je vinden in de installatiehandleiding van je cv-ketel of even navragen bij je installateur.

Modulerende cv-ketel

Het moduleren van een cv-ketel houdt in dat de cv-ketel krachtig kan branden wanneer er veel warmtevraag is en zachtjes brandt als er weinig warmtevraag is. Hierdoor blijft de watertemperatuur in de cv-ketel constant.

Het voordeel van een modulerende cv-ketel is dat deze niet continu op volle toeren hoeft te draaien wanneer de temperatuur in de ruimte omhoog moet.

Daar waar nodig brandt de cv-ketel zachter en bespaar je dus op je gasverbruik.

Soorten cv-ketels

Cv-ketels zijn er in de volgende soorten:

1. HR-ketel: Dit zijn de cv-ketels van tegenwoordig met een rendement van 100% of meer. Het rendement is hierbij het percentage van de warmte die nuttig wordt omgezet in energie.

Hoeveel zuiniger is een nieuwe cv ketel? De meeste nieuwe HR-ketels hebben een rendement van boven de 100%, tot wel 107%.

Doordat bij HR-ketels de uitstoot van CO2 en stikstofdioxide lager is, is de HR-ketel ook beter voor het milieu. HR-ketels zijn nu de meest verkochte cv-ketels. Er worden bijna geen andere soorten ketels meer verkocht.

2. VR-ketel: VR staat voor Verbeterd Rendement. Een VR-ketel levert ten opzichte van een conventionele cv-ketel meer rendement. Ongeveer 90% van de energie wordt omgezet in bruikbare warmte. De overige 10% gaat dus verloren.

VR-ketels worden vrijwel niet meer verkocht, omdat de HR-ketels een rendement van 100% en vaak nog meer hebben.

3. Conventionele cv-ketel: De meest simpele cv-ketels vallen in de categorie conventionele ketels. Het rendement van deze cv-ketels is 70 tot 80%.

De resterende 20 tot 30% warmte gaat verloren tijdens het verwarmingsproces. Omdat conventionele ketels niet zuinig en soms niet veilig zijn worden ze tegenwoordig niet meer verkocht.

Hybride (ventilatie/buitenlucht) warmtepomp

Is je huidige HR-ketel nog niet aan vervanging toe maar ben je al wel op zoek naar een duurzamer alternatief, dan heb je de mogelijkheid om een warmtepomp te combineren met je cv-ketel.

Deze combinatie wordt ook wel een hybride installatie genoemd.

Hierbij voorziet de HR-ketel in de verwarming van het tapwater en zorgt de warmtepomp voor de verwarming van je huis. Op de koudere dagen ondersteunt de HR-ketel de warmtepomp bij het verwarmen.

De hybride warmtepomp komt in twee vormen.

 • Buitenlucht: Bij dit type lucht/water warmtepomp wordt er warmte gehaald uit de buitenlucht.
 • Ventilatielucht: Bij dit type hybride warmtepomp wordt er oud, warm ventilatielucht gebruikt om het cv-water of tapwater op te warmen.

Cv-ketel zuiniger laten werken

Behalve het kiezen voor de meest zuinige cv-ketel zijn er nog een aantal manieren om je cv-ketel zuiniger te laten werken.

1. Waterzijdig inregelen

Waterzijdig inregelen houdt in dat je de juiste hoeveelheid warm water door de radiatoren laat stromen.

Door de warmteafgifte bij de verschillende radiatoren gelijk te maken, voorkom je dat het in de ene ruimte te warm is en in de andere juist te koud.

Met waterzijdig inregelen zorg je dus voor een gelijkmatige verwarming in je huis en voorkom je dat er in sommige ruimtes onnodig veel wordt gestookt.

Er zijn verschillende methodes om je radiatoren waterzijdig in te stellen.

Energie besparen door waterzijdig inregelen

Bron foto: kijkvoelbeleef.nl

2. Laat de cv-ketel op de juiste plek installeren

Een ander belangrijk punt om je cv-ketel zo zuinig mogelijk te laten werken, is om de ketel op de juiste plek te laten installeren.

 1. Plaats de cv-ketel zo dicht mogelijk bij de keuken en de badkamer. Het voordeel hiervan is dat de leidingen kort kunnen blijven en er minder warmte verloren gaat.
 2. Ook hoef je minder lang op warm douchewater te wachten. Doordat de moderne ketels een stuk compacter en stiller zijn geworden, kunnen ze eenvoudiger op een geschikte en centrale plek geplaatst worden dan de grote ketels van vroeger.

3. Zoneregeling

Het is heel vervelend wanneer bepaalde kamers in je huis te koud zijn en andere juist te warm. Ideaal is natuurlijk dat elke ruimte in je huis op de gewenste temperatuur verwarmd kan worden.

Zoneregeling biedt hiervoor de oplossing.

Zoneregeling is zowel mogelijk op een vloerverwarmingssysteem, stadsverwarming als bij radiatoren.

 • Met zoneregeling regel je de temperatuur per ruimte. Zo stel je de temperatuur voor je woonkamer bijvoorbeeld in op 20°C en in de slaapkamer op 17 °C. Dit geeft een stukje extra comfort aan je woning.
 • Doordat ruimtes niet meer verwarmd worden dan nodig is, bespaar je tevens op je energierekening. Kies je bijvoorbeeld voor vloerverwarming met zoneregeling dan kun je tot wel 20% besparen op je energierekening.

HR-ketel met het juiste vermogen

Heel belangrijk is ook dat je kiest voor een cv-ketel met het juiste vermogen. Het komt vaak voor dat er voor een HR-ketel wordt gekozen met een hoger vermogen dan eigenlijk nodig is.

Er wordt vaak gedacht: hoe hoger het vermogen hoe beter. Je huis wordt echter niet sneller warm met een ketel met een hoog vermogen.

Kies je voor een HR-ketel met een te hoog vermogen, dan betaal je door het hogere gasverbruik meer energiekosten. En dat is zonde natuurlijk.

Wil je meer weten over hoe je een HR-ketel kiest met het voor jouw huis geschikte vermogen? In het volgende artikel lees je hier meer over: Cv-ketel: CW-waarde en vermogen

Voorbeelden van de zeer zuinige cv-ketels

Hieronder zie je voorbeelden van de meest zuinige cv-ketels om mee te besparen.

De prijzen die bij de ketels ziet staan zijn exclusief installatie. Houd rekening met installatiekosten van gemiddeld €650 die bovenop de aanschafprijs komt. Vraag meerdere offertes aan om de beste cv-installateur te kiezen.

Remeha Tzerra M28c CW4

De Remeha Tzerra M28c CW4 is een combiketel die bestaat uit 4 verschillende modules. De ketelmantel, warmtewisselaar, gas/lucht unit, hybdroblok. De vaste modules, maakt het makkelijk in onderhoud. Er zit 10 jaar garantie op de warmtewisselaar en 2 jaar op de andere ketelonderdelen.

 • Minimum vermogen: 5,9 kW
 • Maximum vermogen: 24,8 kW
 • Afmetingen van de Tzerra M28c: De afmetingen zijn als volgt: hoogte: 27 cm, breedte 37 cm en diepte 55 cm.
 • Gewicht: 19 kg.
 • Gemiddelde prijs inclusief btw: De prijs voor een Remeha Tzerra M28c CW4 is €875.

Remeha Tzerra M28c

Intergas Xtreme 30 – CW4

De Intergas Xtreme 30 is een combiketel met een innovatieve warmtewisselaar waardoor het één van de meest zuinige cv-ketels op de markt is. Er zit 15 jaar garantie op de warmtewisselaar en 2 jaar op de andere onderdelen.

 • Minimum vermogen: 4 kW
 • Maximum vermogen: 22,2 kW
 • Afmetingen van de Xtreme 30: De afmetingen zijn: hoogte: 76,6 cm, breedte 45 cm en diepte 27,7 cm.
 • Gewicht: 32 kg.
 • Gemiddelde prijs inclusief btw: De prijs voor een Intergas Xtreme 30 CW4 is €1.150.

Intergas Xtreme 30 CW4

Offertes aanvragen bij cv-installateurs

Ben je toe aan een nieuwe cv-ketel? Vraag advies bij cv-installateurs. Vraag nú gratis en vrijblijvend cv-ketel offertes aan.

Vergelijkbare berichten