Vloerverwarming + Stadsverwarming [Goede combinatie?]

Is je woning aangesloten op stadsverwarming en wil je hier graag vloerverwarming op aansluiten? Dat is mogelijk. Wel zijn er een aantal zaken waar je in dat geval rekening mee moet houden.

In dit artikel lees je onder meer

  • Waar je op moet letten bij het aansluiten van vloerverwarming op stadsverwarming;
  • Wat stadsverwarming (en blokverwarming) nou precies is
  • En welke soorten vloerverwarming geschikt zijn in combinatie met stadsverwarming.
Vloerverwarming offertes vergelijken?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Kan vloerverwarming op stadsverwarming worden aangesloten?

Het is mogelijk om (watergedragen) vloerverwarming aan te sluiten op stadsverwarming van bijvoorbeeld Eneco of Vattenfall (Nuon) . Hiervoor is het belangrijk dat de vloerverwarming verdeler afgestemd wordt op het type stadsverwarming in jouw buurt.

Een vloerverwarming specialist is doorgaans goed op de hoogte van het type stadsverwarming waar het in jouw buurt om gaat en zal je dan ook de juiste pompschakelaar en verdeler aanbieden. Ook is zoneregeling mogelijk bij vloerverwarming op stadsverwarming.

Elektrische vloerverwarming aanleggen kan altijd, dit systeem heeft geen invloed op de stadsverwarming omdat het op elektriciteit werkt.

Laat vloerverwarming leggen en aansluiten op stadsverwarming. Vraag hier gratis offertes aan bij vloerverwarming specialisten.

Waarop letten bij het aansluiten van vloerverwarming op stadsverwarming?

De volgende zaken zijn van belang bij de aanschaf van een vloerverwarmingssysteem dat wordt aangesloten op stadsverwarming:

  • De vloerverwarming verdeler, radiatoren, leidingen en kranen mogen niet gemaakt zijn van aluminium. Dit materiaal is namelijk niet geschikt om te gebruiken in combinatie met stadswarmte.
  • Een verdeler die geschikt is voor de aansluiting op een HR-ketel is niet per se geschikt voor cv-water afkomstig van de stadswarmte.
  • De verdeler mag niet in de meterkast worden geplaatst. Het is belangrijk dat nutsbedrijven op elk moment goed bij de leidingen, aansluitingen en meters in de meterkast kunnen. Zou de verdeler in de meterkast worden geplaatst dan wordt de ruimte hier snel te beperkt om hier goed werkzaamheden uit te kunnen voeren wanneer dit nodig is.
  • De vloerverwarming moet niet worden aangestuurd door dezelfde kamerthermostaat als die voor je radiatoren. Kamerthermostaten reageren namelijk sneller op temperatuurveranderingen dan vloerverwarming. Er moet dus een aparte regelaar voor de vloerverwarming komen.
  • Ga je een radiator loskoppelen of een systeem van vloerverwarming aansluiten, geef dit dan altijd door aan de leverancier van de stadsverwarming. Als gevolg hiervan treedt er namelijk waterverlies op in het totale systeem. Om de werking van het totale systeem optimaal te houden is het belangrijk dat je leverancier hier goed op voorbereid is.
  • De maximale temperatuur van het vloerverwarmingssysteem moet je instellen op zo’n 30 °C tot 45 °C. Bij houten vloeren, parket en laminaat is het belangrijk dat de temperatuur niet hoger dan 30°C wordt om schade aan de vloer te voorkomen en niet het risico te lopen dat je garantie op de vloer vervalt. Belangrijk is ook dat de temperatuur altijd geleidelijk oploopt. Zo voorkom je dat er scheuren of vervorming in de vloer kan gaan optreden.
  • Laat vloerverwarming aanleggen voor een ervaren vloerverwarming specialist. Vraag hier gratis vloerverwarming offertes aan.

Vloerverwarming verdeler voor stadsverwarming

Wat is stadsverwarming en blokverwarming eigenlijk?

Er bestaat stadsverwarming en blokverwarming. Maar wat is het nu eigenlijk precies en wat is het verschil tussen beide?

Wat is stadsverwarming?

Bij stadsverwarming krijg je warm water en warmte in je huis via een netwerk van waterleidingen. Het warme water van de stadsverwarming ontstaat door restwarmte van bijvoorbeeld elektriciteitscentrales of fabrieken.

  • Normaal zou deze restwarmte verloren gaan, nu wordt door een overdrachtsstation deze warmte opgevangen en verdeeld over diverse gebouwen en woningen.
  • Onder de grond van een stad, dorp of wijk zijn diverse waterleidingen aangelegd waar deze restwarmte doorheen stroomt. Hierdoor wordt er voldoende warmte naar de woningen gevoerd.
  • Het afgekoelde water dat in de aangesloten huizen of gebouwen wordt gebruikt, wordt daarna weer opgevangen door het overdrachtsstation en opnieuw verwarmd.

Overigens is het niet altijd zo dat je – wanneer je bent aangesloten op stadsverwarming – geen gasaansluiting meer hebt. Bij sommige huishoudens vindt de verwarming plaats via stadsverwarming, maar wordt er daarnaast wel gekookt op gas.

Hoe werkt stadsverwarming?

Wat is blokverwarming?

Blokverwarming is een variant op stadsverwarming. Hierbij is er sprake van een heel huizencomplex dat wordt voorzien van warmte door een collectieve ketel. Het voordeel hiervan is dat je zelf geen cv-ketel hoeft aan te schaffen en je dus ook niet met het bijbehorende onderhoud te maken hebt.

Door middel van warmtemeters op de radiatoren wordt er bepaald hoeveel warmte je hebt afgenomen. Over deze methode bestaat overigens nog weleens discussie, omdat deze methode niet altijd even nauwkeurig is.

Maak je gebruik van stadsverwarming of blokverwarming dan kun je niet overstappen naar een andere energieleverancier. Bij een warmtenet is er vaak maar één lokale energiebron die de warmte opwekt.

Ook is er vaak maar één partij die de warmte aan je levert. In verband hiermee is de Warmtewet in het leven geroepen. Deze wet biedt bescherming tegen te hoge tarieven voor de levering van stadsverwarming en blokverwarming.

Welke soorten vloerverwarming kunnen bij stadsverwarming?

Er zijn twee verschillende soorten vloerverwarming. Met watergedragen vloerverwarming moet je rekening houden tijdens de installatie als je op stadsverwarming bent aangesloten. Bij elektrische vloerverwarming niet.

Watergedragen vloerverwarming

Deze vloerverwarming wordt ook wel traditionele vloerverwarming genoemd.

Dit systeem werkt met een buizensysteem. Door het buizensysteem stroomt warm water (verwarmd door de stadsverwarming) waardoor de vloer wordt opgewarmd. Wil je deze vorm van vloerverwarming aansluiten op stadsverwarming dan zijn de punten genoemd bij het kopje ‘Waarop letten bij het aansluiten van vloerverwarming op stadsverwarming?’ van belang.

Het aanleggen van watergedragen vloerverwarming kan op verschillende manieren:

Infrezen: Hierbij worden er sleuven gefreesd in een bestaande (zand)cementdekvloer of anhydrietvloer. In die sleuven komen vloerverwarmingsbuizen. Over de sleuven komt een vulmiddel. Het is snelle manier om in een bestaande dekvloer vloerverwarming te leggen.

Noppenplaten: Dit is ook een snelle methode om vloerverwarming aan te leggen. In de noppenplaten worden de buizen van de vloerverwarming vastgezet. Een noppenplaten vloerverwarmingssysteem kan zowel met nieuwe dekvloer (nat) worden afgewerkt als met platen (droogbouw).

Elektrische vloerverwarming

Bij elektrische vloerverwarming wordt de vloer opgewarmd met behulp van verwarmingselementen. Dit kan met verwarmingskabels, folie of matten.

Dit type vloerverwarming kan altijd worden aangelegd daar deze vorm van installatie geen invloed heeft op het wel of niet aanwezig zijn van stadsverwarming.

Offertes aanvragen bij vloerverwarming specialisten

Ben je aangesloten op stadsverwarming en wil je graag vloerverwarming aan laten leggen? Belangrijk is dat de verschillende onderdelen van het vloerverwarmingssysteem goed passen bij je type stadsverwarming. Je energieleverancier schrijft voor welke apparatuur gebruikt dient te worden.

De vloerverwarming specialist kan je daarnaast ook goed adviseren over wat wel en niet mogelijk is.

Vraag hieronder offertes aan bij vloerverwarming specialisten. 100% gratis en vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten