Cv-ketel

Modulerende Cv-ketel

Misschien heb je er weleens van gehoord: de modulerende cv-ketel. Dit is een moderne cv-ketel die zich aanpast aan de warmte die nodig is. En dat is wel zo prettig. De traditionele cv-ketels kennen namelijk maar twee standen: volop branden of niet branden.

De modulerende cv-ketel werkt niet meer volgens het aan/uit principe. Deze ketel past zijn warmteafgifte aan op de warmtebehoefte.

Hierdoor is deze moderne cv-ketel zuiniger in gebruik. Ook zullen de onderdelen langer meegaan omdat het toestel minder vaak aan en uit schakelt.

Vergelijk snel CV specialisten
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd

Wat is een modulerende cv-ketel?

De term moduleren komt van het woord modulatie. In de muziek wordt deze term gebruikt om aan te geven dat de muziek juist harder of zachter moet worden uitgevoerd. Dit geldt ook zo voor een modulerende cv-ketel: deze kan zowel zacht als hard (krachtig) branden.

Een modulerende cv-ketel kan krachtig branden wanneer er veel warmtevraag is en zachtjes branden als er weinig warmtevraag is. De watertemperatuur in de cv-ketel blijft constant.

Hierdoor hoeft de ketel niet continu op volle toeren te draaien wanneer de temperatuur in de ruimte omhoog moet. Daar waar het nodig is brandt de cv-ketel dus zachter en bespaart daardoor gas.

Voordelen modulerende cv-ketel

De huidige modulerende cv-ketels hebben een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van de traditionele aan/uit ketels:

Constante temperatuur in de kamer

De aan/uit ketel kent daarentegen heftige temperatuurschommelingen. Eerst worden de radiatoren in korte tijd heel warm om de kamer op temperatuur te krijgen. Daarna koelen de radiatoren en de kamer weer af, tot het moment dat er weer een nieuw ‘warmteshot’ nodig is. Deze stijgingen en dalingen in temperatuur zijn niet erg comfortabel.

Geen last van tikkende leidingen

De aan/uit ketels zorgen voor tikkende geluiden door de steeds uitzettende en krimpende leidingen.

Modulerende cv-ketels zijn zuiniger in gebruik

Mits je een modulerende cv-ketel goed gebruikt en instelt, verbruikt deze minder energie dan een aan/uit ketel. Zo hoort er bij een modulerende ketel in ieder geval een modulerende thermostaat om dit energiebesparende effect te bereiken.

Onderdelen gaan langer mee

Doordat de modulerende cv-ketel minder vaak aan en uit schakelt kennen de onderdelen een langere levensduur.

Aan/uit thermostaat

De aan/uit thermostaat kent alleen een ‘aan’ en een ‘uit’ stand. Wordt de temperatuur in de kamer kouder dan de temperatuur die is ingesteld dan schakelt de thermostaat op ‘aan’. De cv-ketel gaat dan gelijk op een hoge temperatuur branden om ervoor te zorgen dat de ingestelde temperatuur zo snel mogelijk wordt bereikt.

Op het moment dat de gewenste temperatuur wordt bereikt, schakelt de thermostaat de cv-ketel weer uit. De hiermee gepaard gaande temperatuurschommelingen bedragen zo’n 1 tot 1,5 graad.

Modulerende circulatiepomp

In iedere cv-ketel pompt de circulatiepomp het opgewarmde cv-water door de leidingen naar de radiatoren en voert het afgekoelde water terug naar de ketel om het opnieuw op te warmen.

Een modulerende cv-pomp past zich aan aan de warmtevraag door harder te pompen als er veel warmte nodig is en langzamer (en daarmee dus ook zuiniger en stiller) te pompen als er weinig warmte nodig is.

De thermostaat geeft de warmtebehoefte door aan de cv-ketel en de circulatiepomp past zijn pompsnelheid vervolgens aan deze behoefte aan.

Pompen in oudere cv-ketels zijn niet modulerend. Deze pompen kunnen dus alleen maar op volle toeren draaien of uitstaan. Ze kennen dus geen variatie in pompsnelheid.

Modulerende thermostaat

Een modulerende thermostaat kan naast de aan/uit functie ook nog andere signalen naar je cv-ketel sturen. Moet je woning bijvoorbeeld 1 graad worden opgewarmd dan zorgt de thermostaat voor een gelijkmatige verwarming. De cv-installatie wordt dus niet opgestookt tot onnodig hoge temperaturen.

Een modulerende thermostaat zal in samenwerking met een modulerende cv-ketel ervoor zorgen dat het huis met de laagst mogelijke temperatuur wordt opgewarmd.

Dus voldoende om het huis te verwarmen op de gewenste temperatuur, zonder dat hierbij de cv-ketel onnodig wordt aan- en uitgeschakeld.

OpenTherm

OpenTherm is de meest toegepaste manier van communiceren tussen de thermostaat en de cv-ketel. Het is een communicatie-protocol dat ervoor zorgt dat de ketel gaat moduleren (ofwel gelijkmatig verwarmen), rekening houdend met de huidige temperatuur en de gewenste temperatuur. Dit wordt bereikt door het brander-niveau aan te passen.

Het OpenTherm communicatiesysteem is ontwikkeld door Honeywell, een bekende fabrikant van cv-thermostaten. Eerder was het zo dat je bij een cv-ketel van een bepaalde fabrikant, ook de thermostaat bij die fabrikant moest kopen. Met een OpenTherm ondersteunende thermostaat is dit niet meer nodig.

Tenminste, als je beschikt over een cv-ketel die het OpenTherm protocol ondersteunt.

Niet alle cv-ketels kunnen direct samenwerken met het OpenTherm protocol. Dit kan in veel gevallen opgelost worden met een zogenaamde converter.

Interesse in een nieuwe modulerende cv-ketel of een converter op je bestaande ketel? Vraag hier gratis offertes aan bij CV-installateurs.

Slimme thermostaat

Met een slimme thermostaat kun je je huis geautomatiseerd verwarmen. Een slimme thermostaat stemt de verwarming af op het leefpatroon van de bewoners. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om elke ruimte in je huis op een andere temperatuur te verwarmen.

Het is ook mogelijk om de thermostaat te bedienen op afstand, dus bijvoorbeeld wanneer je op je werk bent.
Slimme thermostaten maken veelal gebruik van het OpenTherm systeem.

Offertes aanvragen bij cv-verwarmingsspecialisten

Heb je een nieuwe cv-installatie nodig? Verdiep je dan eerst in de verschillende mogelijkheden en win hierover informatie in.

Wanneer je weet welke cv-installatie voor jouw woning en jouw situatie het meest geschikt is, vraag dan bij meerdere cv-verwarmingsspecialisten een offerte aan. Zo kun je een goede prijsvergelijking maken.

Vergelijk snel CV specialisten
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd