Wat is een Combiketel? [Kosten + Vervangen]

Ben je op zoek naar een nieuwe ketel die zowel je huis verwarmt als warm tapwater geeft?

Met een combiketel is dat mogelijk.

In dit artikel lees je onder andere meer over de voordelen en natuurlijk de kosten.

Vergelijk snel erkende CV specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is een combiketel?

Met een combiketel heb je een apparaat dat niet alleen zorgt voor de verwarming in je woning, maar ook voor tapwater. Vandaar dus de benaming combiketel, hiermee heb je namelijk twee apparaten in één.

Wat kost een combiketel?

Een belangrijke vraag natuurlijk, wat kost een combiketel?

De meeste cv-ketels van tegenwoordig zijn hoog rendement en ook bijna allemaal combiketels.

Wat is de prijs van een combiketel?

De prijs voor HR combiketel los ligt rond de €950

Wat zijn de kosten inclusief montage?

Voor een HR combiketel betaal je gemiddeld €1.600. Dit is inclusief btw, installatie en de prijs voor de combiketel zelf. Voor de prijzen van de meest populaire ketels kun je terecht onder het onderstaande kopje ‘Voorbeelden van combiketels’.

Kies ook voor een energiezuinige combiketel. Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij cv-installateurs.

Wat is het verschil tussen een soloketel en combiketel?

Behalve combiketels bestaan er ook soloketels. Het verschil tussen beide is dat de soloketel alleen voor de verwarming zorgt. Voor warm tapwater moet er nog een aparte boiler of geiser bij.

Vroeger hing er in vrijwel elke keuken een geiser. Een geiser is een apparaat dat warm water levert voor de keuken en/of de douche.

Tegenwoordig hebben de meeste huizen een combiketel.

Voorbeeld combiketel

Bron foto: warmteservice.nl

HR-ketels, VR-ketels en conventionele combiketels

Je hebt verschillende combiketels.

  • Conventionele combiketel (niet meer te koop);
  • VR-combiketel (verbeterd rendementsketel);
  • HR-combitketel (hoogrendementsketel).

Alle drie de type cv-ketels heb je ook als combiketel.

Conventionele cv-ketels: De conventionele ketels, zijn de oude gasketels die veel meer energie verbruiken dan het opwekt. De conventionele ketels kun je niet meer kopen.

VR-ketels: Deze ketels stoken iets zuiniger dan de conventionele ketels, maar ook dit type ketel zie je nog weinig. Alleen bij uitzondering wordt er nog een VR-ketel geplaatst.

HR-ketels: De meeste cv-ketels zijn tegenwoordig combiketels met een hoog rendement. Met een hoogrendementsketel bespaar je op je energiekosten.

Een HR-ketel gebruikt de rookgassen die vrijkomen bij verbranding om in warmte, waardoor er minder energie verdwijnt maar hergebruikt wordt.

De HR-ketel zet 100% of meer van het gas om in bruikbare warmte.

Welke soorten combiketels zijn er?

Er zijn verschillende soorten combiketels. Zo kun je kiezen uit:

1. Combiketel met (ingebouwde) boiler

Een combiketel met ingebouwde boiler zorgt ervoor dat er direct warm water door de ketel geleverd wordt op het moment dat je de kraan opendraait. Dit komt doordat er in de boiler een voorraad water constant op temperatuur wordt gehouden.

Aan de ene kant kost dit energie: het water moet op temperatuur worden gehouden. Aan de andere kant kun je het water dat uit de kraan komt vrijwel direct gebruiken en hoef je geen water te laten stromen totdat het warm is.

Een ketel met boiler is verkrijgbaar in verschillende formaten boilers. De kleine boilers zitten vaak ingebouwd, de grotere boilers met een inhoud voor honderden liters moet je vaak extern plaatsen bij een solo ketel.

De externe boilers nemen meer plaats in, dus zullen niet geschikt zijn voor alle ruimtes.

Een boiler moet je wel zien als luxe: een combiketel met (ingebouwde) boiler is namelijk vrij prijzig in aanschaf.

De meeste combiketels zijn doorstroomtoestellen, omdat deze voordeliger zijn en compacter…

2. Combiketel met doorstroomtoestel

Dit wordt ook wel een combiketel met platenwisselaar of doorstroomboiler genoemd. De werking van dit type combiketel is vergelijkbaar met de werking van een geiser. Er wordt pas warm water aangemaakt in de ketel op het moment dat de warmwaterkraan wordt opengedraaid.

Het duurt dus wat langer voordat je warm water hebt dan bij de combiketel met ingebouwde of externe boiler. Deze combiketel met doorstroomtoestel is wel zuiniger in gebruik doordat er geen voorraad water warm wordt aangehouden. Dit scheelt natuurlijk behoorlijk in het gasverbruik.

Verder is een combiketel met doorstroomtoestel een flink stuk voordeliger dan een combiketel met ingebouwde boiler. Ook neemt deze minder ruimte in, doordat er geen boiler in het apparaat verwerkt is.

Is je interesse gewekt voor een combiketel? Vraag hier gratis offertes aan bij cv-installateurs.

Bestaan er elektrische combiketels?

Er zijn elektrische combiketels te koop. Maar hier wordt niet vaak voor gekozen. Een (elektrische) warmtepomp heeft een beter rendement en is daardoor een beter alternatief voor gasgestookte ketels.

Om een elektrische combiketel te laten werken moet je aan nogal wat voorwaarden voldoen:

Hier lees je meer over combiketels zonder gas.

Kan een combiketel samen met een warmtepomp?

Een combiketel kan prima in combinatie met een warmtepomp. Deze opstelling wordt een hybride warmtepomp genoemd.

De nieuwere HR-combiketels kunnen aangesloten worden om de warmtepomp te ondersteunen. Vraag aan een warmtepomp specialist of cv-installateur of je ketel aangesloten kan worden.

Bij een hybride systeem zorgt de warmtepomp voor een groot deel van het jaar voor de centrale verwarming. Als er te veel warmteverlies is, springt de warmtepomp bij. Zo hoef je niet bang te zijn dat je zonder verwarming komt te zitten in de winter.

De HR combiketel wordt vaak wel ingezet om voor het warme tapwater te zorgen.

Kan een combiketel samen met vloerverwarming?

Ja, het is mogelijk om een combiketel aan te sluiten op een vloeverwarmingssysteem. Het systeem zit wel anders in elkaar dan bij een warmtepomp met vloerverwarming.

Bij een ketel in combinatie met watergedragen vloerverwarming heb je een open verdeler nodig. Een combiketel is een hoge temperatuurverwarming en vloerverwarming een laagtemperatuur verwarming (LTV). Om deze samen te laten werken zorgt de open verdeler ervoor dat het te warme water van de ketel wordt gemengd met kouder water waardoor het geschikt wordt voor de LTV vloerverwarming.

Combiketel of een aparte boiler?

In sommige gevallen is het plaatsen van een aparte boiler echter wel handig of zelfs noodzakelijk. Een combiketel kan namelijk een minder grote hoeveelheid warm water leveren dan een externe boiler.

Wanneer er grote hoeveelheden warm water nodig zijn op hetzelfde moment, dan kan een afzonderlijk geplaatste boiler veel beter aan de vraag voldoen.

In het algemeen geldt echter dat voor een normaal huishouden met een gemiddeld verbruik, een combiketel prima aan de vraag naar warm water kan voldoen.

Externe boiler voor extra warm water

Bron foto: vaillant.nl/professioneel/producten/unistor-boiler-3012.html

Waar mag een combiketel hangen?

Er zijn regels verbonden aan waar een combiketel kan hangen. Er zijn ook praktische redenen om voor een bepaalde plek in huis te kiezen om een combiketel te installeren.

Mag een een combiketel bijvoorbeeld in de badkamer hangen? Nee, dit is niet toegestaan.

Wat is een betere plek voor een ketel?

  • Zolder (geen last van geluid en dichtbij het rookafvoerkanaal)
  • In de keuken, bijkeuken, trapgat of in een ruimte dat goed geventileerd is.

Waarom voor een combiketel kiezen?

Hier volgen de voordelen van een combiketel:

  • Goedkoper in aanschaf dan wanneer je een combinatie van een cv-ketel en boiler aanschaft;
  • Het energieverbruik is lager dan bij de combinatie cv-ketel en boiler;
  • Het neemt minder ruimte in, doordat het één apparaat is;
  • Is mogelijk in combinatie met een warmtepomp om een hybride systeem te vormen en energie te besparen;
  • Nette aanblik. Doordat er geen aparte boiler is en alles mooi in één apparaat zit, ziet het er voor het oog ook wat netter uit.

Nadelen van een combiketel

Zijn er eigenlijk ook nadelen verbonden aan een combiketel? Geen noemenswaardige, maar je zou de volgende punten als nadeel kunnen noemen:

Mocht er een storing aan je combiketel ontstaan, dan zit je zowel zonder verwarming als zonder warm tapwater, totdat het apparaat weer gemaakt is.

Installatie en onderhoud van een combiketel

Laat je combiketel installeren door een vakkundig installateur. Zo weet je zeker dat de installatie van de cv-ketel goed en veilig gebeurd. Bovendien kan een installateur de ketel geheel instellen naar jouw wensen en behoeftes.

Onderhoud

Verder is het verstandig om je combiketel eens in het jaar of eens in de twee jaar te laten controleren en te onderhouden. Zo weet je zeker dat hij veilig en zuinig blijft werken. De ketel zal door regelmatig onderhoud efficiënter werken en de kans op storingen zal afnemen.

Een combiketel gaat gemiddeld zo’n 13 jaar mee. Regelmatig onderhoud zal zeker een gunstige invloed op de levensduur hebben.

Onderhoudscontract

Je kunt voor het onderhoud een abonnement afsluiten. Hierbij komt de onderhoudsmonteur om de 2 jaar je ketel controleren. Wil je ook snel een geholpen als er een storing is, dan kun je kiezen voor een servicecontract.

Lees hier meer over onderhoudscontracten en servicecontracten.

Is het slim om een combiketel uit te zetten?

Nee, het is niet verstandig om je combiketel uit te zetten. Een combiketel levert naast warm cv-water ook warm tapwater. Als je de combiketel uitzet heb je ook geen warm water in de keuken of badkamer.

Wil je bijvoorbeeld zuiniger omspringen met je energie (in de zomer)? Zet dan de thermostaat een paar graden lager. Een goede temperatuur in de zomer is 15°C.

  • Zo zorgt de warmte van buiten dat het bijvoorbeeld 23°C is.
  • Als het bijvoorbeeld ‘s nachts afkoelt naar 20°C slaat de combiketel niet aan.
  • Als je de thermostaat bijvoorbeeld op 21°C hebt staan springt de combiketel dus eventjes aan om je huis 1 graad extra te verwarmen. Dat is zonde.

Kortom, trek niet de combiketel niet uit het stopcontact maar zet de combiketel temperatuur aanzienlijk lager dan de omgevingstemperatuur.

Voorbeelden van combiketels

Hieronder zie je de best beoordeelde combi-verwarmingsketels.

Remeha Tzerra Ace

De Remeha Tzerra Ace is een zuinige combiketel die in veel verschillende vermogens (5,9 kW – 24,8 kW) leverbaar is.

Remeha Tzerra M28c

CW-klasse: 3, 4 en 5

Afmeting: Breedte: 37 centimeter, Hoogte: 27 centimeter en Diepte: 55 centimeter.

Prijs: De Remeha Tzerra Ace kost gemiddeld €875 (exclusief installatie).

Intergas Xtreme

De Intergas Xtreme combiketels zijn zeer zuinig in het bereiden voor zowel warm cv-water als tapwater. De Xtreme is verkrijgbaar in vermogens tussen de 14 – 32 kW.

Intergas Xtreme 30 CW4

CW-klasse: 3, 4 en 5

Afmeting: Diepte: 27,7 centimeter, Hoogte: 76,6 centimeter en Breedte: 45 centimeter.

Prijs: De gemiddelde prijs voor een Intergas Xtreme is €1.150 (exclusief installatie).

Nefit Proline NXT

De Nefit Proline NXT is een kleine verwarmingsketel waardoor het geschikt is voor kleine tot middelgrote woningen.

Nefit Proline NXT

CW-klasse: 3, 4 en 5

Afmeting: Diepte: 28 centimeter, Hoogte: 58 centimeter en Breedte: 35 centimeter.

Prijs: De gemiddelde prijs voor een Nefit Proline NXT is €950 (exclusief installatie).

Kun je ook een combiketel huren?

Ja, het is mogelijk om een combiketel te huren. Er wordt door de voordelen ook steeds meer voor gekozen.

Zo zijn de voordelen:

  • Geen groot bedrag in één keer hoeven te betalen;
  • Bij de meest huurcontracten zijn storingen en onderhoud gedekt.

Combiketel aanschaffen? Vraag gratis offertes aan

Overweeg je een combiketel aan te schaffen?

Vraag advies in bij een erkend cv-installateurs. Deze kijkt naar jouw specifieke situatie en je voorlichten over de verschillende mogelijkheden.

Vraag nú gratis en vrijblijvend offertes aan bij cv-installateurs voor een nieuwe combiketel.

Vergelijkbare berichten