Cv-ketel

Cv-ketel en Vloerverwarming [Kan Dat?]

Steeds meer mensen kiezen voor vloerverwarming in hun huis. Het is een energiezuinige manier om je huis te verwarmen en het zorgt bovendien voor een aangename warmteverdeling.

Maar welke cv-ketel is goed te combineren met vloerverwarming? En is het überhaupt mogelijk om een cv-ketel op vloerverwarming aan te sluiten?

In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Vergelijk snel CV specialisten

Ontvang offertes van erkende CV specialisten, binnen 2 minuten aangevraagd.

Vraag CV offertes aan ▸
Gratis en vrijblijvend

Soorten vloerverwarming

Er zijn twee soorten vloerverwarming:

Watergedragen vloerverwarming: Bij dit type vloerverwarming stroomt er warm water door buizen die zo de vloer opwarmen. Het systeem heeft warm water van een warmtepomp of cv-ketel nodig om te functioneren.

Deze vorm van vloerverwarming is dus te combineren met vloerverwarming.

Elektrische vloerverwarming: Dit type vloerverwarming werkt op basis van elektriciteit en wordt dus niet aangesloten op de cv-ketel.

De aanleg van watergedragen vloerverwarming is duurder dan elektrische, maar hier staat tegenover dat het veel zuiniger in gebruik is.

Kun je een cv-ketel combineren met vloerverwarming?

Het korte antwoord is ja. Met de juiste aanpassingen aan het centrale verwarmingssysteem is het mogelijk om de twee systemen met elkaar samen te laten werken. Zowel gasgestookte als elektrische cv-ketels zijn geschikt voor vloerverwarming.

In dit artikel lees je hier meer over.

Welke soort cv-ketel past het beste bij vloerverwarming?

De beste optie bij vloerverwarming is om voor een modulerende cv-ketel te kiezen. Gelukkig is het aanbod aan modulerende ketels groot.

Bij vloerverwarming is er een minder hoge watertemperatuur nodig om de ruimte te verwarmen. De cv-ketel heeft daarom minder vermogen nodig voor de verwarming.

Met heel weinig vermogen van de ketel wordt dus al de gewenste warmte bereikt. Dit is een belangrijk uitgangspunt bij het zoeken naar de juiste verwarmingsketel.

Laat een cv-installateur bepalen wat de capaciteit moet zijn en welke type cv-ketel het beste bij jou wensen past. Vraag hier gratis offertes aan.

Een verwarmingsketel die geschikt is voor vloerverwarming moet in ieder geval aan de volgende eisen voldoen:

  1. De HR cv-ketel moet snel kunnen opstarten.
  2. De ketel moet na het instellen langdurig op een laag vermogen kunnen functioneren.

Andere factoren bij het kiezen van een cv-ketel

Daarnaast zijn er nog andere factoren die bepalen welke ketel geschikt is in combinatie met je vloerverwarming:

Bepalen van de grootte van de te verwarmen ruimte: Dit is nodig om te berekenen wat de capaciteit van de cv-ketel moet zijn. Je moet dus bepalen hoe groot de oppervlaktes zijn waaronder vloerverwarming aanwezig is.

Vervolgens moet je bepalen hoeveel kubieke meter de afzonderlijke ruimtes bedragen.

Mate van isolatie: Hoe beter je huis geïsoleerd (muren, dak, vloer en glas) is hoe lager het vermogen moet zijn van de cv-ketel.

CW-label

Het CW-label geeft de prestaties aan van een cv-ketel, denk hierbij aan het rendement van het toestel. Het geeft dus aan hoeveel warm water de cv-ketel kan leveren en hoe snel.

In de meeste gevallen is een CW4 cv -ketel voldoende voor een goede combinatie met vloerverwarming. Een ketel met een CW4 heb je in verschillende formaten. Dus ook kleine cv-ketel is mogelijk in combinatie met vloerverwarming.

CW staat voor Comfort Warm Water en is een keurmerk dat gebruikt wordt voor het indelen van cv-ketels.

De CW-waarde bedraagt tussen de 1 en de 6, waarbij 1 laag comfort is en 6 hoog comfort. Een hoger getal staat dus voor meer en sneller warm water.

Vraag advies aan een cv-installateurs over welke ketel het beste matcht? Vraag hier gratis cv-ketel offertes aan.

Moet ik de temperatuur van de cv-ketel aanpassen voor de cv-ketel?

Een vloerverwarming is een laag temperatuur verwarming en kan een maximum temperatuur aan van 55 °C. Een cv-ketel is een hoger temperatuurverwarming.

Temperatuur instellen van de cv-ketel

Bron foto: toptradespeople.co.uk

Toch is het niet per se nodig om de cv-ketel op een lagere maximum temperatuur in te stellen.

Waarom niet? Omdat een verdeler helpt om de aanvoertemperduur vanuit de ketel te verlagen.

Open verdeler voor de cv-ketel

De vloerverwarming verdeler is het hart van het vloerverwarmingssysteem. Het zorgt er – zoals de naam al aangeeft – voor dat de warmte verdeeld wordt over de buizen van de vloerverwarming.

Bij de open verdeler met pomp wordt er voor de vloerverwarming steeds gebruik gemaakt van hetzelfde water. In grote lijnen werkt de open verdeler als volgt:

  1. De ingebouwde pomp van de verdeler zorgt ervoor dat het water circuleert door de ruimte.
  2. Om op temperatuur te komen, wordt het water aangevuld met warm water uit de centrale installatie. Dit wordt automatisch geregeld door een thermostaatkraan.
  3. Een zogenaamde voeler schakelt de pomp uit bij een te hoge temperatuur in de verdeler.

Laat je informeren door een vloerverwarming specialist over de juiste verdeler. Vraag hier gratis vloerverwarming offertes aan.

Gesloten verdeler

Daarnaast is er ook nog de gesloten verdeler zonder pomp. Deze kan geen koud en warm water mengen. Een gesloten verdeler is dan ook niet geschikt in combinatie met een cv-ketel.

Om die reden wordt een gesloten verdeler gebruikt in combinatie met een warmtepomp.

Een vloerverwarmingssysteem en een warmtepomp zijn beide laag temperatuursystemen waardoor er geen hoge, maar lage temperatuur van rond de 40 °C wordt aangevoerd. Het hete water hoeft niet gemengd te worden met koeler water.

Bypass ventiel

Om de druk in de centrale verwarming en de vloerverwarming te regelen is het aan te raden om een bypass ventiel te plaatsen. Een bypass wordt ook wel verschildrukregelaar genoemd.

Als de druk in de aanvoerleiding te hoog oploopt kunnen er onderdelen en leidingen scheuren, met alle vervelende gevolgen van dien.

Een bypass is een must als de vloerverwarming als hoofdverwarming wordt gebruikt en er geen radiatoren zijn die de druk op kunnen vangen. Als er een wel één of meerdere openstaande radiatoren op het cv-systeem zijn aangesloten is een bypass niet nodig.

Welke thermostaat is geschikt voor vloerverwarming?

De thermostaat heeft als functie om de temperatuur van je vloerverwarming te regelen. Door gebruik te maken van een thermostaat kun je gemakkelijk de gewenste temperatuur instellen.

De thermostaat meet de kamertemperatuur en geeft een signaal door aan de HR cv-ketel. De voeler kan bepalen wanneer de temperatuur van het water te hoog wordt.

Wanneer dit het geval is dan kan bijvoorbeeld de toevoer tot de centrale verwarming automatisch worden afgesloten.

Vergelijk vrijblijvend cv specialisten
100% Vrijblijvend - Vergelijk eenvoudig en snel meerdere specialisten

Modulerende of aan/uit thermostaat?

Beide soorten thermostaten werken samen met vloerverwarming.

Met een modulerende thermostaat in combinatie met een modulerende thermostaat bespaar je energie. Het nadeel is wel dat het langer duurt voordat de vloer is opgewarmd. Het is ook aan de raden om een constante temperatuur in te stellen bij vloerverwarming.

Met een aan/uit thermostaat gaat de opwarming wel iets sneller, maar kost ook wat meer energie.

Warmtepomp als alternatief voor cv-ketel

Tegenwoordig wordt er als alternatief voor de cv-ketel steeds meer gekozen voor de warmtepomp. Een warmtepomp is een apparaat dat de warmte haalt uit de lucht, de aarde, ventilatielucht of uit water.

Het is een verwarmingsapparaat dat geheel of gedeeltelijk op elektriciteit werkt om de warmte uit de bron te halen en om te zetten in warmte voor de verwarming en voor het tapwater.

Hier lees je meer over de verschillende soorten warmtepompen.

Offertes aanvragen bij cv-verwarmingsspecialisten

Wil je ook graag vloerverwarming in je huis? Laat je dan vooral goed informeren door een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is. Bespreek je wensen en bekijk wat er technisch mogelijk is.

Vraag ook zeker bij meerdere cv-installateurs een offerte op. Zo kun je een goede prijsvergelijking maken en op basis hiervan een goede keuze maken.

Vergelijk snel CV specialisten

Ontvang offertes van erkende CV specialisten, binnen 2 minuten aangevraagd.

Vraag CV offertes aan ▸
Gratis en vrijblijvend