Cv-ketel

Cv-ketel en Vloerverwarming

Steeds meer mensen kiezen voor vloerverwarming in hun huis. Het is een energiezuinige manier om je huis te verwarmen en het zorgt bovendien voor een aangename warmteverdeling.

Maar welke cv-ketel is goed te combineren met vloerverwarming? En is het überhaupt mogelijk om een cv-ketel op vloerverwarming aan te sluiten?

In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Vergelijk snel CV specialisten
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd

Soorten vloerverwarming

Er zijn twee soorten vloerverwarming:

Warm water vloerverwarming: Hierbij liggen de leidingen in het cement onder de vloer. Deze methode wordt ook wel de natbouwmethode genoemd.

Deze vorm van vloerverwarming is te combineren met vloerverwarming.

Elektrische vloerverwarming: Deze wordt direct onder de vloer gelegd met de zogenaamde droogsysteem methode. Hier worden verwarmingselementen onder de vloer waarmee de ruimte wordt verwarmd.

De elektrische vloerverwarming wordt aan het elektriciteitsnet verbonden en hiervoor is dus geen cv-ketel nodig.

Enkel voor warm water vloerverwarming heb je een cv-ketel nodig.

De aanleg van warm water vloerverwarming is duurder, maar hier staat tegenover dat het veel zuiniger in gebruik is.

Kun je een cv-ketel combineren met vloerverwarming?

Het snelle antwoord is ja. Met de juiste aanpassingen aan het centrale verwarmingssysteem is het mogelijk om de twee systemen met elkaar samen te laten werken. In dit artikel lees je hier meer over.

Welke soorten cv-ketels passen bij vloerverwarming?

Bij vloerverwarming is er een minder hoge watertemperatuur nodig om de ruimte te verwarmen.

De cv-ketel heeft daarom minder vermogen nodig voor de verwarming. Met heel weinig vermogen van de cv-ketel wordt dus al de gewenste warmte bereikt. Dit is een belangrijk uitgangspunt bij het zoeken naar de juiste cv-ketel.

Een cv-ketel die geschikt is voor vloerverwarming moet in ieder geval aan de volgende eisen voldoen:

  1. De cv-ketel moet snel kunnen opstarten.
  2. De cv-ketel moet langdurig op een laag vermogen kunnen functioneren.

Daarnaast zijn er nog andere factoren die bepalen welke cv-ketel geschikt is in combinatie met je vloerverwarming:

Bepalen van de grootte van de te verwarmen ruimte: Dit is nodig om te berekenen wat de capaciteit van de cv-ketel moet zijn. Je moet dus bepalen hoe groot de oppervlaktes zijn waaronder vloerverwarming aanwezig is.

Vervolgens moet je bepalen hoeveel kubieke meter de afzonderlijke ruimtes bedragen.

Hoeveel en hoe snel wil je water in de rest van je huis. Ook dit is bepalend voor de gewenste capaciteit van de cv-ketel.

Laat een cv-installateur bepalen wat de capaciteit moet zijn en welke type cv-ketel het beste bij jou wensen past. Vraag hier gratis offertes aan.

Mate van isolatie: Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe minder warmteverlies er zal zijn en hoe minder de cv-ketel hoeft te stoken.

CW-label

In de meeste gevallen is een CW4 cv -ketel voldoende voor een goede combinatie met vloerverwarming. CW staat voor Comfort Warm Water en is een keurmerk dat gebruikt wordt voor het indelen van cv-ketels.

Het CW-label geeft de prestaties aan van een cv-ketel, denk hierbij aan het rendement van het toestel. Het geeft dus aan hoeveel warm water de cv-ketel kan leveren en hoe snel.

De CW-waarde bedraagt tussen de 1 en de 6, waarbij 1 laag comfort is en 6 hoog comfort. Een hoger getal staat dus voor meer en sneller warm water.

Vraag advies aan een cv-installateurs over welke ketel het beste matcht? Vraag hier gratis cv-ketel offertes aan.

Open verdeler

De vloerverwarming verdeler is het hart van het vloerverwarmingssysteem. Het zorgt er – zoals de naam al aangeeft – voor dat de warmte verdeeld wordt over de buizen van de vloerverwarming.

Bij de open verdeler met pomp wordt er voor de vloerverwarming steeds gebruik gemaakt van hetzelfde water. In grote lijnen werkt de open verdeler als volgt:

  1. De ingebouwde pomp van de verdeler zorgt ervoor dat het water circuleert door de ruimte.
  2. Om op temperatuur te komen, wordt het water aangevuld met warm water uit de centrale installatie. Dit wordt automatisch geregeld door een thermostaatkraan.
  3. Een zogenaamde voeler schakelt de pomp uit bij een te hoge temperatuur in de verdeler.

Gesloten verdeler

Daarnaast is er ook nog de gesloten verdeler zonder pomp. Deze kan geen koud en warm water mengen. Om die reden wordt een gesloten verdeler vaak gebruikt in combinatie met een warmtepomp.

De warmtepomp regelt stap voor stap de verwarming van het water. De gesloten verdeler krijgt het water zelf dus niet op temperatuur.

De temperatuur van vloerverwarming ligt rond de 35 graden, wat een relatief lage temperatuur is. Een warmtepomp werkt het best wanneer de temperatuur van het afgiftesysteem relatief laag is.

Omdat zowel een warmtepomp als vloerverwarming lage temperatuur verwarmingssystemen zijn hoeft er geen open verdeler tussen om de temperatuur te verlagen.

Thermostaat voor vloerverwarming

De thermostaat heeft als functie om de temperatuur van je vloerverwarming te regelen. Door gebruik te maken van een thermostaat kun je gemakkelijk de gewenste temperatuur instellen.

De thermostaat meet de kamertemperatuur en geeft een signaal door aan de cv-ketel. De voeler kan bepalen wanneer de temperatuur van het water te hoog wordt.

Wanneer dit het geval is dan kan bijvoorbeeld de toevoer tot de centrale verwarming automatisch worden afgesloten.

Warmtepomp als alternatief voor cv-ketel

Tegenwoordig wordt er als alternatief voor de cv-ketel steeds meer gekozen voor de warmtepomp. Een warmtepomp is een apparaat dat de warmte haalt uit de lucht, de bodem, ventilatielucht of uit water.

Het is een verwarmingsapparaat dat geheel of gedeeltelijk op elektriciteit werkt om de warmte uit de bron te halen en om te zetten in warmte voor de verwarming en voor het tapwater.

Overigens zijn niet alle soorten warmtepompen geschikt voor vloerverwarming.

Een lucht-lucht warmtepomp kan bijvoorbeeld niet worden ingezet voor vloerverwarming.

Hier lees je meer over de verschillende soorten warmtepompen.

Offertes aanvragen bij cv-verwarmingsspecialisten

Wil je ook graag vloerverwarming in je huis? Laat je dan vooral goed informeren door een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is. Bespreek je wensen en bekijk wat er technisch mogelijk is.

Vraag ook zeker bij meerdere cv-installateurs een offerte op. Zo kun je een goede prijsvergelijking maken en op basis hiervan een goede keuze maken.

Vergelijk snel CV specialisten
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd