Hoeveel m³ voor een 5 kW Airco?

Interesse in wat voor ruimte je een 5 kW airco nodig hebt? Lees hieronder meer over hoeveel m³ een 5 kW kan verwarmen/koelen en of een 5 kW überhaupt nodig is.

Vergelijk snel airco specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Hoeveel m³ kun je koelen en verwarmen met een 5 kW airco?

Een airco van 5 kW kan een zeer grote ruimte koelen en verwarmen. Een airco van 5 kW kan ongeveer een ruimte van 150 m³ op temperatuur krijgen.

Een inhoud van 150 komt bijvoorbeeld neer op een ruimte van 11 meter breed x 7 m lang x 2,3 m hoog.

Voor hoeveel kubieke meter heb je 5 kW airco nodig?

Een 5 kW airco is vaak bedoeld voor een groot open appartement of een kantoor. Een gemiddelde woonkamer heeft vaak genoeg aan een vermogen van 2,5 tot 3 kW.

 • 70 m³ (bijvoorbeeld 6 x 5 x 2,3 m) heeft voldoende aan 2,5 kW.
 • 100 m³ (bijvoorbeeld 6 x 7 x 2,3 m) heeft voldoende aan 3 kW.
 • 120 m³ (bijvoorbeeld 7,5 x 7 x 2,3 m) heeft voldoende aan 3,5 kW.

Interesse in een airco van 5 kW of ander vermogen? Vraag hier gratis offertes aan bij airco specialisten.

Het aantal kW dat nodig is, is niet alleen afhankelijk van de inhoud van een ruimte. Ook de isolatiegraad is een belangrijke factor. Daarover lees je hieronder meer onder het volgende kopje.

Hoe bereken je hoeveel kW je nodig hebt voor je kamer?

Is een 5 kW airco wel nodig voor de kamer of woning die je wilt verwarmen en koelen? Dat kun je relatief eenvoudig berekenen met de volgende formule:

 • Inhoud m³ x factor isolatie = Watt / 1000 = benodigde kW

Inhoud: De inhoud slaat op de lengte x breedte x hoogte van een ruimte zoals je hebt gelezen onder het kopje ‘Hoeveel m³ kun je koelen en verwarmen met een 5 kW airco?’.

Factor: De factor is de isolatiegraad van een woning. Er zijn drie niveaus.

 • Factor 50: Deze factor gebruik je bij een slecht geïsoleerde ruimte of woning.
 • Factor 40: Deze factor is voor een redelijk geïsoleerde woning.
 • Factor 30: Deze factor wordt gebruikt bij een goed geïsoleerde ruimte.

Dus bij een slecht geïsoleerde grote woning heb je de volgende kW nodig voor de gemiddelde 150 m³.

 • 150 m³ x 50 = 7500 watt (7,5 kW)

Bij een redelijk geïsoleerde woning is de benodigde kW:

 • 150 m³ x 40 = 6000 watt (6 kW)

Is de woning goed geïsoleerd, dan is de benodigde kW?

 • 150 m³ x 30 = 4500 watt (4,5 kW)

Calculator gebruiken

Met de onderstaande calculator waar de bovenstaande formule (Inhoud m³ x factor isolatie = Watt / 1000 = benodigde kW) in zit verwerkt kun je het juiste vermogen berekenen om je ruimte goed te verwarmen en koelen.

Welke ruimte wil je verwarmen (en koelen)?

Het is bij het kiezen van een airco met het juiste vermogen belangrijk dat je naar het soort kamer kijkt dat je wilt verwarmen of koelen.

Zoals je hebt gezien onder de bovenstaande kopjes heb je een airco van 5 kW alleen nodig in een aanzienlijk grote ruimte. Vaak heb je niet eens een airco nodig van 5 kW in een woning of enkel alleen in een woning van een flink formaat met een grote woonkamer met open keuken.

Verschillende vermogens met een multi-split airco

Wil je meerdere kamers verwarmen en koelen met een lucht/lucht warmtepomp, dan heb je waarschijnlijk niet in elke kamer een 5 kW airco nodig.

Om meerdere kamers apart de temperatuur te regelen heb je een multi-split airco nodig.

Wat is een multi-split airco? Dit type systeem bestaat uit één buitenunit waarop twee of meer airco binnenunits op aangesloten zitten. Zo kun je meerdere kamers verwarmen en koelen.

Met een multi-split airco kun je binnenunits in verschillende vermogens combineren.

Zo kun je bijvoorbeeld een 5 kW in de woonkamer hangen en in de slaapkamers van bijvoorbeeld 30 m³ een airco met een vermogen 2 kW hangen.

Interesse in een multi-split airco? Vraag advies over de juiste vermogens bij airco specialisten. Vraag hier vrijblijvend airco offertes aan.

Hoeveel verbruikt een 5kW airco gemiddeld?

Om meteen positief met de deur in huis te vallen: een airco die 5 kW aan koeling of warmte levert verbruikt niet daadwerkelijk 5 kW aan stroom. Maar gemiddeld minder. Dat is het positieve.

Een airco verbruikt ongeveer 1,2 kW om 5 kW aan warmte op te wekken. Bij het koelen is een airco nog zuiniger. Gemiddeld kost het 0,75 kW om 5 kW aan koele lucht te produceren.

De airco volop op 5 kW is in de praktijk vaak niet nodig. Bij een redelijk geïsoleerd huis kun je in korte tijd de ruimte verwarmen en koelen met 5 kW. Als het eenmaal op temperatuur is, hoeft de airco veel minder hard te werken en zakt het naar 3 of zelfs 2 kW.

Het daadwerkelijke energieverbruik is bij 3 of 2 kW relatief laag, als je dit bijvoorbeeld vergelijkt met een gasgestookte centrale verwarming.

De daadwerkelijke energiekosten voor een 5 kW airco wordt uitgedrukt in (S)COP en (S)EER.

(S)COP en (S)EER in energieverbruik

Om te zien wat het rendement is van een airco wordt er gebruikgemaakt van de (S)COP en de (S)EER.

SCOP en COP: De COP staat voor Coefficient of performance. Dit geeft aan wat het rendement is van een airco bij verwarming. Een gemiddelde COP is 4. Dit betekent dat 1 deel energie wordt omgezet in 4 delen warme lucht.

Door het rendement van een airco betaal je niet 5 kW aan stroom maar bijvoorbeeld maar 1 kW aan stroom om de 5 kW aan warme lucht te produceren.

Ter vergelijking, een cv-ketel heeft onder ideale omstandigheden een COP van 1. Dus 1 deel energie wordt omgezet in 1 deel warmte. Een airco rendeert gemiddeld 400% beter als het op verwarmen aankomt.

Dit maakt een airco dus zeer interessant om mee te verwarmen. Vraag hier gratis airco offertes aan.

Er moet wel bijgezegd worden dat als het buiten kouder wordt de COP daalt en iets minder goed rendeert. Maar het zal in de meeste gevallen niet onder de 2 COP zakken.

De COP is een momentopname. De SCOP (Seasonal Coefficient of performance) geeft het gemiddeld rendement aan over het gehele seizoen. Een SCOP is interessant om naar te kijken bij het vergelijken van de verschillende merken en modellen.

SEER en EER: De EER (Energy Efficiency Ratio) geeft aan hoe zuinig de airco koelt. Dus hoeveel energie er wordt omgezet in koele lucht. Een gemiddeld EER kan bij moderne A-merk airco’s maar liefst 6 tot 8 zijn. Dus één deel elektriciteit heeft een rendement van 600% tot 800%.

De SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) geeft net als de SCOP aan wat het gemiddelde is over een heel seizoen, maar dan voor koelen.

SCOP en SEER om rendement uit te drukken van airco verwarming en koeling

Wat zijn de verbruikskosten van een 5 kW airco?

Door naar de SEER, SCOP en elektriciteitskosten te kijken kun je nagaan wat het gemiddeld kost.

Het kan met simpele formules.

 • Verwarmen: 1,2 kW x elektriciteitskosten = verbruikskosten
 • Koelen: 0,75 kW x elektriciteitskosten = verbruikskosten

De elektriciteitstarieven verschillen per contract en moment. Dus de onderstaande tarieven zijn puur als voorbeeld.

 • Verwarmen: 1,2 kW x €0,40 = €0,48 per kWh
 • Koelen: 0,75 kW x €0,40 = €0,30 per kWh

Wat kost een 5 kW airco bij verwarming en koeling?

Zonnepanelen

Met zonnepanelen kun je de elektriciteitskosten drukken. Vooral in de zomermaanden renderen de zonnepanelen goed en kun je een groot deel van je eigen zonne-energie gebruiken om je huis mee te koelen. Dan kan het zelfs richting de €0 zakken.

Uiteraard moet je wel investeren in zonnepanelen als je die niet al hebt gedaan.

Verschil per merk en type

Hoe energiezuinig en hoe goed een 5 kW airco verwarmt en koelt kan per merk en model verschillen. Kijk bij de aanschaf dus ook naar SCOP en de SEER.

Vraag hier gratis offertes aan bij airco specialisten

Interesse in het verwarmen (en koelen) van je woning met een airco van 5 kW of lagere kW?

Vraag hieronder gratis offertes aan voor een lucht/lucht warmtepomp.

Vergelijkbare berichten