Airco Verwarming bij Vorst

Wil je graag een airco die je woning verwarmt? Maar kan dit ook bij koud winterweer? Dat lees je hieronder.

Vergelijk snel airco specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Kan een airco in de winter verwarmen?

Ja, een airco kan prima in de winter je woning verwarmen. Ook als het buiten tot -15°C vriest kan een goede airco je woning verwarmen. Dat is een vriestemperatuur dat zelden voorkomt in Nederland.

Bij kouder weer moet vooral de buitenunit harder werken en waardoor het rendement wel omlaag gaat. Maar over dat het prima mogelijk is en relatief energiezuinig kan lees je hieronder.

Buitenunit airco in de winterkou

Buitenunit heeft last van de vorst

Bij de buitenunit (verdamper) kan het vochtig worden. Als het koud genoeg is, bevriest dit vocht en slaat de airco af. Dit klinkt erger dan het is. Veel moderne airconditioners, en vooral de A-merken hebben een beveiliging ingebouwd om bij vrieskou de buitenunit te ontdooien.

Defrost cyclus

Om het vastlopen van de verdamper in de buitenunit te voorkomen gaat de airco in defrost modus, ook wel ontdooifase of ontdooi cyclus genoemd.

  • Dit betekent dat de airco werking zich omdraait.
  • De airco blaast dan even geen warme lucht in huis, maar zorgt dat er warme lucht naar de buitenunit gaat om deze te ontdooien.
  • De buitenunit kan de cyclus extra geluid produceren om het ijs te smelten. Ook is het normaal dat er stoom van de buitenunit komt en er vocht op de grond ligt na het ontdooien.

Bij sommige airco’s komt er tijdens de defrost cyclus koele lucht in huis, omdat het systeem is omgedraaid. Maar bij de moderne A-merk airco’s, gaat de binnenunit uit en wordt er geen warme of koude lucht de woning ingeblazen. Pas als er weer warme lucht geproduceerd kan worden gaat de ventilator van de binnenunit aan.

Interesse in een airco die goed kan verwarmen? Vraag hier advies. Vraag hier gratis offertes aan bij airco specialisten.

Hoe lang duurt een ontdooicyclus van een airco?

Een defrost cyclus duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. De duur van defrost cyclus hangt af van hoe hard het vriest en de luchtvochtigheid.

Een prettige bijkomstigheid is dat het bij koud weer meestal minder vocht in de lucht zit, waardoor de opbouw van ijs minder groot is. Daardoor hoeft de defrost cyclus minder lang te duren.

De defrost modus kan ook in werking treden bij temperaturen boven de nul. Bijvoorbeeld bij temperaturen van tussen de 1°C. en 5°C. Dit komt doordat de defrost is ingesteld om bij een lage temperatuur net boven het vriespunt te starten om bevriezing te voorkomen.

Airco als bijverwarming of hoofdverwarming in de winter?

Je kunt een airco in de winter gebruiken als bijverwarming en onder bepaalde voorwaarden als hoofdverwarming.

  • Bijverwarming: Gebruik je de airco als bijverwarming, dan heb je een andere warmtebron als hoofdverwarming nodig. Dit kunnen radiatoren of vloerverwarming zijn. Een airco als bijverwarming werkt in bijna alle woningen bij normale en winterse temperaturen.
  • Hoofdverwarming: Bij een hoofdverwarming zorgt de airco voor alle warmte of het grootste deel van de warmte in je woning. Om de airco als hoofdverwarming te laten werken moet de woning voldoende zijn geïsoleerd. Een airco die wordt gebruikt als hoofdverwarming heeft een hoger verbruik dan bij gebruik als bijverwarming, omdat het harder moet werken. De efficiëntie wordt uitgedrukt in COP of SCOP, waarover je hieronder meer leest.

COP en SCOP

Wil je een airco als verwarming (in de winter) gebruiken? Dan is het belangrijk om naar de COP en SCOP van je potentiële airco te kijken. De (S)COP vind je terug bij de specificaties van de airco.

COP: De COP (afkorting van Coefficient Of Performance) geeft aan hoeveel elektriciteit er wordt omgezet in warme lucht op een bepaald moment.

Een normale COP van een lucht/lucht warmtepomp airco ligt rond de 4. Dit betekent dat 1 deel aan elektriciteit 4 delen aan warme lucht oplevert.

Een HR-ketel zet bijvoorbeeld één deel energie om in één deel warmte. En dit is onder optimale omstandigheden. Verwarmen met een airco is dus energiezuiniger.

De COP daalt gemiddeld wel naarmate de buitentemperatuur daalt. Maar de COP blijft ook bij vrieskou gemiddeld 2 tot 3 COP.

SCOP: De SCOP (afkorting voor Seasonal Coefficient Of Performance), geeft de COP aan over een langere periode. Zo weet je wat je bijvoorbeeld over de gehele koudere maanden kunt verwachten aan rendement. De COP kan bijvoorbeeld in het najaar 4,5 zijn en in de winter 2,5. Dan kom je op een gemiddelde SCOP uit van 3,5.

(S)COP en (S)EER bij de airco

Op wat voor temperatuur moet ik de airco zetten in de winter?

Een prettige binnentemperatuur ligt voor de meeste mensen in de winter ligt rond de 20 °C. Als je weg of (druk) in huis bezig bent is 18°C een goed gemiddelde.

Wil je extra besparen? Zet de temperatuur ‘s nachts ook op 18°C.

Gebruik je de airco als hoofdverwarming? Zet de airco dan niet uit. De airco constant laten verwarmen scheelt in de energiekosten, omdat de airco dan niet te hard hoeft te werken als je het warmer wilt hebben.

Een goede manier om energiezuinig en constant je woning te verwarmen is met een inverter airco

Kies voor een inverter airco voor meer comfort

Een inverter airco zorgt voor gelijkmatige verwarming. Het systeem meet de temperatuur in de ruimte en zorgt dat de temperatuur stabiel blijft.

Bij een airco zonder invertertechnologie gaat het systeem uit als de temperatuur is bereikt en aan als het onder de gewenste temperatuur komt. Hierdoor moet de airco hard werken, maakt het meer geluid en lever je in aan comfort omdat de temperatuur steeds schommelt.

Deze problemen zijn bij een airco met inverter technologie een stuk minder. Als je airco als verwarming regelmatig of constant aan hebt, wil je geen overlast. Dan is een airco met inverter technologie interessant.

Interesse in een airco invertertechnologie die zorgt voor een aangenaam warm huis? Vraag hier gratis airco offertes aan.

Zoneregeling

Bij zoneregeling kun je verschillende ruimtes op verschillende temperaturen en momenten verwarmen en koelen.

Je kunt kiezen voor een enkele airco binnenunit in huis (single-split) of voor meerdere binnenunits in huis (multi-split).

  • Single split: Een single-split bestaat uit één binnenunit en één buitenunit. Deze is ook geschikt om mee te verwarmen, maar niet je hele huis. Het is vooral geschikt als bijverwarming voor in je woonkamer of slaapkamer. Met een single-split kun je niet aan zoneregeling doen.
  • Multi-split: Een multi-split heeft twee of meerdere binnenunits en één buitenunit. Hiermee kun je meerdere kamers mee verwarmen en geschikt als hoofdverwarming in een goed geïsoleerd huis. Met een multi-split kun je aan zoneregeling doen.

Zoneregeling met airco verwarming

Zoneregeling met een multi-split airco in de winter

Het leuke aan een multi-split is de zoneregeling. Zo kun je de temperatuur per kamer, waar een binnenunit hangt apart instellen.

Zet bijvoorbeeld de woonkamer op 20°C en in de slaapkamer de aircoverwarming op 18°C. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat de airco in de woonkamer lager gaat in de nacht en de binnenunit in de slaapkamer ietsjes hoger.

Niet alleen ideaal voor de koude periode, in de zomer kun je het omdraaien en meerdere ruimtes op verschillende temperaturen koelen.

Vraag gratis offertes aan bij airco specialisten

Interesse in een airco die je huis verwarmt of bijverwarmt in de winter. Laat je adviseren over vermogens en merken door airco specialisten. Vraag hier gratis airco offertes aan om te vergelijken. Geheel vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten