Beste Airco Om Mee Te Verwarmen
Wat is nu de beste airco om mee te verwarmen? Hieronder lees je meer over de welk aircosysteem en model het beste werkt als warmtebron.
Inhoudsopgave
Welk soort airco is het meest geschikt om mee te verwarmen?
Er zijn verschillende soorten airco’s die kunnen verwarmen. Hieronder een overzicht.
Split airco
De beste airco om energiezuinig en effectief je huis mee te verwarmen is de split airco. Interesse in een split airco? Vraag hier gratis airco offertes aan.
Hierbij heb je een of meerdere binnenunits en een buitenunit om je huis mee te verwarmen en koelen.
Er zijn twee variaties van de split airco.
Single split airco
Dit is een split unit dat bestaat uit één binnenunit en één buitenunit. Je kunt met dit type split beperkt je woning verwarmen. Bijvoorbeeld alleen je woonkamer of zolder. Het is vooral geschikt als bijverwarming.
Multi-split airco
Een multi-split airco bestaat uit één buitenunit en meerdere binnenunits. Hiermee kun je dus meerdere kamers in huis verwarmen en koelen.
Je kunt bijvoorbeeld een binnenunit hangen in de woonkamer, één in de slaapkamer en eentje op zolder.
Een voordeel van een multi-split is dat je de temperatuur per ruimte kan instellen (zoneregeling) door de specifieke binnenunit warmer of koeler te zetten. Zo krijg je in elke kamer een aangename temperatuur.
Monoblock airco (zonder buitenunit)
Naast een split airco is er nog een ander type airco dat kan verwarmen. Dat is een monoblock airco. Dit is een airco die geen buitenunit heeft, maar via twee luchtkanalen in de gevel werkt.
Nadelen van een monoblock airco’s zijn:
- Dat de unit tegen een buitenmuur geplaatst moet worden omdat het recht op de luchtkanalen in de gevel moet zitten.
- Monoblock airco’s komen in lagere vermogens waardoor het niet altijd mogelijk is om je huis voldoende te verwarmen.
- Je maar één ruimte kunt verwarmen, niet als zoals bij multi-split meerdere ruimtes.
Welke airco’s zijn geschikt om mee te verwarmen?
Naast het systeem heb je ook verschillende modellen airco binnenunits. De twee meest gebruikte airco binnenunits zijn.
- Wandmodel: Dit type komt het meest voor. Hierbij hangt de bak vaak net onder het plafond tegen de muur. Een wandmodel werkt goed als koeler, omdat koude lucht naar beneden zakt. Maar ook met een wandmodel kun je prima verwarmen.
- Vloermodel: Een vloermodel is een airco model dat ter hoogte van radiatoren hangt. Dit model is geschikt om te verwarmen en koelen. Er zijn vloermodellen waarbij de warmte via de onderzijde eruit komt en de koele lucht via de bovenzijde. Dit geeft een beter comfort en is energiezuiniger omdat koele lucht zakt en warme lucht stijgt.
Onze conclusie
Een split airco in de vorm van een vloermodel binnenunit(s) is het meest geschikt om je ruimte effectief en aangenaam mee te verwarmen.
Er zijn ook vloermodellen in de vorm van een monoblock (airco zonder buitenunit), maar deze verwarmen niet even goed als een split airco.
Laat je adviseren over vermogens en systemen door airco specialisten. Vraag hier vrijblijvend en gratis airco offertes aan.
Op welke punten moet je letten bij het kopen van een airco voor verwarming?
Waar moet je op letten als je een airco systeem en model gaat kiezen?
1. Kies een split airco met een goede COP en EER
Als je een airco koopt is het slim om te kijken hoe energiezuinig het apparaat is. Voor verwarming en koeling zijn er twee verschillende getallen die het rendement aanduiden.
COP: De COP staat voor Coefficient Of Performance. Dit zegt iets over het rendement van airco verwarming.
Het geeft aan hoeveel delen warmte de airco produceert ten opzichte van de gebruikte energie. De COP kan bijvoorbeeld 3 zijn. Hierbij is er één deel elektriciteit nodig om 3 delen warme lucht te produceren.
Bij normale koude temperaturen van rond de 7°C tot 10°C haalt een goede airco een COP van 4. Bij kouder weer zakt de COP omdat de airco harder moet werken.
De COP is een momentopname, daarom is het belangrijk om ook naar de SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) te kijken. Dit geeft het gemiddelde over een langere periode. De COP kan bijvoorbeeld bij 10°C buiten 5 zijn en bij 2°C 2,5 zijn. Door een gemiddelde te nemen weet je beter hoe efficiënt een airco verwarming over een seizoen is. In dit voorbeeld is de SCOP dus 3,5.
EER: De EER staat voor Energy Efficiency Ratio. Dit geeft de efficiëntie van de airco als koeler. Ook hierbij geldt hoeveel delen koele lucht er wordt geproduceerd ten opzichte van het gebruik.
Een goede airco heeft een EER van 5 of hoger. Om tot een realistisch beeld te komen over het jaar, bestaat er de SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio). Zo weet je wat het gemiddeld aan energie gaat kosten en niet alleen een beeld hebt van het gebruik bij bijvoorbeeld 23°C, maar ook bij 35°C buiten.
2. Kies voor een split met inverter technologie
Bij het kiezen van de juiste airco is comfort ook belangrijk. Een airco met inverter technologie zorgt voor een aangename warmte en energiebesparing.
De inverter technologie zorgt dat de kamer beter op temperatuur blijft en niet steeds uit en aan hoeft te springen. Dit heeft als voordeel dat het gelijkmatiger, warm en koel blijft in huis en de binnenunit minder geluid produceert.
Kies voor een airco met inverter technologie voor meer comfort en lagere energierekening. Vraag hier gratis airconditioning offertes aan.
3. Kies een passend vermogen
Het is belangrijk om het juiste vermogen te kiezen om te zorgen dat het systeem de vraag van warmte (en kou) aan kan.
Daarbij is het slim om in je achterhoofd te houden of je de airco als hoofdverwarming of als bijverwarming gaat gebruiken.
Als bijverwarming heb je een lager vermogen nodig dan als hoofdverwarming om dezelfde ruimte te (bij)verwarmen.
- Bijverwarming: Bij een airco als bijverwarming heb je een andere warmtebron als hoofdverwarming. Meestal zijn radiatoren de hoofdverwarming.
- Hoofdverwarming: Bij een airco als hoofdverwarming gebruik je de airco als enige of voor het grootste gedeelte als warmtebron. Eventueel heb je nog radiatoren, vloerverwarming of infraroodpanelen als bijverwarming.
Hoe bereken je het vermogen voor een airco?
Als je bijvoorbeeld een airco met een vermogen van 2 kW installeert en de kamer heeft 3 kW vermogen nodig om op temperatuur te komen is er een mismatch.
De airco zal in dit geval op zijn hoogste toerental werken om de ruimte warm te krijgen. Dit zorgt voor onnodig veel energieverbruik en meer geluidsproductie van de binnenunit. Het beste is een airco met een kW vermogen die net boven het gewenste vermogen zit, zodat de unit op een lagere snelheid de ruimte verwarmt en niet te veel geluid maakt.
Om de juiste vermogen te kiezen heb je de volgende formule:
- Inhoud van de ruimte of woning x factor = Watt (/1000 = kW).
Inhoud: De inhoud is het aantal kubieke meters van een ruimte. Hoogte x Breedte x Lengte = m³. De m³ kan bijvoorbeeld 70 zijn.
Factor: De factor geeft aan hoe goed een ruimte is geïsoleerd. Factor 30 is een goed geïsoleerd huis, factor 40 staat voor redelijk geïsoleerd en factor 50 voor matige isolatie.
Met het voorbeeld van 70 m³ bij een redelijk geïsoleerde ruimte kom je uit op een kW van:
- 70 x 40 = 2800 Watt of te wel 2.8 kW.
Een goede match zou een airco zijn van 3 kW of 3.5 kW.
Berekenen
Met de calculator hieronder kun je berekenen hoeveel vermogen je nodig hebt om je woning of kamer te verwarmen/koelen. In de calculator zit de formule (Inhoud van de ruimte of woning x factor = Watt (/1000 = kW)) verwerkt.
4. Kijk naar het aantal decibel bij het verwarmen
Een airco binnenunit maakt geluid, maar hoeveel geluid hangt af van verschillende factoren:
- Op wat voor vermogen je de airco zet. Een lager vermogen zorgt voor minder geluid.
- Er inverter technologie op de airco zit.
- De airco verwarmt of koude lucht blaast.
Een airco die verwarmt produceert een aantal dB meer dan dezelfde airco in koelstand. Een airco koelt bijvoorbeeld met 21 dB en verwarmt op hetzelfde vermogen met 26 dB. Bekijk dus de specificaties van de potentiële airco.
Vraag hier gratis airco offertes aanvragen
Interesse in een goede airco die energiezuinig kan verwarmen. Vraag advies over merken en het juiste vermogen aan airco specialisten.
Vraag hieronder gratis airco offertes aan. Geheel vrijblijvend.