Airco in een Bestaande Woning (Verwarmen en Koelen)
Wil je graag een airco in je bestaande huis of appartement? Hieronder meer over de mogelijkheden en soorten airco’s.
Inhoudsopgave
Kun je een airco installeren in een bestaande woning?
Een airco kun je prima installeren. Verschillende soorten zijn mogelijk, waar je meer over leest onder het kopje ‘Welke soorten airco’s zijn geschikt?’. Zo kun je koelen en (bij)verwarmen.
In het geval van verwarmen is het zelfs mogelijk om van het gas af te gaan. Met een multi-split airco kun je een redelijk tot goed geïsoleerde woning verwarmen zonder cv en heb je geen radiatoren nodig. Je hebt dan alleen een aparte boiler nodig voor het tapwater.
Interesse in een vaste airco die energiezuinig en stil werkt? Vraag hier gratis offertes aan.
Welke soorten airco’s zijn geschikt?
Er zijn verschillende soorten airco’s geschikt om je bestaande woning te koelen en verwarmen.
1. Split-airco
Een split airco is een systeem dat bestaat uit een binnenunit en een buitenunit. Tussen de units zitten leidingen met koudemiddel. Door het koudemiddel wordt buitenlucht omgezet in warme of koele lucht in huis.
Er zijn twee varianten van de split-airco
- Single-split airco: Dit bestaat uit één binnenunit en één buitenunit. Geschikt om bijvoorbeeld je woonkamer of slaapkamer op temperatuur te brengen.
- Multi-split airco: Dit type split is wat prijziger omdat het bestaat uit meerdere binnenunits op één buitenunit. De binnenunits kun je op strategische plekken in huis laten installeren zodat het hele huis aangenaam wordt (bij)verwarmd of gekoeld. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een triple-split, met een binnenunit in de woonkamer, eentje in een slaapkamer en één op zolder.
Voor de split is dus een buitenunit nodig. Dit moet aan bepaalde eisen voldoen. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Appartement (VvE) of huis?’.
2. Airco zonder buitenunit
De monoblock airco is een systeem dat geen buitenunit nodig heeft, maar werkt met luchtkanalen (in de gevel), zoals op de foto hieronder. De gehele werking zit in de binnenunit. Een monoblock is iets minder stil dan een split-airco.
Een monoblock airco is geschikt om één ruimte te koelen en verwarmen.
Modellen
Naast de systemen zijn er ook nog verschillende modellen.
- Wandairco: De wandairco wordt het meest gekozen. Deze hangt tegen de wand, net onder het plafond.
- Vloerairco: De vloermodel is een plattere binnenunit die net boven de grond tegen de wand hangt. Monoblock airco’s komen vaak in de vorm van een vloerairco.
- Plafondairco: De plafondmodellen zie je meer terug in gebouwen, maar de kleine varianten zijn ook geschikt voor woningen. Deze redelijk platte airco hangt aan het plafond. Deze wordt weinig gekozen, maar kan toch interessant zijn.
Interesse in een split of monoblock model? Vraag hier gratis offertes aan om specialisten te vergelijken.
Welke airco’s zijn minder of niet geschikt?
De volgende airco’s zijn lastiger of minder interessant voor in een bestaande woning.
1. Kanaalairco
Een kanaalairco is een systeem dat in de muren zit geïntegreerd. Vanuit ventilatierooster wordt de warme of koele lucht je huis in geblazen. Alleen bij een grote renovatie of nieuwbouw is dit interessant. Bij een bestaande woning is dit niet rendabel.
2. Breezehub (als je wilt verwarmen)
Een Breezehub is een kleine plafond airco die onder het dak van een dakkapel hangt. Het is dus geschikt voor in een slaapkamer of zolder. De Breezehub is alleen geschikt voor koelen, dus verwarmen zit er niet in. Dan heb je toch een standaard split of monoblock airco nodig.
Moet de meterkast uitgebreid of verzwaard worden?
In sommige gevallen moet bij een nieuw aircosysteem de bestaande meterkast worden verzwaard of extra groepen worden gemaakt.
Hieronder lees je wanneer wel en wanneer het niet nodig lijkt:
- Kleine monoblock of kleine split: Bij een klein aircosysteem, onder de 5 kW ongeveer, is een nieuwe groep of verzwaring niet nodig. Een monoblock of een single-split kan vaak op een bestaande groep, bijvoorbeeld ‘slaapkamer’, gezet worden. Bij een kleine multi-split is het soms wel nodig om de binnenunits over de verschillende groepen te verdelen om overbelasting te voorkomen. Bijvoorbeeld één binnenunit op de woonkamer groep en de ander op de slaapkamer groep.
- Multi-split: Bij een zwaardere multi-split, van bijvoorbeeld 3 binnenunits die meer dan 5 kW vragen, kan het soms noodzakelijk zijn om een nieuwe groep te laten maken. Ook is soms een verzwaring van je meterkast noodzakelijk voor voldoende kracht. Er is dan een aanpassing van 1 fase naar een 3 fase systeem nodig.
Laat de airco specialisten ter plekke kijken wat voor aanpassingen er nodig zijn. Vraag hier gratis offertes aan.
Appartement (VvE) of huis?
De keuze van het type airco is ook afhankelijk van het type woning. Hieronder een korte uitleg.
Huis: Bij een woonhuis ben je vaak vrij in het soort airco dat je installeert. Vaak is een split airco mogelijk en anders wel een monoblock.
Het enige struikelblok kan de buitenunit zijn. De buitenunit moet voldoende ver van de grens staan of hangen om niet over de wettelijke geluidsdruk te komen.
Volgens de wet mag het aantal decibel bij de erfgrens van de buren…
- …overdag niet boven de 45 dB uitkomen.
- …‘s avonds/ ‘s nachts (tussen 19.00 en 7.00) niet boven de 40 dB uitkomen.
Appartement: Een appartement is vaak lastiger om een split-airco te installeren. Als je in een appartement woont, heb je meestal te maken met de VvE. En als je een buitenunit gaat installeren moet je hier toestemming voor krijgen. Dit moet bij de algemene ledenvergadering worden besloten. Net als bij een woonhuis moet de buitenunit voldoende ver van de buren af staan. Als de airco op het balkon moet komen, omdat het niet aan de gevel kan, dan is het soms lastig om onder die 45 dB overdag en 40 dB ‘s nachts te blijven.
Bij een bestaand appartement is het vaak makkelijker om toestemming te krijgen voor de luchtkanalen van een monoblock airco. Leg dit ook als voorstel neer bij de VvE voor toestemming, ruim voordat je het wilt laten installeren.
Gratis airco offertes aanvragen
Interesse in een aircosysteem om te koelen en verwarmen? Vraag hieronder gratis en vrijblijvend offertes aan om te vergelijken.