VR-ketel [Vervangen Met Zuinige Ketel?]
De VR-ketel is sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw op de markt. Daarna zijn er alweer nieuwere combiketels geïntroduceerd die veel zuiniger je huis verwarmen.
Door de introductie van het Europees Energielabel voor verwarmingsketels mogen VR-ketels vanaf 2015 niet meer worden geproduceerd.
In dit artikel lees je meer over VR-ketels en de moderne alternatieven zoals de hoogrendementsketel (HR) of warmtepompen.
Inhoudsopgave
Wat is een VR-ketel?
Een VR-ketel is een cv-ketel die zorgt voor de verwarming in huis. Een VR-combiketel verwarmd zowel het cv-water als het tapwater.
VR staat voor Verbeterd Rendement.
De VR-ketel haalt een rendement van gemiddeld tussen de 83 tot 89%. Dit is hoger dan het rendement van de traditionele ketel van daarvoor. Die haalt namelijk slechts een rendement van rond de 67%.
Werking van een VR-ketel
De werking van een verbeterd rendementsketel is efficiënter dan de traditionele verwarmingsketel. Dit komt doordat het zogenaamde stilstandsverlies kleiner is, de VR-ketel blijft namelijk langer actief op de laagstand.
Doordat er minder stilstand is, zorgt dit voor een stabielere temperatuur in huis en dus is er minder energie nodig om de ruimtes opnieuw te verwarmen.
Zijn VR-ketels nog te koop?
VR-ketels worden sinds 2015 vanwege nieuwe milieueisen niet meer geproduceerd. Op basis van de Europese regels, die in Nederland van toepassing zijn verklaard, dienen alle nieuwe gasketels vanaf 26 september 2015 een energielabel B of beter hebben.
De VR-ketels vallen met hun C-label hierbuiten en zijn verboden.
Bekende ketel merken zoals Nefit Bosch, Intragas, AWB, Atag, Vaillant en Remeha leverde in het verleden VR-ketels.
Heb je interesse in een nieuwe, energiezuinig hoogrendementsketel? Vraag hier gratis offertes aan bij cv-installateurs.
VR-ketels in gebruik
Naar schatting hangt er in 5% van de huizen en appartement nog een VR-ketel. Op het moment dat je VR-ketel aan vervanging toe is, moet deze wel worden vervangen door een hoogrendementsketel of eventueel een warmtepomp.
Voor een hoogrendementsketel heb je echter wel een condensafvoer nodig. Voor een VR-ketel is dit niet nodig.
Wanneer is een VR-ketel nog geoorloofd?
Er zijn echter gevallen waarbij het niet mogelijk is om een condensafvoer aan te leggen. In dat geval is een open VR-ketel tot 30 kW in principe nog toegestaan.
Deze open VR-ketels zijn nog te verkrijgen, maar het is onduidelijk wat hier in de toekomst over wordt besloten. Gesloten VR-ketels verdwijnen geheel van de markt.
Waarom is een hoogrendementsketel beter dan een VR-ketel?
Hieronder vind je de prestatieverschillen tussen een VR-ketel en hoogrendementsketel.
Hoogrendementsketels: De hoogrendementsketels halen een rendement van minimaal 100% , maar de nieuwere modellen halen wel 107%. Dit hogere rendement bij hoogrendementsketels is mogelijk doordat de restwarmte wordt gebruikt.
De extra opbrengst in de hoogrendementsketel wordt gerealiseerd door met behulp van de warmte van de rookgassen (die vroeger door de schoorsteen verdwenen) het koude retourwater in een warmtewisselaar voor te verwarmen.
Hierbij condenseert een deel van de waterdamp en dient er dus wel een aansluiting voor condenswaterafvoer op de riolering aanwezig te zijn.
VR-ketels: Een VR-ketel haalt maar een rendement van tussen de 83 en 89%. Bij een VR-ketel gaat de warmte van de verbrandingsgassen verloren door de schoorsteen.
Besparing energiekosten met hoogrendementsketel
Nieuwe hoogrendementsketels besparen jaarlijks 15% tot 20% op de stookkosten in vergelijking met de oudere cv-ketels. Zo verdient de nieuwe hoogrendementsketel zichzelf terug.
De nieuwste types hebben ook een extra zuinige pomp. Daardoor bespaar je ook op de kosten voor elektriciteit.
Condensafvoer nodig
Een groot verschil tussen HR- en VR-ketels is de constructie. Hoogrendementsketels hebben een condensafvoer nodig die wordt aangesloten op het riool. Om deze reden kunnen hoogrendementsketels niet altijd overal geplaatst worden.
VR-ketels hebben deze condensafvoer niet nodig.
Rookgasafvoer moet worden aangepast
Een hoogrendementsketel heeft een speciale schoorsteen nodig. De ouderwetse cv-ketels hadden open systemen. Dit betekent dat ze de zuurstof die ze nodig hadden voor de verbranding van gas, uit de ruimte haalde.
In de ketel zaten gaten waarmee de lucht werd gezogen uit de ruimte waarin de ketel hing.
Gesloten systeem
Moderne cv-ketels, de HR ketels, daarentegen zijn ‘gesloten’ systemen. Deze cv-ketels halen de zuurstof uit de buitenlucht. Die buitenlucht moet via een aparte pijp aangezogen worden.
Twee pijpen gecombineerd tot één schoorsteen
De hoogrendementsketel heeft dus twee pijpen naar het dak nodig: één voor de aanvoer van de buitenlucht en de ander voor de afvoer van rookgassen. Gelukkig is het mogelijk om deze twee pijpen in één dubbelwandige pijp /schoorsteen/ dakdoorvoer te combineren.
Als je een nieuwe cv-ketel wilt kopen maar je nog niet zo’n dubbelwandige schoorsteen hebt, moet je deze tijdens het plaatsen van de nieuwe cv-ketel laten installeren.
Energiebesparing door dubbelwandige pijp
Door de dubbelwandige pijp bespaar je ook nog eens op je energiekosten. Laat een hoogrendementsketel installeren. Vraag hier gratis offertes aan.
- De buitenlucht die door de buitenste pijp wordt aangezogen is koud en wordt, doordat deze langs de warme binnenste pijp wordt gevoerd, een beetje opgewarmd.
- Hierdoor wordt er energie aan de afvalgassen onttrokken en wordt er dus energie bespaard.
- Door het afkoelen van de afvalgassen ontstaat er condensvocht aan de binnenzijde van de binnenste pijp.
- Dit condenswater stroom eerst in de cv-ketel en wordt daarna samen met het condenswater uit de ketel via de condenswaterafvoer op de sifon afgevoerd die aangesloten is op het riool.
VR-ketel vervangen door warmtepomp?
Je kunt je VR-ketel met het oog op de toekomst ook vervangen door een duurzame warmtebron zoals een warmtepomp. Hiervoor is het echter wel nodig dat je huis heel goed geïsoleerd is. Denk aan een spouwmuur, vloer- en gevelisolatie en ramen met HR++.
De aanschaf van een volledige (lucht)warmtepomp is wel een behoorlijke uitgave. Deze warmtepomp, die in principe hetzelfde doet als je cv-ketel maar dan wel duurzamer, werkt helemaal elektrisch en haalt warmte uit de lucht, de bodem of grondwater.
Voor de warmtepomp is wel subsidie beschikbaar.
Deze warmtepomp heeft een voorraadvat voor warm water, waardoor het een behoorlijk groot apparaat is.
Hybride warmtepomp: het betaalbare alternatief
Het beste alternatief voor de gasketel is momenteel de hybride warmtepomp. De elektrische warmtepomp wordt naast de hoogrendementsketel geplaatst en wordt gezien als de beste tussenstap tussen gas en gasloos wonen.
Dit is omdat je huis niet goed geïsoleerd hoeft te zijn om te werken en is de hybride warmtepomp de meest voordelige warmtepomp.
De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis en de cv-ketel springt bij indien dat nodig is. Als er veel warmteverlies is, vooral bij koud weer helpt de hoogrendementsketel mee met de verwarming.
In een hybride warmtepompsysteem zorgt de hoogrendementsketel nog wel voor het warme tapwater.
Airco als alternatief voor een VR-ketel
Wist je dat je met een airco zowel kunt koelen als verwarmen? Daarom wordt een airco ook wel een lucht/lucht warmtepomp genoemd. Een airco is gemiddelde voordeliger in aanschaf dan een lucht/water warmtepomp en voordeliger in verbruik dan een HR-ketel.
Als je huis goed is geïsoleerd kun je met een multi-split airco je hele huis verwarmen en koelen. Of dit bij jou ook het geval is, hangt af van het niveau van isolatie. Laat je adviseren door een airco specialist of je gehele huis ermee verwarmd kan worden of alleen als bijverwarming kan dienen. Vraag hier gratis airco verwarming offertes aan.
Offertes aanvragen bij cv-installateurs
Is jouw VR-ketel of andere type ketel aan vervanging toe, win eerst goed advies in over wat voor jou het beste alternatief is bij cv-installateurs.
Een nieuwe hoogrendementsketel of een warmtepomp een behoorlijke uitgave is, dus een prijsvergelijking is belangrijk.
Vraag nu hieronder gratis en vrijblijvend offertes aan bij cv-installateurs.