CV-ketel Vermogen Berekenen {Incl. Calculator}

Benieuwd wat voor vermogen je nodig hebt voor je cv-ketel? Lees hieronder verder en gebruik de calculator.

Vergelijk snel erkende CV specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Vermogen kort uitgelegd

Het vermogen is de term die wordt gebruikt voor de capaciteit van een cv-ketel. Het vermogen van een cv-ketel wordt uitgedrukt in kW (kiloWatt).

De meeste gangbare vermogens van cv-ketels liggen tussen de 15 kW en 40 kW. Er zijn nog grotere vermogens, maar die zijn voor de gemiddelde woning niet nodig.

Het vermogen geeft aan hoeveel warmte de cv-ketel kan maken voor de cv en bij een combiketel, ook het tapwater.

Soorten woning

Benieuwd wat je grofweg nodig hebt aan vermogen voor jouw type woning? Hieronder een overzicht. (uiteraard kun je met de calculator de berekening exacter maken, onder het kopje ‘Calculator’).

  • Appartement: 10 – 22 kW
  • Rijtjeswoning: 15 – 28 kW
  • 2-onder-een-kap: 18 – 34 kW
  • Hoekwoning: 18 – 36 kW
  • Vrijstaand huis: 40 kW +

Hoeveel cv-ketel vermogen heb je gemiddeld nodig per type woning?

Calculator uitgelegd

Om het juiste vermogen van de cv-ketel te berekenen kun je de onderstaande calculator gebruiken.

Maar eerst nog even uitleg over de gegevens die je in de calculator moet invoeren.

1 . Wat is de exacte inhoud van je woning in kubieke meters (m³)?

Om een goede inschatting te maken van de benodigde kW is de inhoud van je woning een goede graadmeter.

  • De inhoud van je woning wordt berekend door: Lengte x breedte x hoogte (vloer tot plafond).

Om de totale inhoud van je woning te berekenen kun je die formule in elke ruimte toepassen en deze optellen. In sommige gevallen staat de (totale) m³ op de bouwtekeningen en gaat het een stukje sneller.

2. Wat is de isolatiegraad van je woning?

Een goede tweede stap om te bepalen wat voor soort cv-ketel er past is door naar de isolatie te kijken van je huis. Is het ok geïsoleerd, heel goed geïsoleerd of ergens er tussen in.

Om je een idee te geven, zie je hieronder meer uitleg van de 3 niveaus.

  • Slecht geïsoleerd: Er is geen (bijna) geen isolatie bij het dak, buitenmuur of vloer. Er is wellicht oud dubbel glas of enkel glas in de kozijnen.
  • Redelijk geïsoleerd: Hierbij zijn enkele delen geïsoleerd. Bijvoorbeeld wel ouder hoogrendementsglas, dakisolatie en spouwmuurisolatie, maar nog geen vloerisolatie.
  • (Zeer) goed geïsoleerd: Hierbij zijn het dak, muur en vloer geïsoleerd. Daarnaast heeft het hele huis hoogrendementsglas in de vorm van HR++ of HR+++ glas.

Calculator

Gebruik de calculator om een gemiddeld vermogen te berekenen voor je centrale verwarming. Met de calculator krijg je een goed idee welk soort cv-ketel je nodig hebt. Voor een nog preciezere berekening is het aan te raden om een cv-specialisten langs te laten komen. Vraag hier gratis cv-ketel offertes aan.

CW-waarde

Naast de warm cv-water vermogen heb je ook nog de verschillende niveaus van warm tapwater. Dit wordt de CW-waarde genoemd.

De CW-waarde is afhankelijk van het vermogen van de cv-ketel. Een cv-ketel met een kleiner vermogen van bijvoorbeeld 18 kW komt alleen met CW 3 of CW 4.

Dus wil je een hogere CW-waarde, moet je ook een hoger vermogen cv-ketel voor warm cv-water installeren. Laat je adviseren over de cv-ketel die bij je past voor de centrale verwarming en het gebruik van warm tapwater. Vraag hier gratis offertes aan.

Hieronder een overzicht van de verschillende CW-waarde en wat je ermee kunt (dit gaat om warm water van 40 °C dat wordt geleverd):

  • CW 3: 10 liter per minuut, 1 kraan die warm wordt. Geschikt voor kleinere appartementen.
  • CW 4: 13 liter water per minuut. Meerdere kranen tegelijk te gebruiken, maar de gemiddelde temperatuur daalt wel per kraan.
  • CW 5: 17 liter water per minuut, meerdere kranen tegelijk. De gemiddelde temperatuur per kraan daalt lichtjes. Geschikt voor een stortdouche.
  • CW 6: 21 liter per minuut, meerdere kranen voluit zonder voelbare temperatuurdaling. Ook geschikt voor stortdouche.

Tips bij het kiezen van de nieuwe cv-ketel

Naast de calculator zijn er nog een aantal tips om mee te geven bij het kiezen van een cv-ketel.

1. Kies niet voor een te groot, maar ook niet een te laag vermogen

Kies niet voor een cv-ketel met een groter vermogen dan nodig. Dit zorgt er namelijk voor dat de cv-ketel steeds kort aanspringt. Het grote vermogen zorgt voor snel een warme woning, maar ook dat het gaat pendelen en de temperatuur gaat schommelen, wat niet comfortabel is. Daarnaast is ketel met een groter vermogen duurder in aanschaf.

Bij een te laag vermogen moet de cv-ketel constant bijspringen waardoor er eerder slijtage aan de onderdelen ontstaat en er wellicht relatief snel reparaties nodig zijn. De kans dat de cv-ketel de ruimte niet warm genoeg krijgt is ook aanwezig. Een te koude woning is natuurlijk niet prettig.

Zorg dus voor een gemiddeld vermogen dat bij je woning past, voor meer comfort en minder slijtage.

2. Laat de centrale verwarming waterzijdig inregelen om het verbruik te dempen

Als de radiatoren (of vloerverwarming) niet goed zijn ingeregeld dan zorgt dit voor warme en koude plekken. De eerste radiator is heel heet terwijl de laatste radiator in de rij juist koud is.

Hierdoor lijkt het alsof de cv-ketel te weinig vermogen heeft, maar dat is niet zo. Door de temperatuur goed te verdelen over de radiatoren of het buizensysteem van de vloerverwarming wordt de warmte netjes verdeeld.

Hierdoor heb je minder groot vermogen cv-ketel nodig dan aanvankelijk gedacht.

3. Laat water vloerverwarming leggen

Vloerverwarming geeft niet alleen een aangenaam warm huis, het zorgt ook voor lagere aanschafkosten voor de cv-ketel. Vloerverwarming heeft gemiddeld genomen minder vermogen nodig om op temperatuur te komen, waardoor je een kleinere en dus goedkopere cv-ketel nodig hebt.

Vraag gratis cv-ketel offertes aan

Interesse in een nieuwe cv-ketel die bij je woning en situatie past? Vraag hieronder gratis offertes aan bij cv-specialisten.

Vergelijkbare berichten