Koudeval [Oorzaak + Oplossen]
Misschien ken je het probleem wel: ondanks dat de kachel hoog staat en de ramen gesloten blijven, lijkt het of er een voortdurend tocht in huis heerst. Heel vervelend, het bezorgt je niet alleen een kil gevoel, maar het drijft ook de stookkosten behoorlijk omhoog.
Dit kan betekenen dat je last hebt van koudeval. Wat dit precies is en hoe je koudeval oplost lees je hieronder.
Wat betekent koudeval?
Koudeval is een verschijnsel dat zich vaak voordoet bij grote ramen. De warme lucht bij grote raampartijen koelt af waarna het naar beneden ‘valt’. Hierdoor lijkt het alsof er altijd een koude luchtstroom over de vloer loopt en de vloer zal koud aanvoelen.
Dit verschijnsel is als volgt te verklaren.
- Warme lucht stijgt en koude lucht zakt. Dit komt doordat koude lucht compacter en zwaarder is dan warme lucht.
- De koude lucht ‘duwt’ als het ware de warme lucht opzij.
- De warme lucht verdwijnt richting het plafond en richting de ramen, terwijl de koude lucht juist naar beneden naar de vloer ‘valt’, koudeval dus.
Hoe los je koudeval op?
Er zijn verschillende manieren om koudeval op te lossen. Afhankelijk van de oorzaak kun je met nieuw glas, vloerisolatie of aanpassingen aan de verwarming het probleem van koudeval oplossen.
1. Isoleren
Een manier om koudeval te voorkomen is door te isoleren. Dit kan door nieuw glas (meer hier over onder het kopje ‘2. Nieuw glas’), maar ook door isolatiemateriaal.
Vloerisolatie
Vloerisolatie is één van de meest effectieve manieren om het gevoel van een koude vloer te voorkomen. De meest voordelige manier is door isolatiemateriaal onder de vloer, via de kruipruimte aan te leggen. Is er geen kruipruimte dan is het ook mogelijk om via de bovenzijde (direct onder de vloer) te isoleren.
Dit is wel kostbaarder, maar kan ook vaak gecombineerd worden met het aanleggen van vloerverwarming.
Kom hier in contact met vloerisolatie specialisten.
Slecht toegankelijk of vocht in de kruipruimte?
Heb je een slecht toegankelijke kruipruimte of vochtige bodem in kruipruimte? Dan is het slim om bodemisolatie zoals EPS parels of chips via de buitenzijde in de kruipruimte te blazen. Bodemisolatie is vooral bedoeld om vocht in kruipruimtes te beperken, maar zorgt ook voor meer comfort bij de vloer.
Muurisolatie
Ook muurisolatie, zoals spouwmuurisolatie kan de koud in huis verminderen of totaal voorkomen. Hierbij komt er isolatiematerialen in de holle ruimte (spouw) tussen de buitenmuur en binnenmuur. Vraag hier gratis offertes aan bij spouwmuurisolatie specialisten.
2. Nieuw glas
Als de ramen waarbij de koudeval zich voordoet nog voorzien zijn van enkel glas dan is het waarschijnlijk de beste oplossing om deze te vervangen voor (drie) dubbele beglazing. Dit zal ervoor zorgen dat er veel minder koude lucht van de ramen afkomt en de tochtstroom over de vloer zal dus een stuk minder worden.
Voor het vervangen van enkel glas door dubbel glas kun je kiezen uit de volgende mogelijkheden:
HR++ glas: HR staat voor hoogrendementsglas en werkt isolerend. Het bestaat uit twee glasplaten die door een afstandhouder (bijvoorbeeld een metalen kader) aan de rand van het glas uit elkaar worden gehouden.
De randen van het glas zijn afgesloten met een speciale kit zodat er een gesloten eenheid ontstaat. Bij standaard dubbel glas wordt deze ruimte gevuld met lucht, bij HR++ glas wordt de tussenruimte gevuld met edelgas. Ook is het glas aan één zijde gecoat wat voor extra isolatie zorgt.
HR+++ glas: HR+++ is geen dubbel maar driedubbel glas. Dit type hoogrendementsglas heeft de hoogste isolatiewaarde die er te krijgen is.
Waar dubbel glas bestaat uit twee glasplaten met daartussen een laag stilstaande lucht of edelgas, is er bij driedubbel glas nog een extra glasplaat aan toegevoegd. Dit zorgt voor een nog beter isolerende ruit, de warmte wordt optimaal in huis gehouden.
Hier kom je meer te weten over HR++ glas en hier meer over driedubbel glas.
Laat ook je glas vervangen. Vraag hier gratis offertes aan bij glaszetters
Met nieuwe kozijnen
De isolatiekracht van glas gaat samen met het type kozijnen. Nieuwe kunststof kozijnen isoleren een stuk beter dan oude kunststof of houten ramen.
Hier kom je meer te weten over kunststof kozijnen met hoogrendementsglas.
3. Rolluiken tegen koudeval
Een andere manier om het probleem van koudeval op te lossen, is het laten plaatsen van rolluiken. Waarschijnlijk denk je bij rolluiken vooral aan het weren van de zon en de warmte gedurende de warme zomermaanden.
Rolluiken zijn dan ook ideaal om een overvloed aan zonlicht buiten te houden en voorkomen dat het bij warm weer al gauw snikheet wordt in je woning.
Maar ook gedurende de koude wintermaanden hebben rolluiken een belangrijke isolerende functie. Met rolluiken kun je de isolatiewaarde van je ramen zelfs verdubbelen.
Op KoelerHuis.nl lees je meer over rolluiken.
4. Verwarming aanpassen
Ook kunnen aanpassingen aan de verwarming van je huis ervoor zorgen dat koudeval voortaan tot het verleden behoort.
Radiator op de juiste plek
Het meest effectief om koudeval te voorkomen, is door het plaatsen van de radiatoren op de juiste plaats, namelijk direct onder het koude glasoppervlak.
Door de warmtewerking van de radiator wordt de koude lucht als het ware door de opstijgende warme lucht omhoog geduwd, waardoor de koudeval niet meer voelbaar is. Hier bereik je mee dat het comfort in je huis direct wordt verbeterd.
Heb je wat hogere glaspartijen in je woning dan is het in bepaalde gevallen ook mogelijk om de verwarmingsradiatoren op hogere posities voor het glas te plaatsen. Ook op deze manier zorg je ervoor dat de koudeval wordt voorkomen, dan wel wordt verminderd.
Plintverwarming
Je kunt ook kiezen voor plintverwarming. De plintverwarming maakt een warme luchtsluier voor het koude oppervlak waardoor de lucht niet afkoelt.
Er bestaan twee soorten plintverwarming:
Elektrische plintverwarming: Deze is wat minder energiezuinig.
Watergedragen plintverwarming: Deze werkt op basis van warm water. Dit systeem is het meest comfortabel en energiezuinig. Je kunt het net als een radiator, aansluiten op de reeds aanwezige cv-installatie.
Plintverwarming kan zowel toegepast worden bij nieuwbouw als bij renovatie.
Laat je verwarming aanpassen door cv-installateurs. Vraag hier gratis offertes aan.
Convectorput
Een andere effectieve oplossing om koudevallen op te lossen, is de aanschaf van een ondiepe convectorput
Waar vroeger erg diepe convectorputten werden gebruikt, is een ondiepe convectorput tegenwoordig veel gebruikelijker.
Een convectorput is een verwarmingssysteem dat in een uitsparing in de vloer wordt geplaatst en warmte afgeeft door middel van convectie.
Convectiewarmte is een indirecte vorm van verwarming. Het verwarmingselement zuigt koude lucht van onderen aan en warmt deze op.
Bron foto: gisa.nl/verwarming/convectoren/
Hoe werkt een convectorput?
Een convectorput creëert een warme luchtsluier die koude tocht tegenhoudt. Deze technologie werkt als volgt:
1. Er stroomt koude lucht de put in, deze glijdt langs warme lamellen.
2. De warme lucht stijgt vervolgens richting het plafond en daalt bij het afkoelen weer richting de convectorput. Dit is een continu proces.
Er zijn verschillende soorten convectors maar de werkwijze van al deze soorten is steeds gebaseerd op het verwarmen van lucht en is dus niet gebaseerd op stralingswarmte zoals dat bij radiatoren het geval is.
Koudeval oplossen? Vraag offertes aan
Heb je ook last van koudeval in huis? Schakel dan een specialist in om dit probleem blijvend te verhelpen.
Verwarming laten aanpassen
Vraag hier offertes aan voor cv-installateurs om je verwarming aan te passen.
Isolatiespecialisten
Kom hier in contact met isolatiespecialisten. Vraag hier gratis en vrijblijvend isolatie offertes aan.
Nieuw glas laten plaatsen
Direct hieronder kun je offertes aanvragen voor nieuw HR glas.