Thermopane Glas (Prijs per m² – Alternatieven)

De term Thermopane glas klinkt voor de meeste mensen waarschijnlijk wel bekend. Maar wat is Thermopane glas precies en wordt het tegenwoordig nog steeds gebruikt? Of zijn er inmiddels alternatieven die de plaats van Thermopane glas hebben ingenomen?

Deze en andere vragen komen uitgebreid aan bod in deze gids.

Snel een HR glasspecialist vinden?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat zijn Thermopane ramen?

Met de term Thermopane wordt dubbel glas bedoeld. Het is de naam van een Duits bedrijf dat in de vijftiger jaren van de vorige eeuw voor het eerst dubbel glas produceerde en verkocht.

Zoals het vaker gaat met merknamen en bedrijfsnamen sprak men over Thermopane als men eigenlijk het product van dit bedrijf bedoelde. Nog steeds wordt er veel gesproken over Thermopane wanneer het over dubbel glas gaat.

Wat is Thermopane dubbel glas?

Wat is het verschil tussen Thermopane en isolatieglas?

Thermopane glas kun je niet meer vergelijken met het isolatieglas van tegenwoordig. De kwaliteit van dubbel glas is door de jaren heen steeds verder verbeterd.

Zowel Thermopane glas als het huidige dubbel glas bestaat weliswaar uit twee glazen platen. Maar het verschil tussen beide is te vinden in de laag die tussen deze twee glazen platen zit:

  • Thermopane glas bestaat uit twee glazen platen, met alleen een laag lucht ertussen.
  • Bij HR++ glas (het huidige dubbelglas) zit er tussen de glasplaten edelgas in plaats van droge lucht. Groot voordeel hiervan is dat edelgassen beter isoleren dan droge lucht. Verder zit er aan de binnenzijde van HR++ glas een onzichtbaar laagje (coating) dat voor een nog betere isolatie zorgt.

Tegenwoordig wordt er ook steeds meer driedubbel glas gebruikt. Doordat het glas dat we gebruiken steeds verder wordt ontwikkeld en er ook steeds meer varianten bijkomen, is de verwachting dat de term Thermopane steeds minder gebruikt gaat worden.

Kies voor hoogwaardig isolerend glas. Vraag nú gratis offertes aan bij glaszetters. Zijn je oude kozijnen aan vervanging toe? Laat je kozijnen vervangen met nieuwe kunststof kozijnen + HR glas. Vraag hier gratis offertes aan bij kunststof kozijnspecialisten.

Waarom werd Thermopane ontwikkeld?

Voordat Thermopane ruiten op de markt werden gebracht, bestonden de woningen uit enkel glas. Dit enkel glas had nogal wat nadelen:

Slecht isolerend: Doordat enkel glas uit een eenvoudige dunne glasplaat bestaat, verdwijnt er veel warmte naar buiten. Is het buiten warm dan komt deze warmte ook binnenshuis.

Condensvorming: Bij enkel glas beslaan de ramen veel sneller, doordat de scheiding tussen binnen en buiten uit een dunne glasplaat bestaat.

Zijn de temperatuurverschillen tussen binnen en buiten groot dan ontstaat er al snel condens op de ramen. Dit ziet er niet alleen onprettig uit, maar zorgt ook voor vochtvorming binnenshuis.

Koude zones: Bij enkel glas ontstaan vaak koude zones. Bij de radiatoren of een andere warmtebron zal het doorgaans wel lekker warm zijn, maar doordat er veel warmte naar buiten toe ontsnapt zullen er in de ruimte veel temperatuurverschillen aanwezig zijn.

Door het wisselende klimaat kunnen er luchtstromen ontstaan waardoor je last kunt krijgen van tocht.

Hoe dik is thermopane?

Bij Thermopane glas is de dikte van de spouw maximaal 12 mm, inclusief het glas 18 mm. Kijkend naar de huidige maatstaven van isolatie wordt dit niet meer als voldoende gezien.

Ter vergelijking: HR++ glas heeft een spouwbreedte die zit tussen de 13 mm tot 16 mm. Spouwbreedtes onder de 13 mm worden dan ook niet meer erkend als HR++ glas.

Wat kost Thermopane?

De prijzen voor het echte Thermopane zijn lastig te zeggen, omdat het nagenoeg niet meer wordt aangeboden. Ook als oude Thermopane ruiten worden vervangen, wordt vaak gebruik gemaakt van hoogrendementsglas.

De prijs (zonder montagekosten) voor luchtgevuld dubbel glas ligt tussen de €40 en €60 per m². Ter vergelijking: de prijs voor standaard HR++ glas ligt tussen de €75 en €130.

Hier kom je meer te weten over de kosten van HR glas inclusief montage.

Oud hoogrendementsglas

Na Thermopane glas kwam HR glas, het tegenwoordige standaard dubbel glas. Bij dit glas werd voor het eerst een metaalcoating aan de binnenzijde (de spouwzijde) van het glas aangebracht.

Hoewel dit glas beter is dan Thermopane ruiten wordt het vrijwel niet meer gebruikt. Alleen nog bij glasschade herstel.

Na HR glas werd HR+ glas ontwikkeld. Bij dit glas werd naast de metaalcoating in plaats van een droge luchtvulling van de spouw een gasvulling gebruikt. Deze spouwdikte was 9 mm tot 12 mm. Ook HR+ glas wordt alleen nog in de vervangingsmarkt gebruikt.

Modern isolerend HR glas

Nieuwe woningen worden tegenwoordig standaard van HR++ glas of triple glas (driedubbel glas) voorzien. Deze huidige generatie HR glas is goed isolerend zodat er niet onnodig veel energie wordt gebruikt, zoals bij oud (lekkend) Thermopane glas.

Het blijft comfortabel warm in huis en tijdens warme zomerdagen blijft de hitte beter buiten, zodat het binnenshuis aangenaam koel blijft.

HR++ glas

HR++ glas is isolerend dubbelglas. Het is het type glas dat tegenwoordig het meest wordt gekozen. Het bestaat uit twee platen glas. De ruimte tussen het glas wordt gevuld met edelgas.

Doordat het glas aan één zijde voorzien is van een coating isoleert het nog eens extra goed. Het heeft een bredere spouw (gemiddeld 15 mm) dan die bij HR+ glas.

Triple glas

Triple glas wordt ook wel HR+++ of driedubbel glas genoemd. Het is hoogrendementsglas dat extra isolerend is. Het is het best isolerende glas dat er momenteel te krijgen is.

Triple glas bestaat uit drie glasplaten met daartussen twee spouwen. De ruimte tussen de glasbladen is gevuld met een edelgas.

Voor een nog betere isolatie is er een coating aangebracht op één of meerdere glasplaten.

Laat ook HR++ of triple glas monteren. Vraag hier gratis offertes aan bij glaszetters in de buurt.

Driedubbel glas kiezen ipv oud Thermopane glas

Oud glas vervangen door HR glas

Wanneer jouw woning voorzien is van ouder dubbel glas dan loont het zeker de moeite om dit te vervangen door HR glas.

Het wooncomfort wordt er aanzienlijk door verhoogd en je bespaart ermee op je energierekening. Het is een verstandige investering die je zeker gaat terugverdienen.

Subsidie op HR++ en HR+++ glas

Er zijn subsidiemogelijkheden voor het vervangen van je oude glas door HR++ glas en HR+++ glas.

Via de ISDE regeling (InvesteringsSubsidie Duurzame Energie) is het mogelijk om subsidies te ontvangen op de aanschaf. Hierdoor wordt deze investering financieel al een stuk aantrekkelijker gemaakt.

  • Subsidie bij 1 maatregel: Als je bijvoorbeeld kiest om enkel je thermopane te vervangen voor HR glas, dan heb je recht op €23 per  voor HR++ glas en voor HR+++ glas €65,50 per m².
  • Subsidie bij 2 of meer maatregelen: Combineer je het vervangen van glas met andere duurzame maatregelen zoals spouwmuurisolatie of een warmtepomp dan heb je recht op het dubbele bedrag van €46 per m² voor HR++ glas en voor triple glas €131 per .

Belangrijk om te weten is dat er om voor deze subsidie in aanmerking te komen wel een aantal voorwaarden zijn waar je aan moet voldoen:

Voor HR++ glas: Er moet minstens 8 m² aan glas vervangen worden en hierdoor moet een minimale U-waarde behaald worden van 1,2.

Voor HR+++: Ook hier moet het gaan om het vervangen van minstens 8 m² aan glas. Daarnaast moet er een minimale U-waarde behaald worden van 0,7.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere voorwaarden voor deze subsidie:

  • De subsidie wordt niet toegekend bij doe-het-zelf-werk, het moet door een erkend bedrijf worden uitgevoerd.
  • Moet de tweede of meerdere maatregelen binnen 24 maanden na het vervangen van het glas worden uitgevoerd.

Alle voorwaarden voor deze subsidiemaatregel vind je hier.

Gratis offertes aanvragen bij glaszetters

Wil je graag HR++ glas of HR+++ glas in je woning laten plaatsen? Vraag voor de aanschaf bij verschillende glaszetters in je regio offertes aan. Geheel gratis + vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten