Duitse Zonnepanelen: Merken + Garanties
Ga je zonnepanelen aanschaffen? Dan is het ook mogelijk om deze in Duitsland te kopen of via een Nederlandse specialist, voor een Duits merk te kiezen.
Maar zijn Duitse zonnepanelen interessant voor jou?
In deze gids lees je meer over:
- wat de beste Duitse merken zijn voor zonnepanelen;
- hoe het zit met garantie op Duitse zonnepanelen;
- en wat de Duitse keurmerken zijn voor zonnepanelen.
Inhoudsopgave
Wat zijn de beste Duitse zonnepanelen merken?
Duitse zonnepanelen staan bekend om de duurzaam en opbrengst. Kortom de kwaliteit. Er zijn een groot aantal Duitse merken waar je uit kunt kiezen die verschillende soorten zonnepanelen zoals monokristallijn en glas-glas leveren.
Hierbij een overzicht van de meest bekende Duitse zonnepanelen:
Garanties op Duitse zonnepanelen
De verschillende soorten garanties liggen bij de Duitse fabrikant van de zonnepanelen. De installatiegarantie ligt bij de (Nederlandse) zonnepanelen leverancier of installateur die het systeem installeert.
Als er problemen zijn kan het lopen via de zonnepanelen specialist of moet je dit zelf voor je oplossen.
Dit is afhankelijk van wat je afspreekt met de specialist en of jezelf de zonnepanelen in Duitsland koopt.
Soorten garanties op Duitse zonnepanelen
Bij zonnepanelen heb je te maken met verschillende garanties zoals:
Productgarantie: De productgarantie zit op zowel de zonnepanelen zelf als op de omvormer(s). Deze garantie is van toepassing wanneer er sprake is van defecten van de producten.
Bij omvormers is 5 jaar de minimale garantietermijn, maar 10 jaar of meer is hierbij ook mogelijk. Op zonnepanelen geldt een garantietermijn van 10 jaar als norm, maar er zijn fabrikanten die zelfs tot 30 jaar productgarantie bieden.
Vermogensgarantie: Bij de vermogensgarantie kun je garantie krijgen op het vermogen van de zonnepanelensysteem over de geschatte levensduur van de panelen.
Hierbij wordt de maximale degradatie van het zonnepaneel per jaar bepaald. Ieder jaar mag het vermogen van een zonnepaneel met een bepaald percentage afnemen.
Zo kan de fabrikant bijvoorbeeld de garantie geven dat het vermogen na 20 of 25 jaar nog minimaal 80% bedraagt. Blijkt dit minimale vermogen na deze tijd niet gehaald te worden, dan krijg je nieuwe materialen en ontvang je een financiële vergoeding voor de opbrengst die je hebt misgelopen.
Daarnaast zijn er nog meer garanties mogelijk zoals bijvoorbeeld:
Opbrengstgarantie: De fabrikant kan voor jou een berekening van de opbrengst van de zonnepanelen maken. Stel de berekening klopt niet, of de opbrengst is minder hoog dan deze berekening. Met de opbrengstgarantie is geregeld dat je in dit geval de niet gehaalde opbrengst vergoed krijgt.
Installatiegarantie: De installatiegarantie ligt bij de zonnepanelen specialist. Als het Duitse zonnepanelen zijn die door een Nederlandse zonnepanelen specialist wordt geïnstalleerd ligt de installatiegarantie bij de specialist.
Gebruikelijk is een garantietermijn van 2 jaar, maar ook 5 of zelfs 10 jaar is hierbij mogelijk. Mocht er iets niet goed zijn aangesloten of loop je opbrengsten mis door een fout in de installatie?
Laat Duitse zonnepanelen op je dak installeren door zonnepanelen specialisten. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.
Keurmerken voor Duitse zonnepanelen
In de meeste gevallen kun je Duitse zonnepanelen aanmerken als A-merk panelen. Dit betekent dat ze onder het TÜV keurmerk vallen. TÜV is een internationaal keurmerk dat over de hele wereld wordt erkend.
Dit keurmerk waarborgt niet alleen zonnepanelen van een hoge kwaliteit, maar ook de veiligheid ervan. Hierbij kun je denken aan het minimaliseren van het risico op elektrische schokken.
Met Duitse zonnepanelen voorzien van dit keurmerk, kies je voor kwalitatief goede panelen op je dak waarmee je voor lange tijd je eigen zonnestroom kunt opwekken.
TÜV
TÜV hanteert twee normen:
- de norm voor de levensduur ( IEC 61215)
- de norm voor veiligheid (IEC 61730)
Niet alleen het zonnepaneel zelf is belangrijk maar ook zaken als de montage, de omvormer, het transport etc. worden hierin meegenomen.
IMS Research
Behalve de TÜV is er nog een instantie die zich bezig houdt met het vergelijken van zonnepanelen: IMS Research.
Deze instantie vergelijkt de verschillende merken zonnepanelen over de gehele wereld met elkaar en publiceert elk jaar een lijst, waarop de tien grootste zonnepanelen fabrikanten staan.
Wat zijn de verschillen tussen Duitse en Chinese panelen?
Hoewel Duitse zonnepanelen over het algemeen van een uitstekende kwaliteit zijn en ze als zeer degelijk staan aangeschreven, is het land van herkomst op zich niet bepalend voor de kwaliteit.
- Zo worden ook Duitse zonnepanelen vaak geproduceerd in een fabriek in China, zodat ze goedkoper gefabriceerd worden. Ook deze panelen zijn doorgaans van een goede kwaliteit, maar kunnen wel tegen een lagere prijs worden aangeboden.
- Van Chinese zonnepanelen bestaat het beeld dat deze van een minder goede kwaliteit zouden zijn. Hoewel er weliswaar Chinese zonnepanelen bestaan die tegen lage prijzen worden aangeboden en minder goed presteren, zijn er ook zeker Chinese zonnepanelen van een uitstekende kwaliteit.
Laat je adviseren door zonnepanelen specialisten over de verschillende merken dat past bij jouw situatie en budget. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.
Waar moet je op letten bij de aanschaf van Duitse zonnepanelen?
Ga je zonnepanelen in het buitenland, bijvoorbeeld in Duitsland kopen, dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:
Vestiging in Nederland aanwezig: Het is goed om vooraf te checken of de Duitse fabrikant ook één of meer vestigingen in eigen land heeft. Mocht er in de toekomst een reparatie nodig zijn, dan is het gemakkelijker wanneer je dit via een Nederlandse vestiging in je eigen taal kunt afhandelen.
Garantieregelingen: Zeer belangrijk is de garantieregeling die wordt aangeboden. Kijk hierbij goed naar de inhoud, dus wat valt er wel en wat valt er niet onder garantie.
Mochten er zich in de toekomst problemen voordoen met je zonnepanelen systeem dan is het fijn dat dit door een goede garantieregeling wordt afgedekt.
Prijs: Hoewel de prijs niet alles zegt over de kwaliteit is het af te raden om te gaan voor de allerlaagste prijs. Een (te) lage prijs is toch vaak een indicator voor een minder goede kwaliteit. Zonnepanelen schaf je aan voor de lange duur.
Ga je voor de laagste prijs dan is de kans groot dat je minder lang plezier van je installatie gaat hebben en uiteindelijk dus juist duurder uit bent.
Bijvoorbeeld doordat er meer reparaties nodig zijn of doordat je zelfs de complete installatie vroegtijdig moet gaan vervangen.
Offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten
Voordat je overgaat tot de definitieve aanschaf van je (Duitse) zonnepanelen is het verstandig om de offertes van verschillende zonnepanelen specialisten te vergelijken.
Vraag direct offertes aan. Gratis en vrijblijvend.