Monokristallijne Zonnepanelen [Prijzen + 4x Voordelen]

Monokristallijne zonnepanelen zijn populaire zonnepanelen. Het zijn op silicium gebaseerde zonnepanelen waarvan de zonnecellen bestaan uit één enkel kristal. Dit zijn PV-panelen met een hoge efficiëntie en een hoog rendement.

Hoe dat precies zit? Hier lees je er meer over.

Vergelijk zonnepanelen specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat zijn monokristallijne zonnepanelen?

De zonnecellen in zowel polykristallijne als monokristallijne zonnepanelen worden gemaakt van silicium. Dit wordt gewonnen uit zand en bestaat uit microscopisch kleine kristallen.

Monokristallijn wil zeggen dat de zonnecellen zijn gemaakt van enkelvoudige kristallen. Tijdens het productieproces wordt het silicium bewerkt om te zorgen dat de individuele kristallen allemaal in dezelfde richting liggen en er één groot kristal ontstaat.

De belangrijkste eigenschappen van monokristallijne zonnepanelen:

  • Zonnecellen hebben een hoge zuiverheid
  • Efficiënte werking
  • Strakker uiterlijk

Wat zijn monokristallijn zonnepanelen?

Blauwe zonnepanelen of zwarte zonnepanelen

Aan de kleur zie je snel of een paneel mono- of polykristallijn is. Monokristallijne panelen zijn zwart (of heel donkerblauw), polykristallijne panelen zijn lichter blauw en geven door de onregelmatige structuur van de kristallen meer reflectie.

Wat zijn blauwe en zwarte PV-panelen?

All black zonnepanelen

Er zijn ook zogenaamde all black of full black zonnepanelen. Dit zijn monokristallijne panelen waarvan het frame en de achterkant ook zwart zijn om minder op te vallen.

Belangrijke redenen waarom mensen voor helemaal zwarte zonnepanelen gaan:

  • Het ziet er mooier uit
  • Eisen van de gemeente

Maar het is niet altijd de meest ideale optie: omdat zwart meer warmte opneemt kan dit invloed hebben op de prestaties doordat zonnepanelen bij hogere temperaturen minder efficiënt werken.

Om dit te compenseren hebben sommige PV-paneel merken zoals AEG, Trina en Canadian solar, all black panelen met meer vermogen.

Wat zijn de prijzen voor monokristallijn zonnepanelen?

In het overzicht hieronder zie je de gemiddelde kosten voor monokristallijne zonnepanelen met een vermogen van 320 Wp inclusief installatie. Op de kosten zit 0% btw, er wordt geen btw meer geheven op zonnepanelen.

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen systemen. Voor een plat of schuin dak en met centrale omvormer of met micro-omvormers.

Prijzen voor monokristallijn op een schuin dak

De onderstaande gemiddelde kosten zijn voor monokristallijne zonnepanelen exclusief btw, inclusief materiaal en installatiekosten.

Monokristallijn panelen
schuin dak
String omvormer
(0% btw)
Micro-omvormers
(0% btw)
10 panelen €4.750 €6.000
16 panelen €7.600 €9.500
20 panelen €9.500 €11.875

Prijzen voor monokristallijn op een plat dak

Hieronder vind je de gemiddelde prijzen voor monokristallijne panelen exclusief btw, inclusief montagematerialen en installatie.

Monokristallijn panelen
plat dak
String omvormer
(0% btw)
Micro-omvormers
(0% btw)
10 panelen €5.000 €6.250
16 panelen €8.000 €10.000
20 panelen €9.975 €12.400

Welke Wattpiek (Wp) hebben monokristallijn panelen?

De monokristallijne PV-panelen zijn in veel verschillende vermogens te koop. Je kunt mono panelen kopen van 250 of 300 Wp, maar ook met een hogere Wp van 400 Wp, 500 Wp en soms wel 600 Wp.

De Wattpiek heeft ook invloed op de afmetingen van de monokristallijn zonnepanelen. Over het algemeen zijn de panelen met een lagere Wp kleiner dan een zonnepanelen met een hogere Wp.

Voor een hogere Wattpiek heb je dus meer plaats nodig. Je kunt dus relatief meer panelen met een lagere Wattpiek op je dak leggen, wat het verschil met minder panelen met een hoge Wp enigszins compenseert.

Een hogere Wp is dus niet per definitie beter voor jouw situatie.

Vraag aan zonnepanelen specialisten welke panelen en opstelling het meest geschikt is voor jou. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

Wat is het rendement van monokristallijn?

Met het rendement van zonnepanelen wordt bedoeld welk percentage van het zonlicht kan worden omgezet in bruikbare energie. De opbrengst van monokristallijne zonnepanelen ligt met 15% – 20% hoger dan dat van polykristallijne panelen (14% – 16%).

Er zijn zelfs panelen met een rendement hoger dan 20% met uitschieters van boven de 23%.

De belangrijkste oorzaak voor dit verschil is de structuur en zuiverheid van de zonnecellen.

Daardoor verloopt de omzetting van licht naar energie efficiënter en kan meer stroom worden geproduceerd.

Maximaal rendement per m²

Dit betekent dat zonnepanelen met een hoger rendement meer energie kunnen opwekken op een bepaalde oppervlakte dan zonnepanelen met een lager rendement op dezelfde oppervlakte.

Monokristallijne zonnepanelen zijn daarom geschikt:

  • Voor kleinere daken
  • Voor iedereen die maximaal rendement uit de beschikbare oppervlakte wil halen

Rekenvoorbeeld

Het rendement kun je berekenen door de volgende formule:

  • Rendement = Vermogen (in Wp) / (Oppervlakte (in m²) * 1000)

Een gemiddeld zonnepaneel van 165 centimeter lang en 99 centimeter breed met een vermogen van 320 Wp heeft een oppervlakte van 1.63 m² en een rendement van ongeveer 19%.

Hoeveel zonnepanelen heb je dan nodig?

Aantal zonnepanelen = Verbruik (in kWh) / (Vermogen * 0.85)

Omdat 1 Wp aan vermogen ongeveer 0.85 kWh oplevert heb je bij een jaarlijks verbruik van 3500 kWh, 12 zonnepanelen van 300 Wp nodig.

Wat zijn de voordelen van monokristallijne zonnepanelen?

Waarom je voor monokristallijne zonnepanelen zou moeten kiezen lees je hieronder.

1. Hoog rendement

Van alle zonnepanelen die op de markt zijn hebben monokristallijne de hoogste opbrengst dat je kunt inzetten voor bijvoorbeeld je elektrische vloerverwarming of (toekomstige) warmtepomp.

2. Minder ruimte nodig

Een hogere opbrengst betekent meer energie opwekken met minder m² aan zonnepanelen.

3. Mooier

De meeste mensen vinden monokristallijne zonnepanelen mooier. Door de matzwarte kleur passen ze beter bij donkere daken.

4. Langere levensduur

Monokristallijne zonnepanelen gaan langer mee dan andere soorten zonnepanelen.

5. Nieuwe technologieën

Er zijn monokristallijn panelen met de PERC technologie, waarbij er meer energie wordt gehaald uit dezelfde hoeveelheid zonlicht.

Wat zijn de nadelen van monokristallijne zonnepanelen?

Op welke punten monokristallijn panelen minder interessant zijn lees je hieronder.

1. Hogere prijs

Het productieproces is complexer. Dus duurder. Per paneel betaal je ongeveer tussen €50 en €75 meer dan voor polykristallijne panelen en duurt het uiteindelijk langer voordat het hele zonnepanelensysteem is terugverdiend.

2. Verspilling

Tijdens de productie wordt er meer materiaal weggegooid. Meer verspilling en een minder duurzame oplossing.

Hoe worden monokristallijne zonnepanelen gemaakt?

Het productieproces van monokristallijne zonnepanelen is in grote lijnen vergelijkbaar met dat van polykristallijne zonnepanelen:

1. Het begint met het smelten van zuivere silicium. Dit wordt gedaan op een temperatuur van 1500 °C zodat het vloeibaar wordt.

2. Hier wordt een staaf in gehangen waaraan het vloeibare silicium zich kan hechten. Deze wordt al draaiend naar boven gehaald om het langzaam te laten afkoelen. Dit proces duurt 48 uur en zorgt ervoor dat de siliciumkristallen één geheel gaan vormen.

3. Tijdens de afkoeling ontstaat een cilinder. Hier worden plakjes (wafers) van 1 millimeter van gezaagd die de basis gaan vormen voor de uiteindelijke zonnecellen.

Doordat de basisvorm een cilinder is, hebben de zonnecellen afgeronde hoeken. Dit zorgt voor ruitvormige ruimtes tussen de zonnecellen.

4. Om van een wafer een functionele zonnecel te maken is nog het één en ander nodig: een chemische behandeling, de voor en achterkant krijgen een verschillende elektrische lading en er worden elektrodes en geleiders op aangebracht voor het transport van stroom.

5. Naast zonnecellen bestaat een zonnepaneel uit een glasplaat, een anti-reflectielaag, een beschermende laag boven en onder de zonnecellen en een achtergrond (backsheet). Van deze lagen wordt één laag gemaakt door ze samen te smelten in een oven.

6. Door een frame en een junction box (dit is de schakel tussen het zonnepaneel en de omvormer en verbindt verschillende zonnepanelen met elkaar) toe te voegen is het zonnepaneel klaar voor montage.

Wat is het verschil tussen monokristallijne en polykristallijne panelen?

Er zijn een aantal verschillen tussen polykristallijne en monokristallijne zonnepanelen.

1. Kleur

Monokristallijne zonnepanelen zijn zwart en polykristallijne panelen blauw. Er zijn ook andere kleuren mogelijk, zoals rode en groene zonnepanelen. Deze zijn wel prijziger.

2. Vorm van de zonnecellen

De zonnecellen van monokristallijne zonnepanelen hebben afgeronde hoeken waardoor je ruitvormige ruimtes tussen de cellen ziet.

3. Structuur

Doordat monokristallijne zonnepanelen uit enkele siliciumkristallen bestaan hebben de panelen een matte, effen uitstraling. Polykristallijne panelen geven meer reflectie door de zichtbare, onregelmatige vormen van de kristallen.

4. Rendement

Monokristallijne zonnepanelen hebben een hogere opbrengst. Per m² ligt het rendement 15% hoger. En ze behouden langer hun vermogen. Na 25 jaar is het vermogen nog 82% in tegenstelling tot 80% bij polykristallijne zonnepanelen.

5. Aanschafprijs

Tegenover het hogere rendement staat een hoger prijskaartje. Een monokristallijn paneel is ongeveer €75 duurder.

6. Lichtgevoeligheid

De structuur van de zonnecellen geeft een hogere opbrengst bij direct zonlicht. Polykristallijne zonnepanelen doen het beter bij diffuus zonlicht.

7. Warmtecoëfficiënt

De temperatuur of warmte-coëfficiënt is een percentage dat aangeeft in welke mate de temperatuur van invloed is op de opbrengst. Dus de opbrengsten dalen als de temperatuur omhoog gaat.

Bij monokristallijn is dit met (-0.4%) net iets gunstiger dan bij polykristallijne zonnepanelen (-0.5%) .

Offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten

Schakel een zonnepanelen specialist in om je monokristallijne zonnepanelen te laten instaleren. Zo ben je verzekerd van de juiste plaatsing en werking van de zonnepanelen.

Vraag nú gratis en vrijblijvend zonnepanelen offertes aan.

Vergelijkbare berichten