Zonnepanelen

Polykristallijne Zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen. Verreweg de meeste zonnepanelen die in worden gebruikt zijn gemaakt op basis van siliciumkristallen. Hiervan zijn er twee soorten, mono en polykristallijne zonnepanelen.

In dit artikel gaan we in op polykristallijne zonnepanelen.

Vergelijk zonnepanelen specialisten

Ontvang offertes van erkende zonnepanelen specialisten, binnen 2 minuten aangevraagd.

Vraag zonnepanelen offertes aan ▸
Gratis en vrijblijvend

Wat zijn polykristallijne zonnepanelen?

Een zonnepaneel bestaat uit meerdere lagen, de belangrijkste is die met zonnecellen. Dit is de laag die het zonlicht opvangt en omzet in energie.

De zonnecellen zelf zijn gemaakt van silicium kristallen. Dit is het hoofdbestanddeel van zand en kan op verschillende manieren worden verwerkt tot twee soorten zonnepanelen:

  • Polykristallijne zonnepanelen
  • Monokristallijne zonnepanelen

Beide soorten hebben verschillende eigenschappen. Het belangrijkste verschil zit in de structuur van de siliciumkristallen. Bij een polykristallijn zonnepaneel bestaat dat uit meerdere kristallen, bij een monokristallijn paneel uit een enkel kristal.

Je herkent een polykristallijn zonnepaneel aan een wat blauwachtige kleur en de rechthoekige zonnecellen, van heel dichtbij zijn de verschillende stukjes silicium duidelijk te zien.

Een ander verschil is het rendement.

Wat zijn polykristallijn PV-panelen?

Rendement

Bij polykristallijn zonnepanelen ligt het rendement iets lager. Polykristallijne zonnepanelen kunnen een opbrengst halen van 14% tot 16%, monokristallijne zonnepanelen halen 15% tot 20%.

Dit komt door de structuur en puurheid van de kristallen. Daardoor hebben de elektronen minder bewegingsruimte en is de werking minder efficiënt.

Hier staat tegenover dat ze goedkoper zijn in aanschaf.

Wat zijn de voordelen van polykristallijne zonnepanelen?

Polykristallijne zonnepanelen hebben de volgende voordelen.

Goedkoper

De aanschafprijs is lager. Gemiddeld zijn ze ongeveer 10% goedkoper per m².

Meer zonnecellen per m²

De zonnecellen zijn vierkant en sluiten daardoor beter op elkaar aan. Er is geen ruimte tussen de cellen: dus meer zonnecellen per m².

Eenvoudiger en efficiënter productieproces

Het productieproces is simpeler. En bovendien iets duurzamer omdat er minder restafval is.

Vergelijk zonnepanelen specialisten
100% Vrijblijvend - Vergelijk eenvoudig en snel meerdere specialisten

Wat zijn de nadelen van polykristallijne zonnepanelen?

Rendement

Het rendement ligt 15% lager. Ook is er sprake van licht rendementsverlies bij hogere temperaturen en direct zonlicht.

Er is meer ruimte nodig

Voor het behalen van dezelfde opbrengst zijn er meer zonnepanelen nodig en dus meer ruimte.

Minder mooi

Blauwe, polykristallijne panelen worden over het algemeen minder mooi gevonden, vallen meer op en passen minder goed bij verschillende soorten daken.

Hoe worden polykristallijne zonnepanelen gemaakt?

De zonnecellen in polykristallijne en monokristallijne zonnepanelen worden beide gemaakt van silicium.

Het hele proces in een notendop:

1. De eerste stap is het samensmelten van verschillende blokken silicium tot één groot blok. Dit gebeurt op 1500 °C graden in een vierkante mal, na afkoeling ontstaat dan een lange vierkante staaf van ongeveer 1 m x 15 cm x 15 cm.

2. Vervolgens worden hier plakken van gezaagd: de basis voor de uiteindelijke zonnecellen.

Door de vierkante vorm ontstaan vierkante zonnecellen, bij monokristallijne panelen wordt als basisvorm een cilinder gebruikt waardoor de afgeronde hoeken ontstaan.

3. Van deze plakken worden zonnecellen gemaakt door ze te chemisch te behandelen, de voor en achterzijde verschillend elektrisch te laden en te voorzien van elektrodes en geleiders zodat stroom kan worden getransporteerd. De zonnecellen zijn nu klaar voor verdere verwerking.

4. Naast zonnecellen bestaat een zonnepaneel uit andere lagen zoals een glasplaat, een anti-reflectielaag, een beschermende laag boven en onder de zonnecellen en een achtergrond (backsheet). Deze lagen worden samengevoegd door ze te verwarmen in een oven.

5. Als laatste wordt het geheel voorzien van een frame en een junction box. Dit is een kastje op de achterkant. Het vormt de schakel tussen het zonnepaneel en de omvormer en is de onderlinge verbinding tussen de verschillende zonnepanelen in een systeem.

Nu zijn de panelen klaar voor gebruik in een zonnepanelensysteem.

Polykristallijn zonnepanelen maken

Verschil tussen het productieproces van monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen

Het belangrijkste verschil bij het maken van kristallen voor zonnepanelen is het afkoelings- en stollingsproces. Bij een polykristallijn zonnepaneel worden de kristallen niet nabewerkt, bij een monokristallijn zonnepaneel wel.

Hier worden de kristallen beïnvloed zodat ze allemaal in één lijn liggen en samen één groot kristal vormen.

Ook wordt er als basismateriaal soms overgebleven silicium resten gebruikt van de productie van computerchips of monokristallijne zonnepanelen.

Dit zijn de belangrijkste oorzaken voor de verschillen in puurheid, uiterlijk en rendement.

Wat is het verschil tussen polykristallijne en monokristallijne panelen?

De belangrijkste verschillen tussen de twee soorten zonnepanelen zijn:

Kleur

Over het algemeen is een monokristallijn paneel zwart en een polykristallijn zonnepaneel blauw. Beide hebben een aluminium frame die soms zwart wordt gespoten.

Er zijn ook nog zogenaamde ‘all-black’ zonnepanelen. Dit zijn monokristallijn panelen waarvan ook de achterste laag (de backsheet) zwart is, wat er nog strakker uitziet, maar wel zorgt voor een snellere opwarming van het zonnepaneel en daardoor een iets lagere opbrengst.

Vorm van de zonnecellen

Polykristallijne panelen zijn vierkante of rechthoekige zonnecellen die naadloos op elkaar aansluiten. Bij monokristallijne zonnepanelen zie je ruitvormige ruimtes tussen de zonnecellen. Dit komt door de afgeronde hoeken waardoor de backsheet zichtbaar wordt.

Structuur

Monokristallijne zonnepanelen hebben door de verschillende structuur een matte, effen uitstraling, polykristallijne panelen geven iets meer reflectie door de zichtbare onregelmatige vormen van de kristallen.

Rendement

Een polykristallijn zonnepaneel heeft een lagere opbrengst. Per m² is dat ongeveer 15% lager.

Ook kan er op langere termijn iets sneller vermogensverlies optreden. Na 25 jaar ligt het vermogen op nog 80%, bij monokristallijne zonnepanelen is dit 82%.

Aanschafprijs

De aanschafprijs ligt ongeveer 10% lager.

Lichtgevoeligheid

Polykristallijne zonnepanelen zijn gevoeliger voor diffuus licht en werken daardoor iets beter bij bewolkt weer en minder goed bij direct zonlicht.

Zijn polykristallijne of monokristallijne zonnepanelen beter?

Ook al zijn er dus verschillen in aanschafprijs en rendement, deze zijn op de lange termijn verwaarloosbaar. Maar of een bepaald type beter is, is niet te zeggen.

Het ligt aan wat je belangrijk vindt, wat je doelen zijn en hoeveel ruimte er is.

De meeste mensen vinden het uiterlijk bepalend en maken hun keuze op basis van wat het beste bij hun huis, dak en omgeving past.

Tegenwoordig wordt de monokristallijn technologie steeds dominanter, maar vrijwel alle grote merken maken nog steeds zowel polykristallijne als monokristallijne panelen.

Offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten

Meer weten over de verschillende soorten zonnepanelen? Bij zonnepanelen specialisten kun je terecht voor onafhankelijk advies en een aanbieding op maat.

Omdat er zoveel aanbieders zijn loont het om te vergelijken en offertes aan te vragen bij meerdere specialisten. Zo kun je de juiste keuze maken.

Vergelijk zonnepanelen specialisten

Ontvang offertes van erkende zonnepanelen specialisten, binnen 2 minuten aangevraagd.

Vraag zonnepanelen offertes aan ▸
Gratis en vrijblijvend