Kleuren Zonnepanelen [Rode – Blauwe – Zwarte]

Bij het aanschaffen van zonnepanelen komen er allerlei keuzes op je af. Ook de kleur van de zonnepanelen is er een om over na te denken.

De kleur heeft zeker niet alleen effect op de uitstraling van de panelen, maar ook op de opbrengsten.

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over verschillende kleuren zonnepanelen.

Vergelijk zonnepanelen specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Welke kleuren zonnepanelen heb je?

Zonnepanelen zijn te krijgen in:

  • Zwart
  • Blauw
  • Rood
  • Groen
  • Transparant

De meeste zonnepanelen zijn zwart of blauw. Deze zijn veel voordeliger in aanschaf en leveren betere opbrengsten op dan zonnepanelen in een andere kleur. Logisch dus dat de meeste mensen hiervoor kiezen.

1. Uitstraling van je woning

Toch neemt de populariteit van zonnepanelen met andere kleuren toe. De uitstraling van je woning is immers ook wat waard. Denk bijvoorbeeld aan een mooi klassiek pand met roodbruine bakstenen, daar passen rode zonnepanelen veel beter bij.

2. Lagere opbrengst

Dat gekleurde zonnepanelen minder opbrengen dan de traditionele zwarte en blauwe panelen is een feit.

Het verschil blijkt echter minder groot te zijn dan lange tijd gedacht werd. Dit blijkt uit onderzoek van TNO (Nederlandse organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek).

Zwarte zonnepanelen

Bij zonnepanelen kunnen de zonnecellen monokristallijn of polykristallijn zijn.

Monokristallijne zonnepanelen zijn meestal zwart, maar ze kunnen ook donkerblauw zijn. De zonnecellen zijn vierkant met afgeronde hoekjes. Hierdoor zijn er meestal kleine witte puntjes te zien tussen de zonnecellen.

De zonnecellen zelf zijn helemaal effen van kleur.

All black

Je kan ook kiezen voor all black zonnepanelen. Dit paneel is dus helemaal zwart, zonder witte puntjes tussen de cellen. Dat geeft een mooie strakke uitstraling. Het frame van de zonnepanelen wordt hiervoor zwart gespoten.

All black zonnepanelen zijn erg mooi, maar hebben wel een groot nadeel: de opbrengst is lager. Een zwart frame wordt namelijk sneller warm. En hoe warmer je zonnepanelen, hoe lager de productie.

Blauwe zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen zijn juist meestal blauw, maar zwart komt ook voor. Dit hangt af van de eigenschappen van de anti reflectielaag die op de zonnecellen aangebracht wordt.

Bij blauwe polykristallijne zonnecellen is de kleur niet helemaal uniform. Het kan lijken of er vlekken en kleurverschillen in zitten. Door verbeterde productietechnieken wordt de kleur echter steeds meer effen.

Bij zonnepanelen met polykristallijne zonnecellen zie je geen witte puntjes tussen de zonnecellen. Ze zijn namelijk helemaal vierkant, zonder afgeronde hoeken.

Zwart of blauw?

Polykristallijne zonnepanelen zijn goedkoper dan monokristallijne zonnepanelen. Dit komt doordat het productieproces van polykristallijne zonnecellen simpeler is.

Het nadeel is dat de opbrengst wat lager is. Ook vinden veel mensen zwarte zonnepanelen mooier staan bij hun woning.

Zwarte en blauwe zonnepanelen kiezen

Bron foto: generalmaintenancepr.com

Kies voor de meest populaire en betaalbare panelen in blauw of zwart. Vraag hier gratis offertes aan bij zonnepanelen specialisten.

Rode zonnepanelen

Heb je een oranje, rood of roodbruin dak? Dan steken zwarte of blauwe zonnepanelen flink af. Dit kan de uitstraling van je woning verpesten.

Ook kan het zijn dat je hiervoor geen toestemming krijgt van de gemeente. In sommige gevallen heb je namelijk een vergunning nodig om zonnepanelen te mogen plaatsen. Bijvoorbeeld bij een monumentaal pand.

Rode zonnepanelen zijn in dit geval een goede oplossing. Deze sluiten beter aan bij het uiterlijk van de woning en je krijgt hiervoor indien nodig makkelijker een vergunning.

Daar staat wel tegenover dat ze duurder zijn in aanschaf dan zwarte of blauwe panelen. Ook zijn de opbrengsten wat lager.

Voorbeeld van rode zonnepanelen

Bron foto: todoensolar.com

Groene zonnepanelen

Wil je zonnepanelen in je tuin plaatsen? Of bijvoorbeeld in een weiland? Dan zijn groene zonnepanelen een goede optie. Deze sluiten mooi aan op de omgeving.

Ook hierbij geldt dat ze iets prijziger zijn dan de traditionele zwarte en blauwe zonnepanelen.

Zijn er ook groene zonnepanelen?

Transparante zonnepanelen

Transparante zonnepanelen zijn vrij nieuw en nog niet zo bekend, maar het is te verwachten dat hier snel verandering in komt. Deze zonnepanelen zijn vooral geschikt voor een overkapping,  serre of carport. Natuurlijk kan je ze ook gewoon op een regulier dak plaatsen.

Je hebt de keuze uit transparante en semi-transparante zonnepanelen.

Deze zonnepanelen hebben veel voordelen en toepassingsmogelijkheden, maar ze zijn wel prijziger en minder efficiënt dan traditionele zonnepanelen.

Wat zijn de prijzen voor de verschillende kleuren zonnepanelen?

Hieronder zie je de gemiddelde kosten voor de verschillende kleuren zonnepanelen, inclusief montage, de prijzen voor de materialen en centrale omvormer.

Sinds 2023 zit er geen btw meer op zonnepanelensystemen. Daarom zie je de prijzen zonder btw staan.

Type / kleur € (0% btw)
(bij 10 panelen)
Blauwe (Polykristallijn) €4.100
Zwarte (Monokristallijn) €4.750
Rode (Polykristallijn) €5.600
Groene (Polykristallijn) €5.900
Transparant (Glas-glas) €6.612

Welke kleur levert de opbrengsten op?

De opbrengst van een zonnepaneel wordt bepaald door het vermogen en dat wordt aangegeven in Wp. Hoe meer Wp, hoe beter de opbrengsten.

  • Met een zwart monokristallijn zonnepaneel is de opbrengst meestal zo’n 330 Wp of zelfs nog meer.
  • Met een standaard blauw polykristallijn zonnepaneel is de opbrengst 275 tot 300 Wp.
  • De opbrengst van gekleurde panelen is doorgaans zo’n 10% lager dan die van traditionele zonnepanelen.

Offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten

Ben je benieuwd naar de kosten van de verschillende soorten zonnepanelen? Vraag hieronder bij zonnepanelen specialisten gratis offertes aan. Specialisten maken graag een duidelijke berekening van de kosten voor je.

Vergelijkbare berichten