Zonnepanelen

Geïntegreerde Zonnepanelen

Zonnepanelen hebben veel voordelen, maar laten we eerlijk zijn: ze maken je huis niet mooier. Geïntegreerde zonnepanelen zijn de oplossing.

Deze zonnepanelen zijn onderdeel van je dakbedekking en daardoor minder opvallend.

In dit artikel lees je wat geïntegreerde zonnepanelen precies zijn, op welke voor- en nadelen je kan rekenen en hoe het zit met de btw aftrek.

Vergelijk zonnepaneel specialisten
Vraag Gratis Offertes Aan
>Geheel vrijblijvend<

Wat zijn geïntegreerde zonnepanelen?

Geïntegreerde zonnepanelen liggen tussen de rest van je dakbedekking. Deze panelen worden daarom ook wel indak zonnepanelen genoemd.

Doordat ze op ongeveer dezelfde hoogte liggen als de dakbedekking vallen de panelen veel minder op.

Wat is een BIPV dak?

BIPV is de afkorting van Building Integrated Photo Voltaics, oftewel geïntegreerde zonnepanelen. Deze term wordt gebruikt voor alle systemen waarbij zonnepanelen mooi in het dak geïntegreerd worden.

Voorbeelden hiervan zijn indak zonnepanelen, waar dit artikel over gaat. Maar ook zonnepannen vallen hieronder. Hierover lees je meer onder het kopje ‘Wat zijn de verschillen tussen geïntegreerde zonnepanelen en zonnepannen?’.

Geïntegreerde zonnepanelen en de belasting

Zonnepanelen leveren je doorgaans een leuke btw aftrek op. Bij geïntegreerde zonnepanelen ligt dit iets anders. Doordat ze ook meteen dienst doen als dakbedekking, ziet de belastingdienst ze dus gedeeltelijke als dakbedekking. En daarvoor gelden andere regels.

 • Bij geïntegreerde zonnepanelen is daarom maar 1/3 deel van de btw van de aankoop- en installatiekosten aftrekbaar.
 • Voor normale zonnepanelen geldt dat je het volledige btw bedrag in aftrek mag nemen.

Let op: dit geldt voor particulieren. Voor ondernemers gelden andere regels.

Wat zijn de voordelen van geïntegreerde zonnepanelen?

Geïntegreerde zonnepanelen leveren je grote voordelen op. Hieronder vind je de belangrijkste.

1. Besparing

Het grootste voordeel van zonnepanelen is uiteraard dat je ermee bespaart op je energierekening, doordat je zelf energie opwekt voor je apparaten en bijvoorbeeld je elektrische vloerverwarming. Hoe groot de besparing precies is, hangt van allerlei factoren af.

2. Prachtige afwerking

Een mooiere afwerking van een zonnepaneelsysteem krijg je niet. Indak zonnepanelen vormen mooier geheel met de rest van je dakbedekking en zijn daardoor minder zichtbaar.

Als je dit vergelijkt met op het dak gemonteerde zonnepanelen, is het verschil in uitstraling duidelijk.

Overige voordelen

 • Zeer geschikt voor daken die niet zwaar belast mogen worden, omdat het veel minder zwaar is dan zonnepanelen die op bestaande dakbedekking geïnstalleerd worden.
 • Je bespaart op de aanschaf van dakbedekking bij nieuwbouw of een dakrenovatie, doordat de zonnepanelen ook meteen als dakbedekking dienen.

Wat zijn de nadelen van geïntegreerde zonnepanelen?

Geïntegreerde zonnepanelen hebben ook enkele nadelen:

 • De aanschafkosten zijn hoger, zeker bij bestaande bouw.
 • De berekeningen en de installatie zijn moeilijker, waardoor je een zeer vakkundige installateur nodig hebt.
 • De zonnepanelen worden sneller warm, wat nadelig is voor de opbrengst. Als zonnepanelen te warm worden, daalt de energieproductie namelijk.
 • De btw teruggave is een stuk lager.
 • Uit onderzoek blijkt dat het risico op brand groter is.

Waarop letten bij de installatie van geïntegreerde zonnepanelen?

Bij het installeren van geïntegreerde zonnepanelen is het belangrijk om te letten op de volgende zaken.

1. Ventilatie

Omdat zonnepanelen minder opbrengen als ze warm worden, is een goede ventilatie van groot belang. Zorg daarom voor een goede luchtcirculatie onder de zonnepanelen.

2. Waterdichtheid

De zonnepanelen doen dienst als dakbedekking en dienen daarom waterdicht te zijn.

3. Brandveiligheid

Brand bij geïntegreerde zonnepanelen is meestal te wijten aan fouten in de montage. Bijvoorbeeld fouten bij het combineren en verbinden van stekkers.

Is een indak zonnepanelensysteem brandveilig?

Het risico op brand is bij geïntegreerde zonnepanelen groter dan bij normale zonnepanelen.

Direct op de dakconstructie

Dit komt doordat de kabels van het zonnepaneelsysteem direct op de dakconstructie liggen en zo in aanraking kunnen komen met eventueel isolatiemateriaal en brandbare delen.

Installatie

Daarnaast spelen fouten in de technische installatie en oververhitting een rol.

Om het risico op brand te beperken is het daarom belangrijk om te zorgen voor een goede ventilatie, zodat oververhitting voorkomen wordt.

Daarnaast is de expertise van de installateur van groot belang, zodat gevaarlijke fouten bij de installatie voorkomen worden.

Daarnaast kan je je zonnepaneelsysteem ook voorzien van veiligheidsoplossingen tegen brand en elektrocutie. Informeer hiernaar bij de installateur. Vraag hier gratis offertes aan bij zonnepaneel specialisten.

Wat zijn de verschillen tussen geïntegreerde zonnepanelen en zonnepannen?

Geïntegreerde zonnepanelen en zonnepannen worden nogal eens door elkaar gehaald. Maar er zijn grote verschillen:

 • Bij zonnepannen zitten de zonnecellen verwerkt in de dakpan. Bij direct op de geïntegreerde zonnepanelen liggen er panelen tussen de dakpannen.
 • Zonnepannen zijn nog in ontwikkeling en worden nog maar mondjesmaat gekozen. Geïntegreerde zonnepanelen is verder ontwikkeld.
 • De huidige zonnepanelen hebben nog een lagere opbrengst dan de panelen. De geïntegreerde zonnepanelen hebben vergelijkbare opbrengsten als panelen die op het dak liggen.

Offertes aanvragen bij zonnepaneel specialisten

Het is moeilijk om een inschatting van de kosten van geïntegreerde zonnepanelen te geven. Dit hangt namelijk af van allerlei factoren, zoals het soort dakbedekking en de benodigde werkzaamheden.

Om een goed beeld van de kosten te krijgen, vraag je offertes aan bij zonnepaneel specialisten. Zij berekenen voor je wat de precieze kosten voor jouw situatie en wensen zijn.

Tip: vraag meteen bij meerdere zonnepaneel specialisten offertes aan. Zo krijg je een compleet en duidelijk beeld en kan je de aanbieders met elkaar vergelijken. Kijk hierbij niet alleen naar de prijzen, maar laat je ook goed informeren over hun werkwijze.

Vergelijk zonnepaneel specialisten
Vraag Gratis Offertes Aan
>Geheel vrijblijvend<