Zonnepanelen

Zonnepanelen op een Rieten Dak

Een rieten dak geeft een landelijke uitstraling en zonnepanelen leveren grote voordelen op, maar gaan deze twee ook samen?

Het korte antwoord op deze vraag is ja, maar er zijn wel verschillende zaken om op te letten. In dit artikel lees je wat de mogelijkheden en beperkingen zijn.

Vergelijk zonnepaneel specialisten
Vraag Gratis Offertes Aan
>Geheel vrijblijvend<

Zijn zonnepanelen mogelijk op een rieten dak?

Zonnepanelen zijn zeker te plaatsen op een rieten dak. Zowel op een bestaand, als op een nieuw rieten dak.

De panelen worden verzonken in het rieten dak. Dat wil zeggen dat er een uitsparing in het riet wordt gemaakt, waar het zonnepaneel vervolgens in geplaatst wordt. Dit geeft een erg mooie afwerking.

Alles moet uiteraard waterdicht zijn. Om de constructie ondanks de uitsparingen 100% waterdicht te houden, wordt het dak onder de zonnepanelen voorzien van bijvoorbeeld EPDM (Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer).

Kunnen zonnepanelen op riet?

Kunnen een zonnepanelen op een bestaand rieten dak?

Zonnepanelen op een bestaand rieten dak plaatsen is een flinke klus, maar het is zeker mogelijk.

Op een riet dak

Soms wordt ervoor gekozen om de zonnepanelen op het riet te plaatsen. Dit is niet aan te raden. Er komt dan namelijk te weinig wind en zon bij het riet onder de panelen.

Daardoor kan het riet na een regenbui niet goed drogen en gaat de kwaliteit snel achteruit. Bovendien is het riet onder de panelen zo lastig bereikbaar voor onderhoud.

Tussen het riet

Je kan er daarom beter voor kiezen om uitsparingen in het bestaande rieten dak te maken en de zonnepanelen hierin te plaatsen.

Kunnen zonnepanelen op een nieuw rieten dak?

Als je zowel een rieten dak als zonnepanelen overweegt, kan je dit het beste tegelijk laten plaatsen. Zo kan er bij het leggen van het riet meteen rekening gehouden worden met de uitsparingen voor de zonnepanelen.

Indak zonnepanelen op rieten dak

Bron foto: midsummerwholesale.co.uk

Waar let je op bij het plaatsen van zonnepanelen op een rieten dak?

Zonnepanelen installeren dient altijd met de uiterste zorg te gebeuren en bij een rieten dak zijn er nog wat extra aandachtspunten.

  • Er moet genoeg ruimte zijn voor een goede ventilatie. Dit komt het rendement van de zonnepanelen ten goede. Als de panelen te warm worden, gaat de opbrengst namelijk achteruit.
  • Verzink de zonnepanelen niet te diep in het riet. Anders kan er schaduw van het riet op de panelen vallen, waardoor de opbrengst daalt.
  • Plaats de zonnepanelen ook niet te hoog, anders kan vocht zich ophopen onder de panelen.
  • Houd bij het plaatsen rekening met het feit dat riet na verloop van tijd dunner wordt door slijtage. Als je de zonnepanelen te hoog plaatst, zullen ze na een tijd dus boven het riet uitsteken, wat de uitstraling van je dak minder mooi maakt.

Is er een vergunning nodig voor zonnepanelen op mijn rieten dak?

Meestal heb je geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen.

Er zijn echter uitzonderingen waarbij wel een vergunning aangevraagd moet worden. Informeer daarom bij je gemeente welke regels voor jou gelden.

Vergelijk Zonnepaneelspecialisten
100% Vrijblijvend - Vergelijk eenvoudig en snel meerdere specialisten

Hoe moet je zonnepanelen onderhouden op een rieten dak?

Voor een optimale werking van je zonnepanelen dien je ze goed te onderhouden. Zolang er geen defecten zijn, bestaat dit onderhoud enkel uit een periodieke schoonmaakbeurt.

Hoe vaak dit nodig is, hangt af van de omgeving. Eens per jaar is meestal een goed uitgangspunt.

Door je zonnepanelen goed schoon te houden, leveren ze meer op. Als er vuil op de zonnepanelen ligt, zoals stof, bladeren of vogelpoep, gaat de productie namelijk achteruit.

Als je zonnepanelen serie geschakeld zijn, kan één vies paneel er zelfs voor zorgen dat al je panelen minder opleveren.

Het is uiteraard het handigst om het onderhoud van de zonnepanelen te combineren met periodiek onderhoud van het rieten dak. Er zijn verschillende bedrijven die deze combinatie aanbieden.

Offertes aanvragen bij zonnepaneel specialisten

Ben je van plan om zonnepanelen te kopen? Dan is het verstandig om bij verschillende zonnepaneel specialisten offertes aan te vragen. Zo krijg je een duidelijk overzicht van de kosten. Op de offerte staat de totaalprijs en info over hoe deze prijs is opgebouwd.

Tip: check bij het vergelijken van de aanbieders altijd welke werkzaamheden precies bij de prijs zijn inbegrepen.

Vergelijk zonnepaneel specialisten
Vraag Gratis Offertes Aan
>Geheel vrijblijvend<