Hoeveel Zonnepanelen heb ik Nodig voor 2500 kWh?
Wil je de energierekening naar beneden brengen of zelfs op 0 krijgen. Een manier om dit voor elkaar te krijgen is met zonnepanelen. Maar hoeveel vermogen heb je nodig? Wellicht is dit 2500 kWh.
Je leest hieronder hoeveel panelen je nodig hebt om 2500 kWh op te wekken en of 2500 kWh wel genoeg is om je verbruik te dekken.
Inhoudsopgave
- Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor 2500 kWh?
- Hoeveel zonnepanelen met een hoge wattpiek heb ik nodig voor 2500 kWh?
- Wat verbruikt een gemiddeld huishouden in Nederland?
- Heb je voldoende ruimte op je dak?
- Is 2500 kWh genoeg om je verbruik te dekken (in de toekomst)?
- Offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten
Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor 2500 kWh?
Met de volgende rekensom kom je erachter hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om in totaal 2500 kWh te genereren per jaar.
Het aantal zonnepanelen is afhankelijk van het vermogen van de zonnepanelen. 350 Wp is het gemiddelde vermogen van de meeste zonnepanelen die gelegd worden.
- Totaal vermogen / (Wp zonnepaneel x 0,85) = aantal zonnepanelen
Correctiefactor
De 0,85 is de correctiefactor die gebruikt wordt om een realistische opbrengst te berekenen. De 350 Wp geeft de 100% opbrengst aan van een paneel. Dit wordt alleen gehaald onder optimale omstandigheden, wat in de praktijk maar weinig voor komt. Daarom wordt er gerekend met een gemiddeld ‘verlies’ van 15%. Dit is waarom de 0,85 gebruikt wordt in de formule.
Hoeveel panelen heb je nodig?
Nu de formule met 350 Wp panelen om 2500 kWh te leveren.
- 2500 / (350 x 0,85) = 9 zonnepanelen
Hoeveel zonnepanelen met een hoge wattpiek heb ik nodig voor 2500 kWh?
Naast de standaard panelen (350 Wp) zijn er zonnepanelen met een hoger vermogen. Deze panelen met een hoog vermogen hebben een gemiddelde Wp van 425 Wp of hoger.
Het lijkt ideaal voor kleinere daken. Meer vermogen met minder panelen.
Maar er zit wel een ‘maar’ aan: panelen met een hoger vermogen zijn gemiddeld wel groter van formaat, waardoor de opbrengst per m² niet heel veel verschilt met standaard 350 Wp panelen.
Hieronder de formule met een hoger vermogen van 425 Wp panelen.
- 2500 / (425 Wp x 0,85) = 7 zonnepanelen
Wat verbruikt een gemiddeld huishouden in Nederland?
In het overzicht hieronder zie je het gemiddelde gebruik aan kWh van de verschillende huishoudens per jaar. Zo krijg je een idee of de 2500 kWh aan zonnepanelen voldoende is.
- 2500 kWh verbruikt een gemiddeld huishouden van 1 persoon
- 3000 kWh verbruikt een gemiddeld huishouden van 2 personen
- 3500 kWh verbruikt een gemiddeld huishouden van 3 personen
- 4000 kWh verbruikt een gemiddeld huishouden van 4 personen
Dus ben je een 1 persoonshuishouden dan is 2500 kWh vaak voldoende om je gehele verbruik te dekken met gemiddeld 9 panelen.
Heb je voldoende ruimte op je dak?
Heb je niet voldoende ruimte voor 9 zonnepanelen op je schuine dak? Dan kun je er ook voor kiezen om naar andere plekken te kijken om PV-panelen te plaatsen.
1. Op je uitbouw en plat dak
Een uitbouw of een ander plat dak zijn vaak ook geschikt om zonnepanelen op te plaatsen.
Je kunt door middel van een omvormer met extra MPP-trackers of micro-omvormers een optimaal rendement halen als je de panelen op je schuine dak combineert met die op het platte dak.
Hier lees je meer over MPP trackers en hier meer over micro-omvormers.
2. Op je schuurtje
Het is soms mogelijk om enkele panelen te plaatsen op je tuinhuisje en zo voldoende elektriciteit op te wekken dat bij je verbruik past.
Het schuurtje mag niet te ver van de omvormer af hangen om vermogensverlies te beperken. De kabellengte tussen de panelen en de omvormer moet onder de 20 meter blijven.
Interesse in zonnepanelen om 2500 kWh of meer op te wekken. Vraag hier gratis offertes aan bij zonnepanelen specialisten.
3. In de tuin
Heb je een grote tuin en is er een vergunning mogelijk? Dan zijn panelen op de grond of in de tuin ook mogelijk. Dit is vaak niet de meest ideale opstelling, maar is het is een optie.
Oost en west opstelling op je schuine dak
Naast het leggen van extra zonnepanelen op andere plekken kun je wellicht ook meer opbrengst halen uit je schuine dak.
Liggen de twee delen van je schuine dak op het oosten en westen?
Dan kun je op beide dakzijden panelen leggen.
In de ochtend krijgt het oostelijk deel zon en in de avond het westelijk deel.
Zo kun je in totaal wellicht wel de 9 zonnepanelen kwijt en de 2500 kWh opwekken.
Ook werkt een oost-west opstelling goed op een plat dak. Met een oost-west opstelling kun je relatief meer panelen kwijt per m².
Laat zonnepanelen specialisten je adviseren over de beste opstelling voor de beste opbrengsten. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.
Is 2500 kWh genoeg om je verbruik te dekken (in de toekomst)?
Het is slim om na te gaan of je gemiddelde elektriciteitsverbruik daadwerkelijk rond de 2500 kWh ligt en of je in de toekomst niet meer nodig hebt.
Het is namelijk makkelijker om in één keer het maximaal aantal panelen te laten leggen, dan op een later tijdstip meer panelen erbij te laten leggen.
Kijk op de energienota’s uit je verleden
Pak de papieren of de e-mails van je elektriciteitsleverancier erbij.
Hierop kun je nagaan wat je gemiddelde verbruik door de jaren heen gemiddeld is geweest.
Dit is handig als startpunt als je verbruik wellicht gaat veranderen en een mooi ijkpunt als je denkt dat je verbruik ongeveer hetzelfde blijft de komende jaren.
1. Je huishouden wordt groter
Komen er mensen bij in je huishouden? Denk aan een partner of kinderen. Dan gaat je verbruik waarschijnlijk omhoog.
2. Je huishouden wordt kleiner
Gaan sommige gezinsleden of huisgenoten het huis uit? Dan gaat je verbruik waarschijnlijk omlaag. Wellicht is de 2500 kWh nu niet afdoende, maar in de toekomst wel.
Meer elektrische apparaten
Een reden om je verbruik in de toekomst hoger in te schatten zijn de elektrische apparaten zoals een warmtepomp of elektrische auto die je in de toekomst aanschaft.
1. (Hybride) Warmtepomp
Een warmtepomp is zuiniger in gebruik dan andere warmtebronnen, maar vraagt alsnog wel aardig wat elektriciteit.
Er zijn verschillende soorten warmtepompen. De meest geïnstalleerde warmtepompen in bestaande woningen zijn lucht/water warmtepompen.
- Volledig elektrische lucht/water warmtepomp: Hierbij wordt buitenlucht omgezet in warmte voor het cv-water. Een volledig elektrische warmtepomp verbruikt gemiddeld 3.060 kWh per jaar.
- Hybride warmtepomp: Ook een hybride warmtepomp werkt meestal met buitenlucht om warmte aan te maken, maar heeft als verschil dat het wordt ondersteund door een HR-ketel. Als de warmtepomp niet voldoende warmte kan leveren gaat de HR-ketel aan het werk. Een hybride lucht/water warmtepomp verbruikt gemiddeld 1.950 kWh per jaar.
2. Airco
Een airco kan tijdens de warme maanden je huis aangenaam koel houden. Maar een vaste airco kan daarnaast vaak ook verwarmen in de koude maanden. Je kunt de airco prima gebruiken als bijverwarming.
- Een airco die je alleen gebruikt om te koelen, gebruikt gemiddeld 400 kWh per jaar.
- Als je een airco gebruikt om te koelen en verwarmen, dan vraagt een airco om gemiddeld 2200 kWh per jaar.
3. Elektrische vloerverwarming
Vloerverwarming verwarmt je woning op een aangename manier. Elektrische vloerverwarming kan uitstekend samenwerken met zonnepanelen. Zo verwarm je de woning gasloos en voordeliger.
Je kunt een elektrische vloerverwarming als hoofdverwarming of als bijverwarming gebruiken. Hier lees je meer over vloerverwarming hoofd – of bijverwarming.
Maar wat gebruikt elektrische vloerverwarming aan energie?
- Als hoofdverwarming: Vraagt om gemiddeld 3400 kWh per jaar.
- Als bijverwarming: Vraagt om gemiddeld 1200 kWh per jaar.
4. Oplaadpunt voor je EV
Ben je van plan om elektrisch te gaan rijden? Dan wil je de elektrische EV auto zo goed mogelijk opladen. Dit kan met je eigen laadpaal op je eigen zonnepanelen.
Bij een gemiddeld aantal km van 10.000 per jaar vraagt dit om 1500 kWh per jaar. (Dit is wel wanneer je alleen je EV thuis oplaadt.)
5. Elektrisch koken
Als je overstapt op elektrisch koken gaat je elektriciteitsverbruik omhoog. Een inductiekookplaat wordt het meest voor gekozen omdat het sneller opwarmt en veiliger is.
Bijkomend voordeel aan inductie is dat dit type kookplaat het meest energiezuinig is.
Een inductiekookplaat vraagt gemiddeld 175 kWh per jaar.
Offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten
Interesse in een zonnepanelensysteem dat 2500 of meer kWh opwekt? Vraag hieronder gratis en vrijblijvend offertes aan bij zonnepanelen specialisten.