Zonnepanelen

Zonnepanelen 400 Wp

Zonnepanelen van 400 Wattpiek hebben een hoog vermogen en een hoog rendement. Een goede keuze wanneer de dakruimte beperkt is en ideaal om veel energie mee op te wekken op een kleine oppervlakte.

In dit artikel vind je er meer informatie over.

Vergelijk zonnepanelen specialisten

Ontvang offertes van erkende zonnepanelen specialisten, binnen 2 minuten aangevraagd.

Vraag zonnepanelen offertes aan ▸
Gratis en vrijblijvend

Wat is Wattpiek?

Het vermogen van een zonnepaneel wordt aangegeven in Wattpiek (Wp). Dit is het maximale piekvermogen dat een zonnepaneel kan halen.

Hoe hoger dit ligt, hoe hoger de opbrengst.

Maar let wel op. Het aantal Wp geeft aan wat de opbrengst is die gehaald kan worden in de ideale situatie. Dit wordt meestal bepaald in een testopstelling in een fabriek of laboratorium waar de omstandigheden perfect zijn.

In de praktijk hangt de opbrengst niet alleen af van het vermogen, maar zijn er ook andere factoren die invloed hebben op het rendement. Denk aan:

Het aantal Wp wat een paneel kán halen betekent niet dat je er vanuit kunt gaan dat ook automatisch een bepaalde hoeveelheid stroom wordt opgewekt. Optimale condities komen bijna niet voor en alleen heel zelden wordt het maximale rendement behaald.

Welke wattpiek hebben standaard zonnepanelen?

De meest voorkomende zonnepanelen hebben een vermogen van 275 Wp tot 320 Wp.

Deze hebben in vergelijking met 400 Wp zonnepanelen een lagere opbrengst, maar zijn wel goedkoper.

Omdat er meer van nodig zijn om dezelfde opbrengst te realiseren, kan het interessant zijn om te kiezen voor zonnepanelen met een hoger vermogen. Die wekken per m² meer stroom op waardoor er minder van nodig zijn.

Wat is een zonnepaneel met 400 Wp?

Voorbeelden van zonnepanelen met een hoog vermogen zijn monokristallijne zonnepanelen of glas-glas zonnepanelen. Dit zijn zonnepanelen die iets hogere opbrengsten kunnen halen door een aantal unieke eigenschappen.

Monokristallijne zonnepanelen

De zonnecellen van monokristallijne panelen zijn gemaakt van silicium kristallen van een hoge zuiverheid. Daardoor kunnen ze op een efficiënte manier zonlicht omzetten in energie en hogere opbrengsten genereren.

Glas-Glas zonnepanelen

Andere soorten zonnepanelen die een hoge opbrengst hebben zijn glas-glas zonnepanelen. Deze zonnepanelen bestaan uit twee lagen glas met daartussen de zonnecellen.

Glas-glas zonnepanelen zijn beter bestand tegen negatieve effecten van temperatuurverschillen, vocht en mechanische problemen.

Vergelijk zonnepanelen specialisten
100% Vrijblijvend - Vergelijk eenvoudig en snel meerdere specialisten

Hoe groot zijn zonnepanelen van 400 Wp?

De meeste zonnepanelen hebben een afmeting van 1.65 meter bij 99 cm. 400 Wp zonnepanelen zijn over het algemeen iets groter. De formaten lopen uiteen van 1.75 meter tot 2 meter. De breedte is wel vergelijkbaar.

Op de grotere zonnepanelen passen meer zonnecellen. Er is ruimte voor 72 zonnecellen in plaats van de gangbare 60. Ook dit zorgt voor het hogere rendement.

Wat is het rendement per m² van zonnepanelen met 400 Wp?

Het grotere formaat kan verwarrend werken. Om erachter te komen welk zonnepaneel het meest opbrengt is het verstandig om te kijken naar het rendement per m².

Er zijn zonnepanelen met een hoog vermogen en een standaard formaat die meer opleveren per m². Ook zijn er zonnepanelen met een hoog vermogen en grote afmetingen die teruggerekend naar m² een vergelijkbaar rendement halen als standaard formaat zonnepanelen.

Wat is de opbrengst van 400 Wp zonnepanelen?

Een zonnepaneel levert 1 Wp jaarlijks gemiddeld 0.85 kWh op. Een zonnepaneel met 400 Wp vermogen levert dus 340 kWh op (400 * 0.85).

Het gemiddelde jaarverbruik ligt tussen de 3000 en 3500 kWh. Met ongeveer 10 zonnepanelen van 400 Wp kan er genoeg stroom opgewekt worden om in de hele energiebehoefte te voorzien.

In onderstaande tabel een aantal voorbeelden van gemiddelde opbrengsten van 400 Wp zonnepanelen:

Opbrengst in kWh Aantal panelen Geschatte opbrengst
2500 kWh 8 2720 kWh
3000 kWh 9 3060 kWh
3500 kWh 10 3400 kWh
4000 kWh 12 4080 kWh

Wanneer zijn 400 Wp zonnepanelen interessant?

Zonnepanelen met een hoog vermogen hebben de grootste opbrengst per m². Zo kan je met minimale m² toch veel energie opwekken. Wel is de investering per paneel hoger en zijn de panelen vaak iets groter.

Zonnepanelen van 400 Wp zijn de moeite van het overwegen waard:

  • Als je een klein dak hebt.
  • Wanneer de omstandigheden zoals de helling of oriëntatie van het dak niet optimaal zijn.
  • Wanneer je je dak zo goed mogelijk wilt benutten en een maximale opbrengst wilt halen.

Wat zijn de voordelen van een 400 Wp zonnepaneel?

De belangrijkste eigenschap van een 400 Wp zonnepaneel is de hoge opbrengst. Daarmee kies je voor de volgende voordelen:

1. Met een klein dak toch hoge opbrengst: Omdat het rendement per m² het hoogst is, is dit de beste keuze voor kleine daken. Zo haal je alles uit een klein dak.

2. Goed gemiddeld vermogensbehoud: Een ander voordeel is het vermogen wat op lange termijn geleverd kan worden. Met 400 Wp zonnepanelen kun je rekenen op een vermogensbehoud van 80% na 10 tot 25 jaar.

3. Sneller zelfvoorzienend: Het hoge rendement betekent dat je makkelijker in de hele energiebehoefte kunt voorzien.

Wat zijn de nadelen van een 400 Wp zonnepaneel?

400 Wp zonnepanelen hebben een aantal nadelen:

1. Duur in aanschaf: Zonnepanelen van 400 Wp vallen in een iets hogere prijsklasse. Dus een iets hogere investering.

2. Groot en zwaar: 400 Wp zonnepanelen zijn vaak groter. De afmetingen kunnen oplopen tot 2 meter bij 1.5 meter. En met een gewicht van 26 tot 35 kg per paneel zijn deze zwaar en niet geschikt voor elk dak.

3. Speciale omvormer nodig: Omdat er meer energie wordt opgewekt is er een speciale omvormer nodig die de hogere vermogens aan kan.

Offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten

Wil je weten of een 400 Wp zonnepaneel in jouw situatie de moeite waard is? Laat je adviseren door zonnepanelen specialisten. Zo maak je uiteindelijk de beste keuze.

Vraag meerdere offertes aan, vergelijk en profiteer.

Vergelijk zonnepanelen specialisten

Ontvang offertes van erkende zonnepanelen specialisten, binnen 2 minuten aangevraagd.

Vraag zonnepanelen offertes aan ▸
Gratis en vrijblijvend