REC Zonnepanelen Kopen [Review + Prijs]

De zonnepanelen van REC staan bekend om hun hoogwaardige kwaliteit en een goede prijs- kwaliteitverhouding.

In deze gids lees je meer over dit merk, welke soorten zonnepanelen REC biedt en hoe het zit met de garanties.

Vergelijk zonnepanelen specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is het merk REC?

 • REC werd opgericht in 1996. Het hoofdkantoor van REC bevindt zich in Noorwegen. Inmiddels heeft het bedrijf wereldwijd vestigingen in Duitsland, Dubai, India, Singapore en ook in Amerika.
 • De oorspronkelijke naam was Renewable Energy Corporation, maar tegenwoordig staat het bekend als de REC Group.
 • In eerste instantie richtte het bedrijf zich op de productie van zonnecellen, maar dat breidde zich later uit naar een volledige productielijn, waarbij het gehele proces van siliciumverwerking tot en met de fabricage van volledige zonnepanelen wordt uitgevoerd.

REC zonnepanelen merk

Wat zijn Tier 1 zonnepanelen?

De REC groep valt in de Tier 1 categorie. Maar wat zijn Tiers bij zonnepanelen?

Zonnepaneelmerken worden ingedeeld in het zogenaamde Tier systeem. Hierbij zijn er drie categorieën: Tier 1, Tier 2 en Tier 3. Deze indeling is gebaseerd op de kwaliteit en betrouwbaarheid van de fabrikant. Merken die in de Tier 1 categorie vallen, hebben de hoogste score.

Interesse in hoogwaardige zonnepanelen van REC of een ander merk? Vraag hier gratis offertes aan bij zonnepanelen specialisten.

Wat zijn de garanties op REC zonnepanelen?

Wanneer je zonnepanelen koopt heb je te maken met verschillende garanties, zoals productgarantie en vermogensgarantie. REC staat bekend om de lange garantietermijnen die ze bieden.

Productgarantie

REC geeft op standaard zonnepanelen (glas folie) een productgarantie van 20 jaar.

Productgarantie, ook wel fabrieksgarantie genoemd, houdt in dat wanneer een zonnepaneel stuk gaat, de fabrikant ervoor zorgt dat deze kosteloos gerepareerd of vervangen wordt. Is het defect een gevolg van acties van derden of ontstaan door bijvoorbeeld een flinke storm, dan valt dit niet onder productgarantie.

Vermogensgarantie

REC geeft een vermogensgarantie van 25 jaar waarbij wordt gewaarborgd dat REC-zonnepanelen volgens de verwachtingen presteren, jaar in jaar uit, 25 jaar lang. Hierbij wordt uitgegaan van een degradatie van maximaal 0,25% per jaar.

Maar wat is vermogensgarantie?

Zonnepanelen zullen gedurende de levensduur steeds iets minder gaan presteren, dit wordt ook wel degradatie genoemd. Als gevolg van het weer (vocht) en uv-licht worden de zonnepanelen aangetast.

Met de vermogensgarantie ben je ervan verzekerd dat je na een bepaalde periode nog steeds een minimum bepaald rendement hebt: bijvoorbeeld dat je na 10 jaar nog steeds 90% van het oorspronkelijke rendement van je zonnepanelen haalt.

Welke soorten REC zonnepanelen zijn er verkrijgbaar?

REC levert verschillende soorten zonnepanelen:

Monokristallijn

Monokristallijn is de standaard geworden. Zo ook bij REC.

Bij monokristallijn zonnepanelen zijn de zonnecellen gemaakt van enkelvoudige kristallen. Tijdens het productieproces wordt het silicium bewerkt, zodanig dat alle kristallen in dezelfde richting komen te liggen. Dit zorgt voor een hoger rendement van de zonnepanelen.

 • Monokristallijne panelen zijn meestal zwart van kleur.
 • De verschillende zonnecellen zijn mooi effen van kleur wat een mooi en rustig beeld geeft.
 • Doordat monokristallijne zonnepanelen een langer productieproces kennen en een hoger rendement leveren, zijn ze wat duurder in aanschaf dan polykristallijne zonnepanelen.

Voorbeeld van een monokristallijn zonnepaneel van REC

Full black panelen

Full black zijn geheel zwart. Ze worden ook wel all-black zonnepanelen genoemd. Tijdens het productieproces zijn niet alleen de zonnecellen volledig zwart gefabriceerd, maar ook het frame en de achtergrond zijn in het zwart vervaardigd.

Full black zonnepanelen geven een mooie aanblik op het dak. Zeker bij een zwart dak oogt alles mooi als één strak geheel.

All-black zonnepaneel van REC Solar

Half-cut technologie van REC zonnepanelen

Half-cut zonnepanelen of halve cellen zonnepanelen worden vervaardigd op basis van een vrij nieuwe techniek. Hierbij worden de zonnecellen in tweeën gesplitst. Een heel zonnepaneel is nu bedekt met twee keer zoveel zonnecellen als normaal.

 • Het idee erachter is dat de stroom in het zonnepaneel nu slechts de helft van de afstand hoeft af te leggen. Deel je een cel in tweeën dan wordt de afstand binnen deze cel ook twee keer zo klein.
 • Dit heeft als voordeel dat er nu een lagere weerstand is dan in normale zonnepanelen het geval is en dit heeft weer een hogere opbrengst tot gevolg.
 • Nog een voordeel van deze opdeling in twee secties is dat het zonnepaneel beter presteert wanneer het deels in de schaduw ligt.

Kies ook voor zonnepanelen met de nieuwste technologie van REC of ander merk. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

Polykristallijn

In het verleden produceerde REC vooral polykristallijn panelen. Maar tegenwoordig worden polykristallijne zonnepanelen steeds minder verkocht, praktisch niet meer geproduceerd en zijn vooral tweedehands verkrijgbaar. Monokristallijn is de standaard geworden door de betere opbrengst / prijsverhouding.

Polykristallijn zonnepaneel van REC Solar

Welke modellen levert REC zonnepanelen?

Hieronder zie je de verschillende modellen die REC momenteel levert.

 • REC Alpha: Een monokristallijn zonnepanelen en verkrijgbaar met een vermogen van tussen de 360 en 380 Wattpiek (Wp).
 • REC Alpha Pure: Is een all-black/full-black zonnepaneel met een vermogen van tussen de 385 en 420 Wp.
 • REC N-peak 2: De N-peak 2 series zijn monokristallijn panelen met halfcut technologie en verkrijgbaar van tussen de 360 – 375 Wp.
 • REC Twinpeak: De Twinpeak series zijn bedoelt voor zonneparken en gebouwen. De REC Twinpeak zijn verkrijgbaar met een vermogen van tussen de 360 en 375 Wp.

Meest dunne frame van REC zonnepanelen

REC biedt met de Alpha-serie zonnepanelen met een uiterst dun maar sterk frame van slechts 30 mm. Dit is één van de dunste frames die verkrijgbaar zijn op de markt voor zonnepanelen.

Het sterke frame samen met de support bars aan de achterkant, zorgt ervoor dat REC panelen heel goed bestand zijn tegen barre weersomstandigheden zoals een flinke storm of een dikke laag sneeuw.

Wat zijn de prijzen voor REC zonnepanelen?

Hieronder zie je de prijzen voor REC zonnepanelen voor 0% btw. De prijzen zijn wel exclusief installatiekosten, omvormer(s) en montagemateriaal. Voor de installatiekosten moet je rekening houden met €1.400 en voor een standaard centrale omvormer €1.000.

Model Prijzen (0%btw)
REC Alpha €200
REC Alpha Pure €250
REC N-peak 2 €180

In wat voor vermogens komen REC zonnepanelen?

Bij de keuze voor zonnepanelen is het vermogen ook een belangrijke factor. Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp).

Wattpiek bij zonnepanelen geeft aan: de hoeveelheid stroom die een zonnepaneel kan opwekken, gerekend onder de gunstigste omstandigheden.

REC heeft zonnepanelen met vermogens van tussen de 240 Wp en 420 Wp.

Correctiefactor

Het vermogen van een zonnepaneel is het maximale vermogen dat het kan halen, dus wanneer het presteert onder optimale omstandigheden. In werkelijkheid zullen de omstandigheden vrijwel nooit zo optimaal zijn dat dit vermogen wordt gehaald. Daarom wordt er gerekend met een correctiefactor van 0,85.

Voorbeeld

Als je uitgaat van een zonnepaneel met een vermogen van 350 Wp.

 • 0,85 x 350 Wp = 298 Wp

Bij een zonnepaneel met een vermogen van 350 Wp kun je uitgaan van een werkelijke opbrengst van zo’n 298 Wp.

Wat zijn de beste A-merk alternatieven voor REC?

Naast zonnepanelen van REC zijn er meer A-merk zonnepanelen verkrijgbaar. Hieronder volgt een overzicht van een aantal andere A-merken en hun eigenschappen.

 • Qcells: Qcells is een van oorsprong Duits bedrijf, dat in 2012 werd overgenomen door de Hanwha Group. Qcells zonnepanelen kenmerken zich door een goede kwaliteit tegen een betaalbare prijs. Qcells heeft twee belangrijke modellen: de Q.PEAK en Q.PRO.
 • Trina Solar: Trina Solar is een Chinees zonnepanelen merk dat betaalbare zonnepanelen produceert. Trina Solar levert monokristallijn in verschillende variaties: standaard monokristallijn, full-black en glas-glas. Op de monokristallijn en full-black zit 12 jaar productgarantie en 25 jaar vermogensgarantie. De glas-glas heeft 12 jaar productgarantie en 30 jaar vermogensgarantie.
 • SolarWatt: Solarwatt is een Duits bedrijf dat in 1993 is opgericht. Solarwatt staat bekend om de glas-glas zonnepanelen. Bij deze zonnepanelen liggen de zonnecellen ingesloten tussen twee lagen glas wat zorgt voor een beter rendement en langere levensduur (+40 jaar). Je krijgt bij Solarwatt langdurige garanties van 30 jaar productgarantie en 30 jaar vermogensgarantie.
 • AEG Solar: AEG is een Duits merk dat behalve elektrische apparatuur ook zonnepanelen produceert. AEG focuste zich eerst op omvormers, maar produceert ook al langere tijd zonnepanelen. Naast standaard monokristallijne zonnepanelen, biedt AEG ook monokristallijn glas-glas zonnepanelen aan. AEG maakt gebruikt van de shingled en halfcell technologieën voor betere prestaties.
 • Hyundai: Hyundai is bekend van onder andere de auto’s. Maar het bedrijf biedt sinds 2005 ook zonnepanelen aan via Hyundai Solar. De zonnepanelen zijn van hoge kwaliteit, wat je terugziet in de lange productgarantie van 25 jaar. Ook de vermogensgarantie is gemiddeld goed met 25 jaar. Hyundai biedt monokristallijn en full-black mono zonnepanelen aan.
 • Jinko Solar: Wereldwijd is Jinko één van de grootste producenten van zonnepanelen. Jinko Solar is een Chinees merk en is opgericht in 2006. Jinko Solar is een merk dat gemiddeld voordeliger is dan de meeste andere tier 1 zonnepanelen.
 • Canadian Solar: Canadian Solar worden in Canada en Azië geproduceerd en leveren monokristallijn panelen in verschillende varianten: standaard, glas-glas, full-black en BiFacial (voor commerciële projecten). De zonnepanelen van Canadian Solar maken gebruik van verschillende technologieën zoals PERC, shingled en halfcell/cut.
 • Risen: Risen Energy is een Chinees zonnepanelen merk dat al sinds 1986 bestaat. De Risen monokristallijn zonnepanelen zijn betrouwbaar en komen in verschillende vermogens; de standaard 350 Wp en de hogere vermogens van 450 Wattpiek +.
 • Suntech: Suntech produceert zonnepanelen met gemiddeld hoge vermogens (400 Wp+).  Het is één van de grootste zonnepanelen merken ter wereld en levert betrouwbare monokristallijn zonnepanelen in verschillende series.
 • DMEGC: DMEGC is een vrij nieuw zonnepanelen merk, maar heeft sinds de oprichting in 2009 een flinke groei doorgemaakt. Het merk biedt monokristallijn en full black monokristallijn zonnepanelen aan tegen een scherpe prijs met onder andere halfcut technologie voor hogere opbrengsten.
 • SunPower: SunPower is een Amerikaans zonnepanelen bedrijf dat al sinds 1985 opereert. SunPower levert monokristallijn in verschillende varianten: de standaard monokristallijn, full-black en BiFacial (vooral voor commerciële projecten). De SunPower panelen zijn gemiddeld prijziger dan andere tier 1 merken, maar bieden ook hogere rendementen.

Offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten

Ga je zonnepanelen aanschaffen, laat je dan vooraf goed adviseren door zonnepanelen specialisten.

Vraag hieronder gratis offertes aan om zonnepanelen specialisten te vergelijken. Geheel vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten