Qcells Zonnepanelen: Prijs + Review

Qcells is een bekend en betrouwbaar A-merk in zonnepanelen. Qcells zonnepanelen leveren uitstekende prestaties en staan bekend om hun hoge mate van efficiëntie en rendement, ook op de dagen met verhoudingsgewijs minder zonlicht.

In deze gids lees je meer over de redenen om te kiezen voor Qcells zonnepanelen, welke soorten zonnepanelen dit merk levert en hoe het zit met garantietermijnen.

Vergelijk zonnepanelen specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is het merk Qcells?

Qcells is één van de grootste zonne-energiebedrijven ter wereld. Het bedrijf is producent en totaalleverancier van zonnepanelen tot complete systemen voor zonne-energie.

Van oorsprong is het in 1999 opgerichte QCells een Duitse producent van zonnepanelen. Doordat het bedrijf na verloop van tijd in financiële moeilijkheden raakte met als gevolg een faillissement, werd het in 2012 overgenomen door de Hanwha Group. Dit is het bedrijf achter de Zuid-Koreaanse producent Hanwha SolarOne. De officiële naam van Q-Cells veranderde daarmee in Hanwha QCells.

Waarom kiezen voor Qcells?

Er zijn meerdere goede redenen om te kiezen voor Qcells zonnepanelen:

 • Betrouwbaar: Deze zonnepanelen zijn zeer betrouwbaar en hebben een uitstekende reputatie. Er is veel aandacht voor de veiligheid en kwaliteit, denk bijvoorbeeld aan een goede bescherming tegen kortsluiting.
 • Optimale prestaties bij elk weertype: Dankzij de innovatieve all-weather technologie leveren deze zonnepanelen optimale opbrengsten, ook wanneer er sprake is van een lagere lichtintensiteit. Zo ben je ook op de minder zonnige dagen nog steeds verzekerd van een hoog rendement.
 • Mooi ogend licht frame: De zonnepanelen beschikken over een mooi uitziend licht frame met een hoge belastbaarheid.
  Goede garantieregelingen: Qcells geeft maar liefst 12 jaar productgarantie en 25 jaar lineaire prestatiegarantie. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Hoe zit het met garanties op Qcells zonnepanelen?’.
 • Innoverend bedrijf: Het bedrijf investeert veel in innovatie en technologische vooruitgang.

In wat voor vermogens komen Qcells zonnepanelen?

Bij de aanschaf van zonnepanelen speelt het vermogen een belangrijke rol. Dit vermogen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp).

Qcells biedt zonnepanelen aan met vermogens tussen de 250 Wp en 550 Wp.

Wattpiek houdt in: De hoeveelheid stroom die een zonnepaneel maximaal kan opwekken onder de best mogelijke omstandigheden.

Correctiefactor

Let wel, in de praktijk is er vrijwel nooit sprake van optimale omstandigheden voor stroomopwekking. Vandaar dat dit maximale vermogen vrijwel niet wordt behaald. Voor een meer realistische inschatting van het vermogen van een zonnepaneel wordt daarom een correctiefactor gebruikt van 0,85.

Met de formule 0,85 x Wattpiek bereken je het vermogen wat in de praktijk zo ongeveer gemiddeld zal worden gehaald.

Voorbeeld:

Stel je hebt een zonnepaneel met een vermogen van 550 Wp (hoogste vermogen van Qcells). De berekening wordt in dit geval dan:

 • 0,85 x 550 Wp = 468 kWh.

Gemiddeld genomen kun je dus uitgaan van een vermogen van 468 kilowattuur.

Valt Qcells binnen Tier 1 zonnepanelen?

Om een onderscheid te maken tussen alle verschillende zonnepanelen die er zijn, wordt het Tier systeem gehanteerd. Vrij vertaald betekent Tier: rang.

De zonnepanelen zijn dan ook onderverdeeld in drie rangen. Hierbij is Tier 1 het beste en Tier 3 het minste.

Overigens zegt dit Tier systeem niets over de kwaliteit van de zonnepanelen zelf. Het betreft een rangschikking van de kwaliteit van de producenten van zonnepanelen.

Zaken die een rol spelen bij de indeling van zonnepanelen in het Tier systeem zijn bijvoorbeeld:

 • In hoeverre heeft de producent het productieproces in eigen hand.
 • De mate waarin er geïnvesteerd wordt in research en development.
 • Betreft het een grote of kleinere producent en hoe lang bestaat het bedrijf al.

Qcells behoort tot de Tier 1 categorie.

Hoe zit het met garanties op Qcells zonnepanelen?

Schaf je een zonnepanelensysteem aan, dan wil je er uiteraard van verzekerd zijn dat je hier voor de lange termijn mee vooruit kunt. De gemiddelde levensduur van zonnepanelen is 25 jaar. Mochten zich gedurende deze periode problemen voordoen dan is het belangrijk dat je terug kunt vallen op een goede garantieregeling.

Bij een zonnestroomsysteem heb je te maken met verschillende garanties:

Productgarantie

De productgarantie is van toepassing op defecten van het product. Het gaat hierbij dus niet om een geleidelijke achteruitgang van de opbrengst.

De gemiddelde productgarantie voor de verschillende zonnepanelen merken is 10 jaar.
Bij Qcells betreft de productgarantie op zonnepanelen 12 jaar.

Vermogensgarantie

Als gevolg van aantasting van de zonnepanelen door het weer, denk aan vocht en UV-licht, zal de opgewekte energie gedurende de levensduur steeds wat verder achteruitgaan. Dit wordt ook wel degradatie van de zonnepanelen genoemd.

De mate van degradatie hangt af van de kwaliteit van de zonnepanelen en kan ook van merk tot merk verschillen.

Met een vermogensgarantie ben je ervan verzekerd dat je zonnepanelen na een bepaalde periode nog steeds een bepaalde minimale opbrengst hebben. Bijvoorbeeld: Na een periode van 10 jaar heb je nog steeds een opbrengst van 90% ten opzichte van de in het verleden geplaatste nieuwe zonnepanelen.

Mocht dit percentage niet gehaald worden, dan krijg je van de producent nieuwe panelen of een vergoeding voor de misgelopen opbrengst.

Qcells geeft een vermogensgarantie van 25 jaar.

Welke soorten zonnepanelen levert Qcells?

Qcells levert verschillende soorten zonnepanelen:

Polykristallijn van Qcells

Polykristallijn zonnepanelen behoren tot de eerste generatie zonnepanelen. Je kunt ze herkennen aan de blauwe kleur, de aluminium omlijsting en het ruitjespatroon op de panelen.

Doordat het productieproces van deze zonnepanelen eenvoudiger is dan die van monokristallijne zonnepanelen, is de aanschafprijs wat lager. Hier staat wel tegenover dat polykristallijne zonnepanelen een lager rendement leveren.

Tegenwoordig worden Qcells polykristallijne zonnepanelen niet veel meer verkocht en geplaatst. Vaak betreft het dan enkel de vervanging van kapotte polykristallijn panelen.

Monokristallijn van Qcells

Zowel de zonnecellen van polykristallijne als monokristallijne zonnepanelen worden gemaakt van de grondstof silicium. Het verschil tussen beide zit in de afwerking van het kristal silicium.

 • Zo worden bij een polykristallijn zonnepaneel deze individuele kristallen niet verder bewerkt na het stollingsproces, waardoor dit productieproces korter is en het zonnepaneel goedkoper.
 • Monokristallijne zonnepanelen worden daarna nog wel verder bewerkt. De individuele kristallen worden hierna nog allemaal in dezelfde richting gelegd. Hierdoor kan een monokristallijn zonnepaneel meer energie leveren. Door het uitgebreidere productieproces en het hogere rendement van monokristallijne zonnepanelen zijn ze wat duurder in aanschaf.
 • Monokristallijne panelen zijn zwart of heel donkerblauw van kleur en hebben een strak uiterlijk.

Monokristallijn is nu de standaard en hebben bijna geheel de polykristallijn panelen verdrongen. Ook bestaat het aanbod van Qcells nu grotendeels uit monokristallijn panelen.

Qcells full black panelen

Full black zonnepanelen worden ook wel all black zonnepanelen genoemd en zijn een praktisch gezien monokristallijn panelen. Zoals uit de naam al valt af te leiden zijn ze geheel zwart van kleur.

Bij deze panelen is ook het frame zwart meegespoten en je ziet geen lichte lijntjes of puntjes tussen de zonnecellen. Dit levert een heel mooi en strak uiterlijk op. Deze all black zonnepanelen staan heel fraai op een zwart dak.

Een nadeel van deze full black panelen is wel dat ze sneller warm worden, wat zorgt voor iets lagere opbrengsten dan normale monokristallijne zonnepanelen.

Qcells zonnepanelen met half cut zonnecellen

Eén van de nieuwste technologieën op het gebied van zonnepanelen is de halfcell-technologie.

 • De half-cut Qcells zonnepanelen zijn voorzien van halve zonnecellen. Dit is ook te zien wanneer je ze van heel dichtbij bekijkt.
 • Half-cut zonnepanelen zijn opgedeeld in twee secties. Iedere sectie bevat 60 halve zonnecellen.
 • Voordeel van deze twee secties is dat de stroom in het zonnepaneel slechts de helft van de afstand hoeft af te leggen. Als gevolg hiervan is er een lagere weerstand dan in normale zonnepanelen en dat zorgt weer voor een hogere opbrengst.
 • Een ander voordeel van de opdeling in twee secties, is dat het zonnepaneel beter presteert wanneer het gedeeltelijk in de schaduw ligt.

A-merk alternatieven voor Qcells

Naast Qcells zijn er nog veel andere zonnepanelen verkrijgbaar in A-merken. Andere kwalitatief hoogstaande merken waar je voor kunt kiezen vind je in onderstaand overzicht.

1. SunPower

SunPower is een sinds 1985 bestaand Amerikaans bedrijf. Het bedrijf wordt gezien als één van de belangrijkste vernieuwers op het gebied van zonne-energie.

De zonnepanelen die SunPower op de markt brengt, zijn voornamelijk monokristallijne zonnepanelen. Deze zonnepanelen halen een rendement dat tot de hoogste rendementen op de markt behoort.

Er zijn zelfs SunPower zonnepanelen die een rendement boven de 20% behalen, wat uitzonderlijk is.

2. SolarWatt

Solarwatt is een Duits bedrijf dat gespecialiseerd is in glas-glas panelen. Dit zijn zonnepanelen waarbij de zonnecellen ingesloten zijn tussen twee lagen glas. Het betreft hier gehard glas dat minder kwetsbaar is dan de kunststof onderkant van glas-folie panelen.

Deze glas-glas panelen hebben dan ook een langere levensduur en behalen een hogere opbrengst.

Zo gaan Solarwatt glas-glas zonnepanelen wel meer dan 40 jaar mee en ze geven een vermogensgarantie van 87% na 30 jaar. Behalve voor glas-glas panelen kun je bij Solarwatt ook terecht voor de gewone glas-folie panelen.

Deze zijn weliswaar goedkoper, maar hebben dan ook een kortere levensduur en een lagere opbrengst.

3. AEG

AEG is een Duits merk dat vooral bekend staat als merk voor witgoed en keukenapparatuur. Daarnaast ontwikkelt, produceert en verkoopt AEG echter ook zonnepanelen.

Zo produceert AEG onder meer monokristallijne zonnepanelen, in verschillende uitvoeringen als het gaat om vermogen en efficiëntie en in verschillende prijsklassen. Daarnaast biedt AEG ook glas-glas zonnepanelen aan.

Offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten

Overweeg je zonnepanelen aan te schaffen en ben je benieuwd wat dit je gaat kosten?

Vraag hieronder gratis en geheel vrijblijvend offertes aan bij zonnepanelen specialisten om te vergelijken.

Vergelijkbare berichten