SunPower Zonnepanelen [Prijs + Review]

SunPower is één van de best presterende zonnepanelen die te koop zijn. Benieuwd naar het merk?

In deze gids lees je onder meer over het bedrijf Sunpower, de verschillende modellen zonnepanelen die ze aanbieden en de garanties die ze hierop geven.

Vergelijk zonnepanelen specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is het merk SunPower?

Het Amerikaanse Sunpower bestaat al sinds 1985 en heeft zich in de loop van de tijd ontwikkeld tot een bedrijf dat wereldwijd tot de grootste aanbieders van zonnepanelen behoort.

SunPower is een belangrijke leverancier van zonnepanelen voor NASA en zelfs elektrisch aangedreven vliegtuigen en zonneauto’s zijn voorzien van SunPower zonnepanelen.

Sunpower zonnepanelen

Wat is het rendement van SunPower zonnepanelen?

SunPower zonnepanelen behalen het beste rendement.

Ter vergelijking: de meeste zonnepanelen een rendement halen wat ergens ligt tussen de 14% en 19%, haalt SunPower rendementen die liggen tussen de 19.1% tot 22.2%, wat uitzonderlijk hoog is. Hier staat wel tegenover dat SunPower zonnepanelen een hoger prijskaartje hebben.

Is een hoog rendement een zwaarwegende factor bij de keuze van zonnepanelen en/of heb je weinig ruimte op het dak beschikbaar, dan zijn SunPower zonnepanelen een zeer geschikte keuze.

Interesse in zonnepanelen met een hoog rendement? Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

SunPower zonnepanelen vallen in Tier 1

Het Tier systeem is een ranking systeem waarbij fabrikanten van zonnepanelen van elkaar worden onderscheiden. In dit systeem worden fabrikanten onderverdeeld in drie categorieën, genaamd Tier 1, Tier 2 en Tier 3.

De fabrikanten die in de Tier 1 klasse zijn ingedeeld zijn de meest kwalitatieve en betrouwbare merken.

Deze merken voldoen aan een aantal belangrijke criteria waardoor ze door financiële instellingen als betrouwbaar worden beschouwd.

Geldende criteria voor indeling in de hoogste klasse Tier 1 zijn:

 • De fabrikant moet het gehele productieproces zelf uitvoeren, dus zonder dat er iets wordt uitbesteed aan een andere partij.
 • De fabrikant moet ten minste 5 jaar zonnepanelen produceren.
 • Het productieproces moet volledig geautomatiseerd zijn.
 • Er moet geïnvesteerd worden in onderzoek en ontwikkeling.

SunPower valt in de Tier 1 categorie, wat betekent dat deze fabrikant aan de hierboven genoemde criteria voldoet.

Welke soorten zonnepanelen levert SunPower?

SunPower fabriceert verschillende soorten zonnepanelen:

Monokristallijn

De zonnecellen in monokristallijne zonnepanelen zijn gemaakt van silicium. Zuiver silicium heeft de bijzondere eigenschap dat het zonlicht om kan zetten in elektriciteit. Silicium wordt gewonnen uit zand en bestaat uit microscopisch kleine kristallen.

Bij monokristallijne zonnepanelen zijn de zonnecellen gemaakt van enkelvoudige kristallen. Deze worden gedurende het productieproces zodanig bewerkt dat de individuele kristallen allemaal in dezelfde richting liggen, waarbij er één groot kristal ontstaat.

Sunpower: Monokristallijn zonnepanelen

Belangrijke eigenschappen van monokristallijne zonnepanelen zijn:

 • De zonnecellen hebben een hoge zuiverheid.
 • Efficiënte werking van de zonnepanelen.
 • Deze zonnepanelen hebben een strak (meestal zwart) uiterlijk.

Full black monokristallijn zonnepanelen

Full black, of all black zonnepanelen zijn panelen die geheel zwart van kleur zijn.

 • Het frame van deze zonnepanelen is zwart gespoten en er bevinden zich geen lichte lijntjes of puntjes tussen de zonnecellen.
 • Het resultaat is een paneel met een mooi en strak uiterlijk, wat dan ook de belangrijkste reden is dat mensen kiezen voor full black panelen.
 • Wel is het zo dat een zwart zonnepaneel iets minder opbrengt. Zwart houdt de warmte beter vast en in tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, geven panelen minder opbrengst naarmate ze warmer worden.

Full-black zonnepanelen van Sunpower

Shingled technologie

Bij zonnepanelen die zijn voorzien van de shingled technologie zijn de zonnecellen overlappend (shingled) op het paneel aangebracht, op deze manier ontstaat er een efficiënter oppervlak.

Hierdoor kan er meer zonlicht worden opgevangen dan bij traditionele zonnepanelen en wordt het rendement verbeterd.

BiFacial

BiFacial zonnepanelen zijn zo ontworpen dat ze niet alleen aan de voorzijde zonlicht opvangen, maar ook gebruik maken van het gereflecteerde en diffuse licht dat aan de achterkant van het paneel valt. Op deze manier wordt gebruikgemaakt van (zon)licht van twee kanten waardoor er een hogere energieopbrengst wordt behaald.

Doordat BiFacial zonnepanelen veel beter in staat zijn om diffuus licht op te vangen, halen ze ook op de minder zonnige dagen meer opbrengst.

BiFacial zonnepanelen worden vooral gebruikt bij grotere zonnepanelen projecten en niet zo snel bij woonhuizen.

Interesse in monokristallijn zonnepanelen met een hoog rendement? Vraag hier gratis offertes aan bij zonnepanelen specialisten.

Welke modellen SunPower panelen bestaan er?

SunPower heeft verschillende modellen zonnepanelen waaronder:

Maxeon

De Maxeon zonnepanelen worden door SunPower gepresenteerd als de zonnepanelen met het hoogste rendement op de markt. De panelen beschikken over een uniek ontwerp dat voorkomt dat de panelen vermogen verliezen bij corrosie en breuken.

Door de minimalistische vormgeving zijn deze zonnepanelen ook goed te plaatsen op de kleinere daken. Bij een gebruik na 25 jaar is de verwachting dat het rendement met slechts 8% is afgenomen. Bij veel andere merken zou het rendement kunnen afnemen met wel 20%.

Performance

Performance zonnepanelen zijn goedkoper dan Maxeon zonnepanelen. Ook dit zijn uitstekende zonnepanelen: volgens berekeningen van SunPower hebben deze Performance zonnepanelen na 25 jaar 28 procent meer energie opgewekt dan andere vergelijkbare merken.

Wat zijn de prijzen voor SunPower zonnepanelen?

Hieronder zie je de gemiddelde prijzen voor de SunPower Performance en Maxeon. De prijzen zijn exclusief btw, omvormer en zonder installatiekosten.

Type Prijs
(0% btw)
SunPower Maxeon €600
SunPower Perfomance €325

Wat zijn de garanties op SunPower zonnepanelen?

Bij de aanschaf van nieuwe zonnepanelen is het zeer aan te raden om te kijken hoe het zit met de garanties die worden gegeven. Mochten er later toch problemen ontstaan met je zonnepanelen, dan is het belangrijk dat je aanspraak kunt maken op een goede garantieregeling.

Op zonnepanelen worden verschillende garanties gegeven zoals:

Productgarantie

De productgarantie betreft de garantie die door de fabrikant wordt gegeven op het betreffende product.

Ontstaat er gedurende de garantietermijn een defect aan de zonnepanelen, dan is de fabrikant eraan gehouden om te zorgen voor een oplossing van het probleem. Dit kan bijvoorbeeld door het herstellen of vervangen van het onderdeel dat defect is.

 • Een gebruikelijke productgarantie voor zonnepanelen is 10 jaar.
 • SunPower biedt een productgarantie van maar liefst 40 jaar voor Maxeon modellen en 25 jaar voor Performance modellen. Dit is een zeer lange garantietermijn.

Vermogensgarantie

De vermogensgarantie houdt in dat je garantie hebt op de vooraf bepaalde gemiddelde opbrengsten van de zonnepanelen.

Na verloop van tijd zullen de prestaties van de zonnepanelen steeds iets af gaan nemen, dit wordt ook wel degradatie genoemd. Met de vermogensgarantie is geregeld dat je zonnepanelen na een bepaalde periode nog steeds een afgesproken minimaal percentage van het oorspronkelijke vermogen halen.

 • Een veel voorkomende garantie is die van 80% van het vermogen na 20 of 25 jaar.
 • SunPower heeft een vermogensgarantie van 40 jaar voor SunPower Maxeon en 25 jaar voor Performance modellen.

Interesse in een hoogwaardige zonnepanelen systeem van SunPower of ander Tier 1 merk? Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

In wat voor vermogens komen SunPower zonnepanelen?

Een belangrijke factor bij de aanschaf van zonnepanelen is het vermogen. Het vermogen is bepalend voor wat je zonnepanelen uiteindelijk gaan opleveren.

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Dit betreft het piekvermogen, dus het maximale vermogen dat een zonnepaneel kan leveren, uitgaande van de ideale omstandigheden.

SunPower biedt zonnepanelen met capaciteiten tussen de 350 Wp en 450 Wp. De zonnepanelen met de standaard vermogens hebben kleinere afmetingen dan de zonnepanelen met een hoger vermogens.

Correctiefactor

Belangrijk om te weten is dat het vermogen niet hetzelfde is als de uiteindelijke opbrengst. Het vermogen uitgedrukt in Wattpiek betreft het vermogen dat het paneel haalt onder de meest gunstige omstandigheden.

Zeker in ons land is situatie niet altijd optimaal voor zonnepanelen, vandaar dat we rekenen met een percentage van 85% van de maximale capaciteit.

Rekenvoorbeeld

Uitgaande van een zonnepaneel met een vermogen van 400 Wp zal de gemiddeld te behalen opbrengst zijn:

 • 0,85 x 400 Wp = 340 Wp.

A-merk alternatieven voor SunPower

Naast SunPower zijn er nog veel meer A-merk zonnepanelen waar je uit kunt kiezen. Hieronder een overzicht van alternatieve A-merken:

 • REC zonnepanelen: Kenmerken van REC zonnepanelen zijn de hoge rendementen en dunne frames. De vermogensgarantie van 92% na 25 jaar biedt bovendien veel zekerheid voor goede prestaties in de toekomst.
 • Trina Solar: Trina Solar is een betaalbaar tier 1 zonnepanelen merk. Het Chinese Trina Solar levert monokristallijn in standaard, full-black en glas-glas. De garanties zijn goed met 12 jaar productgarantie op alle type zonnepanelen. De vermogensgarantie is 25 jaar voor de standaard en full-black zonnepanelen en 30 jaar voor de Trina Solar glas/glas PV.
 • Jinko Solar: Jinko Solar biedt tier 1 zonnepanelen tegen een scherpe prijs. Het Chinese zonnepanelen merk heeft twee belangrijke modellen: Cheetah en de Cheetah HC (halfcut, voor een betere opbrengst).
 • Qcells: De zonnepanelen van Qcells kenmerken zich door de kwaliteit en een fraai ogend licht frame. De door het bedrijf ontwikkelde all-weather technologie zorgt voor uitstekende prestaties van de zonnepanelen, ook als de weersomstandigheden wat minder gunstig zijn. Qcells zijn bovendien gemiddeld betaalbaarder dan andere A-merken.
 • Hyundai: Hyundai is een bekend automerk, maar produceert ook zonnepanelen sinds 2005. Hyundai verkoopt standaard monokristallijn zonnepanelen en de full-black variant. De zonnepanelen van Hyundai Solar hebben een zeer lange productgarantie van 25 jaar. De gemiddelde productgarantie van andere zonnepanelen merken zijn gemiddeld 10-15 jaar.
 • AEG solar: Het Duitse merk AEG produceert niet alleen elektrische apparatuur, maar ook zonnepanelen. De zonnepanelen van AEG hebben hoge vermogens en maken gebruiken van technologieën zoals shingled, PERC en halfcut. AEG heeft standaard glas/folie monokristallijn panelen en glas-glas zonnepanelen (nog betere prestaties en langere levensduur).
 • DMEGC: Dit Chinese zonnepanelen merk is sinds 2009 actief en is sindsdien flink gegroeid. DMEGC levert standaard monokristallijn, all-black mono en glas-glas zonnepanelen tegen een betaalbare prijs.
 • Risen: Risen Energy bestaat al sinds 1986 en maakt betrouwbare zonnepanelen met goede rendementen (sommige modellen 22%+). Risen heeft gemiddeld goede garanties met 15 jaar productgarantie en 25 jaar vermogensgarantie (als de degradatie lager uitvalt dan 84,8%).
 • Canadian Solar: Canadian Solar is een Canadees bedrijf dat zich kenmerkt door een goede prijs/kwaliteitverhouding. De zonnepanelen halen een gemiddeld rendement en maken gebruik van technologieën zoals halfcut/cell, shingled en PERC. Wil je goede zonnepanelen tegen een niet al te hoog bedrag, dan zijn Canadian Solar zonnepanelen interessant.
 • Suntech: Suntech is wereldwijd één van de grootste producenten van zonnepanelen. De monokristallijn en full-black monokristallijn zijn betrouwbaar en komen in een gemiddeld hoog vermogen van 400 Wp+. De garanties zijn gemiddeld voor tier 1 merken met 12 jaar productgarantie en 25 vermogensgarantie.
 • SolarWatt: SolarWatt is een Duits zonnepanelen merk. Naast de standaard glas-folie zonnepanelen biedt Solarwatt vooral glas-glas zonnepanelen aan. Dit type glas-glas PV paneel heeft een lange levensduur en geeft betere prestaties. Solarwatt zijn gemiddelde duurdere zonnepanelen, maar daar staat tegenover een beter rendement en langere vermogens- en productgaranties.

Offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten

Ben je van plan om zonnepanelen aan te schaffen? Laat je dan goed adviseren.

Vraag hieronder gratis + vrijblijvend zonnepanelen offertes aan om te vergelijken.

Vergelijkbare berichten