Zonnepanelen: 7x Nadelen van Zonne-energie

Behalve over de voordelen valt er ook veel te lezen over de nadelen van zonnepanelen. Hoe zit het eigenlijk met die nadelen en hoe zwaarwegend zijn ze?

Hieronder lees je meer over een aantal vaak genoemde bezwaren tegen zonnepanelen. Zo kun je voor jezelf een goede afweging maken of je de nadelen van zonnepanelen vindt opwegen tegen de voordelen.

Vergelijk zonnepanelen specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Nadeel 1: Zonnepanelen staan niet mooi op mijn dak

Dit is natuurlijk vooral een kwestie van smaak. Sommige mensen vinden dat de aanblik van zonnepanelen niet passen bij hun woning, wat voor hen dan ook een reden is om geen zonnepanelen te kopen.

Heb je bijvoorbeeld een rood of roodbruin dak, dan vallen zwarte of blauwe zonnepanelen goed op.

Hoe groot is het nadeel?

Tegenwoordig is het wel zo dat zonnepanelen niet meer per se zwart of blauw hoeven te zijn. PV-panelen zijn ook in andere kleuren verkrijgbaar, zoals rood, groen en zelfs transparant.

Hierdoor zijn er meer mogelijkheden om de zonnepanelen goed af te stemmen bij de kleur van het dak. Wel is het zo dat anders gekleurde en transparante zonnepanelen duurder in aanschaf zijn dan zwarte of blauwe zonnepanelen.

Ook is de opbrengst van deze gekleurde zonnepanelen wat lager (doorgaans zo’n 10%).

Gekleurde zonnepanelen om minder opvallend te maken

Oost-west voor minder opvallende PV panelen

Daarnaast is een oost-west opstelling van zonnepanelen op een plat dak ook mogelijk, hierbij zijn de zonnepanelen minder opvallend aanwezig. Ook in andere oriëntaties (zoals noord of zuid) op een plat dak vallen panelen minder op.

Er zijn dus allerlei manieren om de zonnepanelen minder op te laten vallen.

Wek ook je eigen energie op met zonnepanelen. Vraag hier gratis offertes aan bij zonnepanelen specialisten.

Nadeel 2: Opstalverzekering gaat omhoog door zonnepanelen

Veel mensen denken dat de premie van de opstalverzekering flink omhoog gaat wanneer je zonnepanelen laat installeren. Dit is echter in de regel niet het geval.

Vaste zonnepanelen op een huis waar je zelf eigenaar van bent, vallen bij de meeste verzekeraars onder de bestaande opstalverzekering, zonder dat je hiervoor (veel) extra premie hoeft te betalen. Bij een huurwoning moet je wel de zonnepanelen apart verzekeren.

Ik moet mijn zonnepanelen extra verzekeren

Moet ik mij extra verzekeren?

Het is dus niet nodig om voor zonnepanelen een aparte dure verzekering af te sluiten.

Vraag in ieder geval altijd na bij je verzekeraar of je zonnepanelen vallen onder de bestaande opstalverzekering en hoe het zit met schade veroorzaakt door storm, hagel of bij diefstal. Ook is het verzekerde bedrag per maatschappij verschillend.

Nadeel 3: Ik kan de zonnepanelen niet op het zuiden leggen

Een vaak gehoord argument is: ik kan de zonnepanelen niet richting het zuiden liggen dus zonnepanelen zijn in mijn situatie niet interessant. Een begrijpelijk argument, dat toch niet geheel waar is.

Zonnepanelen op het zuiden is niet per se nodig

Panelen op het zuiden zijn niet noodzakelijk

Zonnepanelen kunnen namelijk ook prima gericht zijn op het noorden of gelegd worden via een oost-west opstelling. Met bijvoorbeeld 10 zonnepanelen op het oosten en 12 zonnepanelen op het westen.

De opbrengsten mogen dan iets lager liggen dan bij op het zuiden georiënteerde zonnepanelen, waardoor de terugverdientijd wat langer zal zijn, toch is ook deze investering nog steeds de moeite waard.

Een ander voordeel aan bijvoorbeeld een oost-west opstelling is dat het twee piekmomenten heeft op een dag. Momenten waarop de meeste mensen thuis zijn. In de ochtend vanuit het oosten en ‘s avonds vanuit het westen.

Nadeel 4: Zonnepanelen leveren veel minder op in de herfst en winter

Zonnepanelen kunnen het hele jaar door elektriciteit leveren, dus in alle seizoenen. Opvallend hierbij is dat een zonnepanelensysteem in de lente meer elektriciteit levert dan in de zomer.

Zonnepanelen houden namelijk niet van hitte. Stijgt de temperatuur boven de 25 °C dan werken panelen minder efficiënt.

Omdat er in de herfst en winter vaker een dik wolkendek ligt, de zon minder vaak en krachtig schijnt en de dagen korter zijn, is er gedurende deze seizoenen natuurlijk wel minder opbrengst.

Toch wordt er ook in de winter en herfst nog steeds stroom opgewekt. Ongeveer tussen de 25% en 40% van de jaaropbrengst.

Alleen als je zonnepanelen met een dikke laag sneeuw zijn bedekt, zal er even helemaal geen stroom worden opgewekt.

Maar schijnt de najaarszon of winterzon vrijuit, dan is de opbrengst uitstekend.

Zonnepanelen leveren toch minder op in de winter en najaar?

Nadeel 5: Ik heb een nieuwe meter nodig voor mijn zonnepanelen

Om elektriciteit te kunnen terug leveren aan je energieleverancier moet je een energiemeter hebben die deze teruglevering registreert.

Toch is het zeker niet altijd nodig om een nieuwe meter aan te schaffen. Beschik je bijvoorbeeld al over een slimme meter dan is deze al geschikt voor zonnepanelen. Digitale meters zijn het meest gebruikersvriendelijk en geven de meterstanden op afstand door aan de netbeheerder.

Kosteloos een slimme meter

Omdat de Nederlandse overheid huishoudens stimuleert om een slimme meter te installeren, vervangen netbeheerders op grote schaal gratis de bestaande meters door slimme meters.

Dus ook wanneer er wel een nieuwe meter moet komen, betekent dit niet altijd dat je deze zelf moet betalen.

Slimme meter voor opbrengst zonnepanelen

Laat ook zonnepanelen plaatsen op je dak of in de tuin om je eigen elektriciteit op te wekken. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

Nadeel 6: Zonnepanelen zijn nadelig voor het milieu

Het gebruiken van zonnepanelen zorgt niet voor uitstoot van CO2 en het heeft geen andere nadelige effecten op het milieu.

Het heeft juist het tegenovergestelde effect, je hoeft geen fossiele brandstoffen te gebruiken om je apparaten te gebruiken en je huis te verwarmen. Je gebruikt de zon als onuitputtelijke bron van energie.

Maar er is inderdaad een keerzijde. De productie en vervoer van zonnepanelen heeft impact op het milieu. Maar uit onderzoek blijkt dat na het gebruik van gemiddeld twee jaar de zonnepanelen de uitstoot door de productie hebben gecompenseerd.

En panelen gaan gemiddeld 25 jaar of langer mee, dus er zijn heel veel jaren om de impact door de productie te compenseren.

Nadeel 7: Er zit geen subsidie op zonnepanelen

Het klopt dat er geen landelijke subsidie meer is voor de aanschaf van zonnepanelen. Wel zijn er gemeenten die hiervoor subsidieregelingen aanbieden en speciale gunstige leningen verstrekken.

Omdat elke gemeente zelf mag bepalen welke maatregelen gesubsidieerd worden, is het verstandig om bij je eigen gemeente voor aanschaf te informeren of er subsidiemogelijkheden zijn en zo ja, welke.

Er is geen subsidie voor zonnepanelen

Wel aftrek van 21% btw

Er zit sinds 2023 geen btw meer op zonnepanelen en aanverwante apparatuur. Dit gaat toch om 21% wat een mooi financieel voordeel oplevert.

Offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten

Vind je de vele voordelen van zonnepanelen voldoende opwegen tegen de enkele nadelen? Vraag vooraf goed advies over de vele mogelijkheden bij zonnepanelen specialisten.

Vraag vandaag nog zonnepanelen offertes aan. Dit is gratis en vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten