Gewicht Zonnepanelen Per m² [Normale + Lichtgewicht Panelen]
Ga je zonnepanelen plaatsen? Dan denk je waarschijnlijk al snel aan het formaat en de ruimte op je dak. Het gewicht is echter ook belangrijk.
Hieronder lees je meer over het gewicht van de verschillende soorten zonnepanelen en wat je kunt bij te weinig draagkracht.
Inhoudsopgave
Hoe zwaar zijn standaard zonnepanelen?
Als er wordt gesproken over standaard zonnepanelen, dan worden polykristallijn en monokristallijn panelen met een aluminium frame in een standaard maat bedoeld. Deze zonnepanelen worden veruit het meest gekozen en geïnstalleerd.
Poly- en monokristallijn zonnepanelen wegen rond de 20 kilo per m². Dit is inclusief het frame, het onderstel en exclusief eventuele ballast.
Wat wegen dunne film zonnepanelen?
Flexibele dunne film panelen zijn een heel stuk lichter. Bij deze lichtgewicht zonnepanelen kun je uitgaan van 2 à 3 kilo per m². Een aanzienlijk verschil met de standaard poly- en monokristallijn panelen. De opbrengst van deze panelen is echter ook lager.
Meer over dunne film zonnepanelen lees je hier.
Vraag advies aan zonnepanelen specialisten over welke zonnepanelen (met welk gewicht) geschikt zijn voor jouw dak. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.
Heb je extra ballast nodig op een plat dak?
Plaats je zonnepanelen op een plat dak? Dan moet er rekening gehouden worden met extra ballast.
Gevoelig voor wind
Op een plat dak worden de zonnepanelen vaak schuin geplaatst. Soms op het zuiden en soms in een oost-west opstelling. Net wat de beste opbrengsten genereerd.
Doordat de zonnepanelen schuin omhoog staan, zijn pv-panelen wel een stuk gevoeliger voor wind. De wind komt er immers onder. Soms is een landscape opstelling het beste op een plat dak.
Extra ballast
Extra ballast is nodig om ervoor te zorgen dat de zonnepanelen niet weg kunnen waaien. De keuze valt hierbij vaak op grind of tegels. Hoeveel ballast er precies nodig is, hangt af van:
- De hoogte van je dak (hoe hoger, hoe meer ballast).
- De windzone van je woning.
Over het algemeen is er tussen de 20 en 40 kilo ballast nodig per m². In een ongunstig geval kan zelfs 50 kilo ballast per m² nodig zijn.
Totale gewicht per m²
- Een standaard formaat zonnepaneel weegt rond de 20 kilo per m².
- Op een plat dak is er waarschijnlijk tussen de 20 en 40 kilo ballast nodig per m².
- Per m² komt het totale gewicht dan uit tussen de 40 en 60 kilo.
Zonnepanelen op de dakkapel
Als een dakkapel voldoende gewicht kan dragen, kun je er zonnepanelen op plaatsen. Ook hierbij geldt: als het om een plat dak gaat, is er ballast nodig om de zonnepanelen goed vast te zetten. Voor de wat oudere dakkapellen zijn PV-panelen te zwaar.
Heb je een dakkapel met een schuin dak? Dan heb je geen ballast nodig en is de kans groter dat de dakkapel het gewicht van de zonnepanelen installatie kan dragen.
Is je dak geschikt voor het gewicht van zonnepanelen?
Hoe weet je of je dak geschikt is voor het gewicht van zonnepanelen? Het verschilt aanzienlijk of je een schuin of een plat dak hebt.
Plat dak
De meeste daken kunnen minimaal 63 kilo gewicht dragen per m². Dit is dus voldoende om zonnepanelen met ballast te dragen.
1. Sneeuw
Er wordt bij de berekeningen voor een zonnepanelensysteem echter ook rekening gehouden met sneeuw. Anders zou je in de problemen kunnen komen bij sneeuwval. Bijvoorbeeld als:
- je dak 65 kilo per m² kan dragen;
- je zonnepanelen met de bijbehorende ballast 60 kilo per m² wegen;
- er 15 kilo sneeuw per m² valt.
2. 20 kilo extra
Hierom wordt bij het berekenen van het gewicht van de installatie ook rekening gehouden met 20 kilo sneeuw per m². Zoveel sneeuw komt zelden voor, maar je moet er uiteraard wel op voorbereid zijn.
Bij de 40 tot 60 kilo per m² (van de zonnepanelen inclusief ballast) kan je dus nog 20 kilo optellen. Dan kom je uit op 60 tot 80 kilo benodigde draagkracht per m².
3. Schatting
Dit is uiteraard een grove schatting. Je weet pas precies waar je aan toe bent als je een zonnepanelen specialist voor je laat berekenen hoeveel je installatie zal wegen en wat de draagkracht van je dak is.
Schuin dak
Bij een schuin dak hoeft geen rekening gehouden te worden met extra ballast. Het gewicht blijft daarom ongeveer 20 kilo per m². Dit moet voor de meeste daken geen probleem zijn.
Laat het voor de zekerheid echter altijd beoordelen door een zonnepanelen specialist. Vraag hier gratis en vrijblijvend zonnepanelen offertes aan.
Gewicht tijdens de werkzaamheden
Houd er rekening mee dat het dak naast het zonnepanelensysteem, ook het lichaamsgewicht van de zonnepanelen specialisten moet kunnen dragen. Zowel bij het plaatsen, als bij eventueel onderhoud.
Wat moet je doen bij onvoldoende draagkracht?
Als je dak niet genoeg draagkracht heeft, heb je vier opties:
- Je ziet af van zonnepanelen.
- Je versterkt het dak (of vernieuwd het dak als er sprake is van een verouderd dak).
- Je kiest voor lichtgewicht zonnepanelen (helaas vaak minder opbrengst). Dan kom je waarschijnlijk uit op geïntegreerde zonnepanelen of dunne film zonnepanelen.
- Je plaatst de zonnepanelen in je tuin.
Geïntegreerde zonnepanelen
Heeft je dak niet veel draagkracht? Dan zijn geïntegreerde zonnepanelen een oplossing. Het geheel wordt hiermee aanzienlijk lichter.
Deze zonnepanelen zijn ook nog eens een stuk mooier, doordat de panelen verzonken liggen tussen je dakbedekking. Geïntegreerde zonnepanelen zie je regelmatig terug bij rieten daken.
Meer over geïntegreerde zonnepanelen lees je hier.
Zonnepanelen in de tuin als alternatief
Zonnepanelen op je dak niet mogelijk? Profiteer toch van de vele voordelen door een zonnepanelensysteem in je tuin te plaatsen.
Dit geeft je:
- Veel vrijheid qua oriëntatie (zuiden, oosten, noorden, westen) en hellingshoek (en dus een optimale opbrengst om te gebruiken voor bijvoorbeeld je (toekomstige) warmtepomp of airco).
- Betere opbrengsten (doordat de panelen minder warm worden).
In deze gids lees je alles wat je wilt weten over zonnepanelen op de grond.
Zonnepanelen offertes aanvragen
Benieuwd wat een zonnepanelensysteem precies kost voor jouw dak? Vraag hieronder geheel gratis en vrijblijvend offertes aan bij zonnepaneel specialisten.