Zonnepanelen

Gewicht Zonnepanelen

Ga je zonnepanelen plaatsen? Dan denk je waarschijnlijk al snel aan het formaat en de ruimte op je dak. Het gewicht is echter ook belangrijk.

Hoeveel weegt een zonnepaneel? Hoeveel extra gewicht komt daar nog bij? Wat kan je dak aan? Wat als je dak niet genoeg draagkracht heeft? Dit artikel helpt je op weg.

Vergelijk zonnepanelen specialisten

Ontvang offertes van erkende zonnepanelen specialisten, binnen 2 minuten aangevraagd.

Vraag zonnepanelen offertes aan ▸
Gratis en vrijblijvend

Wat wegen standaard zonnepanelen?

Als er wordt gesproken over standaard zonnepanelen, dan worden poly- en monokristallijn panelen met een aluminium frame bedoeld. Deze zonnepanelen worden veruit het meest gekozen en geïnstalleerd.

Poly- en monokristallijn zonnepanelen wegen rond de 20 kilo per vierkante meter. Dit is inclusief het frame en onderstel en exclusief eventuele ballast.

Hoeveel kg wegen poly en monokristallijn zonnepanelen?

Wat wegen dunne film zonnepanelen?

Flexibele dunne film panelen zijn een heel stuk lichter. Bij deze zonnepanelen kan je uitgaan van 2 à 3 kilo per m². Een aanzienlijk verschil. De opbrengst van deze panelen is echter ook lager.

Meer over dunne film zonnepanelen lees je hier.

Hoeveel kg weegt een dunne film zonnepaneel?

Extra ballast op een plat dak

Plaats je zonnepanelen op een plat dak? Dan moet er rekening gehouden worden met extra ballast.

Gevoelig voor wind

Op een plat dak worden de zonnepanelen schuin geplaatst. Zo haal je een hoger rendement.

Doordat de zonnepanelen schuin omhoog staan, zijn pv-panelen wel een stuk gevoeliger voor wind. De wind komt er immers onder.

Extra ballast

Extra ballast is nodig om ervoor te zorgen dat de panelen niet weg kunnen waaien. De keuze valt hierbij vaak op grind of tegels. Hoeveel ballast er precies nodig is, hangt af van:

 • De hoogte van je dak (hoe hoger, hoe meer ballast).
 • De windzone van je woning.

Over het algemeen is er tussen de 20 en 40 kilo ballast nodig per m². In een ongunstig geval kan zelfs 50 kilo ballast per m² nodig zijn.

Totale gewicht per m²

 • Een standaard zonnepaneel weegt rond de 20 kilo per m².
 • Op een plat dak is er waarschijnlijk tussen de 20 en 40 kilo ballast nodig per m².
 • Per m² komt het totale gewicht dan uit tussen de 40 en 60 kilo.

Zonnepanelen op de dakkapel

Als een dakkapel voldoende gewicht kan dragen, kan je er zonnepanelen op plaatsen. Ook hierbij geldt: als het om een plat dak gaat, is er ballast nodig om de zonnepanelen goed vast te zetten. Voor veel dakkapellen is dit te zwaar.

Heb je een dakkapel met een schuin dak? Dan heb je geen ballast nodig en is de kans groter dat de dakkapel het gewicht van de zonnepanelen installatie kan dragen.

Vergelijk zonnepanelen specialisten
100% Vrijblijvend - Vergelijk eenvoudig en snel meerdere specialisten

Is je dak geschikt voor het gewicht van zonnepanelen?

Hoe weet je of je dak geschikt is voor het gewicht van zonnepanelen? Het verschilt aanzienlijk of je een plat of een schuin dak hebt.

Plat dak

De meeste daken kunnen minimaal 63 kilo gewicht dragen per m². Dit is dus voldoende om zonnepanelen met ballast te dragen.

1. Sneeuw

Er wordt bij de berekeningen voor een zonnepanelen systeem echter ook rekening gehouden met sneeuw. Anders zou je in de problemen kunnen komen bij sneeuwval. Bijvoorbeeld als:

 • je dak 65 kilo per m² kan dragen
 • je zonnepanelen met de bijbehorende ballast 60 kilo per m² wegen
 • er 15 kilo sneeuw per m² valt.

Sneeuw dat voor extra gewicht op zonnepanelen zorgt

2. 20 kilo extra

Hierom wordt bij het berekenen van het gewicht van de installatie ook rekening gehouden met 20 kilo sneeuw per m². Zoveel sneeuw komt zelden voor, maar je moet er uiteraard wel op voorbereid zijn.

Bij de 40 tot 60 kilo per m² (van de zonnepanelen inclusief ballast) kan je dus nog 20 kilo optellen. Dan kom je uit op 60 tot 80 kilo benodigde draagkracht per m².

3. Schatting

Dit is uiteraard een grove schatting. Je weet pas precies waar je aan toe bent als je een zonnepanelen specialist voor je laat berekenen hoeveel je installatie zal wegen en wat de draagkracht van je dak is.

Schuin dak

Bij een schuin dak hoeft geen rekening gehouden te worden met extra ballast. Het gewicht blijft daarom ongeveer 20 kilo per m² . Dit moet voor de meeste daken geen probleem zijn.

Laat het voor de zekerheid echter altijd beoordelen door een zonnepanelen specialist.

Gewicht tijdens de werkzaamheden

Houd er rekening mee dat het dak naast het zonnepanelen systeem, ook het lichaamsgewicht van de installateurs moet kunnen dragen. Zowel bij het plaatsen, als bij eventueel onderhoud.

Wat als je dak niet genoeg draagkracht heeft?

Als je dak niet genoeg draagkracht heeft, heb je vier opties:

 • Je ziet af van zonnepanelen.
 • Je versterkt het dak (of vernieuwd het dak als er sprake is van een verouderd dak).
 • Je kiest een zonnepanelen systeem dat lichter is. Dan kom je waarschijnlijk uit op geïntegreerde zonnepanelen of dunne film zonnepanelen.
 • Je plaatst de zonnepanelen in je tuin.

Geïntegreerde zonnepanelen

Heeft je dak niet veel draagkracht? Dan zijn geïntegreerde zonnepanelen een goede oplossing. Het geheel wordt hiermee aanzienlijk lichter.

Deze zonnepanelen zijn ook nog eens een stuk mooier, doordat de panelen verzonken liggen tussen je dakbedekking. Geïntegreerde zonnepanelen zie regelmatig terug bij rieten daken.

Meer over geïntegreerde zonnepanelen lees je hier.

Zonnepanelen in de tuin als alternatief

Zonnepanelen op je dak niet mogelijk? Profiteer toch van de vele voordelen door een zonnepanelen systeem in je tuin te plaatsen.

Dit geeft je:

 • Veel vrijheid qua oriëntatie en hellingshoek (en dus een optimale opbrengst).
 • Een hoger rendement (doordat de panelen minder warm worden).

In dit artikel lees je alles wat je wilt weten over zonnepanelen op de grond.

Offertes aanvragen bij zonnepaneel specialisten

Benieuwd wat een zonnepanelen systeem precies kost voor jouw dak? Meer info over het gewicht en de mogelijkheden op jouw dak? Vraag geheel vrijblijvend offertes aan bij zonnepaneel specialisten.

Tip: Doe offerte aanvragen bij verschillende zonnepaneel specialisten. Zo krijg je een beter beeld van de mogelijkheden en kan je de adviezen en prijzen met elkaar vergelijken.

Vergelijk zonnepanelen specialisten

Ontvang offertes van erkende zonnepanelen specialisten, binnen 2 minuten aangevraagd.

Vraag zonnepanelen offertes aan ▸
Gratis en vrijblijvend