Zonnepanelen

Verwarmen met Airco op Zonnepanelen

Wil je meer gebruik maken van je overtollige zonne-energie of juist energiezuinig koelen en verwarmen? Dan zijn zonnepanelen met een airconditioner een gouden combi.

Lees hieronder meer over de voordelen en de werking van combi.

Vergelijk zonnepanelen specialisten

Ontvang offertes van erkende zonnepanelen specialisten, binnen 2 minuten aangevraagd.

Vraag zonnepanelen offertes aan ▸
Gratis en vrijblijvend

Verwarmen met airco

De airco staat vooral bekend als apparaat waarmee je koelt. Wat veel mensen niet weten is dat je met veel airco modellen ook kunt verwarmen.

Een airco wordt ook wel een lucht/lucht warmtepomp genoemd. De buitenlucht wordt gebruikt om de warmte te onttrekken of juist af te geven. In plaats van wordt er geen cv-water verwarmd zoals bij een lucht/water, maar wordt er warme lucht verspreid in huis.

In bijvoorbeeld Zweden, Canada en de Verenigde Staten is het normaal om je huis te verwarmen met warme lucht in plaats van centrale verwarming via radiatoren.

Een airco bestaat uit een binnenunit en buitenunit (split) of uit enkel een binnenunit met luchtkanalen (monoblock). Hier lees je meer over onder het kopje ‘Soorten airco’s die kunnen verwarmen’.

Airco op zonnepanelen laten werken

Werking

Bij het koelen wordt er warmte uit de kamer onttrokken. Als je warme lucht in huis wilt, draait het systeem zich om en wordt er warmte onttrokken uit de buitenlucht en omgezet in warme lucht voor in huis.

Hier lees je meer over de werking van een airco.

Kies ook voor zonnepanelen bij je airco. Vraag hier gratis offertes aan voor zonnepanelen. Voor airconditioner offertes kun je hier terecht.

Waarom zou je zonnepanelen combineren met een airco?

Er zijn enkele goede redenen om voor een zonnepanelen te kiezen om je airco te laten werken.

1. Salderingsregeling loopt af

Doordat de salderingsregeling afloopt is het interessanter om je zelf opgewekte stroom te gebruiken. Als je veel opwekt op bepaalde momenten en dit saldeert wordt het in de toekomst minder interessant om zonnepanelen te hebben.

Vanaf 2023 wordt het salderen afgebouwd tot je 2031 niets meer ontvangt voor het terugleveren.

Door zelf het stroom te gebruiken kun je toch besparen op je energierekening. Het te veel aan opgewekte stroom kun je bijvoorbeeld gebruiken voor elektrische vloerverwarming, warmtepomp en ook dus een airconditioner.

2. Koelen én verwarmen

Met een airco kun je in de winter je huis verwarmen en in de zomer koelen. Zo haal je meer uit de investering van de airconditioner.

Kun je zonnepanelen direct aansluiten op airconditioner?

Het is sterk af te raden om een zonnepanelen systeem direct aan te sluiten op een airconditioner.

Door de dal en piekmomenten van de zonnepanelen is de aanvoer van genoeg stroom de gehele dag door niet te garanderen. Per oriëntatie ligt het piekmoment op verschillende momenten.

Zonnepanelen voor elektra voor onder andere airconditioner

Zuid opstelling: Als je bijvoorbeeld zonnepanelen op het Zuiden hebt krijg je hoogste opbrengst aan het eind van de middag tot halverwege de middag.

Oost-west opstelling: Bij zonnepanelen op het Oosten en Westen krijg je ‘s ochtends uit het oosten zonne-energie en ‘s avonds uit het westen zonne-energie.

Noorden: Een opstelling die niet veel gekozen wordt. Maar bij de juiste hellingshoek leveren zonnepanelen op het Noorden ook stroom. Zonnepanelen op het Noorden leveren een groot deel van de dag een beetje stroom.

Door de piekmomenten is het lastig om de hele dag of op de gewenste momenten de airco direct te laten draaien op zonnestroom.

Het is daarom aan te te raden om de omvormer of micro-omvormers van een zonnepanelen systeem op het net aan te sluiten.

Zo kan de zonnestroom ook worden gebruikt voor apparatuur, anders dan de airco. Als je de airco wilt gebruiken bij te weinig zonne-energie opbrengst is dat ook gewoon mogelijk via netstroom.

Thuisaccu

Omdat de meeste opbrengst van zonnepanelen vaak op de momenten is dat veel mensen niet thuis zijn is een thuisaccu een interessante investering.

Een thuisaccu wordt ook steeds interessanter doordat de salderingsregeling wordt afgebouwd.

Een thuisaccu slaat de niet gebruikte zonnestroom op en kan op een later tijdstip op de dag gebruikt worden voor bijvoorbeeld je airco, elektrische vloerverwarming of (hybride) warmtepomp.

Thuisaccu voor opslag elektriciteit voor gebruik van airco.

Vergelijk zonnepanelen specialisten
100% Vrijblijvend - Vergelijk eenvoudig en snel meerdere specialisten

Soorten airco’s die kunnen verwarmen

Er zijn verschillende soorten airconditioners die kunnen verwarmen.

Hieronder een overzicht.

Split airco: Met een split heb je een buitenunit en één of meerdere binnenunits. Een airco met twee binnenunits wordt ook wel een duo-split genoemd. Met drie of meer binnenunits wordt een multi-split genoemd.

Vaste monoblock airco: Bij een (vaste) monoblock airco heb je enkel een binnenunit en geen buitenunit. De warmte voor in huis wordt onttrokken uit te buitenlucht via luchtkanalen.

Hoe zorg ik met mijn zonnepanelen voor stroom voor mijn airconditioner?

Hoe het systeem van de zon tot aan de airco werkt lees je hieronder…

1. De zonnepanelen zet de zonne-energie om in gelijkstroom.

2. Dit gelijkstroom wordt door een centrale omvormer of micro-omvormers omgezet in wisselstroom.

3. De wisselstroom wordt gebruikt om onder andere de airco units te laten werken.

Financiële deel

Hoe zit het financiële plaatje er gemiddeld uit? Hieronder lees je meer over de kosten van een airco, zonnepanelen en de eventuele subsidies.

Kosten zonnepanelen

In het overzicht hieronder zie je de kosten voor verschillende zonnepanelen systemen, exclusief btw en inclusief montage.

Zonnepanelen systeem Kosten
(na aftrek subsidie)
10 panelen €4.550
16 panelen €7.200
20 panelen €9.500

Kosten airco systemen

Hieronder zie je gemiddelde kosten voor airco systemen inclusief btw en montage.

Airco systeem Kosten
(inclusief montage)
Single split €1.500
Multi-split €2.100
Vaste monoblock €1.400

Zit er subsidie op een airco?

Nee. Er zit op een airco (lucht/lucht warmtepomp) geen subsidie. Het maakt niet deel van de ISDE waarmee je wel andere soorten warmtepompen zoals een lucht/water of grond/water warmtepomp mee kunt subsidiëren.

Krijg ik subsidie op zonnepanelen?

Nee, ook op zonnepanelen zit er geen subsidie. Alleen voor grotere bedrijven is er subsidie beschikbaar, maar niet als particuliere huiseigenaar.

Wel kun je bij aanschaf de btw aftrekken.

Aftrek van btw

Als je zonnepanelen koopt kun je de btw van 21% terugvragen. Dit is ook een vorm van een subsidie.

Koop je bijvoorbeeld een zonnepanelen systeem van 10 panelen betaal je gemiddeld €5.500 inclusief btw. Trek je de 21% hier van af, dan kom je op €4.550. Een besparing van ongeveer €950 door de aftrekregeling.

Offertes aanvragen

Vraag nu vrijblijvend en gratis offertes aan voor zonnepanelen en airconditioners.

Hier kun je terecht op KoelerHuis om offertes te vergelijken van airconditioner specialisten.

Voor zonnepanelen kun je hier terecht op WarmerHuis.nl

Vergelijk zonnepanelen specialisten

Ontvang offertes van erkende zonnepanelen specialisten, binnen 2 minuten aangevraagd.

Vraag zonnepanelen offertes aan ▸
Gratis en vrijblijvend