Buitenunit Warmtepomp {Werking + Wegwerken}

Sommige warmtepompen maken gebruik van een buitenunit. Maar waar plaats je die? Heb je een vergunning nodig? En, hoe zit het met het geluid?

Hieronder lees je er meer over.

Snel warmtepomp offertes vergelijken?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is een buitenunit van een warmtepomp?

Een buitenunit is het deel van de warmtepomp dat buiten staat.

Een lucht/water of lucht/lucht (airco) warmtepomp gebruikt omgevingslucht als basis voor de verwarming van het huis. De buitenunit haalt lucht uit de omgeving en geeft dit door aan de binnenunit die het verder verwarmt.

Split of monoblock buitenunit

Er zijn twee varianten van een lucht/water warmtepomp. Een split systeem of een monoblock uitvoering.

Split systeem

Een warmtepomp splitsysteem werkt als volgt: Een split systeem bestaat uit een binnen- en een buitenunit die met elkaar verbonden zijn door leidingen en samenwerken om het huis te verwarmen. In de buitenunit zit de compressor, verdamper en het expansieventiel. In de binnenunit zit de condensor.

Monoblock lucht/water warmtepomp

De monoblock lucht/water warmtepomp bestaat uit alleen een buitenunit. Alle onderdelen die nodig zijn voor de werking van de warmtepomp bevinden zich in de buitenunit.

Wat is een buitenunit van een warmtepomp?

Wat is de prijs van een warmtepomp buitenunit?

Bij een split warmtepomp maakt de buitenunit deel van het warmtepompsysteem, bij een monoblock warmtepomp is het buitendeel de gehele warmtepomp. Door de verschillende systemen zie je ook de verschillen in prijs.

Hieronder vind je de gemiddelde prijzen voor een buitenunit. Deze prijzen zijn inclusief btw, maar exclusief plaatsing en subsidie.

Soort warmtepomp Prijs
Buitenunit (onderdeel split) €1.350
Monoblock warmtepomp (buiten) €6.000

Waar plaats je de buitenunit?

Voor een zo hoog mogelijk rendement en een optimale werking is het belangrijk dat de buitenunit beschikking heeft over een stabiele luchtaanvoer. Dat betekent dat de buitenunit zoveel mogelijk vrij moet staan.

Ook is de beschikbare ruimte soms een factor, buitenunits worden vooral in de tuin geplaatst, maar steeds vaker zie je ze op het dak of aan de gevel.

Een ander punt om aan te denken is de afstand tot de leidingen van het cv-systeem. De buitenunit zo dicht mogelijk bij de leidingen plaatsen zorgt voor een beter rendement.

Let ook op de volgende aandachtspunten:

1. Afstand tot de erfgrens

Hoe ver de buitenunit van de erfgrens mag of moet staan heeft te maken met het geluid. Om te voldoen aan de regels wordt het geluid gemeten op de erfgrens. Geluid neemt snel af naarmate de afstand tot de bron groter is, dus dit kan een belangrijke factor zijn bij het bepalen van de plaats voor de buitenunit.

2. Afstand tot de binnenunit

Voor een optimaal rendement mag de afstand tussen de binnenunit en buitenunit niet te groot zijn. Een maximale afstand van 20 meter wordt als richtlijn aangehouden. Wanneer de beide units verder uit elkaar worden geplaatst gaat er teveel warmte verloren.

Als de buitenunit verder dan 20 meter van de binnenunit moet staan, bijvoorbeeld vanwege ruimtegebrek of geluidsoverlast, is het verstandig de leidingen goed te isoleren.

3. Buitenunit op het dak

De buitenunit op het (plat) dak plaatsen is een optie die de laatste jaren aan populariteit wint. Vanwege de leidingen van het cv-systeem die bij nieuwere huizen steeds vaker op zolder zitten, maar ook omdat het mooier is en het geluidsoverlast kan verminderen.

Waar kun je een warmtepomp buitenunit plaatsen?

Kun je een buitenunit binnen plaatsen?

Wil je liever je buitenunit binnen plaatsen, in bijvoorbeeld de schuur, garage, kruipruimte of kelder? Helaas is dit niet verstandig.

De circulatie is niet voldoende waardoor het of te koud of te warm wordt in de ruimte.

Laat een buitenunit en binnenunit professioneel plaatsen. Vraag hier gratis offertes aan bij warmtepomp specialisten.

Kan een buitenunit op een schuin dak?

Een buitenunit op een plat dak is een populaire plek.

Maar is het ook mogelijk op een schuin dak? Ja, het is het mogelijk om met een speciaal frame de buitenunit op een schuin dak te plaatsen.

Er zijn systemen waarbij de buitenunit liggend op het schuine dak ligt en frames waarbij de buitenunit rechtop staat. Hieronder zie je de voorbeelden.

Warmtepomp buitenunit op schuin dak die rechtop staat

Warmtepomp plat op het schuine dak

Warmtepomp rechtop op een schuin dak

Heb je een vergunning nodig voor de buitenunit?

In sommige gevallen is er een vergunning nodig om een buitenunit te mogen plaatsen. Ook kan er sprake zijn van een meldingsplicht.

Een vergunning is nodig in de volgende gevallen:

  • Als je woont in een monument of beschermd stadsgezicht;
  • Wanneer de buitenunit goed zichtbaar is;
  • Als de buitenunit hoger is dan 1 meter.

Een meldingsplicht geldt als de warmtepomp een drijfkracht van 5 kW of hoger heeft. Melding maken kan bij de gemeente en doe je vooraf of nadat de warmtepomp is geïnstalleerd.

Meer informatie over vergunningen vind je bij het Omgevingsloket van de overheid.

Geluid van buitenunit

Het is onvermijdelijk dat een buitenunit geluid maakt.

Hoeveel geluid precies, dat hangt af van:

Het toerental van de ventilator en de compressor bepalen samen het vermogen en veroorzaken 99% van het geluid. Trillingen en andere draaiende onderdelen veroorzaken het overige geluid.

Geluid kan een probleem zijn als je in dicht op de buren zit.

Eisen en regelgeving

Vanaf 1 april 2021 gelden nieuwe regels voor het maximale geluid voor warmtepompen met een buitenunit. Het geluid wordt gemeten op de erfgrens en mag overdag (van 7:00 tot 19:00) maximaal 45 dB zijn en ’s nachts (tussen 19:00 en 7:00) 40 dB.

Geluidsvermogen en geluidsdruk

Twee eigenschappen die een belangrijke rol spelen bij het voldoen aan de regels zijn geluidsvermogen en geluidsdruk.

1. Geluidsvermogen

Met het geluidsvermogen wordt de hoeveelheid geluid die de warmtepomp produceert bedoeld. Dit wordt vlak naast de warmtepomp gemeten.

De EU-regelgeving voor energie gerelateerde producten bepaalt het volgende over het geluidsvermogen:

  • Een warmtepomp tot 6 kW een maximaal geluidsvermogen mag hebben van 65 dB;
  • Voor warmtepompen tot 12 kW geldt een maximum van 70 dB.

Ook vereisen de regels dat de warmtepomp moet zijn voorzien van een CE-label waar (onder andere) het geluidsvermogen duidelijk op aangegeven staat.

Sommige warmtepomp specialisten raden aan om een warmtepomp te kiezen met een iets hoger vermogen dan nodig, zodat de pomp minder voluit hoeft te draaien.

2. Geluidsdruk

Geluidsdruk wil zeggen hoe hard het geluid ervaren wordt. Hierbij is de afstand van de ontvanger tot de warmtepomp van belang: hoe dichter je bij de warmtepomp staat hoe harder je het geluid ervaart.

Ook de plaatsing speelt mee. Als de warmtepomp vlak naast een muur staat of in een hoek dan wordt het geluid sterker doordat het weerkaatst.

Geluidsdruk verminderen

  • Kies de opstelling zo dat de buitenunit vrij staat en het geluid weg kan;
  • Hoe groener je tuin is hoe minder weerkaatsing, hardere oppervlakken zoals een muur veroorzaken meer weerkaatsing dan een struik of heg.

1. Omkasting tegen geluid

Een omkasting is een ombouw om de warmtepomp, gemaakt van geluidsisolerend materiaal waardoor het geluid vermindert zonder dat het rendement er op achteruit gaat.

2. Voorkom trillingen

Trillingen zijn verantwoordelijk voor een deel van het geluid. Trillingen voorkom je door flexibele leidingen te gebruiken en rubberen dempers te plaatsen tussen warmtepomp en de ondergrond.

3. Overweeg een buffervat

Naast een manier om de levensduur van de warmtepomp te verlengen, kan een buffervat geluidsoverlast tegengaan. Het buffervat zorgt voor een stabiele voorraad warm water zodat de warmtepomp minder vaak op vol vermogen hoeft te draaien.

4. Warmtepompen met een nachtstand

Sommige warmtepompen hebben een nachtstand of een zogenaamde stille modus. Deze stand kun je inschakelen zodat de buitenunit ’s nachts minder geluid maakt.

Hoe werk je een buitenunit weg?

Een buitenunit van een airco of warmtepomp wordt niet als het meest esthetisch beschouwd. Daarom werken veel huiseigenaren de buitenunit graag weg. Ook helpt het wegwerken van de buitenunit tegen de hitte van de zon of tegen winterweer.

Het wegwerken kan op meerdere manieren.

1. Omkasting

De meest snelle manier is om een omkasting om de buitenunit te zetten. Zo krijg je een box die beter bij je tuin/huis past en ook nog eens het geluid dempt.

Omkasting tegen geluid en als camouflage

2. Scherm

Naast een omkasting om de hele unit, kun je er ook een scherm voor zetten. Dit is wat voordeliger dan een omkasting, waarmee je wel zorgt dat de buitenunit niet in het gezichtsveld staat.

Een scherm kan je van verschillende materialen maken of kopen. Bijvoorbeeld een bamboescherm (zoals op de foto hieronder) of een gaaspaneel met klimop.

Naast het scherm kun je natuurlijk een omkasting om de buitenunit plaatsen tegen het geluid. Het blijft ook belangrijk dat de buitenunit van de warmtepomp vrijuit kan blazen.

Bamboescherm voor buitenunit

3. Hagen

Naast schermen kun je voor geheel voor groen gaan en hagen planten. Uiteraard kun je alsnog een omkasting over de buitenunit plaatsen tegen de geluidsdruk.

Buitenunit warmtepomp wegwerken met groen

Offertes aanvragen bij warmtepomp specialisten

Laat je goed adviseren voordat je een warmtepomp aanschaft. Welk systeem past bij je situatie. Vraag advies aan warmtepomp specialisten.

Vraag hieronder gratis en vrijblijvend offertes bij warmtepomp specialisten.

Vergelijkbare berichten