Geen categorie

Buitenunit Warmtepomp

Sommige warmtepompen maken gebruik van een buitenunit. Maar waar plaats je die? Heb je een vergunning nodig? En, hoe zit het met het geluid?

Hieronder lees je er meer over.

Snel Warmtepomp Offertes Vergelijken?
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd

Wat is een buitenunit van een warmtepomp?

Een buitenunit is het deel van de warmtepomp dat buiten staat.

Een lucht/water of lucht/lucht (airco) warmtepomp gebruikt omgevingslucht als basis voor de verwarming van het huis. De buitenunit haalt lucht uit de omgeving en geeft dit door aan de binnenunit die het verder verwarmt.

Split of monoblock buitenunit

Er zijn twee varianten van een lucht/water warmtepomp. Een split systeem of een monoblock uitvoering.

Split systeem

Een split systeem bestaat uit een binnen- en een buitenunit die met elkaar verbonden zijn door leidingen en samenwerken om het huis te verwarmen. In de buitenunit zit de compressor, verdamper en het expansieventiel. In de binnenunit zit de condensator.

Monoblock lucht/water warmtepomp

De monoblock lucht/water warmtepomp bestaat uit alleen een buitenunit. Alle onderdelen die nodig zijn voor de werking van de warmtepomp bevinden zich in de buitenunit.

Waar plaats je de buitenunit?

Voor een zo hoog mogelijk rendement en een optimale werking is het belangrijk dat de buitenunit beschikking heeft over een stabiele luchtaanvoer. Dat betekent dat de buitenunit zoveel mogelijk vrij moet staan.

Ook is de beschikbare ruimte soms een factor, buitenunits worden vooral in de tuin geplaatst, maar steeds vaker zie je ze op het dak of aan de gevel.

Een ander punt om aan te denken is de afstand tot de leidingen van het cv-systeem. De buitenunit zo dicht mogelijk bij de leidingen plaatsen voorkomt dat er veel nieuwe leidingen gelegd moeten worden.

Let ook op de volgende aandachtspunten:

1. Afstand tot de erfgrens

Hoe ver de buitenunit van de erfgrens mag of moet staan heeft te maken met het geluid. Om te voldoen aan de regels wordt het geluid gemeten op de erfgrens. Geluid neemt snel af naarmate de afstand tot de bron groter is, dus dit kan een belangrijke factor zijn bij het bepalen van de plaats voor de buitenunit.

2. Afstand tot de binnenunit

Voor een optimaal rendement mag de afstand tussen de binnenunit en buitenunit niet te groot zijn. Een maximale afstand van 20 meter wordt als richtlijn aangehouden. Wanneer de beide units verder uit elkaar worden geplaatst gaat er teveel warmte verloren.

Als de buitenunit verder dan 20 meter van de binnenunit moet staan, bijvoorbeeld vanwege ruimtegebrek of geluidsoverlast, is het verstandig de leidingen goed te isoleren.

3. Buitenunit op het dak

De buitenunit op het dak plaatsen is een optie die de laatste jaren aan populariteit wint. Vanwege de leidingen van het CV-systeem die bij nieuwere huizen steeds vaker op zolder zitten, maar ook omdat het mooier is en het geluidsoverlast kan verminderen.

Heb je een vergunning nodig voor de buitenunit?

In sommige gevallen is er een vergunning nodig om een buitenunit te mogen plaatsen. Ook kan er sprake zijn van een meldingsplicht.

Een vergunning is nodig in de volgende gevallen:

  • Als je woont in een monument of beschermd stadsgezicht
  • Wanneer de buitenunit goed zichtbaar is
  • Als de buitenunit hoger is dan 1m

Een meldingsplicht geldt als de warmtepomp een drijfkracht van 5 kW of hoger heeft. Melding maken kan bij de gemeente en doe je vooraf of nadat de warmtepomp is geïnstalleerd.

Meer informatie over vergunningen vind je bij het Omgevingsloket van de overheid.

Vergelijk Vrijblijvend Warmtepomp Specialisten
100% Vrijblijvend - Vergelijk eenvoudig en snel meerdere specialisten

Geluid van buitenunit

Het is onvermijdelijk dat een buitenunit geluid maakt.

Hoeveel geluid precies, dat hangt af van:

  • Het type
  • Het merk
  • En het vermogen.

Het toerental van de ventilator en de compressor bepalen samen het vermogen en veroorzaken 99% van het geluid. Trillingen en andere draaiende onderdelen veroorzaken het overige geluid.

In een dichtbevolkt land als Nederland kan geluid een probleem zijn. Daarom is het raadzaam om hier goed over na te denken bij de aanschaf van een warmtepomp.

Eisen en regelgeving

Vanaf 1 april 2021 gelden nieuwe regels voor het maximale geluid voor warmtepompen met een buitenunit. Het geluid wordt gemeten op de erfgrens en mag overdag (van 7:00 tot 19:00) maximaal 45 dB zijn en ’s nachts (tussen 19:00 en 7:00) 40 dB.

Geluidsvermogen en geluidsdruk

Twee eigenschappen die een belangrijke rol spelen bij het voldoen aan de regels zijn geluidsvermogen en geluidsdruk.

1. Geluidsvermogen

Met het geluidsvermogen wordt de hoeveelheid geluid die de warmtepomp produceert bedoeld. Dit wordt vlak naast de warmtepomp gemeten.

De EU-regelgeving voor energie gerelateerde producten bepaalt dat

  • Een warmtepomp tot 6 kW een maximaal geluidsvermogen mag hebben van 65 dB
  • Voor warmtepompen tot 12 kW geldt een maximum van 70 dB.

Ook vereisen de regels dat de warmtepomp moet zijn voorzien van een CE-label waar (onder andere) het geluidsvermogen duidelijk op aangegeven staat.

Sommige warmtepomp specialisten raden aan om een warmtepomp te kiezen met een iets hoger vermogen dan nodig, zodat de pomp minder voluit hoeft te draaien.

2. Geluidsdruk

Geluidsdruk wil zeggen hoe hard het geluid ervaren wordt. Hierbij is de afstand van de ontvanger tot de warmtepomp van belang: hoe dichter je bij de warmtepomp staat hoe harder je het geluid ervaart.

Ook de plaatsing speelt mee. Als de warmtepomp vlak naast een muur staat of in een hoek dan wordt het geluid sterker doordat het weerkaatst.

Geluidsdruk verminderen

  • Kies de opstelling zo dat de buitenunit vrij staat en het geluid weg kan
  • Hoe groener je tuin is hoe minder weerkaatsing, hardere oppervlakken zoals een muur veroorzaken meer weerkaatsing dan een struik of heg

1. Omkasting tegen geluid

Een omkasting is een ombouw om de warmtepomp, gemaakt van geluidsisolerend materiaal waardoor het geluid vermindert zonder dat het rendement er op achteruit gaat.

Bijkomend voordeel: De buitenunit is beter beschermd en gaat er iets strakker uitzien.

2. Voorkom trillingen

Trillingen zijn verantwoordelijk voor een deel van het geluid. Trillingen voorkom je door flexibele leidingen te gebruiken en rubberen dempers te plaatsen tussen warmtepomp en de ondergrond.

3. Overweeg een buffervat

Naast een manier om de levensduur van de warmtepomp te verlengen, kan een buffervat geluidsoverlast tegengaan. Het buffervat zorgt voor een stabiele voorraad warm water zodat de warmtepomp minder vaak op vol vermogen hoeft te draaien.

4. Warmtepompen met een nachtstand

Sommige warmtepompen hebben een nachtstand of een zogenaamde stille modus. Deze stand kun je inschakelen zodat de buitenunit ’s nachts minder geluid maakt.

Offertes aanvragen bij warmtepomp specialisten

Laat je goed adviseren voordat je een warmtepomp aanschaft.

Iedere warmtepomp specialist heeft een eigen aanpak en visie dus vraag advies en meerdere offertes aan zodat je goed geïnformeerd bent als je een keuze gaat maken.

Snel Warmtepomp Offertes Vergelijken?
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd