Warmtepomp bij Winterse Vrieskou

Ook in de winter verzekerd zijn van duurzame verwarming? Geen probleem.

Warmtepompen blijven zelfs in de koudste winters hun werk doen. Hoe dat zit, lees je hieronder.

Snel warmtepomp offertes vergelijken?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Werkt een warmtepomp in de winter?

Eén van de meest hardnekkige misverstanden is dat warmtepompen in de winter niet goed werken.

Niets is minder waar.

Warmtepompen kunnen zelfs in de winter, bij buitentemperaturen rond en zelfs flink onder het vriespunt genoeg energie uit de bodem, het grondwater of uit de lucht halen.

Waar wel een kern van waarheid in zit:

In de winter zijn warmtepompen iets minder efficiënt en ligt het rendement lager. Dat komt omdat een warmtepomp in de winter harder moet werken en daardoor meer energie verbruikt. Vergelijk het met de werking van een koelkast op een zeer warme dag.

COP van de warmtepomp

Het rendement van warmtepompen wordt uitgedrukt in COP (Coefficient of Performance).

COP van een warmtepomp: Dit is een getal dat aangeeft wat de verhouding is tussen de hoeveelheid geproduceerde warmte en de hoeveelheid gebruikte energie.

Het ‘probleem’ met COP? Het is slechts een momentopname. COP geeft het rendement over een bepaalde maand aan en levert een scheef beeld op omdat het rendement (en dus ook het COP) in de wintermaanden lager ligt door het hogere energieverbruik.

SCOP van de warmtepomp: Een andere, betere manier om het rendement te beoordelen is door te kijken is naar het SCOP (Seasonal Coefficient of Performance), ook wel SPF (Seasonal Performance Factor) genoemd. Dit getal geeft het gemiddelde rendement over een heel jaar aan en geeft een realistischer beeld van het rendement omdat de invloeden van alle seizoenen er in is verwerkt.

SCOP en COP van een warmtepomp

Wat is de COP in de winter?

De COP van een warmtepomp is in de winter lager dan in de zomer.

  • In de zomer kan een warmtepomp een COP hebben van wel 6 tot 7.
  • In de winter zakt deze, naar ongeveer 2 tot 3.

Ook al is de COP een paar stappen lager, het is nog steeds beter dan een hoge kwaliteit HR-ketel die het jaar rond een COP heeft van hoogstens 1.

Verschil in rendement tussen verschillende warmtepompen

De werking van alle warmtepompen is vergelijkbaar. Alle warmtepompen verzamelen energie uit een bron, zetten dit om in warmte en geven dit af aan het verwarmingssysteem.

Maar de warmtepompen gebruiken wel andere soorten warmtebronnen en daarom is het effect wat de winterse temperaturen hebben op de werking en het rendement van de warmtepomp dan ook verschillend.

Het goede nieuws is dat de warmte die uit de bodem, het grondwater of uit de omgevingslucht wordt gehaald niet warmer hoeft te zijn dan de temperatuur in huis. Ook bij koudere temperaturen kan een warmtepomp genoeg warmte uit de omgeving halen.

Werkt een lucht/water warmtepomp in de winterkou?

Lucht/water warmtepompen onttrekken energie uit omgevingslucht, in de warmtepomp komt dit in contact met een koudemiddel dat ervoor zorgt dat warmte vrijkomt die wordt afgegeven aan het verwarmingssysteem.

De temperatuur van het koudemiddel is altijd lager is dan die van de buitenlucht. Daarom kan de warmtepomp bij buitentemperaturen tot -20 °C voorzien in de gewenste hoeveelheid warmte.

Omdat de lucht sterk kan afkoelen bij lagere temperaturen kost het wel meer energie om dezelfde hoeveelheid warmte te blijven leveren.

Grond/water en water/water warmtepomp in de winter

Grond/water en water/water warmtepompen hebben warmte uit de bodem of uit grond- of oppervlaktewater nodig om warmte van te kunnen maken.

De grond/water warmtepomp (ook wel geothermische warmtepomp genoemd) is er in twee varianten, een variant die gebruikt maakt van een horizontaal buizensysteem of een uitvoering met een verticaal buizensysteem.

Het verticale systeem heeft het minst last van koude temperaturen omdat de lussen vrij diep de grond in gaan. Horizontale leidingen gaan maximaal 1.5 meter de grond in.

De temperatuur in de bodem en van het grondwater heeft vrij weinig last van temperatuurschommelingen en is daardoor vrij constant. Gemiddeld is de temperatuur van de bodem ongeveer 7 °C. De gemiddelde temperatuur van het grondwater ligt op 10 °C à 15 °C.

Door deze constante temperatuur geeft een bodem/water warmtepomp het hoogste rendement in de winter, en dan met name de variant met het verticale leidingsysteem.

Het nadeel is dat deze warmtepompen duurder zijn in aanschaf en alleen kunnen worden geplaatst bij nieuwbouwhuizen.

De oplossing: Een hybride warmtepomp

Als de warmtevraag in de winter toch hoger is dan de warmtepomp aan kan, kan een hybride systeem een oplossing zijn.

Laat een warmtepomp specialist berekenen of een all-electric warmtepomp (zonder back-up van de HR-ketel) mogelijk is of dat een hybride vorm de beste optie is.

In een hybride systeem werken warmtepomp en HR-ketel samen om altijd te kunnen blijven voldoen aan de warmtevraag. Op extreem koude dagen springt de HR-ketel bij. Zo ben je altijd verzekerd van een warm huis.

Zorg wel voor een redelijke isolatie. Dat betekent dat het dak, de muren en de vloer isoleert tot een niveau dat de hybride warmtepomp het grootste deel van het jaar kan werken.

In een slecht geïsoleerd huis en vaak oude woningen gaat veel warmte verloren waardoor de warmtepomp een lager rendement haalt en het niet altijd mogelijk is om voldoende te verwarmen.

Dat komt omdat een warmtepomp water levert met een maximumtemperatuur van 45°C tot 55°C terwijl een HR-ketel water van een hogere temperatuur (zo’n 60°C tot 80°C) levert.

Hoe maak je een warmtepomp winterklaar?

Om te zorgen dat de buitenunit van een lucht/water warmtepomp de winter goed doorkomt is het verstandig om voor de winter begint een aantal maatregelen te treffen.

  1. Houd de roosters van de warmtepomp vrij zodat de luchttoevoer altijd goed blijft. Als het flink gesneeuwd heeft of na een storm kan de toevoer worden geblokkeerd door bladeren of sneeuw.
  2. Houd het gebied rondom de warmtepomp vrij van sneeuw en ijs. Let ook op dat ijs of sneeuw dat op de buitenunit terecht komt niet blijft liggen, dit kan ervoor zorgen dat de pomp uitvalt.
  3. Een teveel aan smeltwater kan schade veroorzaken. Zorg voor een goede afvoer en voorkom dat het smeltwater en ijs zich ophoopt onder buitenunit.
  4. Stel voordat de vorst komt al de gewenste temperatuur in (via een app of rechtstreeks op de warmtepomp), zo heeft het systeem voldoende tijd om de temperatuur te kunnen leveren op het moment dat het nodig is. Dit kan soms een tijdje duren. Laat de warmtepomp ook dag en nacht op een constante temperatuur je huis verwarmen.

Warmtepomp winterklaar maken

Offertes aanvragen bij warmtepomp specialisten

Laat je adviseren door warmtepomp specialisten om je te adviseren over de juiste warmtepomp.

Vraag hieronder nú warmtepomp offertes aan. 100% gratis en vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten