Zonnepanelen

Zonnepanelen met Micro Omvormers

De energie die je met je zonnepanelen opwekt, kan niet direct voor je apparaten in huis gebruikt worden. De energie moet eerst omgevormd worden.

Een zonnepaneel kan via een omvormer in huis of via een micro-omvormer bij de zonnepanelen op het dak omgezet worden in bruikbare energie.

In dit artikel gaat het over de micro-omvormer. Hier lees je meer over wat een micro-omvormer is en wat de verschillen zijn met een normale omvormer.

Vergelijk zonnepaneel specialisten
Vraag Gratis Offertes Aan
>Geheel vrijblijvend<

Wat is een micro omvormer?

Een micro omvormer is, zoals de naam al doet vermoeden, een kleine omvormer. Deze omvormer wordt aan één zonnepaneel gekoppeld.

Bij een systeem met micro omvormers krijgt ieder zonnepaneel zijn eigen omvormer.

De energie gaat direct via een kabel van de micro omvormer naar de meterkast wat je bijvoorbeeld kunt gebruiken om mee te koken of je huis te verwarmen. Er is dus geen grote centrale omvormer nodig.

Verder werkt een micro omvormer net als andere omvormers. Het zet de energie die de zonnepanelen opwekken om in wisselstroom. Wisselstroom is de stroom die we in huis gebruiken.

Uitzondering: over het algemeen wordt een micro omvormer gebruikt voor één zonnepaneel. Er zijn echter uitzonderingen waarbij twee zonnepanelen worden aangesloten op dezelfde micro omvormer.

Over de juiste opstelling kan een zonnepaneel specialist je advies geven. Vraag hier gratis zonnepaneel offertes aan.

Wat is een micro omvormer

Wat zijn de voordelen van micro omvormers?

Een zonnepaneel met micro omvormers levert je de volgende voordelen op.

1. Maximale opbrengst per paneel

Als je zonnepanelen aan elkaar geschakeld zijn en allemaal aangesloten zijn op één centrale omvormer, haalt niet ieder paneel zijn maximale opbrengst. De panelen beïnvloeden elkaar namelijk.

Levert een van de panelen minder stroom, bijvoorbeeld omdat er schaduw op valt? Dan gaat de opbrengst van alle panelen omlaag.

Met micro omvormers heb je hier geen last van. Ieder zonnepaneel levert optimale prestaties. Ze hebben geen enkele invloed op elkaar. De totale opbrengst is hierdoor doorgaans hoger.

2. Flexibel

Doordat zonnepanelen met micro omvormers niet door elkaar beïnvloed worden, is het systeem erg flexibel.

Je kan de panelen bijvoorbeeld prima in verschillende hoeken installeren. Ook qua ligging hoef je de panelen niet op elkaar af te stemmen.

3. Inzicht in prestaties per paneel

Je kan eenvoudig de opbrengst per zonnepaneel in de gaten houden via een app op je tablet of mobiel. Zo kan je zien welke panelen het beste presteren en welke minder.

Mochten er zonnepanelen tussen zitten waarbij de opbrengst tegenvalt, dan kan je de opstelling aanpassen.

4. Veranderen of uitbreiden

Doordat ieder zonnepaneel zijn eigen omvormer heeft, is het een stuk makkelijker om het systeem uit te breiden met extra panelen. Of om de opstelling te veranderen.

5. Geen omvormer in huis

Een centrale omvormer is veel groter en neemt plaats in je huis in. Met micro omvormers hoeven er alleen maar kabels van de zonnepanelen naar de meterkast gelegd te worden. Zo bespaar je ruimte in huis.

6. Geen last van geluiden

Een centrale omvormer kan voor geluidsoverlast zorgen. Denk bijvoorbeeld aan zoemen, brommen en tikjes. Doordat de omvormer in huis staat, kan dit erg storend zijn. Met micro omvormers is er geen geluidsoverlast binnenshuis.

7. Brandveiligheid

Een micro omvormer is veilig omdat je hiermee geen hoge spanning op het dak hebt. Daarnaast zal een eventuele brand in een omvormer niet verder komen dan de binnenkant van de omvormer zelf. De behuizing is namelijk luchtdicht.

Vergelijk Zonnepaneelspecialisten
100% Vrijblijvend - Vergelijk eenvoudig en snel meerdere specialisten

Wat zijn de nadelen van micro omvormers?

Zoals ieder systeem, hebben ook micro omvormers een aantal nadelen.

1. Prijs

Het belangrijkste nadeel van een zonnepaneelsysteem met micro omvormers is de prijs. Deze ligt hoger dan de prijs voor een systeem met een centrale omvormer. Daar staat tegenover dat de opbrengst met micro omvormers waarschijnlijk hoger is.

2. Bekabeling

Bij een systeem met micro omvormers is er meer bekabeling nodig.

3. Bereikbaarheid

Een tweede nadeel is de bereikbaarheid van de omvormers. Doordat de omvormers bij de zonnepanelen gemonteerd worden, zal de installateur bij reparatiewerkzaamheden of vervanging het dak op moeten.

4. Groter risico

Verder is de kans dat je te maken krijgt met een defect in een omvormer groter, doordat er simpelweg meer omvormers zijn.

Micro-omvormer onder pv panelen

Bron foto: solarpowerworldonline.com

Wat is het verschil tussen een normale omvormer en een micro omvormer?

Hieronder de verschillen tussen de twee soorten omvormers:

  • Bij de meeste zonnepaneelsystemen wordt een centrale omvormer gebruikt, waar alle zonnepanelen op aangesloten worden.De zonnepanelen zijn dan allemaal met elkaar verbonden, waardoor ze elkaars opbrengst beïnvloeden.
  • Met een zonnepaneel systeem met micro omvormers zijn de zonnepanelen niet met elkaar verbonden. Ze hebben allemaal hun eigen omvormer en beïnvloeden elkaar niet. Deze omvormers zijn een heel stuk kleiner dan een centrale omvormer. Dit scheel

Wat is het verschil tussen een optimizer en een micro omvormer?

Hieronder kort de verschillen:

  • Micro omvormers optimaliseren de opbrengst van een zonnepaneel en zetten deze ook meteen om in gelijkstroom.
  • Een optimizer optimaliseert de opbrengst wel, maar zet deze niet om. Je hebt naast optimizers dus een centrale omvormer nodig om de stroom om te zetten.

Offertes aanvragen bij zonnepaneel specialisten

Ben je benieuwd naar de kosten van een zonnepanelen systeem met micro omvormers? Vraag dan geheel vrijblijvend offertes aan bij zonnepaneel specialisten.

Doe meteen meerdere offerte aanvragen, zo krijg je een duidelijk beeld en kan je prijzen vergelijken.

Vergelijk zonnepaneel specialisten
Vraag Gratis Offertes Aan
>Geheel vrijblijvend<