Zonnepanelen met Micro-Omvormers (of Optimizers)

De energie die je met je zonnepanelen opwekt, kan niet direct voor je apparaten in huis gebruikt worden. De energie moet eerst omgevormd worden.

Een zonnepaneel kan via een centrale omvormer in huis of via een micro-omvormer bij de zonnepanelen op het dak zonne-energie in elektriciteit omzetten.

Maar wat is een micro-omvormer? En is dit de beste keus voor je zonnepaneel systeem? Dat lees je hieronder.

Vergelijk zonnepanelen specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is een micro-omvormer?

Een micro-omvormer is, zoals de naam al doet vermoeden, een kleine omvormer. Deze omvormer wordt aan één zonnepaneel gekoppeld.

Bij een systeem met micro-omvormers krijgt ieder zonnepaneel zijn eigen omvormer.

De energie gaat direct via een kabel van de micro-omvormer naar de meterkast wat je bijvoorbeeld kunt gebruiken voor je elektrische vloerverwarming of energie voor je ketel of warmtepomp. Er is dus geen grote centrale (string) omvormer nodig.

Verder werkt een micro-omvormer net als andere omvormers. Het zet de energie die de zonnepanelen opwekken om in wisselstroom. Wisselstroom is de stroom die we in huis gebruiken.

Uitzondering: over het algemeen wordt een micro-omvormer gebruikt voor één zonnepaneel. Er zijn echter uitzonderingen waarbij twee zonnepanelen worden aangesloten op dezelfde micro-omvormer.

Over de juiste opstelling kan een zonnepanelen specialist je advies geven. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

Wat is een micro omvormer

Wat kost een zonnepanelensysteem met micro-omvormers?

De prijs voor een zonnepanelensysteem met micro-omvormers ligt net even wat hoger dan die van een systeem op een centrale omvormer.

Hieronder zie je de kosten voor een zonnepanelensysteem met 320 Wp panelen inclusief installatie en exclusief btw. Vanaf 2023 zit er geen btw meer op zonnepanelensystemen.

Aantal panelen € (0% btw)
10 panelen €5.550
16 panelen €8.875
20 panelen €11.775
22 panelen €12.900

Wat zijn de voordelen van micro-omvormers?

Een zonnepaneel met micro-omvormers levert je de volgende voordelen op.

1. Maximale opbrengst per paneel

Als je een zonnepanelen set aan elkaar (serie) geschakeld zijn en allemaal aangesloten zijn op één centrale omvormer, haalt niet ieder paneel zijn maximale opbrengst. De panelen beïnvloeden elkaar namelijk.

Levert één van de panelen minder stroom, bijvoorbeeld omdat er schaduw op valt? Dan gaat de opbrengst van alle panelen omlaag.

Met micro-omvormers heb je hier geen last van. Ieder zonnepaneel levert optimale prestaties. Ze hebben geen enkele invloed op elkaar. De totale opbrengst is hierdoor doorgaans hoger.

2. Flexibel

Doordat zonnepanelen met micro-omvormers niet door elkaar beïnvloed worden, is het systeem erg flexibel.

Je kan de panelen bijvoorbeeld prima in verschillende hoeken installeren. Ook qua ligging hoef je de panelen niet op elkaar af te stemmen.

3. Inzicht in prestaties per paneel

Je kan eenvoudig de opbrengst per zonnepaneel in de gaten houden via een app op je tablet of mobiel. Zo kan je zien welke panelen het beste presteren en welke minder.

Mochten er zonnepanelen tussen zitten waarbij de opbrengst tegenvalt, dan kan je de opstelling aanpassen.

4. Veranderen of uitbreiden

Doordat ieder zonnepaneel zijn eigen omvormer heeft, is het een stuk makkelijker om het systeem uit te breiden met extra panelen. Of om de opstelling te veranderen.

5. Geen omvormer in huis

Een centrale string omvormer is veel groter en neemt plaats in. Met micro-omvormers hoeven er alleen maar kabels van de zonnepanelen naar de meterkast gelegd te worden. Zo bespaar je ruimte in huis.

6. Geen last van geluiden

Een centrale omvormer kan voor geluidsoverlast zorgen. Denk bijvoorbeeld aan zoemen, brommen en tikjes. Doordat de omvormer in huis staat, kan dit erg storend zijn. Met micro-omvormers is er geen geluidsoverlast binnenshuis.

7. Brandveiligheid

Een micro-omvormer is veilig omdat je hiermee geen hoge spanning op het dak hebt. Daarnaast zal een eventuele brand in een omvormer niet verder komen dan de binnenkant van de omvormer zelf. De behuizing is namelijk luchtdicht.

Wat zijn de nadelen van micro-omvormers?

Zoals ieder systeem, hebben ook micro-omvormers bij zonnepanelen een aantal nadelen.

1. Prijs

Het belangrijkste nadeel van een zonnepaneelsysteem met micro-omvormers is de prijs. Deze ligt hoger dan de prijs voor een systeem met een centrale omvormer. Daar staat tegenover dat de opbrengst met micro-omvormers waarschijnlijk hoger is.

2. Bekabeling

Bij een systeem met micro-omvormers is er meer bekabeling nodig.

3. Bereikbaarheid

Een tweede nadeel is de bereikbaarheid van de omvormers. Doordat de omvormers bij de zonnepanelen gemonteerd worden, zal de installateur bij reparatiewerkzaamheden of vervanging het dak op moeten.

4. Groter risico

Verder is de kans dat je te maken krijgt met een defect in een omvormer groter, doordat er simpelweg meer omvormers zijn.

Micro-omvormer onder pv panelen

Bron foto: solarpowerworldonline.com

Wat is het verschil tussen een normale omvormer en een micro-omvormer?

Hieronder de verschillen tussen de twee soorten omvormers:

  • Bij de meeste zonnepanelen systemen wordt een centrale omvormer gebruikt, waar alle zonnepanelen op aangesloten worden. De zonnepanelen zijn dan allemaal met elkaar verbonden (serie), waardoor ze elkaars opbrengst beïnvloeden.
  • Met een zonnepanelensysteem met micro-omvormers zijn de zonnepanelen niet met elkaar verbonden (parallel). Ze hebben allemaal hun eigen omvormer en beïnvloeden elkaar niet. Deze omvormers zijn een heel stuk kleiner dan een centrale omvormer.

Vraag aan zonnepanelen specialisten of een systeem met centrale omvormer of micro-omvormers het beste bij je huis past. Vraag nú gratis zonnepanelen offertes aan.

Wat is het verschil tussen optimizers en micro-omvormers?

Hieronder kort de verschillen:

  • Micro-omvormers optimaliseren de opbrengst van een zonnepaneel en zetten deze ook meteen om in wisselstroom.
  • Een optimizer optimaliseert de opbrengst wel, maar zet deze niet om. Je hebt naast optimizers dus een centrale omvormer nodig om de stroom om te zetten.

Offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten

Ben je benieuwd naar de kosten van een zonnepanelensysteem met micro-omvormers? Vraag vrijblijvend en gratis offertes aan bij zonnepanelen specialisten.

Vergelijkbare berichten