Zonnepanelen op een Uitbouw
Heb je ruimte op je uitbouw en wil je die zo goed mogelijk benutten? Dat kan met zonnepanelen.
Lees hieronder de mogelijkheden.
Inhoudsopgave
Is je uitbouw of aanbouw geschikt voor zonnepanelen?
Er zijn enkele punten om rekening mee te houden als je zonnepanelen wilt op je aan- of uitbouw.
1. Draagkracht: Het dak van de uitbouw moet het gewicht van de zonnepanelen en de constructie kunnen dragen. Een uitbouw heeft vaak een plat dak. En bij zonnepanelen op een plat dak is vaak ballast nodig om de constructie netjes op hun plaats te houden. Dit zorgt voor het extra gewicht.
2. Erfgrens: Kunnen de panelen op de uitbouw voldoende ver van de erfgrens geplaatst worden? De zonnepanelen mogen namelijk niet op of over de grens worden gelegd.
De hoogte van de zonnepanelen geldt als leidraad. Zijn de zonnepanelen 100 centimeter hoog, dan moet de afstand tussen de erfgrens en de panelen ook 100 centimeter zijn.
Als je deze afstand in ogenschouw neemt, heb je dan nog genoeg dakoppervlak op je uitbouw om een redelijk aantal panelen te plaatsen om voldoende op te brengen.
3. Nieuwe omvormer: Laat je nieuwe zonnepanelen op je uitbouw plaatsen en heb je al een zonnepanelen op bijvoorbeeld je schuine dak? Dan moet je in sommige gevallen een nieuwe omvormer laten installeren die meerdere zonnepanelen groepen apart kan verwerken. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Centrale omvormer met meerdere MPP trackers’.
Interesse in zonnepanelen (op je uitbouw)? Vraag hier gratis offertes aan.
Wat is de beste zonnepanelen opstelling voor op een uitbouw?
Je kunt zonnepanelen in verschillende richtingen leggen; zuid, oost, west en noord. Vaak ook op het platte dak van je uitbouw.
Allemaal leveren de legrichtingen zonne-energie op. De mate van opbrengst tussen de verschillende oriëntaties is wel anders.
- Zuid: Heeft een gemiddelde opbrengst van 90%. Het piekmoment bij panelen op het zuiden ligt rond het middaguur.
- Oost: Heeft een gemiddelde opbrengst van 75%. De opbrengsten piek ligt in de ochtend.
- West: Heeft een gemiddelde opbrengst van 75%. Bij zonnepanelen op je uitbouw richting het westen leveren ‘s avonds de meeste zonne-energie.
- Noorden: Heeft een gemiddelde opbrengst van 40%. Zonnepanelen op het noorden moeten het hebben van een gemiddeld matige instraling door de dag heen en diffuus licht.
Oost-west als beste opstelling voor je uitbouw
Een populaire opstelling op een plat dak (van je uitbouw) is de oost-west opstelling. Hierbij komen de panelen zowel richting het oosten als westen in een hoek van gemiddeld 12° te liggen.
De oost-west opstelling heeft andere voordelen:
- Door de lage hellingshoek heeft het minder last van wind en er is minder ballast nodig om de constructie te verstevigen, wat scheelt in gewicht.
- Er kunnen gemiddeld meer zonnepanelen gelegd worden per vierkante meter in oost-west opstelling.
- Zowel ‘s ochtends als ‘s avonds heb je piekmomenten. Momenten op de dag waarop je waarschijnlijk vaker thuis bent om direct zonne-energie te gebruiken.
Schaduw van de panelen
Heb je ruimte voor meerdere panelen op je uitbouw, dan moet je rekening houden met schaduw.
Als je zonnepanelen in een hoge hellingshoek zet, zoals bijvoorbeeld 35°, kan dit zorgen voor schaduw op de achterliggende rij zonnepanelen.
Daarom zie je vaak panelen op platte daken van uitbouwen geen panelen op een hoek van 35°, maar in een oost-west opstelling in een hoek van 15°.
Zo valt er geen schaduw op de panelen omdat het in een lagere hellingshoek ligt en je hebt zowel ‘s ochtends (oosten) als ‘s avonds (westen) een piekmoment.
Zonnepanelen op het dak en de uitbouw?
Is het mogelijk om zowel zonnepanelen te laten installeren op zowel je schuine dak als op het platte dak van je uitbouw?
Ja, je kunt met aanpassingen een zonnepanelen systeem op verschillende plekken in verschillende hellingshoeken en oriëntaties leggen.
Hierbij zijn er wel aanpassingen nodig om de opbrengst van zonnepanelen op je uitbouw en schuine dak te optimaliseren.
Vraag advies aan zonnepanelen specialisten over de beste plekken om bij je huis zonnepanelen te plaatsen. Vraag hier gratis offertes aan.
1. Centrale omvormer met meerdere MPP trackers
Een zonnepanelensysteem kan werken in serie of parallel. Een centrale omvormer werkt om de zonne-energie van een serie van zonnepanelen om te zetten in stroom.
In een serie hebben alle zonnepanelen invloed op elkaar. Levert één paneel minder op, dan heeft dit invloed op de opbrengst van alle panelen in dezelfde serie.
Als je een andere oriëntatie hebt op je schuine dak dan op je uitbouw, heeft dit negatieve invloed op de opbrengst, omdat de piekmomenten op verschillende momenten op de dag liggen.
Om de invloed op de verschillende oriëntaties te vermijden heb je een centrale omvormer nodig met meerdere MPP trackers.
De zonnepanelen op je uitbouw en de panelen van je schuine dak zitten dan op elk hun eigen MPP tracker.
Soms is het onvoldoende om een heel groepje zonnepanelen op één MPP tracker te zetten om de opbrengst te optimaliseren. Dan zijn micro-omvormers de beste oplossing.
2. Micro-omvormers
Bij micro-omvormers heeft elk zonnepaneel een kleine omvormer. Het grote voordeel van micro-omvormers is dat elke zonnepaneel afhankelijk werkt, er bij minder opbrengst de opbrengst van de andere panelen niet wordt beïnvloed.
Dus zowel de zonnepanelen op dezelfde oriëntatie als andere oriëntatie worden niet beïnvloed. Zo’n zonnepanelen systeem wordt ook wel een parallel systeem genoemd.
Een systeem met micro-omvormers kan een goede oplossing zijn voor zonnepanelen op zowel een uitbouw als schuin dak, waarop door de dag heen schaduw valt.
Is er een vergunning nodig voor zonnepanelen op een uitbouw?
Je hebt geen vergunning nodig voor zonnepanelen op een uitbouw met een plat dak als de afstand tussen de erfgrens even groot is als de panelen hoog.
Twijfel je of je een vergunning nodig hebt? Kijk hier op het omgevingsloket om te achterhalen of je wel of niet een vergunning nodig hebt.
Zonnepanelen offertes aanvragen bij specialisten
Interesse in zonnepanelen (op je uitbouw)? Vraag advies aan zonnepanelen specialisten voor de beste opstelling en opties.
Vraag hieronder gratis + vrijblijvend zonnepanelen offertes aan.